Koppelingen in tekeningen toevoegen

Tekla Structures
2021
Tekla Structures

Koppelingen in tekeningen toevoegen

U kunt de volgende soorten koppelingen in tekeningen toevoegen:

  • Koppelingen naar tekstbestanden
  • Koppelingen naar andere tekeningen
  • Hyperlinks naar internet (URL)-adressen
  • Koppelingen naar DWG-/DXF-bestanden
  • Koppelingen naar afbeeldingen

Koppelingen naar tekstbestanden met opmaak in tekeningen toevoegen

U kunt binnen een kader van een tekening tekst invoegen. U maakt eerst een .txt- of .rtf-bestand in WordPad en voegt er vervolgens in een Tekla Structures-tekening een koppeling aan toe. Tekla Structures voegt de tekst toe met enkele basis opmaakinstellingen die u in het bestand zelf kunt instellen en enkele eigenschappen in Tekstbestandeigenschappen.

Opmerking:

Als u de tekst in het tekstbestand wijzigt, wordt deze in alle tekeningen met een koppeling naar het tekstbestand gewijzigd.

Beperking: De .rtf-teksten moeten met WordPad worden gemaakt.

  1. Maak het tekstbestand.

    U kunt een basisopmaak zoals vet, cursief, onderstrepen, doorhalen, subscript en superscript aan het bestand toevoegen, inspringen en tabs gebruiken en een bepaald lettertype instellen. U kunt opsommingen met afbreekstreepjes en opsommingstekens, en genummerde lijsten toevoegen en de lijsten nesten. Eenvoudige de tabellen worden ook ondersteund.

    Wanneer u de tekstkoppeling toevoegt, bewaart Tekla Structures de opmaakinstellingen.

    De tekstkoppelingen ondersteunen geen hyperlinks of afbeeldingen.

    Tekla Structures-kleuren worden altijd correct weergegeven. Als u in het .rtf-bestand een kleur gebruikt die niet in Tekla Structures wordt ondersteund, dan wordt de dichtstbijzijnde Tekla Structures-kleur gebruikt.

  2. Open de tekening waarin u het tekstbestand wilt toevoegen.
  3. Klik op het tabblad Opmerkingen op Tekst met opmaak.
  4. Blader naar het bestand.
  5. Voor .txt-bestanden kunt u de tekstkleur, de hoogte en het lettertype instellen.
  6. Voor .rtf-bestanden stelt u de gewenste schaal in.

    De Schaal geeft aan hoeveel de .rtf-inhoud moet worden verschaald. Als u 1 als schaal definieert, houden de letters dezelfde grootte als de letters in het oorspronkelijke .rtf-bestand.

    De instellingen voor kleur, hoogte en lettertype zijn niet aanpasbaar.

  7. Stel het type en de kleur van de kaderlijn in.
  8. Selecteer of u wilt aanpassen hoe de tekst wordt geplaatst:
    • Passend verschalen : U hoeft bij het plaatsen van de tekst alleen de linkerbovenhoek van het kader aan te wijzen. Tekla Structures voegt het object met de oorspronkelijke grootte in. Wanneer u in dit geval de tekstframegrootte wijzigt door van de handles te verslepen, loopt de tekst niet terug en verschaalt het lettertype automatisch.
    • Geen verschaling: U hoeft bij het plaatsen van de tekst alleen de linkerbovenhoek van het kader aan te wijzen. Tekla Structures past de objectgrootte aan het kader aan. De tekst wordt afgebroken wanneer u de grootte van het kader wijzigt door de handles te verslepen. De minimumbreedte van het vak wordt gedefinieerd door het langste woord.
  9. Klik op OK of Toepassen.
  10. Wijs een locatie voor de linkerbovenhoek van het tekstkader in de tekening aan.

    Tekla Structures voegt de koppeling naar het tekstbestand toe.

  11. U kunt de tekst bewerken en de tekstbestandeigenschappen wijzigen.
    • Als u het tekstbestand wilt bewerken, dubbelklikt u op de tekst binnen het kader. Tekla Structures opent het oorspronkelijke tekstbestand.

    • Als u de tekstbestandseigenschappen wilt wijzigen, dubbelklikt u op het kader rondom de tekst.Voor .rtf-bestanden kunt u de kleur van de tekst of het lettertype hier niet wijzigingen. U moet deze in het .rft-bestand zelf wijzigen.Voor tekstbestanden zonder opmaak kunt u ook de kleur van het lettertype wijzigen.

