Snellere stavensets en andere verbeteringen in wapening

2018
Tekla Structures

Snellere stavensets en andere verbeteringen in wapening

Tekla Structures 2018 wordt geleverd met veel belangrijke verbeteringen in de wapening. Het selecteren, nummeren en groeperen van stavensets is verbeterd.

Prestatieverbeteringen van stavensets

Er zijn in Tekla Structures 2018 veel prestatieverbeteringen in modellen die stavensets bevatten. Het nummeren en selecteren van stavensets, het openen van 3D-modelvensters en het maken en openen van overzichttekeningen gaat nu bijvoorbeeld sneller. De stavensets worden niet zo vaak opnieuw geregenereerd als voorheen, wat de prestaties verbetert.

Nieuwe selectieknoppen

Tekla Structures 2018 introduceert drie nieuwe selectieknoppen voor het selecteren van staven in stavensets.

Met deze knoppen kunt u volledige stavensets, staafgroepen in stavensets of afzonderlijke staven in stavensets selecteren.

U kunt nu voor afzonderlijke staven of staafgroepen in stavensets verbergen, informatie erover opvragen, lijsten maken en gebruikersattributen definiëren. U kunt bijvoorbeeld geen afzonderlijke stavensets of staafgroepen verwijderen, kopiëren of verplaatsen, of hun fase wijzigen.

Alle drie de nieuwe selectieknoppen selecteren ook enkelvoudige wapeningsstaven, staafgroepen, wapeningsnetten en strengen.

Beenvlakken aan stavensets toevoegen

Als u eenvoudig nieuwe beenvlakken aan een geselecteerde stavenset wilt toevoegen en wapeningsstaven aan de beenvlakken wilt maken, kunt u nu op de nieuwe knop op de contextuele werkbalk klikken.

Selecteer vervolgens elk betonnen onderdeelvlak of stortobjectvlak waaraan u een nieuw beenvlak met de wapeningsstaven wilt maken. U kunt ook gebogen vlakken selecteren.

Splitsersverbeteringen van de stavenset

Verticale stavensetsplitsers werken nu ook in de binnen- en buitenhoeken van betonnen objecten. De splitsers kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om haken met vaste beenlengten te maken.

Staven in stavensets groeperen

• Automatische staafgroepen in stavensets kunnen nu vergelijkbare staven van meer dan één aangrenzende tussenafstandzone bevatten. Als u dit wilt toestaan, stelt u de nieuwe variabele XS_​REBARSET_​ENABLE_​BAR_​GROUPING_​WHEN_​SPACING_​DIFFERS in op TRUE.
  • Dezelfde gebruikersattributen die op het nummeren van invloed zijn, zijn nu van invloed op het groeperen van de stavensetstaven. Als dit soort gebruikersattribuut voor een afzonderlijke staaf wordt gedefinieerd, wordt het groeperen van de groep waartoe de staaf behoort opgeheven.

Positienummers voor staven in lineair tapstoelopende stavensets

Tekla Structures 2018 introduceert vele nieuwe instellingen die u kunt gebruiken om de positienummers voor de stavensetstaven in tekeningen en lijsten te definiëren en weer te geven.

Wapeningsnetten nummeren

Gebruik de nieuwe variabele XS_IGNORE_​CROSSBAR_​LOCATION_​IN_​REBAR_​MESH_​NUMBERING om te definiëren of de locatie van de dwarsstaven (bijvoorbeeld boven of onder de hoofdwapening) de nummering van de wapeningsnetten beïnvloed of niet. De standaardwaarde is FALSE , wat betekent dat er met de locatie van de dwarsstaaf rekening wordt gehouden als de netten worden genummerd. De anders identieke netten krijgen verschillende nummers als de dwarsstaven zich aan de verschillende zijden van de hoofdwapening bevinden.

Verbeteringen van de wapening in tekeningen

Tekla Structures 2018 introduceert enkele verbeteringen in het gedrag en uiterlijk van wapening, zoals het vermijden van overlappende staven, een nieuwe optie om enkele lijnen met gevulde uiteinden weer te geven en ononderbroken lijnen aan de staafuiteinden.

Staven overlappen niet meer in tekeningen

• Alle wapeningsstaafgroepen worden nu correct aangepast en zichtbaar wanneer u Zichtbaarheid van wapeningsstaven in de groep op staaf in het midden van de groep instelt. Voorheen werden de wapeningsstaafgroepen aangepast als u slechts twee layers met staven had en Tekla Structures plaatste staven van verschillende groepen in tekeningen vaak boven op elkaar. U kon er niet op vertrouwen dat alle staven zichtbaar waren door enkel te kijken en er was veel handmatig werk nodig om de tekening op te schonen.

