IFC-verbeteringen

Tekla Structures
2022
Tekla Structures

IFC-verbeteringen

In Tekla Structures-versie 2022 hebt u een betere controle over IFC-entiteiten en kunt u de objecten filteren die u in de IFC4-export wilt opnemen. Het definiëren van de eigenschappensets voor de IFC-export is nu eenvoudiger en betrouwbaarder vanwege de verbeteringen in het dialoogvenster definitie eigenschappenset en functionaliteit. Er zijn ook enkele verbeteringen in de IFC-objectconversie en het IFC4-referentiemodel invoegen. Bruggen worden nu ondersteund in de IFC4-export.

Betere controle over IFC-entiteiten

Nauwkeurigere definitie van IFC-entiteiten in IFC4-export

U hebt nu meer controle over de object typen om de workflow te ondersteunen wanneer u informatie naar de IFC4-indeling exporteert en u kunt de benodigde IFC-entiteiten nauwkeuriger definiëren door de nieuwe vooraf gedefinieerde en door de gebruiker gedefinieerde subtypen te gebruiken.

Als u bijvoorbeeld een oorspronkelijk merk in uw Tekla Structures-model hebt, kunt u definiëren dat het entiteitstype IfcBridgePart is, zoals voorheen, maar nu kunt u ook specifieker zijn en een Subtype (IFC4) selecteren uit de beschikbare vooraf gedefinieerde subtypes of USERDEFINED selecteren en vervolgens het gewenste type invoeren in Door gebruiker gedefinieerd type (IFC4) als vrije tekst, bijvoorbeeld brugonderdeel.

IFC-entiteit verplaatst naar eigenschappenvenster

De instelling IFC entiteit bevond zich eerder in het dialoogvenster met gebruikersattributen voor modelobjecten. Deze bevindt zich nu in de sectie IFC-export in het eigenschappenvenster voor modelobjecten en kan eenvoudiger worden geopend.

Raadpleeg Een Tekla Structures-model of geselecteerde modelobjecten naar een IFC-bestand exporteren voor meer informatie over de IFC-entiteiten en IFC-export.

Brugondersteuning in IFC4-export

  • Het exporteren van brugweergaven is aan de IFC4-export toegevoegd. Het hoofddoel van de brugweergave-export is een uitbreiding van Tekla Structures aan brugconstructies. De IFC-brugbestanden zijn gebaseerd op het IFC 4.3-schema.

  • De optie Bridge view is aan de lijst Exporttype toegevoegd in het dialoogvenster IFC4-export.

  • Er is een nieuw gebruikersattribuut, IFC_BRIDGE, toegevoegd aan de projecteigenschappen.

  • Er is ook een nieuw IFC-entiteitstype, IfcBridgePart, beschikbaar voor het toewijzen van brugmerken.

Verbeteringen van IFC-eigenschappensets

Het dialoogvenster Definities eigenschappenset is verbeterd. Het definiëren van nieuwe eigenschappensets en het bewerken en verwijderen van eigenschappensets is gewijzigd en u kunt nu de gewenste type IFC-entiteit in een nieuwe vervolgkeuzelijst selecteren om alleen de entiteiten van het geselecteerde type weer te geven.

Verbeteringen in het dialoogvenster Definities eigenschappensets

  • Configuratiebestandsnaam eigenschappenset is de nieuwe naam voor het veld Bestandsnaam. Het geeft de naam van het configuratiebestand weer waaraan u momenteel werkt.

  • Er zijn nieuwe knoppen beschikbaar voor het werken met eigenschappensets:

    • opent een ander dialoogvenster waarin u de naam en omschrijving van de geselecteerde eigenschappenset kunt bewerken.

    • verwijdert de geselecteerde eigenschappenset uit het configuratiebestand. U moet de verwijdering bevestigen.

    • opent een ander dialoogvenster waarin u een nieuwe eigenschappenset in het geselecteerde configuratiebestand kunt maken.

  • Met de nieuwe vervolgkeuzelijst Entiteiten kunt u de categorie IFC-entiteittype selecteren. Wanneer u en categorie selecteert, worden de gerelateerde IFC-entiteiten in de lijst Entiteittypen selecteren weergegeven.

