De dekkingsdikte van de wapening definiëren

2021
Tekla Structures

De dekkingsdikte van de wapening definiëren

Wapeningsstaven hebben een dekking nodig om tegen schadelijke elementen zoals het weer en brand te worden beschermd. Wanneer u afzonderlijke staven maakt, gebruikt Tekla Structures de dikte van de dekking om de positie van de staaf te bepalen.

Als u de dekkingsdikte van de wapening wilt definiëren, u kunt het volgende doen:

Taak Actie

De dekkingsdikte wijzigen met rechtstreekse wijziging

1. Zorg ervoor dat de knop Rechtstreekse wijziging is ingeschakeld.

2. Selecteer een enkelvoudige wapeningsstaaf, een wapeningsstaafgroep of een net.

3. Versleep een lijnhandle naar de gewenste locatie.

Wijzig de dekkingsdikte met de eigenschappen Enkele wapening, Staafgroep of Wapeningsnet.

1. Selecteer een enkelvoudige wapeningsstaaf, een wapeningsstaafgroep of een net.

2. Dubbelklik op de wapening om de eigenschappen te openen.

3. Definieer de dekkingsdikte van de wapeningsstaaf in het gedeelte Dekking.

De dekkingsdikte kan in drie richtingen worden gedefinieerd:
    • Op het vlak, dat wil zeggen de afstand vanaf de onder-, boven- en zijvlakken van onderdelen tot de staaf.

U kunt verschillende waarden invoeren. Voer de waarden in de volgorde waarin u de punten aanwijst in om de staaf te maken. Als u niet voor alle zijden van de staaf waarden invoert, gebruikt Tekla Structures de laatste waarde voor alle resterende zijden.

• Van het vlak, dat wil zeggen de afstand vanaf het eindvlak van het onderdeel tot de staaf.

Als de wapeningsstaaf zich buiten het onderdeel bevindt, moet u in het vak In vlak en/of Van het vlak een negatieve waarde invoeren.

• In de lengterichting van de staaf, dat wil zeggen begin en eind.

Als u de lengte van de laatste zijde van een staaf wilt definiëren, gebruikt u de optie Beenlengte en de knop Snap naar dichtstbijzijnde punten. Selecteer vervolgens een willekeurig punt op de rand van een onderdeel of een lijn om de richting voor de zijde van de staaf aan te geven.

4. Klik op Wijzigen.

De standaard dekkingsdikte van de stavensets in een model wijzigen

1. Klik in het menu Bestand op Instellingen > Opties om het dialoogvenster Opties te openen.

2. Ga naar de instellingen Stavenset en naar het tabblad Dekkingen en locaties.

3. Wijzig de instellingen en klik op OK.

U kunt de standaardwaarden van de dekkingsdikte in het globale en/of lokale coördinatensystemen van de onderdelen en bij verschillende onderdelen definiëren. In de eigenschappen van elk betonnen onderdeel kunt u vervolgens selecteren of u de globale of lokale waarden van de dekkingsdikte wilt gebruiken.

4. Als u de wijzigingen in alle geselecteerde of bestaande stavensets in het model wilt toepassen, klikt u op het tabblad Wapeningsstaaf op het lint op Meer > Opnieuw genereren.

Wijzig de dekkingsdikte van de stavensets in een afzonderlijk betonnen onderdeel of voor een onderdeel type

1. Dubbelklik op een betonnen onderdeel om toegang tot de eigenschappen te krijgen.

2. Ga naar het gedeelte Betondekkingen voor stavensets.

U kunt ook op Gebruikersattributen klikken en naar het tabblad Stavenset gaan.

3. Selecteer het coördinatensysteem: Globaal of Lokaal van het onderdeel.

Als u de lege optie selecteert, gebruikt Tekla Structures de globale waarden voor de dekkingsdikte in het dialoogvenster Opties.

4. Als u de standaardwaarden in het dialoogvenster Opties wilt overschrijven, definieert u de dekkingsdikte op elk vereist onderdeelvlak.

• Met het coördinatensysteem Globaal kunt u de waarden voor het boven-, onder- en zijvlak invoeren.

• Met het coördinatensysteem Lokaal kunt u de waarden voor het boven-, onder-, voor-, achter-, begin- en eindvlak invoeren.

5. Klik op Wijzigen om de eigenschappen van het geselecteerde onderdeel bij te werken.

6. Om de waarde van de dekkingsdikte voor dit onderdeel type voor later gebruik op te slaan, werkt u het standaard bestand bij of maakt u een eigenschappenbestand.

De dikte van de betonnen dekking van de stavensets op een betonnen onderdeel of stortobjectvlak wijzigen

1. Voeg een oppervlak toe aan het objectvlak waarvan u de betonnen dekking wilt wijzigen.

2. Dubbelklik op het oppervlak om de eigenschappen in het eigenschappenvenster te wijzigen.

3. In de lijst Type selecteert u Betonnen dekking.

4. Voer in het gedeelte Stavenset de dikte van de betonnen dekking in het vak Betonnen dekking in.

5. Klik op Wijzigen om de wijzigingen toe te passen.

OPMERKING: Als u oppervlakken aan stortobject vlakken toevoegt, moet u de stavensets telkens bijwerken wanneer u het model opnieuw opent. Klik op het tabblad Wapeningsstaaf op het lint op Meer > Opnieuw genereren.

Op vlak Van het vlak Begin en eind