Tekla Structures-installatie voor beheerders

Tekla Structures
2022
Tekla Structures

Tekla Structures-installatie voor beheerders

U kunt Tekla Structures met de standaard installatiepakketten op een werkstation installeren of door uw eigen gecentraliseerde installatie met MSI-pakketten te maken. U kunt Tekla Structures ook in een virtuele omgeving uitvoeren.

Als u lokale licenties hebt, moet u ook een licentieserver op uw eigen hardware installeren.

Installatievereisten

Trimble Identity

Tekla Online-services, inclusief online licentieverlening, gebruiken Trimble Identity voor identificatie. U kunt uw Trimble Identity met andere Trimble-services zoals Trimble Connect en SketchUp 3D Warehouse gebruiken.

Elke organisatie heeft ten minste één accountbeheerder die verantwoordelijk is voor het beheren van de Tekla Onlineorganisatie (groep) die in Tekla Online-services wordt gebruikt. Verschillende personen in uw bedrijf kunnen beheerder zijn. De eerste gebruiker wordt uitgenodigd door een Trimble-vertegenwoordiger en die persoon is vervolgens desgewenst verantwoordelijk voor het toevoegen van andere gebruikers en beheerders.

Als beheerder kunt u:

  • Nodig medewerkers bij de Tekla Onlineorganisatie van uw bedrijf uit of keur deze goed om hen onbeperkte toegang in alle Tekla Online-services te verlenen.
  • Externe licentiegebruikers toevoegen.
  • Selecteer wie toegang heeft tot de Tekla Structures-abonnementen van uw bedrijf.
  • Personen uit de medewerkersgroep van uw bedrijf verwijderen als ze niet meer tot uw bedrijf behoren.

Ga voor meer informatie naar Maak uw Trimble Identity aan en Gebruikersaccounts voor Tekla-producten beheren.

Tekla Structures-installatievereisten

Raadpleeg voor informatie over aanbevolen besturingssysteem- en hardwarespecificaties Tekla Structures 2022 hardware-aanbevelingen.

Voor Tekla Structures zijn ook enkele Microsoft-distributiepakketten nodig. De volgende herdistribueerbare pakketten of nieuwere versies hiervan worden automatisch geïnstalleerd tijdens de software-installatie van Tekla Structures als deze of nieuwere versies van de pakketten nog niet zijn geïnstalleerd op uw computer. Raadpleeg Extra vereiste softwarecomponenten in de Tekla Structures 2022 hardware-aanbevelingen voor meer informatie.

Als u een aangepast installatiepakket maakt, moet u ervoor zorgen dat .NET Framework op de clientcomputers wordt geïnstalleerd.

Daarnaast wordt de volgende installatiesoftware tijdens de software-installatie van Tekla Structures automatisch geïnstalleerd:

  • Tsep File Dispatcher Launcher

  • Tekla Warehouse Service

Deze installatiesoftware is nodig om Tekla Warehouse correct te kunnen laten werken.

De offline inhoud van Tekla Warehouse is online beschikbaar. Als u deze inhoud in Tekla Warehouse wilt vinden, zoekt u naar Databases en onder Weergeven selecteert u Verzamelingen.

Tekla Structures installeren

U kunt Tekla Structures installeren op elk werkstation dat de standaardinstallatie afzonderlijk op elk werkstation uitvoert, of via een gecentraliseerde installatie met een MSI-pakket en uw voorkeurssoftware-implementatietool op elk werk station installeren.

U kunt de software en omgevingen van Tekla Structures vanaf Tekla Downloads downloaden. Als u de nieuwste software in gebruik wilt hebben, raden we u aan het nieuwste Service Pack van Tekla Structures te installeren. Service Packs bevatten verbeteringen en oplossingen voor de nieuwste of een vorige hoofdversie of een vorig Service Pack van Tekla Structures. Service Packs zijn beschikbaar voor alle gebruikers met een geldig onderhoudscontract of subscription.

Opmerking:

U moet Tekla Structures met beheerdersrechten installeren.

Wanneer u een gecentraliseerde installatie uitvoert, hebben de eindgebruikers geen beheerdersrechten voor de installatie nodig.

Installatiebestanden

Installatieprogramma's van Tekla Structures zijn .msi-installatieprogramma's. De .msi-installatieprogramma's van een omgeving bevatten sets met .tsep-installatieprogramma's die de werkelijke omgevingsbestanden en -instellingen bevatten. Als u een nieuwe versie van Tekla Structuresinstalleert, moet u eerst de software en vervolgens de omgevingen installeren. De .msi-installatieprogramma's worden vóór het openen van Tekla Structures op uw computer geïnstalleerd.

