Nieuw wapeningsobjecttype - staafmerk

Tekla Structures
2022
Tekla Structures

Nieuw wapeningsobjecttype - staafmerk

Tekla Structures 2022 introduceert staafmerk, een wapeningsobjecttype dat met alle typen wapeningsobjecten kan worden gecombineerd. U kunt ook merken in staafmerken opnemen en zo koppelmoffen, eindankers en andere onderdelen als submerken toevoegen. Staafmerken zijn handig wanneer u bijvoorbeeld wapeningskorven of aangepaste netten modelleert die geprefabriceerd worden.

Een staafmerk maken:

  1. Maak de wapeningsobjecten (en de mogelijke onderdelen, zoals koppelmoffen en eindankers) die u in het staafmerk wilt opnemen.

  2. Klik op het tabblad Wapeningsstaaf op Merk > Staafmerk maken.

  3. Selecteer de objecten die u in het staafmerk wilt opnemen.

    U kunt enkelvoudige wapeningsstaven, staafgroepen, stavensets, wapeningsnetten, strengen en merken selecteren. Onderdelen kunnen alleen als submerken worden toegevoegd.

  4. Klik met de middelste muisknop om het selecteren van objecten te voltooien en het staafmerk te maken.

    Het wapeningsobject met het hoogste gewicht wordt het hoofdobject van het staafmerk. Het hoofdobject stelt vervolgens onder andere het coördinatensysteem van het staafmerk voor tekeningen en lijsten in.

    Als u componenten selecteert en de componentobjecten in het staafmerk wilt opnemen, moeten de componenten eerst worden geëxplodeerd. Tekla Structures waarschuwt u hiervoor en explodeert de componenten wanneer u op Ja klikt in het waarschuwingsdialoogvenster.

Als u de staafmerkstructuur wilt wijzigen of objecten eruit wilt verwijderen, gebruikt u de andere nieuwe commando´s onder Merk op het tabblad Wapeningsstaaf:

U kunt ook de corresponderende commando's in het contextmenu onder de rechtermuisknop gebruiken.

Als u meer objecten aan hetzelfde hiërarchische niveau als de andere objecten in een bestaand staafmerk wilt toevoegen, gebruikt u het commando Merk > Toevoegen aan merk in het contextmenu.

Zo nodig, kunt u ook het coördinatensysteem aanpassen van het gekozen wapeningsmerk door rechtstreekse wijziging te gebruiken. Klik Coördinatensysteem definiëren of verwijderen op de contextuele werkbalk en versleep vervolgens deze handles van de richtlijn:

Wanneer u met staafmerken werkt, moet u dezelfde selectieknoppen en dezelfde methoden gebruiken om in de merkhiërarchie te verplaatsen als met andere staafmerken.

U kunt ook staafmerken nummeren en deze op dezelfde manier als andere merken aan storteenheden toevoegen.

Staafmerken in lijsten en filters

  • Er is nu een nieuw inhoudstype, REBAR_ASSEMBLY met veel template-attributen beschikbaar voor rijen in de Template Editor. U kunt deze gebruiken bij het maken van lijsten van en het filteren van staafmerken.

  • Er worden twee nieuwe template-attributen, ADDED_TO_REBAR_ASSEMBLY en REBAR_ASSEMBLY_TYPE, geïntroduceerd.

  • Er wordt een nieuwe lijst template, TS_Report_Inquire_Rebar_Assembly.rpt gebruikt met het commando Informatie object voor staafmerken.

  • U kunt bijvoorbeeld bij het filteren de prefix MAINPART. vóór een attribuutnaam gebruiken voor toegang tot de eigenschappen van het hoofdwapeningsobject vanuit het staafmerkniveau.

Staafmerken in tekeningen

U kunt nu tekeningen voor staafmerken maken, de instellingen voor het weergeven van staafmerken op het tabblad Staafmerk in de tekeningaanzicht-eigenschappen definiëren en merkposities toevoegen aan wapeningslabels en associatieve opmerkingen.

Deze nieuwe functie stroomlijnt het maken van wapeningstekeningen van kooien voor insitu-structuren evenals voor gelaste-nettekeningen voor precast-fabricage, bijvoorbeeld.

  • U kunt tekeningen voor staafmerken maken met het nieuwe commando Productietekening maken dat u kunt vinden in het lint, contextmenu en de miniwerkbalk. Maak eerst een staafmerk in het model door het nieuwe commando Staafmerk maken te gebruiken. Selecteer vervolgens het staafmerk in het model en maak de tekening.

    Zie Productietekeningen - voor een efficiënter creatieproces van onderdeel-, merk- en betontekeningen voor meer informatie over de nieuwe manier om productietekeningen te maken.

Zichtbaarheid en weergave van staafmerken aanpassen

  • Er is een nieuw tabblad Staafmerk toegevoegd aan de wapeningseigenschappen op het tekeningaanzichtniveau voor staafmerken in beton-, merk- en overzichtstekeningen:

    • Stel de Zichtbaarheid van staafmerken in: Selecteer Zichtbaar of Onzichtbaar.

    • Stel het staafmerk in Weergave:

      Solid: Het staafmerk en al zijn submerken worden als omtrekvakken weergegeven.

      Als afzonderlijke staafobjecten: Alle staafobjecten in het staafmerk en de submerken zijn zichtbaar.

      Submerken als omtreklijn, hoogste niveau als afzonderlijke staafobjecten: Alle submerken worden als omtrekvakken getoond en het hoogste niveau van het staafmerk wordt weergegeven als afzonderlijke staafobjecten.

    • Stel het type en de kleur van het staafmerk in.
    • Net als bij wapeningsnetten kunt u ervoor kiezen om een symbool voor het staafmerk weer te geven. De symboolopties zijn hetzelfde als bij netten. Het netsymbool wordt in het midden van de diagonale lijn weergegeven.

Merkpositie aan wapeningslabels toevoegen

Het element Merknummer is nu beschikbaar in de eigenschappen van het wapeningslabel en de associatieve opmerkingen. Geeft het positienummer van het bijbehorende staafmerk aan.

Weergave-inhoud filteren door merktemplate-attributen te gebruiken

U kunt de merktemplate-attributen ASSEMBLY.HIERARCHY_LEVEL en ASSEMBLY.ASSEMBLY_POS voor het filteren van de inhoud van het tekeningaanzicht gebruiken. Als u filters wilt maken, klikt u in Tekeningaanzichteigenschappen op Filter in de optiestructuur. Voorbeelden:

  • Zo opent u het gewenste merkniveau: selecteer Template als de Categorie, type ASSEMBLY.HIERARCHY_LEVEL als de Eigenschap, selecteer Gelijk, en definieer het gewenste merkniveau als de waarde.

  • Als u meerdere niveaus wilt weergeven, gebruikt u het attribuut ASSEMBLY.HIERARCHY_LEVEL, selecteert u Groter of gelijk en typt u het nummer van het laagste niveau dat u wilt weergeven als de waarde.

  • Als u de staafmerken die u niet wilt zien wilt weergeven of verbergen, ASSEMBLY.ASSEMBLY_POS selecteert u Gelijk of Niet gelijk aan en typt u het positienummer van het merk.

In het volgende voorbeeld van een filter worden de merken op hiërarchieniveau 3 weergegeven die het positienummer AA/1 hebben:

U kunt ook een tekeningaanzichtfilter maken door Merk als de Categorie en Positienummer als de Eigenschap in te stellen en vervolgens het merkpositienummer als de waarde definiëren. Met dit filter geeft het aanzicht het merk AA/1 (inclusief alle submerken) weer.

Was dit nuttig?
Vorige
Volgende