Tekla Structures 2019 svenska miljö

2019
Environment
Sweden

1. Systemuppdateringar

1.1 Ny mappstruktur

Svenska miljön återfinns i sökvägen C:\ProgramData\Trimble\Tekla Structures\2019.0\Environments\Sweden för grundinstallationen.

Nya separata inställningskataloger: Cast-in-Place, Concrete, Contractor, General, Precast, Steel och Timber.
Katalogen General innehåller inställningar som är gemensamma för alla.
Generella inställninga är lagda i inställningsfilen env_Sweden.ini.
Varje roll har sin egen inställningsfil: role_Alla.ini, role_Bro_Designer.ini, role_Entreprenör.ini, role_Platsgjuten_Betong.ini, role_Prefab_Betong.ini, role_Stål.ini, role_Systemhandling.ini, role_Trä.ini.

I filen env_Sweden.ini sätts nya huvudsökvägar istället för "system", en per roll. Alla har sökvägar till underkataloger som tex %XSDATADIR%\environments\sweden\Contractor\model_settings\;.  För varje huvudsökväg skall alla underkataloger listas, även huvudkatalogen skall listas om där finns filer. Idag finns det inga filer direkt i huvudkatalogen och ingen sökväg sätts därför till huvudkatalog. Detta är också för att ingen skall bryta katalogstrukturen och lägga filer planlöst i huvudkatalogen. Strukturen skall följas så långt det går.

1.2 Ny roll, Bridge designer

Ny roll, Bro designer. Saknar egna inställningar. Använder inställningar från Concrete, General, Common/SYSTEM och Common/SYSTEM/CIP. Model template är satt till \General\model_templates\.

1.3 Pour management

Pour management är aktiverat i alla roller med set XS_ENABLE_POUR_MANAGEMENT=TRUE i Env_Sweden.ini.
Inställningen är borttagen i övriga inställningsfiler.

1.4 Import UEL

Importkatalog för UEL-filer (custom components, sketches) är satt (i Env_Sweden.ini) till endast en katalog i svenska miljön:
set XS_UEL_IMPORT_FOLDER=%XSDATADIR%\environments\sweden\General\components_sketches\

1.5 TSEP installation

Miljön installeras med TSEP filer (lika som programtillägg från Tekla Warehouse). Alla miljöer finns dessutom att ladda ner från Tekla Warehouse. OBS Vid ominstallation av en Tekla Structures version eller installation av en service release kontrollera att alla paket installerats. Paket som inte installerats hamnar i C:\ProgramData\Trimble\Tekla Structures\2019.0\Extensions\Cancelled installations
Denna katalog bör vara tom. Blir en fil kvara här kan man ha gamla versioner av olika inställningsfiler vilket kan ge oönskat resultat.

2. Modellering

2.1 Modellmallar

Nya modeltemplates är tillagda för stål, prefab, platsgjutet och en generell. Modellmallarna innehåller bara exempel på ny logotyp med tillhörande template och layout som används i vissa Tekla utbildningar. Alla ritningar som görs med ga.lay får denna anpassade logo om modellen är skapad med någon av de nya modelmallarna.
Det finns inga extra inställningar i modellmallarna som inte finns i rollerna.
Varje roll måste ha en sökväg satt för en modellmall. Mallen "Startmall generell" är till för de roller som inte har någon specifik modellmall (Alla, Bro designer, Entreprenörer, Systemhanling, Trä).
Gamla modellmallar är raderade.

Nya filer i varje modellmall:
Logo_100x36_training.tpl
ga.lay

Filer/kataloger:
\Environments\sweden\Steel\model_templates\Startmall stål
\Environments\sweden\Precast\model_templates\Startmall prefabbetong
\Environments\sweden\Cast-in-Place\model_templates\Startmall platsgjuten betong
\Environments\sweden\General\model_templates\Startmall generell

2.2 Inquire rebar rapport

Inquire på armeringsjärn (TS_Report_Inquire_Reinforcement.rpt) har tidigare visat fel ändtyp.
Rapport rättad. Sitter ändbock på kort shenkel visas L eller M i vänstra ändbocksfältet. Sitter ändbock på lång shenkel visas L eller M i högra fältet. Det spelar ingen roll hur man modellerar bygeln.
K-bygel redovisas rätt.
N-byglar ger alltid L i ändbockfältet oavsett hur bygeln är modellerad, med eller utan ändbock.

Image

2.3 Grid

Skapat en inställning för systemlinje. Den har annan färg och större font för ökad tydlighet.
Tillagd fil:
Systemlinje.grd

Image

2.4 Bent plate

Skapat ny standardfil för stand alone bent plate. Denna plåt kommer hanteras som andra plåtar med calss 99 och namnet innehåller "PLÅT". IFCentity är satt till IFCplate.
Filer tillagda:
\Environments\sweden\General\model_settings\
standard.bpl
standard.bpl.more

2.5 IFC entity för påle

I inställningen för betongpåle (create concreate column PÅLE) sätts IFC entity till IfcPile.

2.6 IFC entity för utsättningspunkt

I inställningen för utsättningspunkt (create beam UTSPKT) sätts IFC entity till IfcDiscreteAccessory.

2.7 Object group filter för organizer

Filter M_Betong_Pours tillagt i organizer.

2.8 Borttagna makron

• TaperedArmGrupp_Intervall, finns aktuell fungerande version på Tekla Warehouse Rebar in step.
  • Skapa svensk ribbon, fungerar ej, skrev dessutom över användarens egna ändringar på ribbon.
  • Swe-Shot2File, "Screenshot" funktionen kan lätt läggas till som knapp på en ribbon istället.
  • SWE-Shot2Clip, variant av Ctrl Alt PrtScr.
  • AutoConnect, sätter kopplingar enligt senast applicerade regelsetet på alla delar i hela modellen, även betongväggar.
  • Reference OFF, ersätts av ögat i referenslistan där man kan stänga av antingen hela gruppen eller enskilda. Detta makro stänger av alla referensobjekt i view properties>display>reference object. Denna funktion påverkar inte ev. avstängda referensobjekt i referenslistan. Denna funktion tänder upp view dialogerna kort och har därför dålig prestanda jämfört med ögat.
  • Reference ON, se ovan.
  • Copy To Another Object Multiple, fungerar inte sedan ett par versioner tillbaka. Borde numera kunna ersättas med "copy all content to another object".

3. Ritningar

3.1 Cloning template borttagen

Tidigare cloning template är borttagen (CloningTemplate_Prefab) då den inte fungerade eller hade relevanta objekt.

3.2 Drawing content manager

Lagt till fält i Drawing content manager:
Assemblies: Phase, Owner
Reinforcement: Number
Pour objects: Volume

Image

Tillagda filer:
\Environments\sweden\General\drawing_settings\DrawingContentManagerCategories.xml

3.3 Spiralbalk

Grundläggande ritningsinställningar för spiralbalk tillagda.

3.4 Uppdaterad ritningslayout

Logo flyttad i layout: assembly.lay. Tidigare låg den fel.

4 Återkoppling

Skicka gärna frågor och synpunkter på svenska miljön till tekla.support.se@trimble.com.