De weergave van de stavendatabase rangschikken

2021
Tekla Structures

De weergave van de stavendatabase rangschikken

U kunt de weergave van de stavendatabase rangschikken in het dialoogvenster Stavendatabase om aan uw behoefte en manier van werken te voldoen. U kunt bijvoorbeeld wijzigen hoe de staafdefinities worden gegroepeerd, bepaalde eigenschappenkolommen verbergen of de volgorde van de eigenschappenkolommen wijzigen. U kunt ook definities filteren en deze met sterretjes en tags markeren.

Sommige van deze methoden werken ook op dezelfde manier in het dialoogvenster Staaf selecteren; groeperen op een aantal eigenschappen, eigenschappenkolommen weergeven en verbergen, de volgorde van de kolommen wijzigen, filteren en van sterren voorzien. Het dialoogvenster Staaf selecteren wordt geopend wanneer u op de knop ... naast het vak Grootte in de eigenschappen van een wapeningsobject of in een componentdialoogvenster klikt om een staafdefinitie te selecteren.

De statusbalk onderaan de dialoogvensters Stavendatabase en Staaf selecteren geven nuttige informatie weer, zoals:

• Het aantal definities in de geselecteerde groep.

• De eigenschap waarmee de definities worden gegroepeerd.

• De eigenschap waarmee de definities worden gesorteerd.

Het pijlsymbool geeft aan of sorteervolgorde oplopend of aflopend is.

In het dialoogvenster Stavendatabase geeft de statusbalk ook het aantal geselecteerde definities weer.

De wijzigingen die u in de indeling van het dialoogvenster aanbrengt, worden automatisch opgeslagen in het bestand rebar_catalog.settings.UI in de map ..\Users\<user>\AppData\Local\Trimble\Tekla Structures\<version>\Catalogs\. Tekla Structures gebruikt de opgeslagen indeling de volgende keer dat u het dialoogvenster opent.

Het databaselint weergeven of verbergen

U kunt het lint indien nodig in het dialoogvenster Stavendatabase en in het dialoogvenster Staaf selecteren weergeven of verbergen.

Het lint wordt standaard weergegeven in het dialoogvenster Stavendatabase maar verborgen in het dialoogvenster Staaf selecteren.

• Als u het lint wilt weergeven, klikt u op de pijl omlaag aan de rechterkant van de titelbalk van het lint (Home).

• Als u het lint wilt verbergen, klikt u op de pijl omhoog aan de rechterkant van de titelbalk van het lint (Home).

Het groeperen van staafdefinities wijzigen

U kunt de eigenschap selecteren waarmee de staafdefinities in de stavendatabase worden gegroepeerd. De staafdefinities worden standaard op kwaliteit gegroepeerd.

1. Klik in het menu Bestand op Databases > Stavendatabase om het dialoogvenster Stavendatabase te openen.

U kunt ook het dialoogvenster Staaf selecteren gebruiken.

2. Klik op Groeperen op en selecteer vervolgens de eigenschap waarmee u de staafdefinities wilt groeperen.

De definities kunnen worden gegroepeerd op eigenschappen waarvan de eigenschappenkolommen zichtbaar zijn. U kunt bijvoorbeeld Grootte of Doorsnede oppervlakte selecteren.

De eigenschappen die beschikbaar zijn, kunnen in de dialoogvensters Stavendatabase en Staaf selecteren variëren.

Werken met eigenschappenkolommen in de weergave van de database

U kunt de weergave van de stavendatabase in het dialoogvenster Stavendatabase en in het dialoogvenster Staaf selecteren rangschikken door de eigenschappenkolommen weer te geven en te verbergen en door de volgorde, sorteervolgorde en breedte van de kolommen te wijzigen.

De kolom Favoriet is altijd zichtbaar en u kunt deze niet verbergen.

Taak Actie

Een eigenschappenkolom weergeven of verbergen

1. Klik op Kolommen weergeven om een lijst met de beschikbare eigenschappenkolommen te openen.

Een vinkje voor een kolomnaam geeft aan dat de kolom zichtbaar is.

2. Als u een kolom wilt weergeven, klikt u op de kolomnaam om een vinkje vóór de kolomnaam toe te voegen.

3. Als u een kolom wilt verbergen, klikt u op de kolomnaam om het vinkje te verwijderen.

De volgorde van de eigenschappenkolommen wijzigen

Sleep een kolomkop naar een nieuwe locatie.

De sorteervolgorde van een eigenschappenkolom wijzigen

Klik op de kolomkop.

Het pijlsymbool naast de kolomkop geeft aan de sorteervolgorde oploopt of afloopt.

