Aanzichten in tekeningen maken

2023
Tekla Structures

Aanzichten in tekeningen maken

Na het maken van een tekening kunt u handmatig meer aanzichten toevoegen.

U kunt de volgende typen aanzichten in een bestaande tekening maken:

• Doorsneden
  • Gebogen doorsneden
  • Detailvensters
  • Voor-, boven-, achter-, onderaanzichten van onderdelen
  • 3D-aanzichten van onderdelen
  • Tekeningaanzichten van een geheel modelvenster
  • Tekeningaanzichten van geselecteerde gebieden in een modelvenster
  • Tekeningaanzichten van geselecteerde gebieden in een tekeningaanzicht
Tip: Voordat u een nieuw aanzicht maakt, maakt u een tekening aanzichtfilter om aan te passen wat in een aanzicht wordt weergegeven.

Een doorsnedevenster aanmaken

U kunt doorsneden van de onderdelen in een tekeningaanzicht in een geopende tekening maken. De tekening moet minstens één aanzicht bevatten.

Merk op dat u geen doorsnede van een 3D-venster kunt maken. Als u de punten voor het aanzicht wilt kiezen, krijgt u een foutmelding.

1. Open de tekening waarin u een doorsnede wilt maken.
  2. Klik op het tabblad Aanzichten van het lint op Doorsnede om het eigenschappenvenster Doorsnedelabel met aanzicht te openen.

Als het eigenschappenvenster niet is geopend, houd dan Shift ingedrukt en klik op Doorsnede.

3. Stel eerst de eigenschappen van het doorsnedelabel in op het tabblad Doorsnedelabel:
    1. Wijzig de inhoud van het doorsnedelabel.

2. Wijzig het doorsnedelabel, het symbool van de snijrichting en de eigenschappen van snijlijnen.

Raadpleeg voor meer informatie over de eigenschappen doorsnedelabels toevoegen en wijzigen.

4. Stel vervolgens de eigenschappen van de doorsnede in op het tabblad Weergeven:
    1. Klik op de knop Weergeven in het eigenschappenvenster Doorsnedelabel met aanzicht.

2. Wijzig indien nodig de eigenschappen van het tekeningaanzicht.

Raadpleeg voor meer informatie Aanzichteigenschappen in tekeningen.

5. Wijs twee punten aan om de positie van de doorsnede te definiëren.

Het is gemakkelijker de punten aan te wijzen als u orthogonaal snappen activeert: Klik in het menu Bestand op Instellingen en selecteer Orthogonaal of druk op O.

Voor liggers kunt u ook proberen om met de snapknop de bovenste lijn van de ligger aan te wijzen en daarna de onderste lijn van de ligger. Snap loodrecht.

6. Wijs twee punten aan om de richting van het doorsnedevak en de diepte van de doorsnede te definiëren.

Maak het doorsnedevak enigszins breder wanneer u het aanwijst. U kunt de diepte en de grens van het aanzicht ook later aanpassen.

De richting van de doorsnede is de richting waarin de pijlen van het doorsnedelabel wijzen.

7. Wijs de positie voor de doorsnede aan.

De muisaanwijzer wordt door een venstersymbool gevolgd, zodat u kunt zien waar u het doorsnedevenster plaatst.

De diepte naar de tegenovergestelde richting is nul (0).

Tekla Structures maakt de doorsnede met de huidige weergave-eigenschappen en de eigenschappen van het doorsnedelabel, voegt een doorsnedelabel toe in de oorspronkelijke weergave en plaatst de doorsnede op de door u gekozen positie.

U kunt de gemaakte aanzichten wijzigen. Raadpleeg voor meer informatie over Vensters wijzigen, rangschikken en uitlijnen.

Tip:
    • De aanzichtgrens van de gemaakte doorsnede blijft geselecteerd en u kunt de diepte en de hoogte van de aanzichtgrens aanpassen door de begrenzing te verslepen.

• Wijzig zo nodig de aanzichtschaal van de doorsnede door de Schaal-instelling aan te passen.

