Koppelingen in tekeningen toevoegen

2022
Tekla Structures

Koppelingen in tekeningen toevoegen

U kunt de volgende soorten koppelingen in tekeningen toevoegen:

• Koppelingen naar tekstbestanden
  • Koppelingen naar andere tekeningen
  • Hyperlinks naar internet (URL)-adressen
  • Koppelingen naar DWG-/DXF-bestanden
  • Koppelingen naar afbeeldingen

Koppelingen naar tekstbestanden met opmaak in tekeningen toevoegen

U kunt in link toevoegen aan een tekst binnen een kader in een tekening. U maakt eerst een .txt- of .rtf-bestand in WordPad en voegt er vervolgens in een Tekla Structures-tekening een koppeling aan toe. Tekla Structures voegt de tekst toe met enkele basis opmaakinstellingen die u in het bestand zelf kunt instellen en enkele eigenschappen in Tekstbestandeigenschappen.

Opmerking:

Als u de tekst in het tekstbestand wijzigt, wordt deze in alle tekeningen met een koppeling naar het tekstbestand gewijzigd.

Beperking: De .rtf-teksten moeten met WordPad worden gemaakt.

1. Maak het tekstbestand.

U kunt een basisopmaak zoals vet, cursief, onderstrepen, doorhalen, subscript en superscript aan het bestand toevoegen, inspringen en tabs gebruiken en een bepaald lettertype instellen. U kunt opsommingen met afbreekstreepjes en opsommingstekens, en genummerde lijsten toevoegen en de lijsten nesten. Eenvoudige de tabellen worden ook ondersteund.

Wanneer u de tekstkoppeling toevoegt, bewaart Tekla Structures de indelings-instellingen.

De tekstkoppelingen ondersteunen geen hyperlinks of afbeeldingen.

Tekla Structures-kleuren worden altijd correct weergegeven. Als u in het .rtf-bestand een kleur gebruikt die niet in Tekla Structures wordt ondersteund, dan wordt de dichtstbijzijnde Tekla Structures-kleur gebruikt.

2. Open de tekening waarin u het tekstbestand wilt toevoegen.
  3. Klik op het tabblad Opmerkingen op Tekst met opmaak.
  4. Blader naar het bestand.
  5. Voor .txt-bestanden kunt u de tekstkleur, de hoogte en het lettertype instellen.
  6. Voor .rtf-bestanden stelt u de gewenste schaal in.

De Schaal geeft aan hoeveel de .rtf-inhoud moet worden verschaald. Als u 1 als schaal definieert, houden de letters dezelfde grootte als de letters in het oorspronkelijke .rtf-bestand.

De instellingen voor kleur, hoogte en lettertype zijn niet aanpasbaar.

7. Stel het type en de kleur van de kaderlijn in.
  8. Selecteer of u wilt aanpassen hoe de tekst wordt geplaatst:
    • Passend verschalen : U hoeft bij het plaatsen van de tekst alleen de linkerbovenhoek van het kader aan te wijzen. Tekla Structures voegt het object met de oorspronkelijke grootte in. Wanneer u in dit geval de tekstframegrootte wijzigt door van de handles te verslepen, loopt de tekst niet terug en verschaalt het lettertype automatisch.
    • Geen verschaling: U hoeft bij het plaatsen van de tekst alleen de linkerbovenhoek van het kader aan te wijzen. Tekla Structures past de objectgrootte aan het kader aan. De tekst wordt afgebroken wanneer u de grootte van het kader wijzigt door de handles te verslepen. De minimumbreedte van het vak wordt gedefinieerd door het langste woord.
  9. Klik op OK of Toepassen.
  10. Wijs een locatie voor de linkerbovenhoek van het tekstkader in de tekening aan.

Tekla Structures voegt de link aan het tekstbestand toe.

11. U kunt de tekst bewerken en de tekstbestandeigenschappen wijzigen.
    • Dubbelklik op de tekst in het kader om het tekstbestand te bewerken. Tekla Structures opent het oorspronkelijke tekstbestand.

• Dubbelklik op het kader rondom de tekst om de tekstbestandeigenschappen te wijzigen. Voor .rtf-bestanden kunt u de kleur van de tekst of het lettertype hier niet wijzigingen. U moet deze in het .rft-bestand zelf wijzigen. Voor tekstbestanden zonder opmaak kunt u ook de kleur van het lettertype wijzigen.

U kunt de tekstbestandeigenschappen ook openen door Snel starten: voer tekstbestandeigenschappen in en selecteer Tekstbestand eigenschappen in de lijst.

Voorbeelden

In het volgende voorbeeld kunt u zien dat het tekstbestand lijsten met opsommingstekens, genummerde lijsten, kleuren, cursief en vet kan bevatten. U kunt hier het lettertype van de gewenste tekstonderdelen wijzigen.

