Puntenwolken van 3D scannen

2018
Tekla Structures

Puntenwolken van 3D scannen

U kunt nu puntenwolken aan Tekla Structures -modellen toevoegen. Puntenwolken zijn groepen gemeten punten op de oppervlakken van objecten die met 3D-laserscanners zijn gemaakt, bijvoorbeeld Trimble 3D-laserscanners. In constructies worden de puntenwolken hoofdzakelijk in vernieuwingsprojecten gebruikt om het gebouw of de structuur te definiëren die moet worden vernieuwd. Ze kunnen ook worden gebruikt om de exacte positie van bestaande machines, leidingsystemen of landschappen te krijgen, zodat hier op de locatie rekening mee kan worden gehouden. U kunt ze ook gebruiken om de uitvoering te controleren door ze als bouwpunten te importeren in een model dat met het ontwerp moet worden vergeleken.

Wanneer u een puntenwolk aan een Tekla Structures -model toevoegt, kunt u deze via de modeloorsprong of een gedefinieerd basispunt plaatsen.

Het oorspronkelijke puntenwolkbestand wordt verwerkt en de cachebestanden worden in de potree-indeling gemaakt. De conversie van de puntenwolk treedt op als een achtergrondproces en u kunt ondertussen met Tekla Structures blijven werken.

Puntenwolkgegevens worden opgeslagen in de map die door de variabele XS_POINT_CLOUD_CACHE_FOLDER wordt gedefinieerd. De map is %LocalAppData%\Trimble\TeklaStructures\PointClouds , bijvoorbeeld C:\Users\<user>\AppData\Local\Trimble\Tekla Structures\PointClouds. Deze gebruikerspecifieke variabele bevindt zich in de categorie Bestandslocaties in het dialoogvenster Geavanceerde opties. Het kan handig zijn om een netwerkstation voor het potree-bestand in een project te gebruiken voor deeldoeleinden. Het bestand wordt niet naar de lokale computer gekopieerd.

Als dezelfde puntenwolk in meerdere modellen wordt gebruikt, wordt deze niet opnieuw geconverteerd of gedupliceerd wanneer u hem toevoegt. Als puntenwolken identiek zijn, wordt het bestaande geconverteerde bestand gebruikt, anders wordt het bestand geconverteerd.

Puntenwolken hebben in Tekla Structures kleuren als de oorspronkelijke bestandsindeling kleuren ondersteunt.

Compatibele bestandsindelingen

ASCII ( .asc , .xyz )

E57 ( .e57 )

LAS ( .las )

LAZ ( .laz )

PTS ( .pts )

PTX ( .ptx )

Potree ( .js )

Trimble scanindeling ( .tzf )

• Een puntenwolk voegt u als volgt toe:

1. Klik op de knopPuntenwolken in het zijvenster, klik op Bijvoegen en blader naar de puntenwolk.

2. Wijzig indien nodig de schaal.

3. Selecteer Modeloorsprong om de puntenwolk in de modeloorsprong van Tekla Structures te plaatsen of selecteer een basispunt om de puntenwolk in de echte coördinaten te plaatsen.

Als u het coördinatensysteem van de puntenwolk niet weet, selecteert u Automatisch gemaakt basispunt om de puntenwolk dichtbij de modeloorsprong te krijgen. Dit maakt een automatisch basispunt met de min. x-, min. y- en min. z-coördinaten van de punentwolkomtrek in de oorsprong van Tekla Structures.

4. Klik op Puntenwolk bijvoegen.

• Om de puntenwolk in het model weer te geven, selecteert u het modelvenster waarin u deze wilt weergeven en klikt u op de oogknopnaast de puntenwolk in de lijst. Als het venster is geselecteerd, heeft het een geel kader.

Als de puntenwolk in het modelvenster op zichtbaar is ingesteld, kunt u de min. x-, min. y- en min. z-coördinaten van de omtrek van de puntwolk in de statusbalk zien.

• Als u de puntenwolk wilt verbergen, klikt u op.

• Als u een puntenwolk wilt loskoppelen, klikt u opOntkoppelen naast de naam van de puntenwolk in de lijst Puntenwolken. Open vervolgens het model opnieuw of sla het op.

U kunt een puntenwolk niet ontkoppelen door op het toetsenbord op Delete te drukken.

De puntenwolken worden op de standaardlocatie of op een locatie die door de gebruiker is opgegeven in de cache opgeslagen. Wanneer een puntenwolk niet meer in een Tekla Structures -model wordt gebruikt, wordt deze uit de cache gewist.

Raadpleeg voor meer informatie over puntenwolken en gerelateerde beperkingen int_point_clouds.html#int_point_clouds.

Het standaard maximale aantal punten in een aanzicht instellen

U kunt de variabele XS_SET_MAX_POINT_CLOUD_POINT_COUNT gebruiken om de standaardwaarde voor het maximale aantal punten in een aanzicht in te stellen. De standaardwaarde is 10.000.000 (10 miljoen).

Deze variabele is systeemspecifiek en bevindt zich in de categorie Modelvenster van het dialoogvenster Geavanceerde opties. Start Tekla Structures opnieuw op als u de waarde wijzigt.

Kijkvlakken voor alleen puntenwolken en referentiemodellen

Stel de gebruikerspecifieke variabele XS_DO_NOT_CLIP_NATIVE_OBJECTS_WITH_CLIP_PLANE in op TRUE zodat het commando Kijkvlak alleen voor puntenwolken en referentiemodellen worden gebruikt. Kijkvlakken werken dan niet voor oorspronkelijke Tekla Structures-objecten. De standaardwaarde is FALSE. Deze variabele bevindt zich in de categorie Modelvenster in het dialoogvenster Geavanceerde opties.

Regenereer de modelvensters nadat u de waarde hebt gewijzigd.

Renderen van puntenwolken

Puntenwolken kunnen in zowel het OpenGL-modelvenster als in het DX-modelvenster worden bekeken. Het DX-modelvenster met perspectiefprojectie kan een beter visueel resultaat opleveren. Het gebruik van DX kan onmogelijk worden gemaakt door veel gegevens of een groter aantal vensters.

Projectie Orthogonaal:

Projectie Perspectief:

Puntenwolken delen

Puntenwolken zijn doorgaans zo groot in bestandsgrootte dat het niet verstandig is om een puntenwolk als onderdeel van de gedeelde modelgegevens te delen. Er kan echter voor meerdere personen een noodzaak zijn om dezelfde puntenwolk in een project te gebruiken, zodat u het potree-bestand van de puntenwolk voor het delen van de puntenwolk kunt gebruiken.

U moet eerst het potree-bestand maken en vervolgens het potree-bestand naar gedeelde locatie kopiëren, waar andere gebruikers het kunnen ophalen en aan het Tekla Structures-model kunnen toevoegen. Raadpleeg voor meer informatie Puntenwolken in Tekla User Assistance.