• Als u een ander aanzicht wilt maken, start u het Doorsnede commando opnieuw.

(1) De eerste twee aangewezen punten geven de positie van het vlak van de doorsnede aan.

(2) Het derde aangewezen punt geeft de richting van de doorsnede en de diepte van de doorsnede aan. Hier kunt u een beetje overdrijven.

(3) Het vierde aangewezen punt voltooit het vak van de doorsnede.

(4) Een aanzichtsymbool volgt de muisaanwijzer terwijl u de doorsnede plaatst. De doorsnede wordt op de geselecteerde locatie geplaatst. De doorsnede blijft geselecteerd en de grens van het aanzicht wordt direct na het maken van het aanzicht gemarkeerd.

Het doorsnedelabel wordt in het oorspronkelijke aanzicht getekend. De aanzichtgrens van de doorsnede wordt ook in het oorspronkelijke aanzicht gemarkeerd, direct na het maken van het aanzicht.

Een gebogen doorsnede maken

U kunt een gebogen doorsnede-aanzicht van de onderdelen in een tekeningaanzicht in een geopende tekening maken. De tekening moet minstens één aanzicht bevatten. Deze tool is handig wanneer u een uitgeslagen gevel van een gebouw wilt visualiseren of om beplating te beheren.

Beperking: Een gebogen doorsnede werkt niet als het wordt uitgevoerd op een gebogen object dat verticaal of in 3D is.

1. Open de tekening waarin u een gebogen doorsnede wilt maken.
  2. Klik op het tabblad Aanzichten van het lint op Doorsnede om het eigenschappenvenster Doorsnedelabel met aanzicht te openen.

Als het eigenschappenvenster niet is geopend, houd dan Shift ingedrukt en klik op Doorsnede.

3. Stel eerst de eigenschappen van het doorsnedelabel in op het tabblad Doorsnedelabel:
    1. Wijzig de inhoud van het doorsnedelabel.

2. Wijzig het doorsnedelabel, het symbool van de snijrichting en de eigenschappen van snijlijnen.

Raadpleeg voor meer informatie over de eigenschappen Eigenschappen doorsnedelabels toevoegen en wijzigen.

4. Stel vervolgens de eigenschappen van de doorsnede in op het tabblad Weergeven:
    1. Klik op de knop Weergeven in het eigenschappenvenster Doorsnedelabel met aanzicht.

2. Wijzig de aanzichteigenschappen indien nodig.

Raadpleeg voor meer informatie Aanzichteigenschappen in tekeningen.

5. Wijs drie punten in het snijvlak aan.
  6. Wijs twee punten aan om het doorsnedevak aan te geven.
  7. Wijs een punt aan om de locatie van de gebogen doorsnede aan te geven.

Een symbool volgt de muisaanwijzer waardoor u kunt zien waar u de gebogen doorsnede gaat plaatsen.

Tekla Structures maakt de gebogen doorsnede met behulp van de huidige weergave-eigenschappen en de eigenschappen van het doorsnede-label, voegt een doorsnede-label toe in de oorspronkelijke aanzicht en plaatst de doorsnede op de door u gekozen positie.

U kunt de gemaakte aanzichten wijzigen. Raadpleeg voor meer informatie Aanzichten wijzigen, rangschikken en uitlijnen.

Een detailvenster aanmaken

U kunt een detailvenster maken van een gebied dat u selecteert in een bestaand tekeningaanzicht. De schaal van het detail is standaard hetzelfde als dat van het hoofdaanzicht, maar in sommige omgevingen is het detail vergroot. Het detail heeft dezelfde richting als het oorspronkelijke aanzicht. Voordat u het detail-aanzichtlabel en detaillabel maakt, moet u een startnummer of een letter in de tekeningeigenschappen definiëren.

1. Open de tekening waarin u een detailvenster wilt maken.
  2. Controleer of wijzig het startnummer of de letter voor het detail en het symbool:
    1. Dubbelklik op de tekeningachtergrond en selecteer Detailvenster in de optiestructuur of klik in een overzichttekening op de knop Detailvenster.
    2. Wijzig zo nodig de waarde en klik op Wijzigen.
  3. Klik op het tabblad Aanzichten van het lint op Detailvenster om het eigenschappenvenster Detaillabel met venster te openen.