In het volgende voorbeeld is het verschaaltype Geen verschaling. De tekst wordt afgebroken wanneer u de grootte van het kader wijzigt door de handles te verslepen, zodat de tekst altijd in het kader past. De grootte van het lettertype wijzigt niet.

In het volgende voorbeeld is het verschaaltype Passend verschalen. Als u de tekstframegrootte wijzigt door de handles te verslepen, wordt de tekst niet automatisch afgebroken en de grootte van het lettertype wijzigt automatisch, zodat de tekst in het kader past.

Links aan andere tekeningen toevoegen

U kunt in een kader in een tekening een koppeling naar een andere tekening invoegen. In Tekla Structures wordt de koppeling naar de tekening toegevoegd met de eigenschappen in Eigenschappen Tekening Link.

1. Open de tekening.
  2. Klik op het tabblad Tekening op Koppelen > Naar een andere tekening.
  3. Wijzig de tekstkleur, de hoogte, het lettertype en het effect.
  4. Wijzig het type en de kleur van de kaderlijn.
  5. Geef aan of u de koppeling wilt verschalen. Als u Geen verschaling selecteert, zal Tekla Structures de link in de oorspronkelijke grootte invoegen.

Als u Passend verschalen selecteert, past Tekla Structures de objectgrootte aan het kader aan.

6. In de lijst Tekening selecteert u de tekening waarnaar u een link wilt maken.

De tekeningen in de lijst zijn de tekeningen in het huidige model.

7. Als u de tekst voor de link wilt weergeven in plaats van de naam van de tekening, voert u de tekst Tekst in het vak in.
  8. Selecteer twee punten om het kader te definiëren en de koppeling toe te voegen.
  9. Klik op OK of Toepassen.

U kunt de gekoppelde tekening openen door te dubbelklikken op de link.

U kunt linkeigenschappen van tekeningen ook openen door Snel starten: voer Tekening link in en selecteer Tekening linkeigenschappen in de weergegeven lijst.

Voorbeeld

In het onderstaande voorbeeld is Passend verschalen geselecteerd en de link bevat de naam van de tekening.

Hyperlinks in tekeningen toevoegen

U kunt hyperlinks toevoegen aan internetadressen (URL´s) of bestanden in een kader in een tekening.

1. Open een tekening waaraan u een hyperlink wilt toevoegen.
  2. Klik op het tabblad Tekening op Koppelen > Hyperlink.
  3. Wijzig de tekstkleur, de hoogte, het lettertype en het effect.
  4. Wijzig het type en de kleur van de kaderlijn.
  5. Geef aan of u de koppeling wilt verschalen.

Als u Geen verschaling selecteert, hoeft u alleen de linkerbovenhoek van het kader aan te wijzen wanneer u de koppeling invoegt. Tekla Structures voegt de link in de oorspronkelijke grootte in. Als u Passend verschalenselecteert, moet u twee punten aanwijzen om het kader te definiëren. Tekla Structures past de grootte van de link aan het kader aan.

6. In het Bestand of URL tekstvak een internetadres of bestandsnaam en pad invoeren of inplakken.

Om het bestand te vinden, klikt u op Bladeren.... Tekla Structures voegt een actieve hyperlink in op de locatie die u specificeert.

7. Als u de tekst voor de hyperlink wilt weergeven in plaats van de hyperlink zelf, voert u de tekst in het Tekst vak in.
  8. Klik op OK of Toepassen.
  9. Selecteer één of twee punten in de tekening om de hoeken van het hyperlinkkader aan te geven.
Dubbelklik op de tekst van de hyperlink in de tekening om naar het internetadres in een browser te gaan.

U kunt ook hyperlinkeigenschappen openen door Snel starten: voer hyperlinkeigenschappen in en selecteer Tekening hyperlinkeigenschappen in de weergegeven lijst.

Voorbeeld

In het onderstaande voorbeeld werd Passend verschalen geselecteerd. Het internetadres voor de hyperlink wordt weergegeven.

Links toevoegen aan DWG- en DXF-bestanden in tekeningen

U kunt binnen een kader in een tekening een DWG- of DXF-bestand als een koppeling invoegen. Tekla Structures voegt de koppeling van het DWG- of DXF-bestand met de eigenschappen in DWG/DXF-eigenschappen toe. Wanneer u het originele bestand wijzigt, wijzigt Tekla Structures ook alle gekoppelde exemplaren in tekeningen.

Tekla Structures ondersteunt AutoCAD versie 2010 en eerder in DWG/DXF-koppelingen. De toegevoegde dwg/dxf-bestanden ondersteunen ook AutoCAD-besturingscodes zoals %%u als onderstrepingsteken of %%c als een maatvoeringssymbool voor een cirkeldiameter ø.

