Tabellensets wijzigen in tekeningen

2022
Tekla Structures

Tabellensets wijzigen in tekeningen

Als u kleine wijzigingen in de tabellensets in uw tekeningen wilt aanbrengen, kunt u afzonderlijke tabellen uitsluiten van de tekeningopmaak. Wanneer u een tabel uitsluit, wordt de tabel deel van de huidige tekening. Daarom worden wijzigingen die u in die tabel aanbrengt niet in de tekeningopmaak opgeslagen. Op deze manier u overlappingen in tekeninhoud en tabellen vermijden en verwijderen zonder voor elke aanvraag nieuwe indelingen of tekengroottes te moeten maken.

Templates van de tekeningopmaak uitsluiten

1. Selecteer in de geopende tekening de tabellen die u wilt bewerken.
  2. Klik met de rechtermuisknop op een van de tabellen en selecteer Template uitsluiten van opmaak.

De tabellen maken nu deel uit van de huidige tekening, dus het aanbrengen ervan heeft geen invloed op de tekeningopmaak.

Opmerking:

Als er een tabel is uitgesloten van de tekeningopmaak, kunt u het tekeningformaat niet wijzigen.

Zie een van de volgende instructies, afhankelijk van wat u moet doen.

Uitgesloten tabellen verplaatsen

1. Selecteer in de geopende tekening de tabellen die u wilt verplaatsen.
  2. U kunt het volgende doen:
    • Selecteer de tabellen en houd de linkermuisknop ingedrukt. Sleep vervolgens de tabellen naar nieuwe posities en laat de muisknop los.

• Klik met de rechtermuisknop op een van de tabellen en selecteer Verplaatsen. Wijs het punt van oorsprong aan en het punt van bestemming.

Uitgesloten tabellen roteren

1. Selecteer in de geopende tekening de tabellen die u wilt roteren.
  2. Klik met de rechtermuisknop op een van de tabellen.
  3. Selecteer Roteren met de klok mee.

De tabellen worden 90 graden met de klok mee gedraaid.

Herhaal stap 2 en 3 om de juiste rotatiehoek te bereiken.

Uitgesloten tabellen verwijderen

1. Selecteer in de geopende tekening de tabellen die u wilt verwijderen.
  2. Klik met de rechtermuisknop op een van de tabellen.
  3. Selecteer Verwijderen.

U het verwijderen van een tabel ongedaan maken door op Ctrl+Z op het toetsenbord te drukken.

Uitgesloten tabellen in de Opmaakeditor bewerken

1. Selecteer in de geopende tekening de tabellen die u wilt bewerken.
  2. U kunt het volgende doen:
    • Dubbelklik op een van de tabellen en selecteer Opmaakeditor van de tekening.

• Klik met de rechtermuisknop op een van de tabellen en selecteer Opmaakeditor openen.

Houd er rekening mee dat wanneer u Opmaakeditor op deze manier opent, u alleen opmaakeigenschappen kunt wijzigen die betrekking hebben op tabellen.

In de lijst Templates in gebruik in Opmaakeditor worden uitgesloten tabellen als volgt getoond: <<TABLE NAME>>.

3. U kunt het volgende doen:

Taak

Actie

Een tabel schalen

1. Selecteer de tabel in de tekeningopmaak.

2. Voer een nieuwe waarde in het vak Schaal in.

3. Druk op Enter.

Een tabel roteren

1. Selecteer de tabel in de tekeningopmaak.

2. Selecteer in de lijst Rotatie een nieuwe rotatiehoek.

3. Druk op Enter.

Overlapping met tekenvensters toestaan

1. Selecteer de tabel in de tekeningopmaak.

2. Schakel het selectievakje Overlap met vensters in.

Als u het selectievakje Overlap met vensters niet inschakelt, houdt Tekla Structures de tekeningaanzichten buiten het templategebied wanneer de tekening opnieuw worden gemaakt.

4. Klik op het lint Opmaakeditor op Opslaan.

De wijzigingen worden alleen opgeslagen in de huidige tekening. De tekenopmaak wordt niet bijgewerkt om de wijzigingen op te nemen.

Nieuwe tabellen aan de huidige tekening toevoegen

1. Selecteer in de geopende tekening een van de uitgesloten tabellen.
  2. U kunt het volgende doen:
    • Dubbelklik op de tabel en selecteer Opmaakeditor van de tekening.

• Klik met de rechtermuisknop op de tabel en selecteer Opmaakeditor openen.

Houd er rekening mee dat wanneer u Opmaakeditor op deze manier opent, u alleen opmaakeigenschappen kunt wijzigen die betrekking hebben op tabellen.

In de lijst Templates in gebruik in Opmaakeditor worden uitgesloten tabellen als volgt getoond: <<TABLE NAME>>.

3. Klik op het lint Opmaakeditor op Templates toevoegen.
  4. Klik in het dialoogvenster Beschikbare templates op de template die u wilt toevoegen.
  5. Als u een DWG- of DXF-bestand of een keyplan toevoegt, doet u het volgende:
    Taak Actie

Een DWG- of DXF-bestand toevoegen

1. Blader om het bestand te zoeken en te selecteren dat u aan de tekening wilt toevoegen.

2. Klik op Openen.

Een keyplan toevoegen

• Selecteer het dialoogvenster Tekeningen een bestaande keyplantekening en klik op Selecteren.

U kunt nu het dialoogvenster Beschikbare templates sluiten.

6. Klik op het punt in de tekeningopmaak waar u de template wilt toevoegen.

De templates worden automatisch in het tekeningaanzichtkader verankerd.

7. Als u de templateschaal of -rotatie wilt wijzigen, selecteert u de template en voert u een nieuwe waarde voor Schaal of Rotatie in.

U kunt de schaal en rotatie van templatebestanden alleen bewerken (.tpl).

Rotatie- en schaalwijzigingen worden onmiddellijk op de tekeningopmaak toegepast. Wanneer u templates schaalt of roteert, blijven de tabellen op dezelfde positie verankerd.

8. Als u de template met een tekeningaanzicht wilt laten overlappen, schakelt u het selectievakje Overlap met vensters in.

Als u het selectievakje Overlap met vensters niet inschakelt, houdt Tekla Structures de tekeningaanzichten buiten het templategebied wanneer de tekening opnieuw worden gemaakt.

Herhaal stap 3 t/m 8 voor alle tabellen die u wilt toevoegen.

9. Klik op het lint Opmaakeditor op Opslaan.

De nieuwe tabellen worden alleen opgeslagen in de huidige tekening. De oorspronkelijke tekeningopmaak wordt niet bijgewerkt om de tabellen op te nemen.

Tekeningspecifieke wijzigingen verwijderen

Op basis van uw behoefte doet u het volgende:

Taak

Actie

Uitgesloten tabellen weer opnemen in de tekeningopmaak en hun posities herstellen

1. Selecteer de tabellen.

2. Klik met de rechtermuisknop en selecteer Templatepositie herstellen.

Alle uitgesloten tabellen weer in de tekeningopmaak opnemen en de oorspronkelijke tekeningopmaak herstellen

U kunt het volgende doen:
  • Klik met de rechtermuisknop ergens in de tekening en selecteer Opmaak herstellen.

• Klik op het lint Opmaakeditor op Opmaak herstellen.