IFC-verbeteringen

Tekla Structures
2023
Tekla Structures

IFC-verbeteringen

In de IFC4-export introduceert Tekla Structures 2023 nieuwe subtypen voor IFC-entiteiten, een volledig nieuwe exportoptie voor insitu-objecten, een nieuwe optie om het juiste basispunt-exportsysteem te selecteren, en verbeteringen in de exporthiërarchie. Daarnaast zijn sommige nieuwe entiteitstypen nu beschikbaar in de definitie van de eigenschappenset en is het exporteren van de stavenset in de IFC2x3 en de IFC4-export verbeterd. De IFC-objectconversie bevat ook enkele verbeteringen.

IFC4-export

Nieuwe instelling voor insitu-objecten

Het dialoogvenster IFC4-export bevat een nieuwe Insitu-export-instelling waarmee u nauwkeuriger kunt selecteren wat u in de insitu-export wilt opnemen. De opties zijn Storteenheden of stortobjecten en CIP-betonelementen of onderdelen. Deze instelling vervangt het eerdere selectievakje Storten.

Deze verbetering werd in Tekla Structures 2022 SP2 al geïntroduceerd.

Raadpleeg In de IFC4-indeling exporteren voor meer informatie over de IFC-export.

Verbeteringen in IFC4-export hiërarchie

Voorheen negeerde de IFC4-export de IFC-exporthiërarchie van de gebruikersattributen van onderdelen. Bijvoorbeeld IFC-gebouwnaam en IFC naam verdieping van gebouw en de hiërarchie werd uit de gebruikersattributen van het project gelezen. De IFC4-export leest nu de IFC-exporthiërarchie van gebruikersattributen van het onderdeel.

Als u Ruimtehiërarchie van de Organisator niet selecteert, probeert Tekla Structures eerst de exporthiërarchie van de onderdeel-gebruikersattributen uit te voeren. Als de exporthiërarchie niet in de gebruikersattributen van het onderdeel is gedefinieerd, wordt de hiërarchie uit de gebruikersattributen van het project overgenomen.

Deze verbetering werd in Tekla Structures 2022 SP6 al geïntroduceerd.

Nieuwe subtypen beschikbaar

Er zijn nieuwe subtypen voor de volgende IFC-entiteiten toegevoegd:

IfcColumn

IfcBuildingElementPart

IfcDiscreteAccessory

IfcMechanicalFastener

IfcMember

IfcPlate

IfcRailing

IfcSlab

IfcStair

IfcWall

Verbeteringen in de import van staven

De IFC4-export werkt nu met beide XS_EXPORT_IFC_REBARSET_INDIVIDUAL_BARS TRUE-waarden en FALSE als u de geselecteerde stavenset exporteert en staafmerkstaven niet meer als staaf worden geëxporteerd. Als deze variabele wordt ingesteld op FALSE, worden de staafgroepen binnen staafmerken geëxporteerd en met TRUE worden de afzonderlijke staven geëxporteerd.

Nieuwe optie om het juiste exportsysteem van het basispunt te selecteren

U kunt nu selecteren welk systeem moet worden gebruikt wanneer u naar IFC4 exporteert en de locatie is gebaseerd op een basispunt. Wanneer u een basispunt hebt gedefinieerd voor Locatie door in het dialoogvenster IFC4-export, kunt u de nieuwe instelling Basispunt exporteren gebruiken om er zeker van te zijn van samenwerking met andere partijen in het project. De beschikbare opties zijn IfcMapConversion en IfcSite coördinatensysteem.

Met IfcMapConversion wordt het lokale coördinatensysteem van het model naar het globale coördinatensysteem geconverteerd en het is nodig als de vereiste IFC4-indeling aan het IFC4-schema voldoet.

Met IfcSite coördinatensysteem worden de coördinaten in het IFC-model voor elk object afzonderlijk geconverteerd en kan het worden gebruikt om een IFC4-bestand te produceren dat u in de meeste IFC-viewers kunt weergeven, inclusief Trimble Connect. Dezelfde conversiemethode wordt ook in de IFC2x3-export gebruikt.

Deze verbetering werd in Tekla Structures 2022 SP7 al geïntroduceerd.

IFC2x3-export

Vanwege enkele ongeldige fittingen werkte de IFC2x3-export niet goed wanneer werd geprobeerd deze fittingen in een basispunt-use case toe te passen. Ongeldige fittingen worden nu genegeerd in de IFC2x3-export.

Andere IFC2x3 en IFC4 exportverbeteringen

  • Als u de stavensetgroepen exporteerde werd (XS_EXPORT_IFC_REBARSET_INDIVIDUAL_BARS ingesteld op FALSE), gebruikersattributen werden niet met de geëxporteerde groep correct geëxporteerd. Nu worden de gebruikersattributen die op verschillende niveaus voor de hele stavenset of voor de individuele staven zijn ingesteld, correct geëxporteerd met de stavensetgroep ingesteld op IFC4 en IFC2x3.

  • Aanpasser set staven-gebruikersattributen worden nu correct geëxporteerd naar IFC4 en IFC2x3. Dit werkt nu correct, zowel bij het exporteren van groepen (XS_EXPORT_IFC_REBARSET_INDIVIDUAL_BARS=FALSE) als bij het exporteren van afzonderlijke staven (XS_EXPORT_IFC_REBARSET_INDIVIDUAL_BARS=TRUE). Voorheen bevatten geëxporteerde staven geen waarden van gebruikersattributen wanneer de waarden van de gebruikersattributen als een eigenschappenset werden geëxporteerd.

  • IfcStair is nu beschikbaar voor onderdelen en IfcDiscreteAccessory voor merken als IFC-entiteit. Het selecteren van IfcRamp voor onderdelen, merken, stortobjecten of storteenheden werkt nu ook.

  • De volgende entiteittypen zijn in de Definities eigenschappenset voor zowel IFC2x3 als IFC4-export toegevoegd met de door Tekla Structures ondersteunde objecteigenschappen:

    IfcBearing

    IfcBridgePart

    IfcChimney

  • Het dialoogvenster Definities eigenschappensets ondersteunt het maken van het eigenschappentype Boolean nu beter. Een lege waarde blijft ook leeg als deze wordt geëxporteerd; deze wordt niet meer geforceerd naar TRUE.

Verbeteringen in de IFC-objectconversie

De IFC-objectconversie verwisselt nu de handles (begin- en eindpunten) voor I-profielen. En na de IFC-objectconversie is de volgorde van de begin- en eindpunten in de native Tekla Structures-objecten gelijk aan de volgorde in de IFC-objecten.

Raadpleeg voor informatie over objectconversie IFC-objecten converteren naar native Tekla Structures-objecten

Was dit nuttig?
Vorige
Volgende