Stramienen en stramienlijnen in tekeningen wijzigen

2024
Tekla Structures

Stramienen en stramienlijnen in tekeningen wijzigen

U kunt de eigenschappen van individuele stramienen of stramienlijnen in een geopende tekening wijzigen. U kunt stramienlabels in tekeningen verplaatsen door ze te verslepen. Dit is handig als het stramienlabel een belangrijk gebied in een tekening bedekt. U kunt stramienen en stramienlijnen ook verbergen.

De selectieknoppen stramien en stramienlijn bevinden zich aan de onderzijde van het venster.

Stramienen verbergen op aanzicht- en tekeningniveau

Taak Actie
Stramienen verbergen in het geselecteerde aanzicht in de huidige tekening
  1. Dubbelklik in een geopende tekening op een tekeningaanzichtkader.
  2. Selecteer Stramien in de optiestructuur aan de linkerzijde in tekeningeigenschappen.
  3. Selecteer Onzichtbaar in de stramienzichtbaarheidslijst bovenaan.
Stramienen verbergen in alle tekeningaanzichten in overzichttekeningen
  1. Dubbelklik in een geopende overzichttekening op de tekeningachtergrond.
  2. Klik op de knop Stramien....
  3. Selecteer Onzichtbaar in de stramienzichtbaarheidslijst bovenaan.

Stramien- en stramienlijneigenschappen in tekeningen wijzigen

U kunt eigenschappen van afzonderlijke stramienen of stramienlijnen in een geopende tekening wijzigen. Bijvoorbeeld de stramienlijnen verbergen, stramienlijn- en stramienlabelinstellingen wijzigen en selecteren welke labels worden weergegeven.

1. Zorg ervoor dat u de correcte selectieknop hebt geselecteerd.
    Als u stramienen wilt wijzigen, gebruikt u de selectieknop Selecteer stramien en om stramienlijnen te wijzigen, gebruikt u de selectieknop Selecteer stramien lijn .
  2. Klik op het stramien of een stramienlijn.
    Als het eigenschappenvenster niet is geopend, dubbelklikt u op het stramien of de stramienlijn. Tekla Structures geeft stramieneigenschappen of stramienlijneigenschappen volgens uw selectie weer.
  3. De optie Zichtbaarheid Zichtbaar geeft zowel stramienlijnen als stramienlabels in de tekening weer. Als u alleen de stramienlabels wilt zien, selecteert u Alleen de stramienlabels zichtbaar.
    Als u de stramienen onzichtbaar wilt maken, moet u naar de venstereigenschappen gaan.
  4. Wijzig zo nodig de eigenschappen stramienlijn en stramienlabel.
    Wijzig bijvoorbeeld de lengte van de verlenging van de stramienlijn, de kleur en het type van het stramienlabel, de lettertype-eigenschappen en het type kader stramienlabel.

U kunt een standaardkleur gebruiken of een eigen RGB-kleur definiëren.

5. Selecteer in Plaatsing de stramienlabels die u wilt weergeven.
  6. Klik op Wijzigen.
Note: U kunt ook een vaste breedte voor de stramienlabelkaders instellen, een breedtefactor voor de stramienlabelkaders of het lettertype van de labeltekst:

XS_GRID_TEXT_FONT

XS_DRAWING_GRID_LABEL_FRAME_FIXED_WIDTH

XS_DRAWING_GRID_LABEL_FRAME_LINE_WIDTH_FACTOR

Stramienlabels verslepen

Stramienlabels verslepen is handig als het stramienlabel een belangrijk gebied in een tekening bedekt.

1. Zorg ervoor dat u de selectieknop Selecteer stramien lijn hebt ingeschakeld.
  2. Klik op een stramien.
  3. Houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep het label met de handle naar een nieuwe locatie.

Stramienen of stramienlijnen van tekeningaanzichten verbergen

U kunt stramienen en stramienlijnen verbergen als u deze niet wilt weergeven in de tekeningvensters op het scherm.

1. Zorg ervoor dat u de correcte selectieknop hebt geselecteerd.

Als u stramienen wilt verbergen, gebruikt u de selectieknop Selecteer stramien en om stramienlijnen te wijzigen, gebruikt u de selectieknop Selecteer stramien lijn .

2. Klik met de rechtermuisknop op de stramienlijn en selecteer Verberg/Toon > In tekeningaanzicht verbergen.
Tip:

Als u de verborgen stramienen of de stramienlijnen wilt weergeven in een open tekening, druk dan op B totdat de kleurmodus Kleur is, klik met de rechtermuisknop op het stramien of de stramienlijn en selecteer Verberg/Toon > In tekeningaanzicht weergeven. U kunt de verborgen stramienen en stramienlijnen alleen in de Kleur-modus zien en selecteren.

U kunt de kleurmodus ook wijzigen in een geopende tekening via Bestand > Instellingen > Kleurmodus.