Updates in tools voor geautomatiseerde prefab-fabricage

Tekla Structures
2022
Tekla Structures

Updates in tools voor geautomatiseerde prefab-fabricage

Er zijn veel nieuwe functies en verbeteringen in de exporttools Unitechnik, ELiPLAN en BVBS.

Export Unitechnik (79)

Tabblad symbolen

Er is een nieuw tabblad, Symbolen, toegevoegd waarin u de details van symbolen voor instortvoorzieningen kunt configureren die in de export worden gebruikt. Alle instellingen die aan symbolen zijn gerelateerd, zijn van het tabblad Instortvoorzieningen naar het tabblad Symbolen verplaatst. Er zijn ook nieuwe opties voor het plotten van plaatsingssymbolen voor de supportliggers toegevoegd aan dit nieuwe tabblad.

Tabblad Instortvoorzieningen

  • U kunt nu aangeven of een isolatie-layer de contour beïnvloedt met de nieuwe opties Layer uitsnijden op contour en Contour verlengen. Deze opties zijn alleen beschikbaar als de isolatie wordt geëxporteerd als een layer in het betonelement en u de instelling Isolatie exporteren hebt ingesteld op Als betonwand of Als layers en instortvoorzieningen. Wanneer Layer op contour uitsnijden wordt gebruikt, wordt de bekisting geplaatst bij de vastgestelde betonrand, maar mag een eventueel isolatie-instortvoorziening buiten deze contour uitsteken.

  • U kunt nu ook onderdelen uitsnijden met de instelling Opening met hoeksymbolen.

  • Er zijn twee nieuwe opties aan de instelling Exporteer elementen toegevoegd.
    • De eerste optie exporteert alle submerkonderdelen als een object met doorlopende geometrie:

    • De tweede exporteert alle submerkonderdelen als een object met een aparte geometrie van elk onderdeel.

  • U kunt nu thermische ankers voor thermische wanden exporteren door namen of klassen voor de instelling Thermische ankers op te geven. Daarnaast is de nieuwe optie Als instortvoorziening (mounpart) met thermisch anker toegevoegd aan Isolatie exporteren. Als u deze optie selecteert, worden de thermische ankers geëxporteerd als onderdeel van de isolatie. Het selecteren van deze optie activeert de functie thermische ankers en de instelling thermische ankers.

  • Netten die zijn verzameld uit staafgroepen die zijn ingesteld om als instortvoorziening te worden geëxporteerd, hebben nu een rechthoekige omtrekgeometrie. Wapening met een kooigebruikersattribuut die moet worden geëxporteerd als instortvoorziening op naam, wordt nu geëxporteerd als een kooiomtrekbox.

Tabblad Wapening

Gebogen wapening als niet uitgeslagen is gewijzigd in gebogen net en wapening. Er is een nieuwe optie, Netvormen 0-5 of vrij toegevoegd. De gebogen net- en wapeningsopties zijn als volgt gewijzigd:

Formulieren die vrij kunnen worden geselecteerd (voorheen Nee)

Alles als opengevouwen (voorheen Ja)

Net met haakvormen 0, 2 en 5 (voorheen Ja, met eindhaken)

Net met haakvormen 0-5 (voorheen Gebogen netten met eindhoeken)

Net als ontvouwd (voorheen alleen netten)

Eindhaaktypen 2 en 3 worden nu ondersteund met opties Net met haakvormen 0-5 en Netvormen 0-5 of vrij.

Tabblad Dataspecificatie wapening

Een extern definitiebestand kan nu worden gebruikt om type- en aanduidingsgegevens te overschrijven die meestal automatisch vanuit modelobjecten worden bepaald. U kunt het definitiebestand van de wapening in het vak Definitiebestand opgeven. Het definitiebestand is een .csv-bestand met een vaste structuur.