Wanneer u het .msi-installatieprogramma van een omgeving uitvoert, maakt het installatieprogramma de omgevingsmap en kopieert de .tsep-installatieprogramma's naar de map ..\Tekla Structures\<version>\Extensions\To be installed. Het installatieprogramma maakt ook de bestanden RemoveEnv.bat en ToBeRemoved.txt en plaatst deze in de map ..\Environments\<environment>. Deze bestanden worden gebruikt bij het verwijderen van een omgeving.

Bij het uitvoeren van het .msi-installatieprogramma van de omgeving kunt u in de installatiewizard selecteren dat de .tsep-installatiesoftware direct wordt uitgevoerd wanneer de installatiesoftware van de omgeving wordt uitgevoerd. Als u dit niet selecteert, wordt het .tsep-installatieprogramma uitgevoerd wanneer u Tekla Structures de eerste keer na de installatie opent. In dat geval opent Tekla Structures een dialoogvenster waarin de installatievoortgang van de .tsep-installatieprogramma's wordt weergegeven.

U kunt de installatie van extensie .tsep installatieprogramma's in het dialoogvenster annuleren en deze later Tekla Structures opnieuw opstarten. De wachtende .tsep-installatieprogramma worden niet geannuleerd, ze worden geïnstalleerd, zelfs als u annuleert. De .tsep pakketten bevatten informatie over het product type: Omgeving of extensie, die wordt gebruikt om te bepalen welke installatieprogramma's kunnen worden geannuleerd.

Het uitvoeren van de .tsep-installatieprogramma's vereist geen beheerdersrechten. De .tsep-installatieprogramma's installeren de omgevingsbestanden in de map ..\Tekla Structures\<version>\Environments\<environment>.

Als u meerdere omgevingen voor het eerst installeert, raden we u aan niet te selecteren dat u de .tsep-installatieprogramma's met het .msi-installatieprogramma uitvoert. Enkele van de .tsep-pakketten worden in meer dan één omgeving gebruikt en dezelfde versie van een .tsep-pakket wordt slechts eenmaal geïnstalleerd. Het voor het eerst na de installatie starten van Tekla Structures kan lang duren, vooral als u meerdere omgevingen hebt geïnstalleerd terwijl alle .tsep-installatieprogramma's worden uitgevoerd.

Gecentraliseerde installatie

Het centraal installeren van Tekla Structures op het bedrijfsnetwerk bespaart in een groot bedrijf tijd als er veel Tekla Structures-gebruikers zijn.

Met de gecentraliseerde installatie kunt u de installatie van Tekla Structures geruisloos op de achtergrond uitvoeren waarbij gebruikers de dialoogvensters van de installatiewizard niet zien. Raadpleeg voor meer informatie over gecentraliseerde installatie Gecentraliseerde distributie van Tekla Structures 2022.

Installatie in een virtuele omgeving

U kunt Tekla Structures ook in een virtuele omgeving uitvoeren. Met de applicatie en de bureaubladvirtualisatie kunnen gebruikers software van een server op het netwerk uitvoeren zonder een lokaal geïnstalleerde Tekla Structures op hun werkstation. Het gebruik van Tekla Structures vanaf de server zorgt ervoor dat alle gebruikers in een project dezelfde installatie van de projectomgeving gebruiken. Raadpleeg Tekla Structures gebruiken met applicatie- en desktopvirtualisatie voor gedetailleerde informatie over de installatie in een virtuele omgeving.

Mapstructuur

De standaardlocatie is in Program Files. Wanneer Tekla Structures in deze map wordt geïnstalleerd, worden de configuratiebestanden in de verborgen Program Data-map geïnstalleerd. Dit kan de voorkeurslocatie zijn om de kans op interferentie van de eindgebruiker met de software-installatie en -configuraties te verkleinen.

Als u Tekla Structures in een normale bestandsmap installeert, worden alle bestanden in die map geïnstalleerd. Het installeren van Tekla Structures in een gewone bestandsmap kan de voorkeur hebben voor gebruikers die eenvoudig toegang tot alle bestanden moeten hebben.

Mapstructuur op lokale computer

Raadpleeg Tekla Structures Installatiemappen in Installatie en licenties van Tekla Structures voor informatie over hoe de mapstructuur op de lokale computer wordt ingesteld.

Bedrijfsmapstructuur

Als u gebruikt Tekla Model Sharing, kunt u de project- en bedrijfsmappen synchroniseren via de Trimble Connect Cloud-service die in uw Tekla Structures-subscription is opgenomen. .