Als het eigenschappenvenster niet is geopend, houd dan Shift ingedrukt en klik op Detailvenster.

4. Stel eerst de eigenschappen van het detaillabel in op het tabblad Detaillabel:
    1. Wijzig de inhoud van het detaillabel en de gerelateerde eigenschappen, zoals labelsymbool en detailomkadering.

De vorm van de detailomkadering die u selecteert, is van invloed op de wijze waarop u het gebied voor uw detail selecteert. Raadpleeg voor meer informatie over detail markeringen en hun eigenschappen detaillabels toevoegen en wijzigen.

Als u het detailsymbool in een aangepast symbool wilt wijzigen, gebruikt u de variabele XS_DETAIL_MARK_REFERENCE_SYMBOL.

5. Stel vervolgens de eigenschappen van de detailvenster in op het tabblad Weergeven:
    1. Klik op de knop Weergeven in het eigenschappenvenster Detaillabel met venster.

2. Wijzig de aanzichteigenschappen indien nodig.

Raadpleeg voor meer informatie over aanzichteigenschappen Aanzichteigenschappen in tekeningen.

6. Afhankelijk van de geselecteerde vorm van de detailomkadering kunt u het volgende doen:
    • Als de vorm Cirkel is, wijs dan het middelpunt van de cirkel aan en wijs dan een punt op de cirkel aan.

• Als de vorm een Rechthoek is, wijst u de hoekpunten voor de rechthoek aan.

7. Selecteer een positie voor het detaillabel.
  8. Wijs een positie aan voor het detailvenster.

Tekla Structures maakt het detailvenster met het huidige detaillabel en eigenschappen van het aanzicht. Het detailvenster neemt de vensterdiepte van het oorspronkelijke venster aan, zelfs als u het probeert te wijzigen. U kunt de eigenschappen wijzigen nadat het aanzicht is gemaakt.

(1) Detailomkadering is ingesteld op Cirkel. U kunt het detailsymboolformaat vergroten of verkleinen door de handle op de detailomkadering te verslepen.

(2) Detaillabel

(3) Detailvenster

(4) Detailvensterlabel

Extra tekeningaanzichten van onderdelen maken

U kunt aanvullende aanzichten maken van een onderdeel in een onderdeel-, beton- of merktekening. U kunt het onderdeelvlak (voor, boven, achter of onder) selecteren om een 3D-aanzicht van het onderdeel te gebruiken of te maken.

1. Open een tekening.
  2. Klik op het tabblad Aanzichten op Aanzicht van onderdeel en selecteer een van de volgende:
    • Voorzijde
    • Boven
    • Achter
    • Onderzijde
    • 3D-aanzicht

Tekla Structures maakt het aanzicht met behulp van de huidige aanzichteigenschappen. Als een vlak al een aanzicht in de tekening heeft, wordt er geen nieuwe gemaakt.

3. Dubbelklik op het kader van het nieuwe aanzicht om de aanzichteigenschappen te openen en deze zo nodig te wijzigen.

Als het eigenschappenvenster van de tekening niet is geopend, dubbelklik dan op het aanzichtkader.

Voor 3D-aanzichten kunt u bijvoorbeeld de kijkhoek wijzigen.

Zie Venstereigenschappen in tekeningen voor meer informatie.

4. Klik op Wijzigen.

Voorbeeld

In het volgende voorbeeld bevatte de tekening oorspronkelijk alleen het vooraanzicht. Er zijn een 3D-aanzicht en een bovenaanzicht toegevoegd. De hoek van het 3D-aanzicht is gewijzigd in de aanzichteigenschappen.

Maak een tekeningaanzicht van een geheel modelvenster.

U kunt een nieuw tekeningaanzicht van een geheel modelvenster maken.

