Tekeningaanzichten wijzigen, rangschikken en uitlijnen

2021
Tekla Structures

Tekeningaanzichten wijzigen, rangschikken en uitlijnen

U moet XS_VIEW_FRAMES_VISIBLE instellen op TRUE als u wilt dat de kaders van het tekening aanzicht altijd worden weergegeven. Als u deze variabele instelt op FALSE (standaard) worden de kaders van tekenaanzichten verborgen totdat u de muisaanwijzer over het venster beweegt.

De grenzen van tekeningaanzichten wijzigen

De aanzichtgrens of het zichtbaarheidsvenster is het gestippelde kader rond de inhoud van een tekeningaanzicht, dat zichtbaar wordt wanneer u op het kader van een aanzicht klikt. U kunt de grootte van de aanzichtgrens bijvoorbeeld wijzigen om alleen een specifiek deel van het aanzicht weer te geven.

Wanneer u een aanzicht selecteert, wordt de aanzichtgrens ook in andere aanzichten gemarkeerd. Wanneer u de grens van het geselecteerde aanzicht in de andere aanzichten met de aanzichtgrenshandles wijzigt, kunt u de wijziging in de aanzichtgrens van het geselecteerde aanzicht zien. Op deze manier kunt u eenvoudig het doorsnedevlak en de diepte van het aanzicht aanpassen zonder dat u aanzichteigenschappen hoeft te openen.

1. Klik op het aanzichtkader.
  2. Klik op een van de handles op de aanzichtgrens.
  3. Versleep de handles langs de x- of y-as van het aanzicht.

Wanneer de grootte van de aanzichtgrens wordt gewijzigd, wordt het kader van het aanzicht aangepast aan de nieuwe grootte van de grens.

Raadpleeg voor meer informatie over het weergeven van aanzichten in andere aanzichten de volgende variabelen:

(1) Handle van aanzichtgrens

(2) Aanzichtgrens

(3) Aanzichtkader

(4) Gewijzigde grootte van aanzichtgrens en aanzicht

Voorbeeld

In onderstaand voorbeeld is het doorsnedevenster in de linkerbenedenhoek geselecteerd en wordt de aanzichtgrens gemarkeerd in twee andere aanzichten. U kunt de aanzichtgrens van het geselecteerde aanzicht wijzigen in de andere aanzichten door de aanzichtgrenshandles van het aanzicht te verslepen, bijvoorbeeld om de diepte van het doorsnedevenster te wijzigen.

Tekeningaanzichten verslepen

U kunt tekeningaanzichten verplaatsen door te slepen.

1. Klik op het vensterkader.

2. Houd de linkermuisknop ingedrukt en versleep het aanzicht naar een nieuwe locatie.

Het aanzicht volgt de cursor tijdens het verslepen, zodat u weet wat het eindresultaat zal zijn.

Opmerking:

Wanneer u een aanzicht versleept, kunnen de plaatsingsinstellingen wijzigen in Vast. Dit hangt af van de instelling voor de variabele XS_​CHANGE_​DRAGGED_​VIEWS_​TO_​FIXED. Deze variabele is standaard ingesteld op TRUE wat inhoudt dat de plaatsingsinstelling in Vast wordt gewijzigd wanneer het aanzicht wordt versleept.

Tekeningaanzichten roteren

U kunt de tekeningaanzichten in uitgeslagen tekeningen roteren.

1. Klik in een geopende tekening op het kader van het tekeningaanzicht dat u wilt roteren.
  2. Klik op het tabblad Aanzichten op het lint op Aanzicht roteren.
  3. Voer de hoek in graden (bijvoorbeeld 90 of -90) in het weergegeven dialoogvenster in en klik op Roteren.

Tekeningaanzichten uitlijnen

U kunt aanzichten verticaal of horizontaal uitlijnen.

1. Selecteer een tekeningaanzicht in een geopende tekening en klik vervolgens met de rechtermuisknop om het pop-upmenu weer te geven.
  2. Selecteer Verticaal uitlijnen in het contextmenu.
  3. Selecteer een punt in het geselecteerde aanzicht.
  4. Wijs in het aanzicht een punt aan waarmee u het geselecteerde aanzicht wilt uitlijnen.

In Tekla Structures worden de aanzichten zo verplaatst dat de geselecteerde punten verticaal worden uitgelijnd.

U kunt het geselecteerde tekeningaanzicht horizontaal uitlijnen door het commando Uitlijnen horizontaal in het contextmenu te selecteren.

Tekeningaanzichten rangschikken

U kunt de tekeningaanzichten zodanig aanpassen zodat ze alle verbonden objecten omvatten en de tekeningaanzichten opnieuw rangschikken aan de hand van de huidige opmaakeigenschappen.

• Klik op het tabblad Aanzichten op Rangschikken.

Opmerking:
  • Vensters rangschikken is alleen van invloed op aanzichten waarvoor de optie Plaats in de aanzichteigenschappen op Vrij is ingesteld. Aanzichten met Vast worden niet verplaatst.

• Als u XS_​CHANGE_​DRAGGED_​VIEWS_​TO_​FIXED op TRUE (standaard) hebt ingesteld en een aanzicht in een tekening versleept, wordt het aanzicht vast en werkt het commando Vensters rangschikken niet.

• Vensters rangschikken kan het formaat van het aanzicht wijzigen als u automatische verschaling van tekeningaanzichten hebt gebruikt.

Eigenschappen van tekeningaanzichten wijzigen

U kunt aanzichteigenschappen in het definitieve tekeningaanzicht per aanzicht of in geselecteerde aanzichten wijzigen.

1. U kunt het volgende doen:
    • Als u de eigenschappen in verschillende aanzichten wilt wijzigen, houdt u Ctrl ingedrukt en klikt u op de kaders van de aanzichten die u wilt wijzigen. Vervolgens klikt u op het tabblad Tekening op Eigenschappen > Venster.

• Als u de eigenschappen van één aanzicht wilt wijzigen, dubbelklikt u op het kader van het aanzicht.

2. Wijzig de aanzichteigenschappen indien nodig.

Wijzig bijvoorbeeld de Schaal van het aanzicht.

3. Klik op Wijzigen.
  4. Als u bepaalde objectniveau-instellingen wilt toepassen, klikt u op de knop Instellingen bewerken... en laadt u de objectinstellingen die u wilt gebruiken. Klik op Wijzigen.
    Raadpleeg voor meer informatie over tekeningaanzichteigenschappen Aanzicht eigenschappen in tekeningen.

Doorsneden of details opnieuw labelen

Wanneer u doorsneden of details uit een tekening hebt verwijderd, kunt u macro's gebruiken om alle doorsneden of details opnieuw te labelen om weer doorlopende labels te krijgen (A-A, B-B enz.).
  1. In een open tekening waaruit u doorsneden of details hebt verwijderd, klikt u op de knop Applicaties en componenten in het zijvenster om de catalogus Applicaties en componenten te openen.
  2. Klik op de pijl naast Applicaties om de lijst met applicaties te openen.
    U kunt ook zoeken naar Doorsneden opnieuw labelen of Details opnieuw labelen.
  3. U kunt het volgende doen, afhankelijk van of u doorsneden of details opnieuw wilt labelen.
    • Dubbelklik op Doorsneden opnieuw labelen.

• Dubbelklik op Details opnieuw labelen.

Doorsneden of details worden opnieuw gelabeld zodat ze weer doorlopende labels hebben. U krijgt een melding als het opnieuw labelen is voltooid.