    Architectonisch

    Common

    Hiërarchie

    MEP

    Structurele: Dit is de standaardcategorie voor entiteittypen.

Opmerking:

Als u extra eigenschappensets in een vorige Tekla Structures versie hebt gemaakt, zijn alleen de eigenschappensets die overeenkomen met de IFC-objecttypen die in de categorie nieuw Structurele-entiteittype zijn gevonden, beschikbaar in Tekla Structures 2022. Eigenschappensets die overeenkomen met objecttypen die zich in andere categorieën entiteitstypen bevinden, (zoals IfcCovering in Common) moeten opnieuw worden gemaakt.

Raadpleeg Extra eigenschappensets voor IFC-export definiëren voor meer informatie over definities van eigenschappensets.

Andere verbeteringen aan eigenschappensets

  • Het tolerantie-attribuut voor vergelijking van de eigenschappenset (.rmct) en het attribuut Vergelijking ingesteld (.rmcs) kunnen nu worden gelezen uit de mappen XS_FIRM en XS_PROJECT.

  • Gebruikersattributen die voor onderdelen in objects.inp zijn gedefinieerd, zijn nu zichtbaar en kunnen worden geselecteerd in het dialoogvenster Definities eigenschappenset.

  • De definities van de eigenschappensets IfcRoof, IfcRamp en IfcStair konden niet worden opgenomen in de IFC-export zonder ook de IfcElementAssembly op te nemen. Dit is nu opgelost.

    Deze verbetering werd al in Tekla Structures 2021 SP1 geïntroduceerd.

  • De IFC2X3-export exporteert vanaf nu geen stalen aansluitende objecten als IfcDiscreteAccessory. U kunt de vorige categorisatie forceren door de nieuwe variabele XS_IFC2X3_EXPORT_SECONDARY_AS_DISCRETEACCESSORY in te stellen op TRUE in een .ini-bestand, zoals bijvoorbeeld teklastructures.ini.

    Deze verbetering werd al in Tekla Structures 2021 SP1 geïntroduceerd.

  • Als in vorige versies een extra definitie van een eigenschappenset waarden bevatte, werden er geen eigenschappensets naar de IFC4-export geschreven. Nu kunnen voorwaarden in de extra definities van eigenschappensets ook worden gebruikt in de IFC4-export.

Andere IFC-exportverbeteringen

  • De IFC-export gebruikt nu conversiestrings uit alle mappen die voor de variabele variabele XS_MESSAGES_PATH zijn genoemd.

  • IFC2x3-export: Het mappad Uitvoerbestand kan nu maximaal 247 tekens bevatten in plaats van de eerder ondersteunde 72 tekens.

IFC-objectconversie

UDA-toewijzing

  • U kunt nu punten (.) in de namen van eigenschappensets in Eigenschappen kopiëren naar gebruikersattributen Eigenschap-vak in het dialoogvenster Instellingen IFC-objectconversie plaatsen. U kunt eigenschappen uit de eigenschappensets voor IFC-objecten kopiëren, zodat ze kunnen worden gebruikt als gebruikersattributen van geconverteerde Tekla Structures-objecten.

  • De toewijzing van de profielnaam voor IFC-eigenschap ondersteunt nu het gebruik van "EXTERNAL.profiel naam" of "EXTERNAL.profielnaam". U kunt nu ook vertaalde strings gebruiken bij het toewijzen van product- en profielattributen voor Profielnaam, Beschrijving, Ifc-type (type), Objecttype, Fase, Materiaal, Afwerking, Profiel en Naam. U kunt bijvoorbeeld de Duitse string "EXTERNAL.Profilname" gebruiken en het werkt.

Raadpleeg voor meer informatie over IFC-objectconversie IFC-objecten converteren naar oorspronkelijke Tekla Structures-objecten.

Materiaal-toewijzing

Nu is de materiaaltoewijzing ook voor bestaande materialen ingeschakeld. Voorheen werkte de toewijzing alleen voor niet-gevonden materialen.

IFC4-referentiemodel invoegen ondersteunt nu basispunten

Ondersteuning voor het gebruik van basispunten is aan het IFC4-referentiemodel toegevoegd op basis van IFC4-schemaspecifieke IfcMapConversion.

Was dit nuttig?
Vorige
Volgende