Tabblad Dataspecificatie SLABDATE-blok

  • U kunt nu ijzeren-projectiegegevens exporteren met de nieuwe instelling IJzeren projectie op het tabblad Dataspecificatie SLABDATE-blok. De waarden worden automatisch bepaald op basis van de lengte van de wapening die buiten het element valt.

  • De instelling Itemaanduiding heeft een nieuwe optie, Template (hoofdonderdeel schil), die gegevens uit de respectieve dubbelewandschil uitleest. De instellingen Infotekst 1-4 hebben ook een nieuwe optie, Template hoofdonderdeel, die gegevens van het hoofdonderdeel van niveau 1 van het dubbele wand uitleest. De naam van de template-optie Info tekst 1-4 is gewijzigd in Template (hoofdonderdeel schil).

Tabblad Lijnattributen

De instelling Speciale bekisting voor instortvoorziening (klassen of namen) is gewijzigd in Speciale bekisting voor object (klassen of namen) en nu werkt deze instelling ook voor wapening die met klasse of door naam is aangegeven.

Tabblad Dataspecificatie instortvoorziening

  • U kunt nu beter specificeren hoe de naam van de instortvoorziening wordt geëxporteerd door de nieuwe opties in het veldNaam instortvoorziening: UDA, Text[Template]#Counter, Template en Door gebruiker gedefinieerde tekst.

  • Met de nieuwe instelling Installatietype kunt u nu het installatietype van de instortvoorziening specificeren door een gebruikersattribuut, klasse, naam of door de gebruiker gedefinieerde tekst te definiëren. Bovendien kunt u een andere bron voor Naam instortvoorziening aangegeven voor de isolatie of de uitgesneden instortvoorzieningen.

Tabblad TS-configuratie

  • Er is een nieuwe optie aan de lijst Automatisch roteren op pallet toegevoegd. Met de optie Automatisch roteren op pallet wordt het element geroteerd op basis van de vaste set regels die definiëren dat de langere rand zonder uitsnijdingen of instortvoorzieningen zich aan de onderrand van de pallet bevindt. Voor de optie Automatisch roteren op pallet kunt u ook selecteren of de standaard rotatierichting is ingesteld Op lange gelijkmatige rand (rechtsom) of Op lange gelijkmatige rand (linksom).

  • De opties Geometrie roteren en Met SLABDATE-rotatiehoek zijn verwijderd uit de rotatie-instellingen op het tabblad TS configuratie. In plaats daarvan worden de gerelateerde waarden automatisch naar de corresponderende record in het Unitechnik-bestand geschreven, in overeenstemming met de specificatie van de bestandsindeling van Unitechnik.

  • U kunt nu automatisch bepaalde uitsnijdingstypen als instortvoorzieningen herkennen met de nieuwe instelling Insnijdingen als instortvoorzieningen. Selecteer het uitsnijdingstype: Alleen toegewezen, Alle, Uitsparingen, Binnen contour, of Uitsparingen van binnen.

Gebruikersattributen Unitechnik

  • U kunt nu de nieuwe instelling De richting van de pallet uitlijnen voor het objectgebruikersattribuut voor oppervlakte in het door de gebruiker gedefinieerde dialoogvenster van het oppervlakobject gebruiken om de rotatie van de afzonderlijke elementen in de export te bepalen. Met deze instelling wordt de rotatie van het element in het XY-vlak gedefinieerd zodat het geselecteerde vlak naar de X-as van de pallet wijst en in de X-richting wordt uitgelijnd. Deze instelling overschrijft alle andere rotatie-instellingen.

  • Met de producttypen Thermische wand (1e fase) en Thermische wand (2e fase) in de objectgebruikersattributen wordt nu een exportbestand gemaakt met een apart HEADER-blok voor elk van de twee fasen van de thermische wand, op dezelfde manier als met dubbele wanden.

Andere verbeteringen in Unitechnik

  • U kunt nu cirkel- en boogvormen in het speciale exportbestand van het merk gebruiken. Cirkel wordt gedefinieerd door het speciale symbool K, gevolgd door de radius van de cirkel. Boog wordt gedefinieerd door het speciale symbool B, gevolgd door de boogradius, de beginhoek en de eindhoek.

