Maatlijnen aan wapening toevoegen

Tekla Structures
2022
Tekla Structures

Maatlijnen aan wapening toevoegen

U kunt handmatig maatlijnen en maatlijnlabels aan wapeningsstaafgroepen toevoegen.

Elke wapeningsstaafgroep kan maatlijnlabels zonder tags, maatlijnlabels met tags, verdeelde maatlijnen of varianten van deze stijlen hebben. De maatlijnen worden gemaakt op basis van de maatlijneigenschappen die u in het dialoogvenster Labeleigenschappen staafmaatlijn hebt gedefinieerd. Het commando voor het maken van de maatlijnlabels van de staaf is beschikbaar in overzichttekeningen en betontekeningen.

  • Mogelijk wilt u vooral in betontekeningen maatlijnlabels voor de wapening of maatlijnlabels met tags toevoegen wanneer er slechts één gewapend betonelement zichtbaar is.

  • De maatlijnen of distributielijnen geven de verdeling van de staven in de groep weer en trekken meestal stippellijnen van de maatlijnen naar de staven wanneer u de maatlijn buiten de staafgroep sleept. U wilt distributielijnen mogelijk vooral in overzichttekeningen van wapening gebruiken, omdat deze veel onderdelen met staafgroepen kunnen bevatten en u vaak slechts één wapeningsstaaf uit de groep wilt weergeven en de maatlijn naar een juiste plaats wilt slepen om alles duidelijk te kunnen bekijken.

  • Begin bij het toevoegen van maatlijnen met vooraf gedefinieerde maatlijninstellingen die in uw eigen omgeving zijn gedefinieerd en wijzig deze instellingen indien nodig naar individuele maatlijnen.

De omgeving Default bevat de volgende instellingenbestanden voor staafmaatlijnen die in het dialoogvenster Labeleigenschappen staafmaatlijn moeten worden geladen:

  • rebar_dimension_line voor het maken van distributielijnen

  • rebar_dimension_mark voor het maken van maatlijnlabels

  • rebar_tagged_dimension_mark voor het maken van maatlijnlabels met tags

Voor meer informatie over gebruikelijke instellingen raadpleegt u 'Gebruikelijke instellingen voor maatlijnlabels, maatlijnlabels met tags en maatlijnen' hieronder.

Naast de hieronder beschreven staafbematingsmethoden kunt u ook staven met de applicatie Staafgroepbemating bematen. Raadpleeg Wapeningsstaven met de staafgroepbematingsapplicatie bematen.

Maatlijnen aan staafgroepen toevoegen

U voegt als volgt maatlijnlabels, maatlijnlabels met tags of maatlijnen aan staafgroepen toe:

  1. Open eerst de maatlijneigenschappen door Shift in te drukken en op het commando Wapeningsstaaf op het linttabblad Bemating te klikken.
  2. Laad een van de vooraf gedefinieerde labelinstellingen van een staafmaatlijn of ga door de eigenschappen op de verschillende tabbladen in het eigenschappendialoogvenster Maatlijnlabel wapeningsstaaf en kijk of u iets wilt wijzigen.
  3. Klik op Toepassen.
  4. Selecteer een wapening in de tekening.
  5. Als u de vast (standaard) als de optie Plaatsing in de maatlijneigenschappen van de wapeningsstaaf hebt geselecteerd, wordt u gevraagd een positie te kiezen.

    De maatlijn voor de wapeningsstaaf wordt gemaakt. U meer wapeningsstaafgroepen blijven kiezen of stoppen met het maken van maatlijnen voor wapeningsstaven door op Esc op het toetsenbord te drukken.

    Tip:

    U kunt ook maatlijnlabels voor staven toevoegen met het commando Plaats label > Maatlijnlabel in het contextmenu of met het commando Maatlijnlabel staaf toevoegen in Snel starten. U kunt ook een toetsenbordsneltoets voor het commando maken.

    Hieronder ziet u een voorbeeld van een maatlijnlabels.

    Hieronder ziet u een voorbeeld van een maatlijnlabels met tags.

    Hieronder ziet u een voorbeeld van een maatlijnen.

    Hieronder ziet u een voorbeeld van de maatlijn wanneer deze uit de wapeningsstaafgroep is gesleept.

    Hieronder ziet u een voorbeeld waarin slechts één traaf van de groep zichtbaar is en de maatlijn buiten de groep is gesleept.

U kunt de weergave van de huidige staafmaatlijn na het maken ervan wijzigen door in een geopende tekening op de staafmaatlijn te dubbelklikken en indien nodig de maatlijneigenschappen wijzigen. U kunt bijvoorbeeld meer tags toevoegen, de maatlijnlabelinhoud wijzigen of selecteren hoe u labels in gebogen maatlijnen wilt uitlijnen.

