Standaard knoopplaat (D6)

2021
Tekla Structures

Standaard knoopplaat (D6)

Standaard knoopplaat (D6) maakt u een knoopplaat en last deze aan de ligger of het kolomlijf. Er wordt automatisch aan elk uiteinde van de knoopplaat een schotje gemaakt.

Gemaakte objecten

• Knoopplaat

• Schotjes (2)

• Bouten

Als u windverbanden wilt maken en deze met de knoopplaat wilt verbinden, gebruikt u Knoopplaat buis in punten (S47), Platgeslagen buis in bout (S48) of Knoopplaat buis in bout (S49).

Gebruiken voor

Situatie Beschrijving

Knoopplaat aan het liggerlijf gelast

Voordat u begint

Maak een ligger of een kolom (H, W of C-profiel).

De knoopplaat wordt gemaakt met de eigenschappen die u op het tabblad Onderdelen definieert.

Selectievolgorde

1. Selecteer het hoofdonderdeel (ligger of kolom).

2. Wijs een punt op het hoofdonderdeel aan om de locatie van de verbinding aan te geven.

De verbinding wordt automatisch gemaakt wanneer u het punt aanwijst.

Onderdeelidentificatiecode

1

Knoopplaat

2

Schotje

Tabblad Afbeelding

Gebruik het tabblad Afbeelding om de afmetingen en de knoopplaat en het schotje te definiëren.

Onderdeelafmetingen

Beschrijving

1

Definieer de grootte van de hoekuitsnijding van de knoopplaat.

2

Randafstand bouten.

De randafstand is de afstand van het hart van een bout tot de rand van het onderdeel.

3

Aantal bouten.

4

Boutafstand.

Gebruik een spatie als scheidingsteken tussen de waarden voor de boutafstand.Voer een waarde in voor elke afstand tussen de bouten.Voer bijvoorbeeld twee waarden in als er drie bouten in zitten.

5

Definieer de offset van de knoopplaat vanaf de ligger of het kolomlijf.

6

Definieer de grootte van de hoekuitsnijding van het schotje.

7

Definieer de offset van de schotje vanaf de ligger of het kolomlijf.

Tabblad Onderdelen

Gebruik het tabblad Onderdelen om de eigenschappen van de knoopplaat en het schotje te definiëren.

Onderdeel Beschrijving

Knoopplaat, Schotje rechts, Schotje links

Definieer de dikte, breedte en hoogte van de knoopplaat en de schotjes.

Optie

Beschrijving

Standaard

Pos.nr.

Prefix en startnummer voor het positienummer van het onderdeel.

Sommige componenten hebben een tweede rij met velden waarin u het positienummer van het merk kunt invoeren.

Het standaard startnummer van het onderdeel wordt gedefinieerd in de categorie Componenten in het menu Bestand > Instellingen > Opties.

Materiaal

Materiaalkwaliteit.

Het standaardmateriaal wordt gedefinieerd in het vak Materiaal van onderdelen in de categorie Componenten in het menu Bestand > Instellingen > Opties.

Naam

De naam die in tekeningen en lijsten wordt weergegeven.

Tabblad Parameters

Gebruik het tabblad Onderdelen om de positie van de knoopplaat te definiëren.

Optie Beschrijving

Definieer de horizontale locatie van de knoopplaat met een referentiepunt.

Definieer de verticale locatie van de knoopplaat met een referentiepunt.

Selecteer de locatie van de knoopplaat.

Tabblad Bouten

Gebruik het tabblad Bouten om de bouteigenschappen te definiëren.

Basiseigenschappen van bouten

Optie

Beschrijving

Standaard

Boutdiameter

Boutdiameter.

Beschikbare diameters worden in de boutsamenstellingendatabase gedefinieerd.

Boutnorm

De boutnorm die in de component moet worden gebruikt.

Beschikbare normen worden in de boutsamenstellingendatabase gedefinieerd.

Tolerantie

De ruimte tussen de bout en het gat.

Draad in mat

Hiermee definieert u of de draad van de bout zich in de geboute onderdelen kan bevinden.

Deze optie heeft geen effect wanneer er bouten met volledige draad worden gebruikt.

Ja

Montage/werkplaats

Locatie waar de bouten moeten worden bevestigd.

Montage

Boutsamenstelling

Met de selectievakjes wordt gedefinieerd welke componentobjecten (bout, ringen en moeren) in de samenstelling van de bout worden gebruikt.

Als u alleen een gat wilt maken, moet u alle selectievakjes uitschakelen.

Als u de boutsamenstelling van een bestaande component wilt aanpassen, schakelt u het selectievakje Effect bij wijzigen in en klikt u op Wijzigen.

Extra boutlengte

Definieer hoeveel de bout langer moet worden.Gebruik deze optie bijvoorbeeld wanneer diverse verflagen een langere boutlengte vereisen.

Boutgroep

Selecteer of er meerdere of één enkele boutgroep wordt gemaakt.

Tabblad Algemeen

Klik voor meer informatie op de onderstaande koppeling:

Tabblad Algemeen

Tabblad Berekening

Klik voor meer informatie op de onderstaande koppeling:

Tabblad Berekening