1. Open de tekening waarin u een link naar een DWG-/DXF-bestand wilt invoegen.
  2. Klik op het tabblad Tekening op DWG/DXF.
  3. Selecteer de verschalingsopties:
    • Verschalen:

• X: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de linkerbovenhoek van het kader aanwijzen om het bestand in te voegen. U kunt de tekeningschaal alleen in de X-richting instellen.

• XY: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de linkerbovenhoek van het kader aanwijzen om het bestand in te voegen. U kunt de tekeningschaal in de X- en Y-richting instellen.

• Passend verschalen: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de hoeken linksboven en rechtsonder van het kader aanwijzen om de grootte van het kader in te stellen en deze te maken. Tekla Structures verschaalt het bestand om in het kader te passen.

• Best passend: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de hoeken linksboven en rechtsonder van het kader aanwijzen om de grootte van het kader in te stellen en deze te maken. Tekla Structures past de schaal van het bestand aan om deze te laten passen waarbij zijn oorspronkelijk verhouding wordt behouden.

• Schaal in X

• Verschaalt het bestand in de X-richting. Voer een coëfficiënt in voor de schaal, bijvoorbeeld 1,0 voor 100%, 1,5 voor 150% etc. Het verschaaltype moet op X op XY zijn ingesteld.

• Schaal in Y

• Verschaalt het bestand in de Y-richting. Voer een coëfficiënt in voor de schaal, bijvoorbeeld 1,0 voor 100%, 1,5 voor 150% etc. Het verschaaltype moet zijn ingesteld op XY.

4. Selecteer het type en de kleur van de kaderlijn van de koppeling.
  5. Blader in Naam naar het DWG- of DXF-bestand dat u wilt gebruiken.
  6. Selecteer één of twee punten in de tekening om het kader te plaatsen.
  7. Klik op OK of Toepassen.

Tekla Structures voegt een link toe aan het DWG- of DXV-bestand binnen een kader in de tekening.

U kunt DWG/DXF-eigenschappen ook openen door Snel starten: voer DWG/DXF in en selecteer Tekening DWG/DXF-eigenschappen in de weergegeven lijst.

Tip:

Als u DWG-bestanden als referentiemodellen in uw model wilt invoegen, raadpleegt u een referentiemodel invoegen.

Koppelingen naar afbeeldingsbestanden in tekeningen toevoegen

U kunt afbeeldingen binnen een kader in een tekening invoegen. Tekla Structures voegt de afbeeldingskoppeling via de eigenschappen in Afbeeldingseigenschappen toe. Wanneer u het originele bestand wijzigt, wijzigt Tekla Structures ook alle gekoppelde exemplaren in tekeningen.

1. Open de tekening waarin u een koppeling naar een afbeelding wilt invoegen.
  2. Klik op het tabblad Tekening op Afbeelding .
  3. Selecteer de verschalingsopties:
    • Type

• X: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de linkerbovenhoek van het kader aanwijzen om de afbeelding in te voegen. U kunt de tekeningschaal alleen in de X-richting instellen.

• XY: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de linkerbovenhoek van het kader aanwijzen om de afbeelding in te voegen. U kunt de schaal in de X- en Y-richting instellen.

• Passend verschalen: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de hoeken linksboven en rechtsonder van het kader aanwijzen om de grootte van het kader in te stellen en deze te maken. Tekla Structures verschaalt de afbeelding om in het kader te passen.

• Best passend: wanneer u deze instelling gebruikt, moet u de hoeken linksboven en rechtsonder van het kader aanwijzen om de grootte van het kader in te stellen en deze te maken. Tekla Structures past de schaal van de afbeelding aan om deze te laten passen waarbij zijn oorspronkelijk verhouding wordt behouden.

• Schaal in X

• Verschaalt het bestand in de X-richting. Voer een coëfficiënt in voor de schaal, bijvoorbeeld 1,0 voor 100%, 1,5 voor 150% etc. Het verschaaltype moet op X op XY zijn ingesteld.

• Schaal in Y

• Verschaalt het bestand in de Y-richting. Voer een coëfficiënt in voor de schaal, bijvoorbeeld 1,0 voor 100%, 1,5 voor 150% etc. Het verschaaltype moet zijn ingesteld op XY.

4. Selecteer het type en de kleur van de kaderlijn van de koppeling.
  5. Blader in Naam naar het afbeeldingsbestand dat u wilt gebruiken.
  6. Wijs de punten in de tekening aan om het kader te plaatsen.
  7. Klik op OK of Toepassen.

Tekla Structures voegt een koppeling toe aan het afbeeldingsbestand binnen een kader in de tekening.