  • U kunt nu objectnamen toewijzen die bestaan uit strings met meerdere woorden die door spaties worden gescheiden door middel van aanhalingstekens. Dit kunt u in elke veldnaamlijst in de exportinstellingen doen, zoals de opties voor instortvoorzieningen op het tabblad Instortvoorzieningen

  • De speciale bestandsnamen van de exportsamenstelling en het wapeningsdefinitiebestand kunnen nu worden gelezen uit de mappen XS_FIRM en XS_PROJECT.

  • De opties voor gegevensveld en bestandsnaam met #Counterlogica zijn verbeterd en scheiden de tellerreeksen zo nodig van elkaar. Nu worden alleen objecten met hetzelfde objecttype en dezelfde gegevensstring als basis in dezelfde tellerserie geplaatst. Voor gegevensvelden anders dan HEADER-blokvelden zijn deze tellerreeksen ook verschillend binnen elk exportbestand en elke gegevenssectie.

  • Voorheen werd het artikelnummer van de afstandhouder niet correct geëxporteerd voor losse wapening. Dit is nu opgelost.

  • Wanneer een instortvoorziening was gesplitst in meer onderdelen, werd het als één polygoon geëxporteerd. Dit probleem is opgelost en de embed wordt geëxporteerd met het juiste aantal polygonen.

BVBS-export

  • BVBS-export ondersteunt nu staafmerken:
    • De optie Te exporteren modelobjecten:Alleen geselecteerde wapening exporteert ook geselecteerde staafmerken.

    • Er is een nieuwe optie, Ja, staafmerken groeperen, toegevoegd voor het groeperen van netten op staafmerk voor het tabblad Probeer netten van staven te makeninstelling op het Geavanceerd. De bestaande groepeermethoden zijn bijgewerkt zodat ze ook staafmerken kunnen verwerken.
    • Als u de optie Merktemplate voor de bron van de tekeningnaam gebruikt en er is een staafmerk, wordt het staafmerk altijd uitgelezen. Anders wordt het betonelement gelezen.
    • De optie Merktemplate voor de bron van de tekeningnaam neemt nu gegevens van het dichtstbijzijnde merkhiërarchieniveau en Betonelementtemplate van het bovenste betonelement.
    • Supportliggers en autonetten worden nu herkend met het staafmerkgebruikersattribuut REBAR_ASSEMBLY_TYPE. Geaccepteerde waarden zijn kooi, net, gebogen net, roll-mat, instortvoorziening en supportligger.
  • Alle buig- en booghoeken worden nu afgerond op de dichtstbijzijnde 0,5 graden. 89,8 graden wordt bijvoorbeeld afgerond op 90 graden.

  • Wanneer u Eén bestand per betonelement selecteert op het tabblad Parameters en de eigenschap Merktemplate gebruikt, waarschuwt de export nu als de export in dubbele bestandsnamen resulteert. De export wordt wel uitgevoerd.

  • Voor 3D-staven is de herkenningstolerantie voor zethoeken nu 1,0 graden. Aangrenzende beensegmenten met zeer kleine hoeken ertussen worden als gecombineerde rechte segmenten geëxporteerd. De 3D-staven met meer dan 4 handle-punten met kleine zethoeken stoppen de export niet meer.

  • Supportliggers worden nu automatisch herkend door de gebruikersattribuut GIRDER_TOP_GUID die wordt toegevoegd door de nieuwste versies van de modelleercomponenten van de supportligger. Liggers kunnen nog steeds handmatig op dezelfde manier worden aangewezen. Als de optie Tralieliggers (BFGT) niet is ingeschakeld bij Parameters, worden supportliggers als normale staven geëxporteerd, tenzij ze zijn uitgesloten.

  • De methode voor het controleren van de nummering is verbeterd en is nu betrouwbaarder. De nummering wordt nu ook voor storten en stavensets gecontroleerd.

