Onderdeel-, merk- of betontekeningen maken

Tekla Structures
2021
Tekla Structures

Onderdeel-, merk- of betontekeningen maken

Als u onderdeel-, merk- of betontekeningen maakt, vergeet dan niet eerst de meest lijkende vooraf gedefinieerde eigenschappen in de tekeningeigenschappen te laden, vervolgens indien nodig de eigenschappen te wijzigen en dan de tekening te maken. Uw omgeving bevat een aantal vooraf gedefinieerde eigenschappen en er zijn er ook een aantal in de standaardomgeving.

Let erop dat u bij betontekeningen de juiste stortmethode gebruikt, aangezien bepaalde functionaliteiten, zoals nummering, op de stortmethode zijn gebaseerd. Bij betonelementen is de onderdeeleigenschapinstelling voor de stortmethode in het model opgenomen. Dit is ingesteld op Insitu of Prefab. In de configuratie Cast in Place kunt u alleen betontekeningen van insitu-betonelementen maken.

Tekeningen maken:

  1. Klik op het tabblad Tekeningen & Lijsten op Tekening­eigenschappen en selecteer het tekeningtype.
  2. Laad in het dialoogvenster met tekeningeigenschappen de geschikte vooraf gedefinieerde tekeningeigenschappen (opgeslagen instellingen).

    Laad altijd vooraf gedefinieerde eigenschappen wanneer u een tekening maakt. Als u de tekeningeigenschappen moet wijzigen, kunt u de wijzigingen in een nieuw eigenschappenbestand opslaan voor toekomstig gebruik.

    Zorg ervoor dat u voor betontekeningen een eigenschappenbestand gebruikt dat de gewenste optie voor Genereren Betontekening bevat:

    • Op betonelementpositie: Van elk betonelement wordt een tekening gemaakt. Als er meerdere identieke betonelementen zijn, geldt één van die merken als uitgangspunt voor de tekening. Deze methode is voor het maken van prefab-betontekeningen het meest gangbaar.

    • Op basis van ID-nummer: Elk onderdeel in het model bevat een unieke GUID. U kunt tekeningen maken door GUID's van betonelementen te gebruiken. De GUID bepaalt dan het nummer van de tekening. U kunt meerdere tekeningen van identieke betonelementen maken.

  3. Klik Maken aanzicht in de optiestructuur aan de linkerkant en ga als volgt te werk:
  4. Selecteer de weergave en de eigenschappen die u wilt wijzigen, klik op Aanzichteigenschappen en wijzig de weergave-eigenschappen, waaronder weergave, gebouwobject, maatvoering en labelinstellingen en pas gedetailleerde instellingen op objectniveau toe.
  5. Klik op Opslaan om de aanzichteigenschappen op te slaan.
  6. Klik op Sluiten om naar de tekeningeigenschappen terug te gaan.
  7. Sla de eerder door u geladen tekeningeigenschappen op.
  8. Klik op Toepassen of OK.
  9. Selecteer de objecten of gebruik een geschikt selectiefilter om de objecten te selecteren op basis waarvan u tekeningen wilt maken en selecteer het hele model.

    Activeer alleen de schakelaar Onderdelen selecteren op de werkbalk Selecteren bij het selecteren van onderdelen. Anders kan de selectie in grote modellen veel tijd kosten.

  10. U kunt het volgende doen:
    • Klik op het tabblad Tekeningen & Lijsten op Tekeningen maken en selecteer het tekeningtype.

    • Als u afzonderlijke objecten hebt geselecteerd, kunt u met de rechtermuisknop klikken en het geschikte commando voor het maken van een tekening selecteren. Welke commando's beschikbaar zijn, is afhankelijk van het type objecten dat u in het model hebt geselecteerd.

    • Als u afzonderlijke objecten hebt geselecteerd, kunt u ook tekeningen maken door op de knop Tekeningen openen of maken in de mini-werkbalk te klikken en Onderdeeltekening maken of Merktekening maken Betontekening maken te selecteren. Welke commando's beschikbaar zijn, is afhankelijk van het type objecten dat u in het model hebt geselecteerd. U kunt vanuit de mini-werkbalk geen overzichttekeningen maken.

  11. Nummer het model als u dat wordt gevraagd.

De tekeningen worden in Tekla Structures gemaakt. De gemaakte tekeningen worden in de Documentmanager weergegeven. Als u al een tekening met hetzelfde type en label hebt, maakt Tekla Structures geen nieuwe.

Tip:

Als u automatisch een willekeurige tekening wilt openen nadat deze tekening is gemaakt, houdt u Ctrl+Shift ingedrukt terwijl u de tekening maakt.

Was dit nuttig?
Vorige
Volgende