Voorbeeld van een variabeleformule: Het aantal balusters berekenen aan de hand van een templateattribuut

Tekla Structures
2021
Tekla Structures

Voorbeeld van een variabeleformule: Het aantal balusters berekenen aan de hand van een templateattribuut

Dit voorbeeld geeft weer hoe u een variabeleformule maakt die het aantal balusters berekent op basis van het lengtetemplateattribuut van de ligger. De balusters zijn gemaakt aan beide uiteinden van de ligger en een ervan is gekopieerd met de component Array van objecten (29).

1. Klik op de werkbalk Gebruikerscomponenteditor op de knop Variabelen weergeven .

Het dialoogvenster Variabelen wordt geopend.

2. Maak drie nieuwe parametrische variabelen door op Toevoegen te klikken.
  3. Wijzig de variabele P1 als volgt:
    • In het vak Formule voert u 250 in.
    • In het vak Tekst in dialoogvenster voert u Eindafstand in.
  4. Wijzig de variabele P2 als volgt:
    • In het vak Formule voert u 900 in.
    • In het vak Tekst in dialoogvenster voert u Tussenafstand in.
  5. Wijzig de variabele P3 als volgt:
    • In het vak Type waarde selecteert u Aantal.
    • In het vak Tekst in dialoogvenster voert u Aantal balusters in.
  6. Vraag de GUID van de ligger op:
    1. Klik op het lint op Informatie objecten .
    2. Selecteer de balk.
    3. Controleer de GUID van de ligger in het dialoogvenster Informatie - Object.
  7. In het vak Formule van de variabele P3 voert u =(fTpl("LENGTH","ID50B8559A-0000-010B-3133-353432373038")-(P1*2))/P2 in.

fTpl("LENGTH","ID50B8559A-0000-010B-3133-353432373038") is het lengtetemplateattribuut van de ligger en ID50B8559A-0000-010B-3133-353432373038 is de GUID van de ligger.

Het aantal kolommen wordt als volgt berekend: eerst worden de eindafstanden van de lengte van de ligger afgetrokken en vervolgens wordt het resultaat gedeeld door de afstand tussen de kolommen.

8. Koppel in de Gebruikerscomponenteditor de variabelen P2 en P3 aan de eigenschappen van Array van objecten (29).
    1. Klik met de rechtermuisknop op dist_between_elem en selecteer Voeg vergelijking toe.
    2. Voer P2 na het is-gelijk-teken in en druk vervolgens op Enter.
    3. Klik met de rechtermuisknop op number_of_arrays en selecteer Voeg vergelijking toe.
    4. Voer P3 na het is-gelijk-teken in en druk vervolgens op Enter.

9. Koppel de eerste baluster aan het uiteinde van de ligger.
    1. Selecteer de baluster in het gebruikerscomponentaanzicht.
    2. Houd Alt ingedrukt en gebruik de gebiedsselectie (van links naar rechts) om de kolomhandles te selecteren.
    3. Klik met de rechtermuisknop en selecteer Koppel aan vlak.

10. Koppel de laatste baluster aan het andere liggeruiteinde door de instructies in stap 9 te volgen.
  11. Wijzig de afstandsvariabelen als volgt:
    1. In het vak Formule voert u =P1 in.
    2. In de lijst Zichtbaarheid selecteert u Verbergen.

12. Sla de gebruikerscomponent op.
  13. De gebruikerscomponenteneditor sluiten.

U kunt nu de tussenafstand en de eindafstand van de leuningkolommen wijzigen in het dialoogvenster van de gebruikerscomponent. Tekla Structures berekent het aantal balusters op basis van de tussenafstand, eindafstand en de lengte van de ligger.