U sorteert waarden als volgt op twee eigenschappen en in twee kolommen:

1. Sorteer op één kolom.

2. Houd Shift ingedrukt en sorteer vervolgens op de andere kolom.

De grootte van een eigenschappenkolom wijzigen

Versleep de rand tussen deze en de volgende kolomkop. Bijvoorbeeld:

U kunt ook op Kolommen aanpassen klikken om de breedtes van de zichtbare kolommen aan te passen, zodat de hoogste waarde in elke kolom wordt weergegeven.

Staafdefinities van filteren

U kunt definities filteren in zowel het dialoogvenster Stavendatabase als in het dialoogvenster Staaf selecteren. U kunt het filteren samen met de andere methoden (zoals sorteren) gebruiken om het aantal definities die in de weergave van de stavendatabase worden weergegeven te beperken.

1. Klik in het menu Bestand op Databases > Stavendatabase om het dialoogvenster Stavendatabase te openen.

U kunt ook het dialoogvenster Staaf selecteren gebruiken.

2. Voer in het vak Filteren de zoekterm of filtercriteria in.

Als u bijvoorbeeld staafdefinities wilt vinden die geschikt zijn voor beugels en spanstaven, voert u tie in.

Tekla Structures geeft de groepen weer die overeenkomende definities bevatten.

3. Een groep selecteren.

Tekla Structures geeft de overeenkomende definities in de groep weer, bijvoorbeeld de definities die Gebruik hebben ingesteld op tie/stirrup.

Sterretjes aan staafdefinities toevoegen

U kunt belangrijke of staafdefinities van uw voorkeur met sterretjes markeren, zodat u deze definities later eenvoudig kunt vinden. De definities die zijn gemarkeerd met gele sterretjes verschijnen in de groep Favorieten in de stavendatabase. Van sterren voorzien is gebruikerspecifiek, dus is het alleen voor u zichtbaar.

De instellingen voor het voorzien van sterren worden in de huidige modelmap in het bestand rebar_catalog.settings.user.<username> opgeslagen waarbij het suffix <username> uw gebruikersnaam is.

Als u definities van sterren hebt voorzien, wordt het dialoogvenster Stavendatabase geopend met de groep Favorieten geselecteerd.

1. Klik in het menu Bestand op Databases > Stavendatabase om het dialoogvenster Stavendatabase te openen.

U kunt ook het dialoogvenster Staaf selecteren gebruiken.

2. Blader of zoek naar de definities die u met sterretjes wilt markeren.
  3. Klik in de definitielijst op het witte stersymbool in de kolom Favoriet voor elke definitie die u aan de groep Favorieten wilt toevoegen.

De kolom Favoriet is standaard de eerste kolom en het stersymbool bevindt zich aan het begin van elke definitierij.

Het stersymbool wordt geel en de definitie wordt toegevoegd aan de groep Favorieten.

4. Als u het voorzien van sterren uit een definitie wilt verwijderen, klikt u op het gele stersymbool op de definitierij.

Het stersymbool wordt weer wit en de definitie wordt uit de groep Favorieten verwijderd.

Tags aan staafdefinities toevoegen

In het dialoogvenster Stavendatabase kunt u tags aan staafdefinities toevoegen. U kunt tags gebruiken om trefwoorden of andere metagegevens aan de definities toe te voegen.

U kunt bijvoorbeeld tags zoals Roestvrij en Zuurbestendig gebruiken.

Tags zijn modelspecifiek en worden opgeslagen in het bestand rebar_catalog.settings in de huidige modelmap.

1. Klik in het menu Bestand op Databases > Stavendatabase om het dialoogvenster Stavendatabase te openen.
  2. Selecteer de definities die u van een tag wilt voorzien.
  3. Voer de tag in het vak Tags in de rechterbenedenhoek van het dialoogvenster Stavendatabase in en druk vervolgens op Enter.

Als u meerdere tags aan een definitie wilt toevoegen, voert u de volgende tag in het volgende tagvak in en drukt u op Enter.

Elke groep definities met tags verschijnt met het symbool achter de groep Favorieten.

4. Als u een tag uit een definitie wilt verwijderen, selecteert u de definitie en klikt u op het X-symbool achter de tagnaam in het gedeelte Tags in het eigenschappengebied.
  5. Als u een tag volledig wilt verwijderen, selecteert u de groep met tags, selecteert u alle definities in de groep en klikt u vervolgens op het X-symbool achter de tagnaam in het gedeelte Tags in het eigenschappengebied.
  6. Klik op Opslaan om de wijzigingen in de stavendatabase op te slaan.