Export ELiPLAN-file (68)

Tabblad Parameters

  • U kunt nu het type van de exportversie selecteren in Versie type exporteren. De opties zijn Eli en EliX. Wanneer u het nieuwe type EliX selecteert , wordt er een pakket met een speciale bestandsextensie .elix gemaakt. Het pakket bevat het export bestand samen met gerelateerde betontekening-Pdf's van het mappad dat u op het nieuwe tabblad EliX inhoud opgeeft.

    Informatie over bestanden die in het EliX-pakket zijn opgenomen, worden in het exportlogbestand geschreven.

    De optie EliX is alleen van toepassing voor het release-versie nummer 3.0 en nieuwer.

  • Voorheen werd het materiaal van hoofdonderdelen van betonelementen niet gefilterd door de instelling Materiaalhoeveelheden. Het filteren werkt nu correct.

Tabblad Gegevensinstellingen

  • U kunt nu een gebruikersattribuut voor de eenheidsconversie opgeven met de nieuwe instelling Gebruikersattribuut voor eenheidsconversie. Als een geldige eenheid in deze gebruikersattribuut wordt gespecificeerd, dan wordt deze eenheid voor de eenheidsconversie gebruikt in plaats van de standaardeenheid of de eenheid die is gedefinieerd in het conversiebestand.

  • U kunt nu de eenheid opgeven die voor element maatlijnen moet worden gebruikt door de nieuwe eenheid voor de instelling van element maatlijnen te gebruiken.

Tabblad Data inhoud

  • U kunt nu de materiaalcode opgeven met de nieuwe instelling Materiaalcode. De opties zijn Naam, Prefix merk, Materiaal, Profiel, UDA, Tekst[TEMPLATE] en Template.

  • De instelling Productcode heeft nieuwe opties Template enPrefix betonelement. Voor Productcode, Materiaalcode en Accessory code kunt u nu meerdere gebruikersattributen specificeren door ze met een spatie van elkaar te scheiden.

Tabblad Plottergegevens

U kunt nu de binnenkernen van de holle kernen exporteren met de nieuwe instelling Binnenkernen exporteren.

Andere verbeteringen aan ELiPLAN

  • Geëxporteerde bestanden worden nu met UTF-8-codering weggeschreven.

  • De gegevensconversie ondersteunt nu hoofdletterongevoelige tekst, wat betekent dat het geen onderscheid maakt tussen hoofdletters en kleine letters bij het vervangen van strings.

  • U krijgt nu een melding via een log wanneer de netto oppervlakteberekening mislukt.

  • Bij een dataconversiebestand kunnen accessoires zoals stalen instortvoorzieningen en isolatieblokken nu worden met aangepaste maateenheden. Voorheen werden ze altijd gekwantificeerd als onderdeeltelling.

  • Lekopeningen aan het begin en einde van het kanaalplaatelement worden nu altijd op een lijn geëxporteerd. Uitsnijdingen aan het begin en aan het einde die kleiner zijn dan 100 mm worden genegeerd. anders worden de lekgaten respectievelijk naar de snijgrootte gecompenseerd.

  • Het dataconversiebestand ondersteunt nu het gebruik van het jokerteken "*" in de eerste kolom voor het zoeken van strings in Tekla Structures-objecten.

  • Het dataconversiebestand kan nu worden uitgelezen uit de mappen XS_FIRM en XS_PROJECT.

  • De positie in Z wordt nu voor gevulde kernen geëxporteerd.

  • Voorheen werden de sandwichwandelementen geëxporteerd met gewicht-, volume- en gebiedswaarden van het hoofdonderdeel van het betonelement. Dit is nu opgelost en de waarden worden uit het betonelement gehaald.

  • Voorheen werd het netto gebied voor sommige elementen onjuist geëxporteerd. Dit is nu opgelost.

Was dit nuttig?
Vorige
Volgende