Tekeningopmaak definiëren

2021
Tekla Structures

Tekeningopmaak definiëren

Een tekeningopmaak definieert welke templates in een tekening moeten worden opgenomen en waar de templates zich bevinden. Elke tekeningopmaak heeft zijn eigen templatesets en van toepassing zijnde tekeningformaten. U kunt tekeningopmaken maken en bewerken via de Opmaakeditor.

De tekeningopmaak verbindt tekeningtemplatesets met tekeningformaten. Tekla Structures heeft verschillende vooraf gedefinieerde tekeningopmaken. Elk(e) tekentype, merk, enkelvoudig onderdeel, betonelement, overzichttekening en verzameltekening kan zijn eigen individuele tekeningopmaak met de nodige templatesets hebben. U kunt ook aangepaste tekeningopmaken maken die voor meer dan één tekentype kunnen worden gebruikt.

Met verschillende opmaken kunt u bijvoorbeeld merktekeningen instellen op gebruik van tekeningsheets van het formaat A1 en A2, en onderdeeltekeningen op A3- en A4-sheets. Een ander voorbeeld is dat u een materiaallijst in merktekeningen kunt opnemen, maar niet in overzichttekeningen.

U kunt de templatesets ook binnen dezelfde tekeningopmaak aanpassen zodat verschillende tekeningformaten verschillende templatesets hebben. A1-sheets en A4-sheets kunnen bijvoorbeeld dezelfde tekeningopmaak hebben, maar kunnen een andere positionering van templatesets vereisen. Door het aantal en de locatie van templates te beheren, kunt u ervoor zorgen dat de templates bij elk tekeningformaat passen. U ook bepaalde tabellen uitsluiten van de tekeningopmaak en deze bewerken als onderdeel van de geopende tekening, zodat de tekeningopmaak niet wordt gewijzigd.

In eerdere versies van Tekla Structures-templates werden templatesets niet aan tekeningformaten gekoppeld als u de optie Vast formaat in tekeningeigenschappen gebruikte. Als u een oud opmaakbestand zonder gekoppelde templatesets opent, genereert Tekla Structures automatisch voor elke templateset een tekeningformaat en wordt het tekeningformaat in de volgende notatie weergegeven: ###_[TABLE SET NAME]. U kunt indien nodig de tabelset van elk tekeningformaat in de Opmaakeditor aanpassen.

Als u de Automatische formaten in tekeningeigenschappen gebruikt, selecteert Tekla Structures het kleinst beschikbare tekeningformaat dat bij de tekeningaanzichten en de gekoppelde templateset past. U kunt selecteren welke tekeningformaten compatibel zijn met Automatische formaten in het dialoogvenster Instellingen tekeningformaat.

Tekla Structures slaat de nieuwe door u gemaakte opmaken in aparte bestanden met de bestandsextensie .lay op. De opmaakbestanden bevinden zich in de submap \attributes in de modelmap. U kunt opmaakbestanden naar project- of bedrijfsmappen kopiëren die door de variabelen XS_FIRM en XS_PROJECT worden gedefinieerd.

De .lay-bestanden die in de Opmaakeditor worden gemaakt, zijn niet compatibel met de tool Tekeningopmaak en de Opmaakeditor in eerdere versies van Tekla Structures. Dit betekent dat u geen nieuwe tekeningopmaken in Tekla Structures 2019i of eerdere versies kunt gebruiken.

Wanneer een oud .lay-bestand wordt geopend, worden alle templatesets in dat .lay-bestand die niet aan vaste tekeningformaten in hetzelfde .lay-bestand zijn gekoppeld, naar onafhankelijke templatesets geconverteerd. In de conversie wordt automatisch een nieuwe vast formaat voor elke templateset gegenereerd en wordt de templateset vervolgens aan het nieuw gegenereerde formaat gekoppeld. De gegenereerde tekeningformaten zijn altijd ofwel A1 (841 mm x 594 mm) in niet-imperiale omgevingen of ANSI D (864 mm x 559 mm) in imperiale omgevingen. De namen van de gegenereerde tekeningformaten zijn van de vorm ###_<name_of_converted_table_layout>.