Bijgewerkte instellingen voor tussenafstanden en andere verbeteringen in wapening

Tekla Structures
2022
Tekla Structures

Bijgewerkte instellingen voor tussenafstanden en andere verbeteringen in wapening

Tekla Structures 2022 wordt geleverd met bijgewerkte instellingen voor tussenafstanden, gebogen beenoppervlakken, prestatieverbeteringen en enkele nieuwe eigenschappen voor stavensets. Voor wapeningsobjecten kan het commando Informatie zwaartepunt nu worden gebruikt en zijn veel eigenschappenvensters gedeeltelijk opnieuw gerangschikt. Er zijn ook verbeteringen in Staafvormmanager.

Verbeterde tussenafstandseigenschappen van stavensets

De tussenafstandseigenschappen van stavensets zijn nu vergelijkbaar met de eigenschappen van de wapeningsgroepen. Deze eigenschappen zijn beschikbaar in het eigenschappenvenster onder Verdeling, dat het vorige deel Eigenschappen tussenafstand heeft vervangen.

Wanneer u een of meer stavensets en een of meer wapeningsgroepen hebt geselecteerd, kunt u nu hun tussenafstanden tegelijkertijd wijzigen omdat ze dezelfde eigenschappen delen.

Dezelfde tussenafstandseigenschappen zijn ook beschikbaar voor tweede richtlijnen van stavensets en Eigenschapaanpassers.

Staaftussenafstanden in modelvensters wijzigen

Behalve waarden voor tussenafstanden wijzigen in het eigenschappenvenster Stavenset, Tweede richtlijn stavenset of Eigenschappenaanpasser wapeningsstaaf wijzigen, kunt u ook tussenafstanden voor staven in stavensets in modelvensters wijzigen met behulp van de rechtstreekse wijzigingsmaatlijnen en -handles.

Als u de tussenafstanden van tweede richtlijnen onafhankelijk van de primaire richtlijn wilt wijzigen, stelt u Uit hoofdonderdeel overnemen in op Nee. Voor eigenschapaanpassers stelt u de eigenschap Verdeling wijzigen in op Ja.

1. Zorg ervoor dat de knop Rechtstreekse wijziging is ingeschakeld.

2. Selecteer een staafset, tweede richtlijn of eigenschapaanpasser.

3. Klik op de miniwerkbalk op Wijzig de afstanden.

4. Klik op een tussenafstand, begin-/eindoffset of het aantal staven op de richtlijn, voer een nieuwe waarde in en druk vervolgens op Enter.

Op de miniwerkbalk kunt u ook een optie voor de Wijze van genereren selecteren. Met de optie Exacte h.o.h.-afstanden kunt u meerdere tussenafstanden (gescheiden door spaties) weergeven en/of vermenigvuldigen gebruiken om dezelfde tussenafstand te herhalen, bijvoorbeeld 100 200 5*300.

Als u afzonderlijke staven wilt toevoegen, verplaatsen of verwijderen, klikt u op Wapening verplaatsen, toevoegen, verwijderen op de miniwerkbalk en gebruikt u vervolgens de handles voor rechtstreekse wijziging en . U kunt ook de lijst Uitsluiten in het eigenschappenvenster gebruiken om de eerste en/of laatste stavenset weg te laten.

Staaftussenafstanden in bestaande gebruikerscomponenten

In gebruikerscomponenten die met eerdere versies van Tekla Structures zijn gemaakt, worden de staaftussenafstanden automatisch ingesteld voor de nieuwe afstandseigenschappen. Als parametrische variabelen zijn gebruikt om tussenafstanden in te stellen, moeten deze gebruikerscomponenten worden bewerkt om gebruik van de nieuwe tussenafstandseigenschappen te maken.

De andere eigenschappen van een gebruikerscomponent worden niet gewijzigd.

Gebogen beenoppervlakken van stavensets

Wanneer u stavensets maakt met het commando Op richtlijnen, maakt Tekla Structures nu beenoppervlakken in betonnen onderdelen. Beenoppervlakken kunnen gebogen of vlak zijn, en zij maken het eenvoudig en efficiënt om gebogen of complexe betonstructuren te wapenen.

Als u een beenoppervlak aan een bestaande stavenset wilt toevoegen, selecteert u de stavenset in het model, klikt u op de nieuwe knop Beenoppervlak toevoegen op het tabblad Stavenset op het lint en selecteert u vervolgens het oppervlak waaraan u het beenoppervlak wilt toevoegen.

Zie Een stavenset wijzigen met beenvlakken en beenoppervlakken voor meer informatie over het werken met beenoppervlakken.

De stavensets met beenoppervlakken kunnen slechts twee richtlijnen hebben.

De oriëntatie van het staafvlak in stavensets wijzigen

Maakt standaard Tekla Structures stavensetstaven op vlakken die loodrecht op de richtlijnen staan. Het kan zijn dat u bij schuine of complexe betonstructuren de staafvlakken wilt uitlijnen met de globale z-richting van het model of op een andere manier.

Als u de richting van het staafvlak van een geselecteerde stavenset wilt wijzigen, klikt u op de nieuwe knop Oriëntatie staafvlak op de miniwerkbalk. Tekla Structures toont een gele pijl met twee handles voor rechtstreekse wijziging, bij het beginpunt van de primaire richtlijn, en de staven worden met de algemene z-richting uitgelijnd.

Als u de oriëntatie van het staafvlak op een andere manier wilt aanpassen, versleept u de handles.

Als u de oorspronkelijke oriëntatie van het staafvlak wilt herstellen en de gele pijl wilt verbergen, klikt u nogmaals op de miniwerkbalk.