Voorbeelden

In het volgende voorbeeld kunt u zien dat het tekstbestand lijsten met opsommingstekens, genummerde lijsten, kleuren, cursief en vet kan bevatten en u het lettertype van de gewenste tekstonderdelen wijzigen.

In het volgende voorbeeld is het verschaaltype Geen verschaling. De tekst wordt afgebroken wanneer u de grootte van het kader wijzigt door de handles te verslepen, zodat de tekst altijd in het kader past. De grootte van het lettertype wijzigt niet.

In het volgende voorbeeld is het verschaaltype Passend verschalen. Als u de tekstframegrootte wijzigt door de handles te verslepen, wordt de tekst niet automatisch afgebroken en de grootte van het lettertype wijzigt automatisch, zodat de tekst in het kader past.

Koppelingen toevoegen naar andere tekeningen

U kunt in een kader in een tekening een koppeling naar een andere tekening invoegen. In Tekla Structures wordt de koppeling naar de tekening toegevoegd met de eigenschappen in Eigenschappen Tekening Link.

  1. Open de tekening.
  2. Klik op het tabblad Tekening op Koppelen > Naar een andere tekening.
  3. Wijzig de tekstkleur, de hoogte, het lettertype en het effect.
  4. Wijzig het type en de kleur van de kaderlijn.
  5. Geef aan of u de koppeling wilt verschalen. Als u Geen verschaling selecteert, voegt Tekla Structures de koppeling in de oorspronkelijke grootte in.

    Als u Passend verschalen selecteert, past Tekla Structures de objectgrootte aan het kader aan.

  6. Klik op het tabblad Tekening op Documentmanager en selecteer de tekening waaraan moet worden gekoppeld.

    De tekeningen in de lijst zijn de tekeningen in het huidige model.

  7. Als u voor de koppeling tekst in plaats van de naam van de tekening wilt weergeven, voert u de tekst in het vak Tekst in.
  8. Selecteer twee punten om het kader te definiëren en de koppeling toe te voegen.
  9. Klik op OK of Toepassen.

U kunt de gekoppelde tekening openen door op de koppeling te dubbelklikken.

Voorbeeld

In het onderstaande voorbeeld is Passend verschalen geselecteerd en de koppeling bevat de naam van de tekening.

Hyperlinks in tekeningen toevoegen

U kunt hyperlinks naar internetadressen (URL´s) binnen een kader in een tekening toevoegen.

  1. Open een tekening waarin u een hyperlink wilt toevoegen.
  2. Klik op het tabblad Tekening op Koppelen > Hyperlink.
  3. Wijzig de tekstkleur, de hoogte, het lettertype en het effect.
  4. Wijzig het type en de kleur van de kaderlijn.
  5. Geef aan of u de koppeling wilt verschalen.

    Als u Geen verschaling selecteert, hoeft u alleen de linkerbovenhoek van het kader aan te wijzen wanneer u de koppeling invoegt. Tekla Structures voegt de koppeling met de oorspronkelijke grootte in. Als u Passend verschalen selecteert, moet u twee punten aanwijzen om het kader te definiëren. Tekla Structures past de grootte van de koppeling aan het kader aan.

  6. Voer in het tekstvak Bestand of URL een internetadres of bestandsnaam en pad in.

    Als u het bestand moet vinden, klikt u op Bladeren... Tekla Structures voegt een actieve hyperlink in op de locatie die u opgeeft.

  7. Als u voor de hyperlink tekst in plaats van de hyperlink zelf wilt weergeven, voert u de tekst in het vak Tekst in.
  8. Klik op OK of Toepassen.
  9. Selecteer één of twee punten in de tekening om de hoeken van het hyperlinkkader aan te geven.
Dubbelklik op de hyperlinktekst in de tekening om naar het internetadres in een browser te gaan.

Voorbeeld

In het onderstaande voorbeeld is Passend verschalen geselecteerd. Het internetadres voor de hyperlink wordt weergegeven.

Koppelingen aan DWG- en DXF-bestanden in tekeningen toevoegen

U kunt binnen een kader in een tekening een DWG- of DXF-bestand als een koppeling invoegen. Tekla Structures voegt de koppeling van het DWG- of DXF-bestand met de eigenschappen in DWG/DXF-eigenschappen toe. Wanneer u het originele bestand wijzigt, wijzigt Tekla Structures ook alle gekoppelde exemplaren in tekeningen.

Tekla Structures ondersteunt AutoCAD versie 2010 en eerder in DWG/DXF-koppelingen. De toegevoegde dwg/dxf-bestanden ondersteunen ook AutoCAD-besturingscodes zoals %%u als onderstrepingsteken of %%c als een maatvoeringssymbool voor een cirkeldiameter ø.

