Het eenvoudig modelleren van gebogen vormen: verbeteringen in vrijgevormde stalen platen en vrijgevormde betonnen platen

Tekla Structures
2020
Tekla Structures

Het eenvoudig modelleren van gebogen vormen: verbeteringen in vrijgevormde stalen platen en vrijgevormde betonnen platen

In Tekla Structures 2020 is het maken van vrijgevormde stalen platen en vrijgevormde betonnen platen verder verbeterd. U kunt nu nog complexere gebogen vormen modelleren met behulp van constructieobjecten met polybogen. Voorheen kon u in Tekla Structures 2019i alleen constructielijnen, bogen of cirkels gebruiken om de vrijgevormde onderdelen te maken. Daarnaast kunt u nu vrijgevormde platen in onderdeeltekeningen uitslaan.

Voorbeelden van vrijgevormde onderdelen met polybogen:

Een vrijgevormde stalen plaat of een vrijgevormde betonnen plaat met behulp van constructiepolybogen maken

1. Maak de benodigde constructiepolybogen die door de door u aangewezen punten lopen en die rechte en gebogen segmenten kunnen hebben. De vorm van het vrijgevormde onderdeel is gebaseerd op de vorm van de constructiepolyboog.

Als u vrijgevormde onderdelen met een tangentiële vorm wilt maken, gebruikt u de opties Boog maken met raaklijn of Raaklijn maken op de werkbalk van de constructiepolyboog.

Als u alleen vrijgevormde onderdelen met rechte segmenten wilt maken, gebruikt u de optie Plaats de lijnen .

2. Begin met het maken van een vrijgevormde stalen plaat of vrijgevormde betonnen plaat met behulp van de constructieobjecten met polybogen:

• Als u een vrijgevormde stalen plaat wilt maken, klikt u op Staal > Plaat > Vrijgevormde plaat.

• Als u een vrijgevormde betonnen plaat wilt maken, klikt u op Beton > Plaat > Vrijgevormde plaat maken.

3. Klik op de werkbalk die verschijnt op een knop om op te geven of het onderdeel moet worden gemaakt door twee constructiepolybogen te gebruiken of door een constructiepolyboog en een punt te gebruiken.

• Gebruik twee constructiepolybogen om het vrijgevormde onderdeel te creëren:

1. Selecteer de eerste constructiepolyboog:

2. Selecteer de tweede constructiepolyboog:

3. Tekla Structures maakt de vrijgevormde plaat tussen de geselecteerde constructiepolybogen.

De constructiepolybogen hoeven niet hetzelfde aantal segmenten te hebben, zolang ze beide tangentieel zijn.

• Gebruik één constructiepolyboog en een punt om het vrijgevormde onderdeel te maken:

1. Selecteer de constructiepolyboog:

Tekla Structures geeft een voorbeeld van de onderdeelgeometrie weer. Gebruik het voorbeeld om de richting en de hoogte van het vrijgevormde onderdeel in te stellen.

2. Wijs een punt aan.

Tekla Structures maakt het vrijgevormde onderdeel op basis van het voorbeeld.

4. Als u de vorm van het vrijgevormde onderdeel wilt wijzigen, gebruikt u de maatlijnhandles voor rechtstreekse wijziging en de maatlijnwaarden.

Vrijgevormde platen uitslaan

U kunt nu vrijgevormde platen in onderdeeltekeningen uitslaan.

Het uitslaan werkt voor vrijgevormde platen die van enkelvoudige geometrie naar enkelvoudige geometrie zijn gemaakt en voor vrijgevormde platen van tangentiële polybogen.

Voorbeelden van uitgeslagen vrijgevormde platen die van enkelvoudige geometrie naar enkelvoudige geometrie zijn gemaakt:

Voorbeelden van vrijgevormde platen van tangentiële polybogen: