Voorbeeld: Het model in locatiecategorieën en aangepaste categorieën organiseren en hoeveelheden weergeven

Tekla Structures
2021
Tekla Structures

Voorbeeld: Het model in locatiecategorieën en aangepaste categorieën organiseren en hoeveelheden weergeven

Dit voorbeeld loopt door de basisworkflow voor het instellen van de Organisator en het maken van beton- en wapeningsstaafafnames.

U maakt gebruik van de Organisator om uw model in gebouwen, secties en vloeren op basis van de locaties in het model te organiseren. U maakt een categorieboomstructuur en aangepaste categorieën. Als u de locatiecategorieën en de aangepaste categorieën hebt gemaakt, is het snel en eenvoudig om de hoeveelheden in de Objectbrowser weer te geven.

In het voorbeeld is de instelling gedaan met het Insitu-voorbeeldmodel dat in de omgeving Standaard als een modeltemplate beschikbaar is. U kunt de bestaande instelling verwijderen of gewoon een nieuw project maken en die gaan instellen.

Voorbeeld: Het model organiseren in gebouwen, secties en vloeren

U organiseert uw model nu in locatiecategorieën.

  1. Als u de Organisator wilt openen, klikt u op het lint op Beheren en klikt u vervolgens op de Organisator.
  2. Selecteer de categorie Gebouw onder Project, klik met de rechtermuisknop en selecteer De omtrek voor locaties definiëren.
  3. Pas de omtrek voor het gebouw aan door de coördinaten te selecteren of in te voeren.

  4. Ga naar het tabblad Doorsnede en voeg twee doorsneden aan uw gebouw toe met de waarden die in de onderstaande afbeelding worden weergegeven.

    U kunt op het blauwe vak voor de doorsnedenaam klikken om de doorsnede in het model zichtbaar te maken. De onderstaande afbeelding geeft de doorsnede Frame weer.

  5. Ga naar het tabblad Vloeren en maak op de basis van de stramienlijnen een vloersysteem voor het Frame.

  6. Klik op Wijzigen en Sluiten.

    U hebt het model nu naar doorsneden en vloeren georganiseerd op basis van locaties.

  7. Er zijn drie verloopobjecten die zich in de sectie Souterrain van de doorsnede Frame bevinden. U moet deze handmatig naar de doorsnede Verloop verplaatsen:
    1. Selecteer de categorie Souterrain, klik met de rechtermuisknop en selecteer In het model selecteren om de objecten in het model weer te geven.

    2. Selecteer de drie verloopobjecten in het model.
    3. Klik met de rechtermuisknop op de categorie Verloop en selecteer De geselecteerde objecten verplaatsen.

Voorbeeld: Een aangepaste categorie met geautomatiseerde subcategorieën maken op basis van objectnamen in de Organisator

U gaat nu een aangepaste categorie voor merken maken en de categorie over subcategorieën verdelen op basis van de merknaam.

  1. Klik op om een nieuwe aangepaste categorie te maken.
  2. Klik met de rechtermuisknop op Aangepaste categorie en selecteer Eigenschappen. Wijzig de naam van de categorie naar Object.
  3. Voeg onder Geautomatiseerde objectinhoud de materiaalfilters Materiaal - Beton en Materiaal - Staal aan de voorwaarden toe. U kunt het Tekla Structures-model ook selecteren om de Tekla Structures-objecten in de categorie-inhoud op te nemen.

  4. Klik op Wijzigen om de objecten aan de categorie toe te voegen.
  5. Groepeer vervolgens de objecten in de Objectbrowser. Klik in op en selecteer Groep om een groepering op basis van de kolom Naam te maken. De groepering die u in de Objectbrowser ziet, is een voorbeeld van de geautomatiseerde subcategorieën.

  6. Maak nu op basis van objectnamen geautomatiseerde subcategorieën voor de categorie. Klik met de rechtermuisknop op de nieuwe categorie, selecteer Eigenschappen en klik onder Geautomatiseerde subcategorieën op Groeperen in de Objectbrowser. Dit voegt de objecteigenschappen die bij het groeperen worden gebruikt aan de categorie-eigenschappen toe.
  7. Selecteer het selectievakje Het hoogste merkniveau in het model opnemen.

    Door Het hoogste merkniveau in het model opnemen te selecteren, bent u er zeker van dat alleen merken en betonelementen in de categorie worden opgenomen. Anders bevat de categorie zowel onderdelen als merken. Het is belangrijk om merken in categorieën te gebruiken, omdat u later meerdere verschillende categorieën gaat selecteren en weergeven, en dat vereist het gebruik van hiërarchische afhankelijkheden voor objecten. De Organisator is ook gebouwd om met merken te werken.

  8. Selecteer de eigenschappentemplate Standaard voor de Objectbrowser.
  9. Klik op Wijzig.

De subcategorieën worden onder de categorie van het Object gemaakt. Als u nu wijzigingen in het model aanbrengt, worden de categorie en de subcategorieën bijgewerkt. Nieuwe subcategorieën worden bijvoorbeeld gemaakt en oude verwijderd op basis van de in het model gevonden namen.

Vervolgens maakt u een aangepaste categorie voor wapeningsstaven.

Voorbeeld: Een aangepaste categorie voor wapeningsstaven maken in de Organisator

Nu maakt u een aangepaste categorie voor wapeningsstaven.

  1. Maak een nieuwe categorie en noem deze Wapening. Selecteer dat u het filter Objecttype - Wapening in de voorwaarden van de categorie-eigenschappen gebruikt.

    Als u geen filter voor wapening hebt, klikt u op Objectgroep en maakt u een filter zoals in onderstaande afbeelding wordt weergegeven.

  2. Selecteer een eigenschappentemplate voor de Objectbrowser. In dit voorbeeld selecteert u de template Staaf. Schakel voor deze categorie niet het selectievakje Het hoogste merkniveau in het model opnemen in. Als u selecteert dat u alleen merken wilt opnemen, krijgt u merken die wapeningsstaven bevatten. Het hoogste merkniveau voor wapeningsstaven is betonelement. Maak subcategorieën op basis van de nominale diameter.
  3. Klik op Wijzigen om de categorie te maken.

U hebt nu de benodigde categorieën gemaakt en u kunt lijsten gaan maken.

Vervolgens maakt u een takeoff voor hoeveelheden van beton en wapeningsstaven voor specifieke objecten op een specifieke locatie.

Opmerking:

U kunt Categorieën aanpassen zodat deze met een set standaardcategorieën worden geopend om te voorkomen dat vaak gebruikte categorieën voor elk project moeten worden gemaakt. Exporteer de gewenste categorieën in de indeling xml als een .category-bestand. Sla het bestand in uw bedrijfsmap op onder \ProjectOrganizerData.

Voorbeeld: Een takeoff voor hoeveelheden van beton maken met de Organisator

U krijgt de hoeveelheden en de bekistingsgebieden voor de kolommen op de eerste verdieping. U moet nauwkeurige hoeveelheden hebben om materiaal te kunnen bestellen (bekisting, multiplex en beton) of om gewoon uw werk te plannen.

  1. Selecteer de categorieën Vloer 1 en Kolom in de categoriestructuur.
  2. Selecteer een eigenschappentemplate voor takeoffs voor hoeveelheden. De Objectbrowser geeft nu de hoeveelheden voor de kolommen op de eerste verdieping weer.

    In dit voorbeeld hebt u 19 kolommen met een totaal volume van 8,7 m3. U kunt nu een lijst maken door te exporteren of u kunt de objecten gewoon individueel controleren. Of u kunt gewoon het totale volume nemen en de betonleverancier bellen om het benodigde beton op de bouwplaats te laten bezorgen.

  3. Selecteer een eigenschappentemplate voor de bekisting. Met een ander eigenschappentemplate kunt u andere informatie over uw selectie krijgen.

    U krijgt nu het totale bekistingsgebied voor kolommen. Het bekistingsgebied wordt berekend met een formule. U kunt ook het afzonderlijke bekistingsgebied voor elke kolom zien.

  4. U kunt kolommen selecteren en deze in het model zoeken voor een visuele controle op verschillen:
    1. Selecteer de kolommen in de Objectbrowser.
    2. Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde regels en selecteer Selecteren in model.
    3. Druk op Ctrl+5 om alleen de geselecteerde kolommen weer te geven. Andere objecten zijn bijna volledig transparant.
    4. Druk op Ctrl+4 om de objectoppervlakken weer te geven.

Vervolgens maakt u een takeoff voor hoeveelheden van de wapeningsstaven in de kolommen van de eerste verdieping.

Voorbeeld: Een takeoff voor de hoeveelheid van een wapeningsstaaf maken met de Organisator

U krijgt de hoeveelheden van de wapeningsstaven van de kolommen op de eerste verdieping.

  1. Selecteer de categorieën Vloer 1 en Wapening en de subcategorie Kolom.
  2. Klik op om de categorieën als verbindingen en snijpunten in het selectiepaneel weer te geven, zoals in onderstaande afbeelding wordt getoond. In dit voorbeeld hebt u de snijpunten van de categorieën nodig.

    De Objectbrowser geeft met een combinatie van de eigenschappentemplates van alle geselecteerde categorieën de wapeningsstaven weer die tot de kolommen op Vloer 1 behoren. U kunt een andere eigenschappentemplate selecteren om andere eigenschappen weer te geven en de groepering en sortering van de eigenschappen te wijzigen.

    U kunt uw categorieselectie wijzigen voor verschillende verbindings- en snijpuntcombinaties. U kunt bijvoorbeeld meer dan één vloercategorie toevoegen om een verbinding van de categorieën te krijgen.

  3. Klik op Exporteren om van uw selectie een Excel-bestand te maken.

Als u dezelfde lijst vaak nodig hebt, kunt u uw selectie als een nieuwe categorie opslaan en de gewenste template als de standaardeigenschappentemplate instellen. U kunt in de voorwaarden categorieën gebruiken om de inhoud van de nieuwe categorie te definiëren. Dit is vooral handig als u uw model aan het bouwen bent en automatisch modelwijzigingen in de categorie wilt opnemen.

Was dit nuttig?
Vorige
Volgende