Nieuwe instelling voor eigenschapaanpassers

Met de eigenschapaanpassers van stavensets kunt u nu alle staven van een stavenset wijzigen die zich op hetzelfde vlak bevinden, zelfs als sommige staven niet worden beïnvloed door een eigenschapaanpasser (of de projectie daarvan). De nieuwe instelling Invloed op het vlak van de hele staaf is beschikbaar onder Speciaal in de eigenschappen van de eigenschapaanpasser van de wapening.

Wanneer Invloed op het vlak van de hele staaf is ingesteld op Ja, is het voldoende om één eigenschapaanpasser te maken die bijvoorbeeld de staven van stavensets aan tegenoverliggende zijden van een opening beïnvloedt.

Invloed op het vlak van de hele staaf = Ja Invloed op het vlak van de hele staaf = Nee

Prestatieverbeteringen van stavensets

Het wijzigen van stavensets gaat nu sneller dan voorheen. De prestaties zijn met name verbeterd in modellen met veel stavensets die elkaar raken. Het wijzigen van de tussenafstanden van de staven is nu ook aanzienlijk sneller in stavensets die een groot aantal tussenafstandzones bevatten.

Zwaartepunt voor wapeningsstaafobjecten

U kunt nu het zwaartepunt van de wapeningsobjecten opvragen. Het is goed om het zwaartepunt te weten wanneer de objecten bijvoorbeeld worden opgetild of vervoerd.

1. Selecteer één of meerdere wapeningsobjecten in het model.

2. U kunt het volgende doen:

• Klik met de rechtermuisknop en selecteer Informatie zwaartepunt.

• Klik op het lint op de pijl omlaag naast en selecteer vervolgens Zwaartepunt.

Tekla Structures maakt een punt op het zwaartepunt van de geselecteerde onderdelen en geeft informatie over het zwaartepunt in een apart venster weer.

Als u het punt uit het model wilt verwijderen, moet u het modelvenster regenereren.

Wijzigingen in de eigenschappenvensters van het wapeningsstaafobject

Er zijn wijzigingen in de opmaak van het eigenschappenvenster voor stavensets en aanpassers, evenals voor wapeningsstaven, staafgroepen, wapeningsnetten en strengen. Sommige secties in de eigenschappenvensters hebben een andere naam gekregen en sommige eigenschappen zijn naar andere doorsneden verplaatst. De vorige sectie Attributen is bijvoorbeeld vervangen door Algemeen en Speciaal, en de sectie Maken is verwijderd en de content ervan is naar Verdeling verplaatst.

Door deze wijzigingen zijn de verschillende eigenschappenvensters nu consistent met elkaar en de algemene eigenschappen van verschillende objecttypen zijn nu eenvoudiger te vinden en te wijzigen.

Bevestigingsmethode voor wapeningsstaafobjecten

U kunt nu aangeven hoe wapeningsobjecten worden vastgezet. Gebruik het nieuwe gebruikersattribuut Bevestigingsmethode dat beschikbaar is voor wapeningsobjecten op het tabblad Parameters in het dialoogvenster met gebruikersattributen. De opties waaruit u de methode voor de bevestigingsmethode kunt selecteren, zijn Loss, Gekoppeld, Gelast en Losse bundel.

Verbeteringen in de Staafvormmanager

• Als de nieuwe variabele XS_REBAR_USE_POLYCURVES_IN_EVALUATOR is ingesteld op TRUE, de standaardwaarde, herkent Staafvormmanager nu de polyboog geometrie van staven en gebruikt deze. Dit is handig bij stavensets die beenoppervlakken hebben.

Daarnaast is de conversie van de staafgeometrie die bogen herkent en extra punten op rechte staafbenen verwijdert, zodanig verlengd dat de aangrenzende bogen van polybogen tot één boog worden gecombineerd als de afwijking van de geometrie kleiner is dan de krommingstolerantie.

Voorheen werden de geometrieën van polybogen als polylijnen herkend, wat kon resulteren in polygonale kettingen van korte staafbenen. Dit is ook het geval als XS_REBAR_USE_POLYCURVES_IN_EVALUATOR op FALSE is ingesteld.

• Als u buigvormvoorwaarden in Staafvormmanager definieert, kunt u nu de nieuwe logische vergelijkingsoperatoren gebruiken:

• Niet parallel

• Niet loodrecht

• Niet collineair

• Niet overlappend

• In kunt u nu geselecteerde wapeningsstaven in het model vergelijken met de bestaande buigvormen in de RebarShapeRules.xml-bestanden.

Deze verbetering is al in Tekla Structures 2021 SP2 geïntroduceerd.

• In de Staafvormmanager worden de staven die niet met hun oorspronkelijke invoerpunt worden herkend nu ook automatisch in de omgekeerde invoerpuntvolgorde gecontroleerd. Door deze verbetering hoeven er geen dubbele definities meer te worden gemaakt voor bepaalde staafvormen.

Deze verbetering is al in Tekla Structures 2021 SP4 geïntroduceerd.

• In het RebarShapeManager.CustomProperties.dat-bestand is het nu mogelijk om een gebruikersattribuut of een van de volgende ingebouwde eigenschappen te definiëren die als een aangepaste eigenschap moeten worden gebruikt:

• NAME

• GRADE

• SIZE

• CLASS

• proSERIE

• proSTARTNUMBER

Gebruik proSERIE als de nummeringsprefix en proSTARTNUMBER als het startnummer.

Deze verbetering is al in Tekla Structures 2021 SP4 geïntroduceerd.