Een variabeleformule maken

2023
Tekla Structures

Een variabeleformule maken

Gebruik de variabeleformule om meer intelligentie aan uw gebruikerscomponenten toe te voegen. Variabeleformules beginnen altijd met het is-gelijk-teken (=). Een formule kan op zijn eenvoudigst een makkelijke afhankelijkheid tussen twee variabelen zijn, waarin bijvoorbeeld staat dat P2 gelijk is aan de helft van P1 (P2=P1/2). Als u complexere berekeningen wilt maken, kunt u functies en operatoren binnen de formule gebruiken. U kunt bijvoorbeeld wiskundige uitdrukkingen, if-instructies, referenties naar objecteigenschappen, enzovoort toevoegen. Wanneer u formules maakt, moet u er rekening mee houden dat een vermenigvuldiging sneller is dan een deling. P1*0,5 is bijvoorbeeld sneller dan P1/2.

Het volgende voorbeeld geeft weer hoe een formule moet worden gemaakt die de lasgrootte op de helft van de dikte van de flens van het aansluitende onderdeel instelt. Als de component in een model wordt gebruikt, gebruikt Tekla Structures de dikte van de flens van het aansluitende onderdeel om de grootte van de las te berekenen.

1. Klik in de gebruikerscomponenteditor op de knop Variabelen weergeven .

Het dialoogvenster Variabelen wordt geopend.

2. Klik op Toevoegen om een nieuwe parametrische variabele te maken.
  3. Voer in het vak Naam een naam voor de variabele in.

In dit voorbeeld voert u w als de naam van de variabele in.

4. Ga in de Gebruikerscomponent browser naar Input objecten > Aangelaste onderdelen > Onderdeel > Profieleigenschappen.
  5. Klik met de rechtermuisknop op Flensdikte 1 en selecteer Kopieer referentie.

6. In het vak Formule voert u = in, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u Plakken.

Tekla Structures plakt de referentie naar de flensdikte vanaf het klembord.

7. Voer achter de formule van de flensdikte *0,5 in.

De formule moet er nu als volgt uitzien:

=fP(Flange thickness 1,"GUID")*0,5

8. Stel als volgt de andere waarden in:
    1. In de lijst Type waarde selecteert u Lengte.
    2. In de lijst Zichtbaarheid selecteert u Verbergen.

9. Ga in de Gebruikerscomponent browser naar Componentobjecten > Las > Algemene eigenschappen.
  10. Klik met de rechtermuisknop op Grootte boven lijn, selecteer Voeg vergelijking toe en voer = w in.