Meerdere tekeningsheets van hetzelfde onderdeel maken

2021
Tekla Structures

Meerdere tekeningsheets van hetzelfde onderdeel maken

U kunt meerdere tekeningen van hetzelfde onderdeel maken met behulp van tekeningsheets. Er geldt geen limiet voor het aantal sheets en elke tekening kan eigen eigenschappen bevatten.

Dit is handig als u extra sheets voor detailvensters en doorsneden nodig hebt en vooral als u diverse tekeningen van een merk wilt hebben met verschillende presentatieopties: één met een grote 3D afbeelding van het merk, één met aanvullende doorsneden en één waarin alleen bepaalde onderdelen of submerken van het merk zijn voorzien van labels en maatlijnen.

U kunt meerdere tekeningen van hetzelfde onderdeel maken in de Tekeningendatabase met behulp van de voorwaarden of wizards of met behulp van het dialoogvenster met tekeningeigenschappen.

Meerdere tekeningsheets met wizards maken

Voordat u begint, moet u ervoor zorgen dat u bestanden met tekeningeigenschappen (opgeslagen instellingen) hebt gemaakt om meerdere sheets (tekeningen) van hetzelfde onderdeel te maken, waarbij elk bestand de gewenste instellingen voor een specifiek doel en afzonderlijke sheetnummers bevat.

1. Klik op het tabblad Tekeningen & Lijsten op Tekeningen maken > Tekeningendatabase om het dialoogvenster Tekeningen maken - Tekeningendatabase te openen.
  2. Dubbelklik in de lijst op het gewenste wizardbestand om het dialoogvenster Eigenschappen hoofdtekening te openen.
  3. Klik op Tek. eigensch. bewerken... om het wizardbestand te openen.

Raadpleeg voor een voorbeeld van de inhoud van het wizardbestand Eigenschappen van hoofdtekeningen wijzigen.

4. Geef in het bestand de namen van de bestanden met tekeningeigenschappen op waarmee u meerdere tekeningsheets wilt maken.

Plaats in de regel set_drawing_attributes de bestandsnamen tussen haakjes zoals hieronder wordt weergegeven:

set_drawing_type(cast_unit)

set_drawing_attributes(sheet1, sheet2, sheet3)

set_filter(column_filter)

create_drawings()

5. Sla het wizardbestand met een nieuwe naam op.
  6. Selecteer in het model de onderdelen op basis waarvan u de tekeningen wilt maken.
  7. Klik op het nieuwe wizardbestand in de Tekeningendatabase en klik op Tekeningen maken. Tekla Structures maakt de tekeningen.

Meerdere tekeningsheets met tekeningeigenschappen maken

1. Open het dialoogvenster met tekeningeigenschappen door op de achtergrond van een geopende tekening te dubbelklikken.

2. Pas indien nodig de tekeningeigenschappen aan en wijzig de tekeningnaam zodat deze verwijst naar het type tekening dat u wilt maken, bijvoorbeeld FRAME 3D.

Raak het vak Sheet nummer niet aan.

3. Klik op Toepassen om de wijzigingen te behouden en het dialoogvenster open te houden.

4. Maak een tekening van het object door het geschikte commando te selecteren: Houd op het tabblad Tekeningen & Lijsten de Shift ingedrukt, klik op Tekeningen maken en klik op het tekeningtype.

5. Pas in het geopende dialoogvenster met tekeningeigenschappen de tekeningeigenschappen opnieuw aan en wijzig de naam zodat deze overeenkomt met het type van de nieuwe tekening, bijvoorbeeld KADER VOORAANZICHT.

6. Wijzig het sheetnummer in het vak Sheet nummer om een andere tekening van hetzelfde merk maar met een ander sheetnummer te krijgen.

7. Klik op Toepassen en maak een nieuwe tekening van hetzelfde object met andere eigenschappen.

8. Ga op dezelfde manier als in de stappen 5 - 7 door met het maken van alle bladen die u nodig hebt.

Voorbeeld

Een voorbeeld van hoe de Documentmanager meerdere tekeningen weergeeft: