Verbeteringen in tekeningen

2022
Tekla Structures

Verbeteringen in tekeningen

Tekla Structures 2022 introduceert nieuwe functionaliteit, verbeteringen en wijzigingen bij het renderen, snappen, zoomen, handling van aanzichtkaders, toegang tot eigenschappendialoogvensters, arceringen, maatvoering, Documentmanager, 2D-bibliotheek, staaf-pull-outs en -labels, layout-namen, handling van niet-solid lijnen en handling van lettertypen.

Nieuwe FOG tekening render-engine

Met het nieuwe FOG-tekeningrenderen-engine is het algehele renderen sneller. Dit ziet u wanneer u bijvoorbeeld pant of zoomt. Als u de FOG-rendering wilt inschakelen, stelt u de nieuwe, gebruikersspecifieke variabele XS_DRAWING_RENDERING_ENGINE in op FOG in de categorie Tekening vensters van het dialoogvenster Variabelen. Als u de rendering van de Windows Graphics Device Interface (GDI) wilt gebruiken, stelt u deze variabele in op GDI. GDI is de standaardwaarde.

Het instellen van de variabeleXS_USE_SMART_PAN op TRUE is alleen handig voor de Windows GDI en heeft geen effect op het FOG-renderen.

Verbeteringen in snappen

• De kleur van de snapreferentielijnen in de tekeningmodus is nu lichtblauw, hetzelfde als in de modelleermodus. Voorheen was dit donkerblauw.

Snapsymbolen zijn nu ook duidelijker in de tekeningmodus.

Nieuwe kleur en nieuw symbool voor snapreferentielijn:

Oude kleur en oud symbool voor snapreferentielijn:

• Wanneer u peilmaten in een tekening toevoegt, vindt het snappen nu plaats op basis van de geselecteerde snapknop. Deze verbetering werd al in Tekla Structures 2021 SP6 geïntroduceerd.

Voor details over snappen in tekeningen, raadpleegt u Snappen in tekeningen.

Betere handling van non-solid lijnen in tekeningen

Overlappende uitsnijdingen en niet-solid lijnen (onderbroken, streep-en-stippellijnen) worden nu automatisch verwijderd in tekeningen. Voorheen werden uitsnijdingen en niet-solid lijnen soms verkeerd uitgelijnd en als ononderbroken lijnen in tekeningen gekeken. Hierdoor werden verborgen objecten soms als niet-verborgen weergegeven, waardoor serieuze issues ontstonden, vooral in betontekeningen.

Snijlijnen die handmatig aan tekeningen zijn toegevoegd, worden niet automatisch verwijderd.

Het verwijderen van overlappende of non-solid lijnen wordt bepaald door de variabele XS_ENABLE_OVERLAPPING_CUT_LINE_REMOVAL. Het wordt standaard ingesteld op TRUE en de lijnen overlappende uitsnijdingen en non-solid (lijnen met streepjes en met streepjes en puntjes) worden verwijderd.

Vóór de correctie:

Na de correctie:

Tekeningaanzichtkaders weergeven of verbergen

Er is een nieuwe gebruikersspecifieke variabele, XS_VIEW_FRAMES_VISIBLE, toegevoegd aan de categorie Tekening vensters van het dialoogvenster Variabelen:

• Wanneer u deze variabele instelt op FALSE worden de kaders van tekenaanzichten verborgen totdat u de muisaanwijzer over het venster beweegt. Dit is de standaardwaarde.
  • Als u deze variabele instelt op TRUE, zijn de kaders van tekenaanzichten altijd zichtbaar.
  • In de Tekla Structures versies 2019 en eerder waren de kaders van het tekeningvenster altijd zichtbaar. In Tekla Structures 2019i waren de kaders voor tekeningaanzichten verborgen en werden alleen weergegeven wanneer de muisaanwijzer zich boven het vensterkader bevond.

