Een tekeningaanzichtfilter voor bemating op aanzichtniveau maken

Tekla Structures
2022
Tekla Structures

Een tekeningaanzichtfilter voor bemating op aanzichtniveau maken

U moet een tekeningaanzichtfilter maken om het maatvoeringstype Maatlijnen voor filters bij het maken van maatlijnen op aanzichtniveau in onderdeel-, merk- en betontekeningen te kunnen gebruiken. Het filter moet op aanzichtniveau zijn gemaakt, omdat u de maatlijnen aanzicht voor aanzicht maakt.

Een tekeningaanzichtfilter maken

U moet een tekeningaanzichtfilter maken om de optie Filter bij het maken van maatlijnen op aanzichtniveau in onderdeel-, merk- en betontekeningen te kunnen gebruiken. Het filter moet op aanzichtniveau zijn gemaakt, omdat u de maatlijnen aanzicht voor aanzicht maakt.

Note:

Als de prestaties een probleem zijn, kunt een selectiefilter in plaats van een tekeningaanzichtsfilter proberen. Als u de prestaties van maatvoering wilt verbeteren, controleert u of u enkele voorwaarden hebt die geen maatlijnen maken en verwijdert u deze. Elke voorwaarde gebruikt tijd, zelfs als er geen objecten worden gevonden om te worden bemaat.

1. Dubbelklik in een geopende tekening op het tekeningaanzichtkader om het dialoogvenster Aanzichteigenschappen te openen.
  2. Klik op Filter.
  3. Klik op Regel toevoegen en definieer de filtereigenschappen.
    • Voeg eerst een regel toe om de objectcategorie Objecttype te definiëren. Dit moet worden gedefinieerd voor alle tekeningaanzichtfilters die in maatlijndefinities worden gebruikt. Stel de Waarde in op Onderdeel of WapeningsstaafWapeningsstaaf

• Voeg vervolgens een filterregel toe die bijvoorbeeld alle onderdelen in een specifieke klasse selecteert.

4. Gebruik Opslaan om het filter met een unieke naam op te slaan.
  5. Klik op Annuleren om het dialoogvenster te sluiten.

U kunt het tekeningaanzichtfilter nu in de lijst in het dialoogvenster Eigenschappen maatvoeringsvoorwaarden selecteren en voor bemating gebruiken. Als het filter niet meteen na het maken wordt weergeven, moet u de lijst vernieuwen door het dialoogvenster te sluiten en te openen.

Raadpleeg voor meer informatie over voorwaarde-eigenschappen Eigenschappen maatvoeringsvoorwaarden.

Een filter voor gaten en uitsparingen maken

U kunt een filter voor uitgesneden onderdelen maken. Het filter kan een tekeningaanzichtfilter of een modelselectiefilter zijn.

Om een modelselectiefilter voor gaten en uitsparingen te maken gaat u als volgt te werk:

1. Klik op de werkbalk Selectie en vervolgens op de knop Selectiefilter.
  2. Voeg in het dialoogvenster Object groep - Selectiefilter de eerste rij of regel toe:
    • Selecteer Object als categorie, Objecttype als eigenschap en Gelijk aan als voorwaarde.

• Om 11 als waarde in te vullen gebruikt u Selecteer van model en selecteert u een uitgesneden onderdeel.

3. Voeg de tweede rij of regel toe.
    • Selecteer Template als categorie, voer als eigenschap, in hoofdletters NAME in en selecteer Gelijk aan als voorwaarde.

• Voer de naam van de template als de waarde in.

4. Selecteer de selectievakjes Selectiefilter en Alle typen tekeningen.

Om alle beschikbare filtertypen te zien, klikt u op de knop

5. Met Opslaan als slaat u het filter op met een unieke naam.

Voor meer informatie over het maken van filters, raadpleegt u Maak filters.

Een filter voor het hoofdonderdeel van een merk maken

Wanneer uw submerk uit een groot aantal objecten bestaat maar u alleen het hoofdonderdeel wilt selecteren om te bematen, kunt u daar een filter voor maken.

Een uitsluitingsfilter voor een maatlijntag maken

Vaak moeten meerdere objecten worden uitgesloten van de maatlijntaginhoud. U kunt verder alles uit de taginhoud uitsluiten, behalve de onderdelen die u wilt opnemen.

Met het voorbeeldfilter dat hieronder wordt weergegeven, is het mogelijk om alles van de taginhoud uit te sluiten, behalve de uitgesneden onderdelen die de naam HVAC hebben.

Een uitsluitfilter voor beugels in doorsneden maken

De bemating op aanzichtniveau bemaat momenteel de punten van de wapeningsstaafpolygoon langs de hartlijn van de wapeningsstaaf. U kunt filteren waar de beugels (vorm 14) uitgesloten worden maar alle andere wapeningsstaven worden bemaat.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een beugel in een doorsnede. In sommige gevallen worden de resulterende maatlijnen op dezelfde manier gemaakt, ongeacht het type haak.

Als u dit soort resultaten wilt voorkomen, moet u geschikte filtercriteria gebruiken. Hieronder ziet u een voorbeeld van een filter waarbij beugels (vorm 14) worden uitgesloten, maar alle andere wapeningsstaven worden bemaat.