In het onderstaande voorbeeld zijn er in het model drie vergelijkbare staafgroepen boven op elkaar. In de tekening wordt nu voor elk hiervan één staaf in het midden van de groep weergegeven.

Nieuwe staafweergaveoptie: enkele lijn met gevulde einden

• Er is een nieuwe optie enkele lijn met gevulde einden toegevoegd in de weergave van de wapeningsstaaf die vooral in doorsneden kan worden gebruikt. Deze optie geeft een andere weergave voor parallelle en loodrechte staven weer.

Eindsymbolen voor wapeningsstaven met ononderbroken lijnen

• Om de duidelijkheid in tekeningen te verbeteren, worden de eindsymbolen voor wapeningsstaven nu altijd als type ononderbroken lijn getekend, ongeacht het werkelijke lijntype van de wapening dat in de wapeningseigenschappen van de tekening is gedefinieerd.

Vóór de verbetering:

Na de verbetering:

Stavensetgroepen behouden hun instellingen nu beter

• Stavensetgroepen in tekeningen kunnen hun instellingen van maatlijnen, labels en zichtbaarheid/weergave verliezen nadat groepen staven worden gewijzigd in, toegevoegd aan of verwijderd uit een stavenset in een model. Er zijn nu verbeteringen aangebracht om ervoor te zorgen dat dit veel minder vaak gebeurt.

XS_​DRAW_​REBAR_HIDDEN_​FACES

U kunt nu de nieuwe variabele XS_​DRAW_​REBAR_HIDDEN_​FACES in de categorie Geavanceerde opties Tekeningeigenschappen gebruiken om in te stellen of de verborgen vlakken van de staven in tekeningen worden weergegeven. Als u deze op TRUE instelt, worden de verborgen vlakken van staven weergegeven. FALSE is de standaardwaarde.

Voorheen werd de variabele XS_​DRAW_​HIDDEN_​FACES gebruikt om zowel verborgen onderdeelvlakken als verborgen vlakken van staven te bepalen. Nu bepaalt XS_​DRAW_​HIDDEN_​FACES alleen verborgen onderdeelvlakken.

In de eerste onderstaande afbeelding is XS_​DRAW_​REBAR_HIDDEN_​FACES ingesteld op TRUE.

In de onderstaande afbeelding is XS_​DRAW_​REBAR_HIDDEN_​FACES ingesteld op FALSE.

Nieuwe template en tekenreeksopmaak attributen

Er is ook is een nieuw attribuut voor de tekenreeksopmaak SUB_​ID_​WITH_​LETTERS beschikbaar. Het is niet beschikbaar als templateattribuut, maar werkt met XS_​REBARSET_​TAPERED_​REBAR_​POSITION_​NUMBER_​FORMAT_​STRING.

Andere verbeteringen in wapening

• Als u stavensets of staven in stavensets selecteert en vervolgens met de rechtermuisknop klikt, zijn de commando's Aan deel koppelen en Van onderdeel ontkoppelen nu in het contextmenu beschikbaar.

De volgende commando's werken nu met de stavensetstaven in insitu-betonobjecten:

• Stort > Aan storteenheid toevoegen
    • Stort > Uit storteenheid verwijderen
  • Als u een nieuw hoekpunt aan een richtlijn van de stavenset maakt door een middelpuntshandlete verslepen, heeft het hoekpunt nu de afwerking Geen. Voorheen hadden de nieuwe hoekpunten standaard de afwerking Boogpunt.
  • U kunt de wapeningsstaaf GUID , REBAR_POS en gebruikersattributen weergeven en lijsten zonder de prefix REBAR. op de templateregels SINGLE_REBAR.
  • Een nieuwe optie STL kan nu in voorwaarden van de buigvorm in de Staafvormmanager worden gebruikt. STL is de totale lengte van de spiraalvormige staaf wanneer de staaf op locatie wordt geïnstalleerd.
  • In de voorwaarden van de buigvorm in de Staafvormmanager is de spiraallengte SL nu de afstand tussen de referentiepunten van de spiraalvormige staaf.
  • In de voorwaarden van de buigvorm in de Staafvormmanager is de hartlijnlengte CLL nu beschikbaar voor gebogen en ronde staven.