Als u single-user of multi-user modellen hebt, raden we u aan een centrale bestandsmap voor het opslaan van de modellen en installatiebestanden voor de bedrijfspecifieke instellingen en de projectspecifieke instellingen te gebruiken. Tekla Structures leest vervolgens de instellingen van de centrale bestandsserver. Bij het upgraden naar een nieuwe Tekla Structures-versie of het bijwerken van het bedrijfslogo, bijvoorbeeld, hoeven de bestanden bijvoorbeeld slechts op één plek te worden vervangen. Zo is het maken van back-ups en het upgraden eenvoudiger.

Raadpleeg voor meer informatie Project- en bedrijfsmappen maken.

Back-up

Met alle waardevolle gegevens en het werk dat uw bedrijf opslaat is het van belang om back-ups van de modelmappen en bedrijfs- en projectinstellingen te maken. Als uw bedrijf een systeem heeft om geplande automatische back-ups te maken, moet u in uw systeem plannen om 's nachts buiten werktijden de back-ups te maken zodat mogelijke conflicten in het model kunnen worden voorkomen.

Vergeet niet, als u lokale licenties hebt, om ook een back-up van de entitlements en uw actieve licenties te maken.

Virusbeveiliging

Antivirussoftware heeft soms problemen bij het opslaan van modellen en tekeningen naar de modelmap veroorzaakt. Deze problemen kunnen met name voorkomen als u uw model op een netwerkstation hebt opgeslagen. We raden u ten zeerste aan om Tekla Structures aan de veilige lijst van uw antivirussysteem toe te voegen en uw antivirussoftware zo in te stellen dat de acties in uw modelmap niet worden geblokkeerd of gescand.

Tekla Structures-instellingen in het Windows-register

Het Windows-register is een hiërarchische database waarin configuratie-instellingen en -opties in Microsoft Windows-besturingssystemen worden opgeslagen. Registerinstellingen worden tijdens een Tekla Structures-sessie en tijdens een Tekla Structures-installatie gebruikt.

Attentie:

Wijzig de registerinstellingen niet. Het wijzigen van de instellingen kan het mislopen van het besturingssysteem tot gevolg hebben. Het is mogelijk om de registerinstellingen met de Register-editor weer te geven.

Gebruikersinstellingen

Enkele gebruikersinstellingen van Tekla Structures, bijvoorbeeld algemene opties en dialoogvensterlocaties en -groottes worden in het register opgeslagen. De instellingen worden opgeslagen in een registersleutel met de naam van het Tekla Structures-versienummer in de registervertakking HKEY_CURRENT_USER\Software\Trimble\Tekla Structures\<VERSION>.

Tekla Structures gebruikt de vastgelegde standaardinstelling wanneer het voor de eerste keer na de installatie wordt geopend. Als u een instelling tijdens een Tekla Structures-sessie wijzigt, slaat Tekla Structures de wijziging op tijdens de sessie of als u Tekla Structures sluit. Als u dezelfde versie van Tekla Structures opnieuw opent, wordt de gewijzigde instelling gebruikt.

Als u upgrade naar een nieuwere Tekla Structures-versie, kunt u de wizard Migratie gebruiken om de door u gewijzigde instellingen te kopiëren.

Installatie-instellingen

De Tekla Structures-installatie slaat gegevens op in de registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Trimble\Tekla Structures\<VERSION>:

Een lokale licentieserver installeren

Als u lokale licenties hebt, moet u een licentieserver op uw eigen hardware installeren. Als u slechts één licentie van Tekla Structures gebruikt, kunt u de licentieserver op dezelfde computer installeren als Tekla Structures, waardoor de licentie op dit werkstation beschikbaar komt. In een omgeving met meerdere licenties en gebruikers installeert u de licentieserver in uw bedrijfsnetwerk, waardoor er al naar gelang de behoefte flexibeler en efficiënter gebruik van uw licenties mogelijk is.

Voordat gebruikers Tekla Structures met lokale licenties kunnen gaan gebruiken, moet u het volgende doen:

  • Een licentieserver op een computer installeren en configureren.
  • Sla het licentiecertificaat op en activeer de licenties.
  • Verbind elke clientcomputer met Tekla Structures handmatig met de licentieserver, via een aangepaste installatie of door de gebruikers te instrueren.

Raadpleeg voor meer informatie Tekla Structures-kantoorlicentieverlening voor beheerders.

