Voorbeeld: Modelleer- en planningsproblemen volgen met de Organisator

Tekla Structures
2021
Tekla Structures

Voorbeeld: Modelleer- en planningsproblemen volgen met de Organisator

U kunt met de Organisator objecten met bepaalde eigenschappen markeren. Deze functionaliteit is handig voor detailtekenaars en aannemers of iedereen die afwijkingen tijdens het modelleren of plannen wil controleren.

Voorbeeld: Wapeningsstaaflengte met de Organisator opsporen

In dit voorbeeld is de maximale wapeningsstaaflengte in uw voorraad 12 meter. Alle wapeningsstaven in uw model moeten daarom korter dan 12 meter zijn. Met de Organisator kunt u wapeningsstaven opsporen die langer dan 12 meter zijn.

  1. Maak een nieuwe categorie en noem deze Staaflengte meer dan 12 m in Eigenschappen categorie. Klik op Objectgroep om een filter voor de categorie te maken en stel deze in zoals in onderstaande afbeelding wordt weergegeven. De waarde wordt in millimeters weergegeven.

  2. Sla het filter met een unieke naam op met Opslaan als.
  3. Voeg het door u gemaakte filter in Eigenschappen categorie aan het voorwaardevak en indien nodig een eigenschappentemplate van de Objectbrowser toe. Als u het selectievakje Het hoogste merkniveau in het model opnemen inschakelt, krijgt u de merken en betonelementen die wapeningsstaven van meer dan 12 meter bevatten.
  4. Klik op Wijzig.
    De wapeningsstaven die langer zijn dan 12 meter worden nu in de categorie opgenomen. In dit voorbeeld zijn er 208 wapeningsstaven langer dan 12 meter.
  5. Selecteer de categorie en geef de inhoud in de Objectbrowser weer.
    U kunt de wapeningsstaven in de categorie bijvoorbeeld groeperen op basis van hun lengte of locatie. U kunt ze ook in het model via de categorie selecteren of u kunt ze in de lijst van de Objectbrowser selecteren en er met de rechtermuisknop op klikken om ze in het model te selecteren.

  6. Voordat uw vloer naar de fabricage gaat, wilt u mogelijk een laatste controle uitvoeren. U kunt de categorieën Vloer 2 en Staaflengte meer dan 12 m selecteren om te controleren of er op de vloer wapeningsstaven zijn die te lang zijn. In dit voorbeeld zijn er negen van dat soort staven.

Andere mogelijke gebruikssituaties

U kunt ook referentiemodellen die wapeningsstaven bevatten controleren. In dit voorbeeld is het IFC-model met Tekla Structures gemaakt.

  1. Maak eerst een filter zoals in onderstaande afbeelding wordt weergegeven. Klik op om het filtertype op Organisator in te stellen.
  2. Maak vervolgens een nieuwe categorie met dit filter.
  3. Zorg ervoor dat uw referentiemodel is onderverdeeld om referentieobjecten bij categorieën op te kunnen nemen.

Tip:

Als u een referentiemodel hebt dat met andere software is gemaakt, kunt u met het commando Informatie eenvoudig de string voor het filter uitzoeken. Selecteer een object en klik met de rechtermuisknop. Zoek de gewenste waardestring uit het dialoogvenster Informatie, kopieer en plak de waarde als een eigenschap in het filterdialoogvenster en voeg EXTERNAL. vóór de eigenschapsnaam toe.

Voorbeeld: Te zware prefab-elementen van een referentiemodel met de Organisator opsporen

U kunt gewichten van prefab-elementen in de Organisator opsporen door selectiefilters te maken.

  1. Maak een nieuwe categorie.
  2. Maak filters aan om elementgewichten op te sporen.
    1. Maak een filter om een gewicht van meer dan 10 ton op te sporen.

    2. Maak een filter om een gewicht van minder dan 1 ton op te sporen.

    3. Maak een filter om een gewicht binnen een bepaalde limiet op te sporen.

  3. Als u de categorie en de filters hebt gemaakt, voegt u een geschikt filter aan de voorwaarden van de categorie-eigenschappen toe en slaat u de categorie op.
Opmerking:

U kunt deze vergelijkbare procedure ook bij Tekla Structures-objecten gebruiken, bijvoorbeeld om zowel gewichten van stalen merken als betonelementen met één filter op te sporen. Hier volgt een voorbeeld van zo'n filter:

Dit filter selecteert alle stalen merken en betonelement die minder dan 13 ton zijn. Het hiërarchieniveauattribuut is nodig om het gewicht van het hoofdmerk te krijgen.

Voorbeeld: Gewichtsgroepcategorieën maken om verschillende gewichten met de Organisator op te sporen

U kunt selectiefilters maken om verschillende gewichten in de Organisator op te sporen.

  1. Maak een geschikt filter om categorieën voor gewichten te maken, bijvoorbeeld Gewicht 5 - 10t zoals in onderstaande afbeelding wordt weergegeven. Klik op om het filtertype op Organisator in te stellen.

  2. U kunt nu categorieën voor de gewichtintervallen en opspoorlocaties maken. U kunt de categorieën net als andere categorieën gebruiken. U kunt bijvoorbeeld gewichten van de eerste verdieping opsporen. U kunt dezelfde logica ook met andere eigenschappen gebruiken, zoals volume, lengte en oppervlakte. Pas de filtervoorwaarden aan afhankelijk van wat u wilt opsporen.

Voorbeeld: Grote betonvolumes met de Organisator opsporen

Het kan soms voorkomen dat de volumes in het model per ongeluk bepaalde limieten overschrijden. Zulke limieten kunnen het dagelijkse stort- en leveringsniveau zijn. U kunt de Organisator gebruiken om limieten op te sporen.

  1. Maak een nieuwe categorie en noem van de categorie Stortvolume meer dan 140m3.
  2. Klik in Eigenschappen categorie op Objectgroep om een filter te maken voor het selecteren van volumes die groter zijn dan het dagelijkse leveringsmaximum en deze in te stellen zoals in onderstaande afbeelding wordt weergegeven. In dit voorbeeld is het dagelijkse leveringslimiet 140 m3. De eenheid is mm3.

  3. Voeg het door u in de categorievoorwaarden gemaakte filter toe en schakel het selectievakje Het hoogste merkniveau in het model opnemen in. Sla de categorie-eigenschappen op.

    Als u dit met stortobjecten doet zoals hieronder in de afbeelding wordt weergegeven, moet u een stortobjectfilter gebruiken en het selectievakje Het hoogste merkniveau in het model opnemen niet inschakelen.

U kunt nu op basis van het resultaat gaan plannen. Mogelijk hebt u bijvoorbeeld een grotere kraan nodig of misschien moeten de elementen kleiner zijn. Misschien moeten uw vier storten in kleinere storten worden verdeeld of misschien hebt u meer betonleveringen nodig op de bouwlocatie.
Was dit nuttig?
Vorige
Volgende