Maatlijnen aan profielen toevoegen

2022
Tekla Structures

Maatlijnen aan profielen toevoegen

U kunt de manier beïnvloeden waarop Tekla Structures de maatlijnen in verschillende profielen in tekeningen weergeeft. U kunt bijvoorbeeld instellen dat Tekla Structures ronde profielen altijd vanuit het midden van het profiel worden bemaat en grote I-profielen vanaf de bovenzijde van het profiel.

Om de instellingen van de maatvoering voor profielen te definiëren, moet u de maatvoeringstabel dim_planes_table.txt activeren en vervolgens bewerken.

1. Klik in het menu Bestand op Instellingen > Variabelen en ga naar de categorie Maatvoering - onderdelen.
  2. Stel de variabele XS_PART_DIMENSION_PLANES_TABLE als volgt in:

XS_PART_DIMENSION_PLANES_TABLE=%XS_PROFDB%\dim_planes_table.txt

Deze variabele definieert het pad naar de onderdeelmaatvoeringstabel.

3. Open het bestand dim_planes_table.txt in een teksteditor, bijvoorbeeld Microsoft Kladblok. Het bestand bevindt zich onder de omgevingsmap ..\Tekla Structures\<version>\environments in de map \profiles. De exacte maplocatie kan afhankelijk van uw omgeving variëren.
  4. Bewerk de bestandsinhoud en sla het bestand op.
  5. Als u de nieuwe instellingen in tekeningen wilt gebruiken, moet u Tekla Structures opnieuw starten en de tekeningen opnieuw maken. Het wijzigen van het bestand heeft niet het automatisch bewerken van bestaande tekeningen tot gevolg.

Voorbeeld 1

In dit voorbeeld wordt de gatmaatlijn vanaf het midden van de flens ingesteld in plaats van de flensrand voor het I-profiel.

Open het bestand en bewerk het midden van de kolom naar TRUE* in de regel ProfType 1, sla dit op en start Tekla Structures opnieuw. Als u echter de nieuwe tekening genereert, wordt de gatmaatlijn vanaf het midden van de flens gemaakt.

dim_planes_table.txt

/*** DIMENSION PLANES TABLE for different profile types and sizes ***/

//Values: -1.0 in max size means no size limit!

/*** FLANGE WEB

ProfType, MaxSize, middle, left, right, middle, bottom, top

======================================================== ***/

//I-profile - horizontal by reference line,vertical from top flange

1, TRUE*, FALSE, FALSE, FALSE, TRUE, TRUE*

(1) Vereiste maatlijn (midden van flens)

(2) Standaardmaatlijn (rand van flens)

Voorbeeld 2

Hier volgt een ander voorbeeld van een maatlijnvlakkentabel:

dim_planes_table.txt

FLANGE WEB

ProfType, MaxSize, midden, rechts, links, midden, rechts, links

========================================================

1, 300.0, TRUE*, FALSE, FALSE, FALSE, TRUE*, TRUE

7, -1.0, TRUE*, FALSE, FALSE, TRUE*, FALSE, FALSE

De regel die met 1 begint, betekent dat Tekla Structures I-profielen (ProfType = 1) met een maximale hoogte van 300 mm (MaxSize = 300) altijd gaat bematen vanuit het midden van de flens en rechts vanuit het lijf, ongeacht de wijze waarop het onderdeel is gemaakt.

De regel die met 7 begint, betekent dat Tekla Structures ronde buizen (ProfType = 7) altijd vanuit het midden van het profiel worden bemaat.

De nummers voor ProfType staan in dezelfde volgorde als voor profielen in de Profielendatabase:

• 1 = I-profiel

• 2 = L-profiel

• 3 = Z-profiel

• 4 = U-profiel

• 5 = plaat

• 6 = ronde staaf

• 7 = ronde buis

• 8 = kokervormige doorsneden

• 9 = C-profiel

• 10 = T-profiel

• 15 = ZZ-profiel

• 16 = CC-profiel

• 17 = CW-profiel

• 51 = willekeurige plaat

• 999 = geschetste profiel

• enzovoort

De waarde -1,0 in MaxSize geeft aan dat er geen beperkingen zijn aan de grootte van het profiel.

Het sterretje achter TRUE geeft aan dat dit de standaardwaarde is.