Als u abonnementen hebt voor Tekla Structures, maakt Tekla Structures altijd verbinding met de Trimble-cloudservice en hoeft u geen eigen licentieserver te installeren.

tsep-pakketten rechtstreeks installeren

Tip:

Als het .tsep-installatieprogramma niet is ingesteld om standaard met Tekla Structures-extensiebeheer te worden geopend, kunt u dit handmatig instellen. Klik met de rechtermuisknop op het .tsep-installatieprogramma en selecteer Eigenschappen. In Wordt geopend met selecteert u Wijzigen en blader naar TsepFileDispatcherLauncher.

  1. Dubbelklik op het .tsep-installatieprogramma dat u hebt gedownload.

    Het dialoogvenster Tekla Structures-extensiebeheer wordt geopend met de naam van de extensie die geïnstalleerd gaat worden.

    De .tsep-installatieprogramma's worden standaard geopend met Tekla Structures-extensiebeheer. Enkele .tsep-installatieprogramma's worden rechtstreeks vanuit Tekla Warehouse met de optie In model invoegen uitgevoerd.

  2. Selecteer de Tekla Structures-versies waarin u wilt importeren en klik op de knop Importeren. De volgende keer dat u Tekla Structures start, wordt de extensie automatisch geïnstalleerd en wordt deze getoond in Tekla Structures-extensiebeheer.

tsep-pakketten installeren in de Tekla Structures-extensiemanager

U kunt een .tsep-installatieprogramma vanuit Tekla Structures-extensiebeheer in Tekla Structures installeren.

Tip: In Extensiebeheer kunt u de extensies per type weergeven: extensie of omgeving. U kunt nu ook naar content zoeken op basis van naam, auteur, beschrijving en type extensie.
  1. Klik in de Applicaties en componenten-database op > Extensies beheren > Extensiebeheer.
  2. Klik op Importeren en blader naar het .tsep-installatieprogramma dat u wilt installeren.
  3. Klik op Openen.

De geïmporteerde .tsep wordt de volgende keer dat u Tekla Structures start geïnstalleerd. Het wordt weergegeven in Tekla Structures-extensiebeheer en is klaar voor gebruik in de database Applicaties en componenten.

tsep-pakketten uit de Tekla Structures-extensiemanager verwijderen

  1. Selecteer in de Tekla Structures-extensiemanager de .tsep-pakketten die u wilt verwijderen.

    Gebruik Ctrl of Shift om meer dan één .tsep-pakket te selecteren.

  2. Klik op Verwijderen.
De .tsep-pakketten worden verwijderd wanneer u Tekla Structures opnieuw opstart.

.tsep-pakketten uit het Tekla Structures-uitbreidingspakket-builder (TSEP) en test runner verwijderen

  1. U opent het dialoogvenster Tekla Structures Extension Package (TSEP) builder and test runner door naar ..\Program Files\Tekla Structures\<version\bin\ te gaan en op TeklaExtensionPackage.Builder.exe te klikken.
  2. Selecteer op het tabblad Uninstall TSEP based extensions de .tsep-pakketten die u wilt verwijderen en klik vervolgens op Uninstall selected.

    Gebruik Ctrl of Shift om meer dan één .tsep-pakket te selecteren.

De geselecteerde .tsep-bestanden worden verwijderd. U hoeft Tekla Structures niet opnieuw op te starten.

.tsep-pakketten centraal installeren

U kunt centraal een batch met .tsep-installatieprogramma's op bedrijfswerkstations installeren. Deze methode is bedoeld voor systeembeheerders.

De .tsep-installatieprogramma's die op installatie wachten, worden standaard opgeslagen in \ProgramData\Trimble\Tekla Structures\<version>\Extensions\To be installed. Als u centraal wilt installeren, moet u de .tsep-installatieprogramma's naar de map %XSDATADIR%\Extensions\To be installed kopiëren. Maak de map als deze nog niet bestaat.

Wanneer Tekla Structures wordt gestart, worden de beschikbare .tsep-installatieprogramma's van de map \To be installed gecontroleerd en worden deze automatisch geïnstalleerd. Als er een oudere versie van hetzelfde extensiepakket is, wordt het verwijderd voordat de nieuwe versie wordt geïnstalleerd. De installatie wordt geannuleerd als dezelfde of een nieuwere versie al is geïnstalleerd.

  • De geïnstalleerde .tsep-installatieprogramma's wordt opgeslagen in de map %XSDATADIR%\Extensions\Installed.
  • Ongeldige .tsep-installatieprogramma's worden verwijderd en naar de map %XSDATADIR%\Extensions\Invalid installations verplaatst.
  • Geannuleerde .tsep-installatieprogramma's worden opgeslagen in %XSDATADIR%\Extensions\Cancelled installations.

