Tekeningstramien en stramienlijneigenschappen

2022
Tekla Structures

Tekeningstramien en stramienlijneigenschappen

Gebruik het stramien en de stramienlijneigenschappen om de stramieninstellingen in tekeningen te bekijken en wijzigen.

• De automatische venster-specifieke stramieneigenschappen in onderdeel-, merk- en betontekeningen instellen: Klik op het tabblad Tekeningen & Lijsten op Tekening­eigenschappen en selecteer het tekeningtype. Klik in de optiestructuur aan de linkerzijde op Maken aanzicht, selecteer het aanzicht en de eigenschappen die u wilt wijzigen en klik op Aanzichteigenschappen. Klik nu op Stramien in de optiestructuur en pas de instellingen, indien nodig, aan.
  • U stelt als volgt automatische tekeningspecifieke stramieneigenschappen op tekeningniveau in overzichttekeningen in: Klik op het tabblad Tekeningen & Lijsten op Tekening­eigenschappen en selecteer het tekeningtype. Klik op Stramien... en pas de instellingen, indien nodig, aan.
  • De tekeningspecifieke stramieneigenschappen op tekeningniveau in een overzichttekeningen wijzigen: Dubbelklik op de tekeningachtergrond, klik op Stramien... en pas de instellingen indien nodig aan.
  • De vensterspecifieke stramieneigenschappen op aanzichtniveau aanpassen: Dubbelklik op het tekeningaanzichtkader, klik op Stramien in de optiestructuur en pas de instellingen indien nodig aan.
  • Als u de stramien- of stramienlijneigenschappen in een geopende tekening wilt wijzigen, dubbelklikt u op het stramien of de stramienlijn. Controleer of u de correcte selectieknop hebt geselecteerd: Om stramienen te wijzigen, gebruikt u de selectieknop en als u stramienlijnen wilt wijzigen, gebruikt u .
  • Als u de stramien- of stramienlijneigenschappen in een geopende tekening wilt openen, ga dan naar Snel starten, voer stramien in en selecteer Eigenschappen tekeningstramien of Eigenschappen tekeningstramienlijnen in de lijst.

Optie

Beschrijving

Stramien

Zichtbaar geeft de stramienen weer.

Onzichtbaar geeft de stramienen niet weer. Deze optie is alleen beschikbaar in de tekening en niveau-eigenschappen bekijken.

Alleen de stramienlabels zichtbaar geeft alleen het stramienlabel en een korte doorsnede van de stramienlijn weer. De lengte van de weergegeven stramienlijn is afhankelijk van de waarde die in het vak Tekstplaatsing wordt ingevoerd. In het tekeningniveau is deze optie alleen voor overzichttekeningen beschikbaar. Op aanzicht- en objectniveau is deze optie voor alle tekeningtypen beschikbaar.

Tekstplaatsing

Selecteer de zijde waarop de stramienlabels wordt weergegeven en stel de lengte van de verlenging van de stramienlijn (de afstand tussen het einde van de stramienlijn en de tekst) in.

Stramienlijn: Kleur en Type Definieer de kleur en het type van de stramienlijn.

Tekst: Kleur, Hoogte, Lettertype en Kader

Definieert kleur, hoogte, lettertype en kader van tekst in stramienlabels.

Andere manieren om stramienen aan te passen

Daarnaast kunt u bijvoorbeeld met XS_DRAWING_GRID_LABEL_FRAME_FIXED_WIDTHXS_DRAWING_GRID_LABEL_FRAME_LINE_WIDTH_FACTOR en XS_GRID_TEXT_FONT de stramienlabels verder aanpassen. U kunt de stramienlabels ook aanpassen.