Eigenschapdialoogvensters die via Snel starten beschikbaar zijn

U kunt nu dialoogvensters met eigenschappen openen voor tekeningobjecten zoals onderdelen, wapening, oppervlakte en stramienen, via Snel starten. Voer eigenschappen in het Snel starten-vak in de tekeningmodus in en Tekla Structures geeft alle dialoogvensters met eigenschappen weer die kunnen worden geopend.

Verbeteringen bij het arceren

Het nieuwe arceeralgoritme werkt correct met een veel breder scala aan complexe geometrieën, zoals zelfsnijdende polygonen, collineaire polygoonranden, rakende polygoonhoekpunt/rand gevallen en veel andere.

Zie Arceringen in tekeningen definiëren voor details over het tekenen van arceren.

Verbeteringen in de maatvoering

• Het uitlezen van de maatlijnvoorwaardebestanden van relatieve mappen met de variabelen XS_FIRM en XS_PROJECT is nu mogelijk. XS_FIRM = ".\ts" kan bijvoorbeeld worden gebruikt om bestanden te lezen uit de map "ts" in de modelmap.

• De prestaties van de tekeningmaatvoering zijn aanzienlijk verbeterd wanneer u de methode Maatlijnen voor filters gebruikt om wapening te bematen.

• Items kunnen nu worden gemaatlijnd tot het eerste referentiepunt (invoegpunt). Het Eigenschappen maatvoeringsvoorwaarden dialoogvenster heeft een nieuwe instelling, Items om te bepalen hoe items worden gemaatlijnd. De opties zijn:

Op referentiepunt: Plaatst het bematingspunt op het eerste invoegpunt van het item.

Als secundaire objecten: Maakt itemdimensies op dezelfde manier als onderdelen worden bemaat. Dit is de standaardwaarde.

• Het bematen van items van een ander materiaal dan beton, is vereenvoudigd en is nu op basis van het vak Uiterste grenzen van het item. Voorheen werd de nauwkeurige itemgeometrie gebruikt, die een enorme impact op de prestaties had wanneer complexe items werden gebruikt.

• In het dialoogvenster Eigenschappen maatvoeringsvoorwaarden is het label Beginpunt gewijzigd in Richting, wat beter de betekenis weergeeft van de zijde waar de maatlijn wordt gemaakt.

Zie Automatische maatlijnen op aanzichtniveau toevoegen voor meer informatie over maatvoering.

Verbeteringen in de Documentmanager

UDA zoeken in Documentmanager

Documentmanager zoekt voortaan recursief naar DocumentManagerUDAs*.txt-bestanden in extensiemappen en submappen, naast de eerder beschikbare zoeklocaties.

De bestanden DocumentManagerUDAs*.txt definiëren de gebruikersattributen van de tekening die in de kolommen van de Documentmanager worden weergegeven.

Deze verbetering werd al in Tekla Structures 2021 SP1 geïntroduceerd.

Verbetering in Alles selecteren

Het gedrag van het commando Alles selecteren is gewijzigd. Als het aantal momenteel geselecteerde documenten minder was dan het totale aantal weergegeven documenten, werden alle documenten geselecteerd, maar als alle al waren geselecteerd, werd de selectie van alle documenten opgeheven. Dit betekent dat als één item zichtbaar was en de gebruiker er met de rechtermuisknop op klikte (het dus selecteerde) en vervolgens Alles selecteren in het contextmenu selecteerde, werd het document gedeselecteerd. Daardoor was het onmogelijk voor macro´s om op een betrouwbare manier afzonderlijke items in de documentenlijst te selecteren. Dit gedrag is gewijzigd zodat alle zichtbare items nu altijd worden geselecteerd en de instelling voor het schakelen is uitgeschakeld.

Voor informatie over Documentmanager zie Documentmanager.

