Merken wijzigen

2021
Tekla Structures

Merken wijzigen

Het hoofdonderdeel van het merk wijzigen

Aan het hoofdonderdeel in een stalen merk zijn andere onderdelen gelast of gebout. Het hoofdonderdeel wordt niet standaard aan andere onderdelen gelast of gebout. U kunt het hoofdonderdeel in een merk wijzigen.

1. Controleer indien nodig wat momenteel het hoofdonderdeel van het merk is.

Gebruik de tool Informatie om te controleren welke objecten tot een bepaald merk behoren.

2. Zorg ervoor dat de selectieknop Selecteer object in merk is ingeschakeld.
  3. Klik op het tabblad Staal op Merk > Als hoofdonderdeel instellen.
  4. Selecteer het nieuwe hoofdonderdeel.

Tekla Structures wijzigt het hoofdonderdeel.

Het hoofdmerk in een genest merk wijzigen

Als u twee of meer merken verbindt, wordt het merk met het grootste volume het hoofdmerk. U kunt het hoofdmerk in een genest merk op elk moment wijzigen.

1. Selecteer het nieuwe hoofdmerk.
  2. Klik met de rechtermuisknop en selecteer Merk > Definieer als nieuw hoofd submerk.

Objecten uit een merk verwijderen

1. Selecteer het onderdeel of submerk dat u wilt verwijderen.
  2. Klik met de rechtermuisknop en selecteer Merk > Verwijderen van merk.

Objecten in een merk controleren en markeren

Gebruik de tool Informatie om te controleren welke objecten tot een bepaald merk behoren.

1. Klik op het lint op de pijl omlaag naast en selecteer vervolgens Merkobjecten.
  2. Selecteer een onderdeel dat bij een merk hoort.

Tekla Structures markeert de andere onderdelen die bij hetzelfde merk horen. De volgende kleuren worden gebruikt:

Objecttype

Markeringskleur

Beton - hoofdonderdeel

magenta

Beton - aansluitend onderdeel

cyaan

Wapening

blauw

Stalen onderdeel - hoofdonderdeel

oranje

Stalen onderdeel - aansluitend onderdeel

geel

Een merk exploderen

Als u een submerk explodeert, verbreekt Tekla Structures de merkenhiërarchie per niveau, altijd beginnend bij het hoogste niveau. U moet het commando Exploderen meerdere keren gebruiken om een genest merk weer in afzonderlijke onderdelen op te delen.

U kunt ook submerken in afzonderlijke onderdelen exploderen zonder de volledige merkenhiërarchie te verbreken.

1. Selecteer het merk of submerk dat u wilt exploderen.
  2. U kunt het volgende doen:
    • Als u het hele merk wilt exploderen, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u Merk > Exploderen.

• Als u alleen het submerk wilt exploderen, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u Merk > Submerk exploderen.

Voorbeelden van merken

Kolomconsole

Een kolomconsole wordt in een werkplaats gefabriceerd en daarna aan een kolom in een andere werkplaats toegevoegd. Modelleer de console als een submerk van de kolom. Maak vervolgens een merktekening voor elke werkplaats: één merktekening geeft weer hoe de console aan elkaar wordt gelast, een andere merktekening geeft weer hoe de console en het andere onderdeel aan de kolom worden gelast.

(1) Tekening 2, werkplaats 2

(2) Tekening 1, werkplaats 1

Complex vakwerk

Modelleer de helften van een complex vakwerk als merken. Maak nu merktekeningen voor de werkplaats om de halve vakwerken te kunnen fabriceren. Maak vervolgens een andere merktekening die weergeeft hoe de helften op de montageplaats met elkaar moeten worden verbonden.

Samengesteld profiel

In een frame van samengestelde kolommen en liggers kan elk afzonderlijk samengesteld profiel als een submerk worden gemodelleerd. U kunt een merktekening maken die het gehele frame weergeeft en aparte tekeningen die weergeven hoe de kolommen en liggers geconstrueerd.