Afwerkingsranden in tekeningen

Tekla Structures
2022
Tekla Structures

Afwerkingsranden in tekeningen

Afwerkingsranden zijn lijnen die de omkadering tussen rechte vlakken en gebogen vlakken in het model definiëren. Voorbeelden van gebouwobjecten die afwerkingsranden bevatten, zijn profielen met gebogen afwerkingen, platen of willekeurige platen met gebogen afwerkingen en gebogen polyprofielen. De afwerkingsranden kunnen in alle tekeningtypen voor onderdelen en storten worden weergegeven. Afwerkingsranden zijn standaard zichtbaar voor nieuwe tekeningen en onzichtbaar voor tekeningen die in een Tekla Structures-versie vóór 2016 zijn gemaakt.

Afwerkingsranden in tekeningen weergeven

Om de afwerkingsranden weer te geven, moet u de optie Afwerkingsranden op in de onderdeeleigenschappen instellen. Voor profielen is mogelijk de weergave Exact vereist om de afwerkingsranden weer te geven. Dit is afhankelijk van het profiel. U kunt de zichtbaarheid van de afwerkingsrand in Onderdeeleigenschappen en in Stortobjecteigenschappen op tekening-, aanzicht- en objectniveau instellen.

Om de afwerkingsranden op tekeningniveau in een overzichttekeningen als zichtbaar in te stellen, gaat u als volgt te werk:

  1. Open een overzichttekening die stalen of de betonnen onderdelen met gebogen vlakken bevat, bijvoorbeeld profielen met gebogen afwerkingen, platen of willekeurige platen met gebogen afwerkingen of gebogen polyprofielen.
  2. Dubbelklik op de achtergrond van de tekening om het dialoogvenster Overzichttekening eigenschappen weer te geven.
  3. Klik op Onderdeel of Stortobject.
  4. Als u de onderdeelweergave voor profielen moet wijzigen, selecteert u Exact in de lijst Onderdeelweergave.
  5. Schakel onder Bijkomende labels het selectievakje Afwerkingsranden aan/uit in.
  6. Stel indien nodig de verborgen lijnopties in:
    • Schakel het selectievakje Verborgen lijnen aan/uit in om de verborgen lijnen of andere onderdelen weer te geven.
    • Schakel het selectievakje Eigen verborgen lijnen aan/uit in om de eigen verborgen lijnen van het onderdeel weer te geven.
  7. Klik op Wijzigen.

Voorbeelden

Voorbeeld 1

Onderstaand ziet u een voorbeeld van afwerkingsranden in het model:

Onderstaand ziet u een voorbeeld van onderdelen in een tekening die de afwerkingsranden (Afwerkingsranden >aan in de onderdeeleigenschappen) weergeven:

Onderstaand ziet u een voorbeeld van onderdelen in een tekening die de afwerkingsranden (Afwerkingsranden >uit) niet weergeven:

Voorbeeld 2

Hieronder ziet u een voorbeeld van een kanaalplaat in het model:

Onderstaand ziet u een voorbeeld een kanaalplaat in een tekening die de afwerkingsranden (Afwerkingsranden > Aan in de onderdeeleigenschappen) weergeeft: Zoals u kunt zien, is de weergave niet erg duidelijk wanneer de afwerkingsranden zichtbaar zijn:

Onderstaand ziet u een voorbeeld een kanaalplaat in een tekening die de afwerkingsranden (Afwerkingsranden > Uit in de onderdeeleigenschappen) niet weergeeft:

Was dit nuttig?
Vorige
Volgende