Vormen maken

Tekla Structures
2021
Tekla Structures

Vormen maken

Naast het importeren van itemvormen of het downloaden ervan van Tekla Warehouse, kunt u vormen met bestaande geometrie en onderdelen in Tekla Structures-modellen maken. U kunt bijvoorbeeld een vorm maken met een enkel onderdeel of meerdere onderdelen die aan elkaar zijn gekoppeld.

Het referentiepunt van het onderdeel dat de gele handle heeft, bepaalt de oorsprong van de vorm.De positieve globale x-richting bepaalt de richting van de vorm.Wanneer u later items met de vorm maakt, worden de vormoorsprong en de richting met de gele en magenta itemhandles uitgelijnd.

De vormnaam wordt gegenereerd met de onderdeelnaam en de onderdeellocatie in de indeling <stramienlocatie>_<verhoging>_<onderdeelnaam>. Bijvoorbeeld:

  • 1/D_+0_FOOTING

  • 3/C_+0-+3600_COLUMN

  • 1-2/A-B_+3600_SLAB

Als er al een vorm met dezelfde naam in de vormendatabase staat, voegt Tekla Structures twee onderstrepingstekens en een volgnummer aan het eind van de nieuwe vormnaam toe. Bijvoorbeeld 1/D_+0_FOOTING__1.

Een vorm maken door bestaande geometrie in het model te gebruiken

Gebruik deze methode als u een nieuwe vorm met een bestaand onderdeel wilt maken, maar het onderdeel niet wilt verwijderen of het naar een item wilt wijzigen.

  1. Gebruik onderdelen om de geometrie te modelleren van waaruit u een vorm wilt maken.
  2. Als u meer dan één onderdeel in de vorm wilt opnemen, koppelt u de onderdelen aan elkaar.
  3. Klik op het tabblad Bewerken op Vorm (item) van geometrie maken.
  4. Selecteer het onderdeel.

    U kunt ook eerst het onderdeel selecteren, met de rechtermuisknop klikken en vervolgens Vorm (item) van geometrie maken selecteren.

Tekla Structures voegt een nieuwe vorm aan de vormendatabase toe.

U kunt de vorm vervolgens gebruiken wanneer u items in het model maakt. U kunt items en vormen ook verder wijzigen in de modus Bewerking geometrie.

Een vorm maken door een onderdeel om te zetten naar een item

Wanneer u een bestaand onderdeel in het model naar een item wijzigt, maakt Tekla Structures ook een nieuwe vorm en voegt deze aan de vormendatabase toe.

Wanneer u een onderdeel naar een item wijzigt, verwijdert Tekla Structures het oorspronkelijke onderdeel en vervangt het door het nieuw gemaakt item in het model. De naam, het materiaal, de afwerking, de klasse, de stortfase en de nummeringseigenschappen van het oorspronkelijke onderdeel worden opgeslagen als de corresponderende itemeigenschappen. Andere specifieke eigenschappen van het onderdeeltype en de gebruikersattributen worden niet opgeslagen. De objecten die aan het oorspronkelijke onderdeeldeel zijn gekoppeld, zoals wapening en oppervlakken, worden verwijderd.

  1. Maak de onderdelen die u naar een item wilt wijzigen.
  2. Als u meer dan één onderdeel in het item wilt opnemen, koppelt u de onderdelen aan elkaar.
  3. Klik op het tabblad Bewerken op Onderdeel naar item converteren.
  4. Selecteer het onderdeel.

    U kunt ook eerst het onderdeel selecteren, met de rechtermuisknop klikken en vervolgens Onderdeel naar item converteren selecteren.

Tekla Structures wijzigt het onderdeel naar een item en voegt een nieuwe vorm aan de vormendatabase toe.

Was dit nuttig?
Vorige
Volgende