Toegevoegde objecten rangschikken

2021
Tekla Structures

Toegevoegde objecten rangschikken

U kunt toegevoegde objecten zoals labels, maatlijnen of teksten op basis van de beveiligings- en plaatsingseigenschappen van elk tekeningobjecttype verplaatsen.

1. Open een tekening.
  2. Dubbelklik voor elk aanzicht op het kader om de weergave-eigenschappen te openen en klik op Beveiliging in de optiestructuur.
  3. Controleer de beveiligingseigenschappen, wijzig deze indien nodig en klik op Wijzigen.

Met beveiligingseigenschappen kunt u in tekeningen beveiligde gebieden definiëren om te voorkomen dat er tekst, labels of maatlijnen in dat gebied worden geplaatst.

4. Dubbelklik op objecten in uw tekening, zoals labels en maatlijnen en klik op Plaats... om de plaatsingsinstellingen indien nodig te controleren en te wijzigen.

Plaatseigenschappen definiëren waar en hoe ver de toegevoegde objecten worden geplaatst en de lege marge rondom het label. Als het object op vast is ingesteld, verplaatsen de commando's Objecten rangschikken de objecten en wordt de vaste toestand behouden.

5. Klik op OK en Wijzigen.
  6. Selecteer in de geopende tekening de toegevoegde objecten die u wilt rangschikken:
    • Selecteer de afzonderlijke objecten zoals labels, maatlijnen en teksten door Shift in te drukken en op de objecten te klikken.

• Gebruik de selectieknoppen om bijvoorbeeld alleen teksten, labels en associatieve opmerkingen te selecteren en gebruik gebiedsselectie om de door u gewenste objecten te selecteren.

• Als u bijvoorbeeld alleen labels of associatieve opmerkingen wilt selecteren, moet u eerst de selectieknop Onderdelen in tekeningen selecteren inschakelen en de onderdelen met bijvoorbeeld gebiedsselectie selecteren. Vervolgens kunt u met de rechtermuisknop klikken en Selecteer onderdeellabels selecteren.

• Een andere manier om alleen labels of associatieve opmerkingen te selecteren, is door Inhoudsbeheerder tekening in het zijvenster te openen, op Weergeven klikken om de Inhoudsbeheerder tekening te vullen, te controleren of de labelselectie actief is en de gewenste gebouwobjecten in de lijst te selecteren.

7. Op het tabblad Opmerkingen:
    • Als u markeringen en teksten in de buurt van de huidige locatie wilt rangschikken, klikt u op Objecten rangschikken > Dichtbij huidige locatie.

Met Tekla Structures worden de geselecteerde tekeningobjecten zodanig geplaatst dat deze niet met andere objecten overlappen. Objecten die zich op een vrije locatie bevinden, worden niet verplaatst en overlappende objecten worden verplaatst naar een locatie die zo dicht mogelijk bij de huidige locatie ligt.

• Als u markeringen en teksten wilt rangschikken die de huidige locatie negeren, klikt u op Objecten rangschikken > Huidige locatie negeren.

Tekla Structures plaats de gesselecteerde tekeningobjecten zo dat deze niet met andere objecten overlappen zonder dat de huidige locatie van de objecten wordt gecontroleerd.

• Als u de geselecteerde labels en opmerkingen wilt rangschikken zodat u het kruisen van aanhaallijnen vermijdt, klikt u op Labels rangschikken op het tabblad Opmerkingen. Vergeet niet dat u eerst de labels of opmerkingen moet selecteren.