Verbeteringen in de 2D-tekeningenbibliotheek

Ondersteuning voor stramienen toegevoegd

2D-tekeningenbibliotheek ondersteunt nu stramienen in details. Als u de stramienen in de selectie wilt opnemen wanneer u details maakt, klikt u op de knop Opties en selecteert u de nieuwe optie Inclusief stramienen.

Ondersteuning van polygonen en polylijnen met afwisselende bollingen toegevoegd

2D-tekeningenbibliotheek ondersteunt nu polygonen en polylijnen met afwisselende bollingen. Wanneer u voorheen een detail van een polygoon of polylijn maakte, werd de waarde voor de hoofdbolling op alle secties in het detail ingesteld.

Nieuwe plaatsingslogica bij het plaatsen van details vanuit de 2D-tekeningbibliotheek

• Standaard schalen van nieuwe details: Details die in een aanzicht worden gemaakt, krijgen de standaardschaal van het aanzicht waarin ze werden gemaakt. Als het detail buiten het aanzicht wordt geplaatst, worden nieuwe aanzichten gemaakt met de standaardschaal of de nieuw gedefinieerde schaal en een detail zonder een aanzicht wordt verschaald met de ingestelde schaal ten opzichte van het 1:1 hoofdtekeningpapier.

• Standaardschalen van nieuwe DWG/DXF-details: Nieuw toegevoegde DWG- en DXF-details moeten als 1:1 worden gemaakt. Als een andere schaal wordt gedefinieerd, wordt dit de standaardschaal voor het model. De .dde-bestanden die gerelateerd zijn aan het detail kunnen naar de bedrijfs- of projectmappen worden verplaatst, zodat hun schaal voor alle modellen wordt ingesteld.

Voor meer informatie over 2D-bibliotheek zie 2D-bibliotheek in tekeningen.

Beperking in bestandsnamen van tekeningopmaak

Tekeningopmaakbestanden (.lay) waarvan de namen langer zijn dan 63 tekens, worden niet meer in de lijst Opmaak in tekeningeigenschappen weergegeven, omdat Tekla Structures het gebruik van opmaakbestanden met namen langer dan 63 tekens niet toestaat.

Zie Tekeningopmaak definiëren voor meer informatie over tekeningopmaken.

Logwaarschuwing over het vervangen van een lettertype

Er is een nieuwe logwaarschuwing als het aangevraagde lettertype in tekeningen niet kan worden gevonden en er in plaats daarvan een ander lettertype wordt gebruikt.

Verbeteringen bij vergrote afbeelding en markering staaf

• Nieuwe schaalinstelling: U kunt nu de schaal van de vergrote afbeelding op het tabblad Wapeningsstaaf definiëren. In Type selecteert u Auto of Gebruiker. Als u Gebruiker hebt geselecteerd, voert u de benodigde Schaalwaarde in.

• Vergrote afbeelding en markering staaf ondersteunt nu het bewerken van eenheid, nauwkeurigheid en indeling voor alle zwevende template-attributen. Het attribuut moet in de contentattributes.lst-bestanden worden opgegeven.

• Vergrote afbeelding en markering staaf ondersteunt nu wapeningsstrengen.

• De tapstoelopende lengtes zijn verbeterd zodat lengtes van alle staven binnen de tapstoelopende groep worden gezien.

• Vergrote afbeelding en markering staaf gebruikt nu tapstoelopende waarden in vergrote maatlijnen.

Voor informatie over Vergrote afbeelding en markering staaf zie Vergrote afbeeldingen van wapeningsstaven tekenen met Vergrote afbeelding en markering staaf.

Verbeteringen in de staafgroepmarkering

Een nieuwe instelling, Middenpositie op lijn plaatsen, is aan het tabblad Label 3 toegevoegd om het positienummer van de staaf op de eindlijn te centreren. Deze instelling plaatst het positienummer automatisch als eerste element in de lijst en lijnt dit element met de aanhaallijn uit.

Voor informatie over Staafgroepmarkering zie Wapeningslabels toevoegen met de toepassing Staafgroepmarkering.