  1. Open een tekening waarin u een koppeling naar een DWG-/DXF-bestand wilt invoegen.
  2. Klik op het tabblad Tekening op DWG/DXF.
  3. Selecteer de verschalingsopties:
    • Verschalen:

      • X: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de linkerbovenhoek van het kader aanwijzen om het bestand in te voegen. U kunt de tekeningschaal alleen in de X-richting instellen.

      • XY: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de linkerbovenhoek van het kader aanwijzen om het bestand in te voegen. U kunt de tekeningschaal in de X- en Y-richting instellen.

      • Passend verschalen: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de hoeken linksboven en rechtsonder van het kader aanwijzen om de grootte van het kader in te stellen en deze te maken. Tekla Structures verschaalt het bestand om in het kader te passen.

      • Best passend: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de hoeken linksboven en rechtsonder van het kader aanwijzen om de grootte van het kader in te stellen en deze te maken. Tekla Structures past de schaal van het bestand aan om deze te laten passen waarbij zijn oorspronkelijk verhouding wordt behouden.

    • Schaal in X

      • Verschaalt het bestand in de X-richting. Voer een coëfficiënt in voor de schaal, bijvoorbeeld 1,0 voor 100%, 1,5 voor 150% etc. Het verschaaltype moet op X op XY zijn ingesteld.

    • Schaal in Y

      • Verschaalt het bestand in de Y-richting. Voer een coëfficiënt in voor de schaal, bijvoorbeeld 1,0 voor 100%, 1,5 voor 150% etc. Het verschaaltype moet zijn ingesteld op XY.

  4. Selecteer het type en de kleur van de kaderlijn van de koppeling.
  5. Blader in Naam naar het DWG- of DXF-bestand dat u wilt gebruiken.
  6. Selecteer één of twee punten in de tekening om het kader te plaatsen.
  7. Klik op OK of Toepassen.

    Tekla Structures voegt een koppeling naar het DWG- of DXF-bestand in een kader in de tekening toe.

Tip:

Als u DWG-bestanden als referentiemodellen in uw model wilt invoegen, raadpleegt u Een referentiemodel invoegen.

Koppelingen naar afbeeldingsbestanden in tekeningen toevoegen

U kunt afbeeldingen binnen een kader in een tekening invoegen. Tekla Structures voegt de afbeeldingskoppeling via de eigenschappen in Afbeeldingseigenschappen toe. Wanneer u het originele bestand wijzigt, wijzigt Tekla Structures ook alle gekoppelde exemplaren in tekeningen.

  1. Open de tekening waarin u een koppeling naar een afbeelding wilt invoegen.
  2. Klik op het tabblad Tekening op Afbeelding .
  3. Selecteer de verschalingsopties:
    • Type

      • X: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de linkerbovenhoek van het kader aanwijzen om de afbeelding in te voegen. U kunt de tekeningschaal alleen in de X-richting instellen.

      • XY: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de linkerbovenhoek van het kader aanwijzen om de afbeelding in te voegen. U kunt de schaal in de X- en Y-richting instellen.

      • Passend verschalen: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de hoeken linksboven en rechtsonder van het kader aanwijzen om de grootte van het kader in te stellen en deze te maken. Tekla Structures verschaalt de afbeelding om in het kader te passen.

      • Best passend: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de hoeken linksboven en rechtsonder van het kader aanwijzen om de grootte van het kader in te stellen en deze te maken. Tekla Structures past de schaal van de afbeelding aan om deze te laten passen waarbij zijn oorspronkelijk verhouding wordt behouden.

    • Schaal in X

      • Verschaalt het bestand in de X-richting. Voer een coëfficiënt in voor de schaal, bijvoorbeeld 1,0 voor 100%, 1,5 voor 150% etc. Het verschaaltype moet op X op XY zijn ingesteld.

    • Schaal in Y

      • Verschaalt het bestand in de Y-richting. Voer een coëfficiënt in voor de schaal, bijvoorbeeld 1,0 voor 100%, 1,5 voor 150% etc. Het verschaaltype moet zijn ingesteld op XY.

  4. Selecteer het type en de kleur van de kaderlijn van de koppeling.
  5. Blader in Naam naar het afbeeldingsbestand dat u wilt gebruiken.
  6. Wijs de punten in de tekening aan om het kader te plaatsen.
  7. Klik op OK of Toepassen.

    Tekla Structures voegt een koppeling toe aan het afbeeldingsbestand binnen een kader in de tekening.

Was dit nuttig?
Vorige
Volgende