U kunt de volgende eigenschappen niet wijzigen wanneer u een tekening hebt geopend en een staafmaatlijnlabel aan het bewerken bent:

Maatvoering voor

Onderdeelrand

Type taps toelopende bemating

Type gebogen maatlijn

Maatlijnen voor wapeningsstaven plaatsen

Er wordt bij het handmatig maken van maatlijnen als volgt met de instelling Plaatsing rekening gehouden:

  • Als u meer dan één wapeningsstaafobject hebt geselecteerd, negeert het commando Maatlijnlabel de optie vast en plaatst automatisch het maatlijnlabel voor de wapeningsstaaf voor elk geselecteerde wapeningsstaafobject.
  • Als u slechts één wapeningsstaafobject hebt gekozen en Plaatsing is ingesteld op vast, wordt u gevraagd een positie voor de maatlijn te kiezen.
  • Als u slechts één wapeningsstaafobject hebt geselecteerd en Plaatsing is ingesteld op vrij, wordt de maatlijn automatisch geplaatst.
  • Met het commando Wapeningsstaaf op het lint kunt u maatlijnlabels voor wapeningsstaven maken zonder eerst een wapeningsstaafobject te moeten selecteren. In dit geval wordt u gevraagd een wapeningsstaafobject te kiezen:
    • Als Plaatsing is ingesteld op vast, wordt u gevraagd een positie voor de maatlijn te kiezen en als Plaatsing is ingesteld op vrij, wordt de maatlijn automatisch geplaatst.
    • Nadat de maatlijn handmatig of automatisch is geplaatst, wordt u gevraagd een ander wapeningsstaafobject te kiezen.

Instellingen van gebruikelijke maatlijnlabels, maatlijnlabels met tags en maatlijnen

rebar_dimension_mark.rdim

Maatvoering voor: Alle staven

Subgroepering: Ja

Verlenglijn op zichtbare staaf: Nee

Combineer gelijke maten: 3*60=180

Minimum aantal voor het combineren: 1

Stel Prefix in Inhoud maatlijnlabel in.

Stel Zichtbaarheid numerieke waarde in op Verborgen in Inhoud maatlijnlabel.

rebar_tagged_dimension_mark.rdim

Maatvoering voor: Alle staven

Subgroepering: Ja

Verlenglijn op zichtbare staaf: Nee

Combineer gelijke maten: 3*60=180

Minimum aantal voor het combineren: 1

Stel de juiste taginhoud in.

rebar_dimension_line.rdim

Maatvoering voor: Begin en einde staven

Subgroepering: Nee

Verlenglijn op zichtbare staaf: Ja

Combineer gelijke maten: Uit

Bematingstekst maken voor alle staven

U kunt in één keer bematingsteksten voor alle staven toevoegen met de applicatie Bematingstekst maken voor alle staven. Deze toepassing maakt een elk type bematingstekst voor staven.

  1. Open een tekening met wapening.

  2. Als u staafmaatlijneigenschappen wilt openen, selecteert u Tekening > Eigenschappen > Staafmaatlijnlabel op het lint.

  3. Pas indien nodig de eigenschappen aan en klik op Toepassen.

  4. Klik op de knop Applicaties en componenten in het zijvenster om de database Applicaties en componenten te openen.

  5. Zoek naar de applicatie Maatlijnlabels maken voor alle staven en dubbelklik op de applicatie.

    Er worden staafmaatlijnlabels gemaakt voor alle staven op basis van de gedefinieerde eigenschappen voor staafmaatlijnlabels.

Voorbeelden van staafmaatlijnen

  • Hieronder ziet u een taps toelopend schuin onderdeel en de maatlijn volgt de vorm van de rand die het dichtstbij is waar u aanwijst. De maatlijnen hebben een schuine weergave.

  • Hieronder ziet u een taps toelopend gebogen onderdeel en de maatlijnen hebben een gebogen weergave.

  • Hieronder ziet u een voorbeeld van gebogen orthogonale maatlijnen van een tapstoelopende gebogen staafgroep met een maatlijntag.

  • U kunt ook middelste tags in de staafmaatlijnen toevoegen. Hier is dubbele maatlijnen toegepast:

  • Gebogen maatlijntags kunnen worden uitgelijnd door een van de opties in de lijst Gebogen maatlijntagtype in het dialoogvenster Maatlijn eigenschappen te selecteren.

    In het onderstaande voorbeeld is slechts één staaf zichtbaar en de staaftags zijn verticaal uitgelijnd .

    In het onderstaande voorbeeld volgt de maatlijntag de maatlijncurve .

  • Hieronder ziet u een voorbeeld van gebogen orthogonale maatlijnen van een radiale wapeningsstaafgroep.

Was dit nuttig?
Vorige
Volgende