Vormen importeren

Tekla Structures
2021
Tekla Structures

Vormen importeren

U kunt de volgende typen vormbestanden importeren: tsc, skp, dxf, dwg, ifc, ifcZIP, ifcXML, igs, iges, dgn, stp, step, en shapecatalog.

Als u andere modelleersoftware gebruikt om vormen te modelleren die u in Tekla Structures wilt importeren, raden we u aan onderdelen rondom de oorsprong te centreren en de onderdelen langs de x-as te leiden.

Vanuit Tekla Structures modellen kunt u ook vormendatabase groepen met de vormen als .shapecatalog bestanden of zonder de vormen als .ShapeCatalog.Groups.xml-bestanden importeren.

  1. Open het model waarin u vormen en/of vormendatabasegroepen wilt importeren.
  2. Klik in het menu Bestand op Databases > Vormendatabase om het dialoogvenster Vormendatabase te openen.
  3. Als u vormen zonder de groepsstructuur naar een bepaalde groep of subgroep in de vormendatabase wilt importeren, selecteert u de groep of subgroep aan de linkerzijde van het dialoogvenster.

    Als u geen groep selecteert, Tekla Structures importeert u de vormen in de Niet gegroepeerdgroep.

  4. Klik op Importeren.
  5. Blader in het dialoogvenster Importeer vormdefinities naar de map die de te importeren bestanden bevat, selecteer de bestanden en klik vervolgens op openen .

    Tekla Structures controleert of er dubbele items in de vormen van de importbestanden voorkomen in vergelijking tot de bestaande vormendatabase.

    In het dialoogvenster Importeren kunt u de status van elke geïmporteerde vorm zien (bijvoorbeeld nieuwe vormdefinitie, vormnaam bestaat al) en als een vorm al in het model is gebruikt, zijn de exemplaren van de vorm.

  6. Als er al vormen met dezelfde naam en GUID zijn gedefinieerd in de vormendatabase, kunt u de bestaande vormen vervangen of behouden. In het dialoogvenster Import doet u het volgende:
    • Schakel het selectievakje Overschrijven in voor elke bestaande vorm die u wilt vervangen door een nieuwe, geïmporteerde vorm.

    • Schakel het selectievakje Overschrijven uit voor elke bestaande vorm die u niet ongewijzigd wilt laten.

  7. Klik op Import in het Import dialoogvenster.

    Het importeren van een groot bestand kan enkele minuten duren.

  8. Klik op OK om de import te voltooien.

    De groepen die nieuwe of gewijzigde vormen bevatten, worden aan de linkerzijde van het Vormendatabasedialoogvenster gemarkeerd. De nieuwe of gewijzigde vormrijen worden in de lijst met vormen geel gemarkeerd.

  9. Klik op Opslaan om de wijzigingen in de vormendatabase op te slaan.

Een vormimport heeft drie mogelijke resultaten:

  • Tekla Structures importeert de vorm als een waterdichte solid-vorm. Alle solid-bewerkingen zijn beschikbaar.

  • Tekla Structures importeert de vorm als een niet-solid-vorm. Een niet-solid-vorm betekent dat het object mogelijk niet waterdicht is. Het heeft bijvoorbeeld gaten of mist een vlak of een rand.

  • Het importeren mislukt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als vormen erg complex zijn of geen volume hebben. Er kan ook een tolerantieverschil bestaan tussen Tekla Structures en de oorspronkelijke software die is gebruikt om de vorm te maken. Als u er achter wilt komen waarom de import is mislukt, controleert u het logboekbestand van de sessiehistorie door naar Bestand > Logboeken > Logbestand sessiehistorie te navigeren.

De kolom Soliditeit in de vormendatabase geeft weer of een vorm ononderbroken of non-solid is.

Als u een vorm in de vormendatabase importeert, maakt Tekla Structures twee -bestanden aan: één .xml-bestand voor vormattributen zoals de naam en GUID en één .tez-bestand voor de geometrische eigenschappen zoals coördinaten. De bestanden worden in de huidige modelmap opgeslagen onder de submappen \Shapes en \ShapeGeometries.

De vormnaam die in de vormendatabase wordt weergegeven, wordt als volgt bepaald:

  • Als u een .tsc of .shapecatalog bestand importeert, wordt de vormnaam uit het geïmporteerde bestand gelezen.

  • Als u andere bestandstypen importeert, is de vormnaam de naam van het geïmporteerde bestand.

Tip:

U kunt vormen ook van downloaden Tekla Warehouse, of vormen met bestaande geometrie maken in in Tekla Structures modellen.

Was dit nuttig?
Vorige
Volgende