.tsep-installatieprogramma's kopiëren

We raden u aan ROBOCOPY vanaf de opdrachtprompt (cmd.exe) te gebruiken om de .tsep-installatieprogramma's te kopiëren. Meer informatie over ROBOCOPY vindt op de website van Microsoft.

De basissyntaxis voor ROBOCOPY is: robocopy <Source> <Destination> [<File>[ ...]] [<Options>]

U kopieert .tsep-installatieprogramma's in Tekla Structures 2022 bijvoorbeeld als volgt:
robocopy
"\\Server1\prod\TeklaStructures\2022.0\Environments_TSEP"
"C:\ProgramData\Trimble\Tekla Structures\2022.0\Extensions\To be installed"
*.tsep
"C:\Program Files\Tekla Structures\2022.0\bin\TeklaExtensionPackage.TepAutoInstaller.exe"
2022.0 "C:\ProgramData\Trimble\Tekla Structures\2022.0" "2022"
Dit commando kopieert alle .tsep-installatieprogramma's vanuit de netwerkmap \Server1 naar de map \To be installed van de lokale gebruiker. Na het kopiëren installeert TepAutoInstaller.exe alle .tsep-installatieprogramma's uit de map \To be installed van de lokale gebruiker. Als u de pakketten installeert, kunnen gebruikers Tekla Structures starten zonder eerst te wachten tot de installatie is voltooid.

.tsep-pakketten centraal verwijderen

U kunt voor elke extensie die u wilt verwijderen .tsep-pakketten verwijderen door in de map een leeg bestand genaamd RemoveExtensionOnStartup te maken. Bijvoorbeeld: \ProgramData\Trimble\Tekla Structures\<version>\Extensions\Installed\[Extension_To_Be_Uninstalled].

De extensies worden de volgende keer dat Tekla Structures wordt gestart verwijderd.

Een upgrade van Tekla Structures uitvoeren

U kunt behalve de bestaande installatie Service Packs van Tekla Structures installeren. U kunt naar nieuwe Service Packs bijwerken zonder bestaande lokale licenties bij te werken. Een nieuwe Tekla Structures-versie wordt als afzonderlijk exemplaar geïnstalleerd en kan op hetzelfde werkstation naast andere Tekla Structures-versies bestaan. Een update naar een nieuwe versie vereist dat u ook uw kantoorlicenties bijwerkt, omdat de licenties een hoogste toegestane versie hebben. Met Tekla Structures-abonnementen kunt u automatisch elke Tekla Structures-versie gebruiken die tijdens uw abonnementsperiode wordt uitgegeven.

Als er op uw computer al een oudere versie van Tekla Structures is geïnstalleerd, kunt u de Wizard Migratie gebruiken om de persoonlijke instellingen naar de nieuwe versie te kopiëren. Met de Wizard Migratie kunt u ervoor kiezen om enkele van de volgende instellingen en waarden te kopiëren:

  • user.ini-bestand
  • Registerwaarden zoals:
    • Werkbalken
    • Dialoogvensters
    • Algemene opties

De Wizard Migratie kopieert niet de omgevings.tsep-bestanden die door de omgevingsinstallatieprogramma's worden geïnstalleerd.

Als u Tekla Structures aanpast (bijvoorbeeld tekening- of lijsttemplates, of waarden en databasevermeldingen toevoegt of wijzigt), raden wij u ten zeerste aan project- en bedrijfsmappen voor aangepaste bestanden te maken. Dit is handig als u de bestanden wilt opslaan voor toekomstig gebruik of als u deze wilt behouden wanneer u een nieuwe versie installeert.

Tekla Structures vervangt geen bestanden in project- en bedrijfsmappen wanneer u een nieuwe versie installeert. U kunt uw aangepaste bestanden behouden zonder dat u hoeft te kopiëren en plakken of vanuit eerdere versies hoeft te exporteren en importeren. Dit maakt het upgraden sneller en eenvoudiger. Als u eerdere Tekla Structures-versies hebt aangepast zonder firm- of projectmappen te gebruiken, moet u de aangepaste gegevens naar de volgende Tekla Structures-versie overbrengen.

Voordat u een nieuwe Tekla Structures-versie gaat gebruiken, moet u altijd testen of de oude bedrijfsinstellingen werken.

Tip:

Als u de instellingen later wilt kopiëren, kunt u de wizard Migratie handmatig starten door op MigrationWizard.exe te dubbelklikken in de map \Tekla Structures\<version>\bin\applications\Tekla\Migrations. U kunt de versie vanwaar de instellingen zijn gekopieerd en de versie waar de instellingen naartoe zijn gekopieerd selecteren.

Was dit nuttig?
Vorige
Volgende