Voorbeeld: De Organisator voor staal - bouten beheren

2019
Tekla Structures

Voorbeeld: De Organisator voor staal - bouten beheren

Met de Organisator kunt u snel de hoeveelheden van de benodigde bouten voor een project krijgen. Daarnaast kunt u met de Objectbrowser per boutnorm, diameter en lengte groeperen en sub-totaliseren, en ook per plaats waar de bout moet worden gebruikt (werkplaats of bouwplaats).

1. Als u de Organisator wilt openen, klikt u op het lint op Beheren en klikt u vervolgens op de Organisator.
  2. Klik opin de rechterbovenhoek van de Organisator om de Instellingen te openen.
  3. Klik op Template om een nieuwe template te maken. Voer Boutoverzicht als de templatenaam in, selecteer de optie Leeg template en klik op Maken om de nieuwe template te maken.
  4. Selecteer vervolgens BOUT in de lijst Groep en sleep uit de lijst met beschikbare eigenschappen de volgende eigenschappen naar de Kolommen :
    • TYPE - De boutnorm (bijvoorbeeld 7990 , A325 , F10T ).

• DIAMETER - De nominale diameter van de bout.

• LENGTH - De nominale lengte van de bout.

• SITE_WORKSHOP - Waar de bout moet worden gebruikt.

• NUMBER - Het aantal bouten in de boutgroep.

Stel de optie In totaalregel weergeven voor DIAMETER en LENGTH in op - zodat het resultaat niet in de totaalregel wordt weergegeven.

U kunt ook CONTENTTYPE toevoegen, wat het type weergeeft van het object dat in een rij wordt vermeld. Dit is handig voor het controleren van de resultaten en het identificeren of er iets anders dan een bout wordt vermeld.

5. Klik op Wijzigen om uw wijzigingen op te slaan en het dialoogvenster Instellingen te sluiten.
  6. Selecteer enkele bouten (en optioneel ook andere objecten) in het model.
  7. Klik opom het venster in de Objectbrowser opnieuw te laden en er zeker van te zijn dat de nieuwste gegevens wordt weergegeven en te controleren of de boutgegevens correct wordt vermeld. U kunt nu uw template Boutoverzicht verder bewerken om extra gegevens zoals de fase van het hoofdonderdeel toe te voegen of een aangepaste eigenschap te maken om het gewicht van de bouten, moeren en ringen in de boutgroep te berekenen en te vermelden.

U kunt de Objectbrowser vervolgens gebruiken om een overzicht van de bouthoeveelheden in uw selectie te geven.

8. Klik opin de Objectbrowser en selecteer Groep.
    1. Sleep de kolom Type naar de groepeerrij.

U hebt nu een overzicht van de verschillende typen bouten die in uw selectie worden gebruikt.

2. Sleep de kolom Diameter en vervolgens de kolom Lengte naar de rechterkant van Type in de groepeerrij.

De Objectbrowser geeft nu een uitsplitsing van het aantal bouten, eerst op type, vervolgens op diameter en dan op lengte.

U kunt nu ook de kolom SITE_WORKSHOP naar het eind van de groepeerrij slepen om de bouten verder per locatie uit te splitsen of de kolom naar het begin van de groepeerrij slepen om de bouten eerst per locatie, vervolgens op type, daarna op diameter en dan op lengte uit te splitsen. U kunt ook andere eigenschappen gebruiken om de bouten te groeperen en er een overzicht van te maken.

9. Pas de template en het groeperen aan uw behoefte aan en klik op de knop Wijzigen om de template op te slaan. U kunt het groeperen van uw template nu gebruiken om alle bouten in het model te categoriseren.
  10. Maak vervolgens een nieuwe aangepaste categorie, klik met de rechtermuisknop op de categorie en selecteer Eigenschappen. Voer Bouten als de naam van de categorie in.
  11. Definieer de eigenschappen van de categorie als volgt:
    1. Zorg ervoor dat het selectievakje Het hoogste merkniveau in het model opnemen niet is ingeschakeld.
    2. Klik onder Geautomatiseerde objectinhoud in het voorwaardevak voor categorieën en filters en selecteer het filter Object type - Bolt in de lijst met filters.

Het filter Object type – Bolt selecteert alle boutgroepobjecten inclusief degene die alleen boutgaten en deuvels maken.

3. Zorg ervoor dat het selectievakje Categorie bij synchronisatie bijwerken is ingeschakeld.
    4. Selecteer de eigenschappentemplate Boutoverzicht in de lijst Eigenschappentemplate.
    5. Klik op Wijzigen.

Alle boutobjecten in het model worden nu aan de categorie toegevoegd. De eigenschappen van de bouten worden in de Objectbrowser met de template Boutoverzicht weergegeven.

U kunt alle bouten in het model nu automatisch categoriseren met dezelfde uitsplitsing als in het boutoverzicht.

12. Klik met de rechtermuisknop op de categorie Bouten en selecteer Geautomatiseerde subcategorieën maken.
  13. Klik op Groeperen in de Objectbrowser.
  14. Klik op Wijzigen.

U hebt nu een categorie Bouten die in een structuur is uitgesplitst op basis van de groepering in uw template Boutoverzicht. Als er wijzigingen aan het model worden aangebracht, kunt u eenvoudigweg de categorie synchroniseren om de uitsplitsing automatisch bij te werken. Nieuwe bouten worden gevonden en aan de juiste subcategorieën toegevoegd of er wordt indien nodig een nieuwe subcategorie gemaakt. Als er bijvoorbeeld een nieuwe boutnorm of -diameter aan het model wordt toegevoegd, wordt er in de structuur automatisch een nieuwe subcategory voor die boutnorm of diameter gemaakt wanneer u de categorie Bout met het model synchroniseert.

U kunt de eigenschappentemplate van het Boutoverzicht en de categorie Bouten nu exporteren voor gebruik in andere projecten.