1. Open een tekening.
  2. Als u de modelvensterlijst wilt openen, klikt u op het tabblad Aanzichten op Modelvensters > Vensterlijst en laat u de lijst open.
  3. Als u de eigenschappen voor het nieuwe aanzicht wilt instellen, selecteert u Weergeven in de tekeningaanzicht objecteigenschappen lijst in de tekening.

Mogelijk wilt u bijvoorbeeld de aanzichtschaal wijzigen.

U kunt ook SHIFT ingedrukt houden en op het tabblad Aanzichten klikken. Gehele modelvenster

Zie venster Aanzichteigenschappen in tekeningen voor meer informatie over aanzichteigenschappen.

4. Open een modelvenster vanuit de modelvensterlijst.
  5. Klik om het modelvenster te openen.

Tekla Structures maakt een tekeningaanzicht met de huidige tekeningaanzicht-eigenschappen. Het tekeningaanzicht heeft dezelfde diepte als het modelvenster. Tekla Structures berekent de grenzen van het aanzicht om het gehele modelvenster in het tekeningaanzicht te passen en plaatst het venster in de tekening.

Een tekeningaanzicht van een geselecteerd gebied in een modelvenster maken

U kunt een nieuw tekeningaanzicht maken van het gebied dat u selecteert in het model.

1. Open een tekening.
  2. Als u de modelvensterlijst wilt openen, klikt u op het tabblad Aanzichten op Modelvensters > Vensterlijst en laat u de lijst open.
  3. Als u de eigenschappen voor het nieuwe aanzicht wilt instellen, selecteert u Weergeven in de tekeningaanzicht objecteigenschappen lijst in de tekening.

Mogelijk wilt u bijvoorbeeld de aanzichtschaal wijzigen.

Een andere manier om de aanzichteigenschappen te openen, is door SHIFT ingedrukt te houden en in het tabblad Aanzichten te klikken op Gebied in modelvenster.

Zie venster Eigenschappen in tekeningen voor meer informatie over venster Eigenschappen.

4. Open een modelvenster vanuit de modelvensterlijst.
  5. Selecteer twee hoeken in het model aan om de X- en Y-maatlijnen van het tekeningaanzicht te definiëren.

De X- en Y-richtingen gebruiken het coördinatensysteem van het modelvenster. De aanzichtdiepte is dezelfde als gedefinieerd in de tekeningaanzichteigenschappen.

Tekla Structures maakt het tekeningaanzicht.

Een tekeningaanzicht van een geselecteerd gebied in een tekeningaanzicht maken

U kunt een nieuw tekeningaanzicht maken van een gebied dat u in een bestaand tekeningaanzicht selecteert.

1. Open een tekening.
  2. Klik op het tabblad Aanzichten op Gebied in tekeningaanzicht.
  3. Selecteer een gebied in het tekeningaanzicht voor het nieuwe tekeningaanzicht.
  4. Selecteer een locatie voor het nieuwe aanzicht.
    Met een symbool waarmee het aanzicht wordt voorgesteld dat u gaat plaatsen, wordt de muisaanwijzer gevolgd. Zo kunt u eenvoudig zien waar het aanzicht moet worden geplaatst.

Tekla Structures maakt een tekeningaanzicht met het tekeningaanzicht-eigenschappen van het oorspronkelijke tekeningaanzicht. Als u de aanzichteigenschappen na het maken van het aanzicht wilt wijzigen, klikt u op het kader van het aanzicht. Als het eigenschappenvenster nog niet is geopend, dubbelklik dan op het vensterkader. Raadpleeg voor meer informatie over tekeningaanzichteigenschappen Aanzichteigenschappen in tekeningen.

Een tekeningaanzicht verwijderen

• Als u een tekeningaanzicht wilt verwijderen, selecteert u het aanzicht in een geopende tekening en drukt u op Delete op het toetsenbord. Of u klikt met de rechtermuisknop en selecteert Verwijderen.
  • U kunt ook verouderde tekeningvensters automatisch verwijderen door de variabele XS_INTELLIGENCE_DO_NOT_REMOVE_OBSOLETE_VIEWS in te stellen op FALSE (standaardwaarde).