Tekla Structures-kantoorlicentieverlening voor beheerders

2020
Tekla Structures

Tekla Structures-kantoorlicentieverlening voor beheerders

De informatie op deze pagina is niet geldig voor online abonnementen.

Kantoorlicenties zijn een alternatief voor de standaard online Tekla Structures-licentie. Of u een kantoorlicentie of een online abonnement gebruikt, wordt bepaald wanneer u een licentie aanschaft, zodat u niet zelf tussen de twee distributiemethodes kunt wisselen. U activeert de lokale licenties op een licentieserver die u op uw eigen computerhardware installeert. Tekla Structures-installaties voor één of meer gebruikers verbinden met de licentieserver om een licentie te reserveren.

Lokale licentie technologie

Met lokale licentie verlening Tekla Structures gebruikt u FlexNet- (FlexNet Publisher licentiebeheer) licentiesysteem met Flexera-Software. We verstrekken behalve het algemene FlexNet-platform onze eigen specifieke Tekla-tools waarmee enkele standaardtools worden vervangen. Deze hebt u mogelijk aangetroffen toen u andere softwareproducten hebt gebruikt die FlexNet voor licentieverlening gebruiken.

De licentieserversoftware is compatibel met verschillende versies van Tekla Structures. Als u wilt zien welke licentieserver u met uw huidige Tekla Structures-versie moet gebruiken, raadpleegt u Hardwareaanbevelingen voor Tekla-licentieserver. De licenties zijn behalve de hoogste toegestane versie die in de licentie wordt vermeld, ook compatibel met oudere versies van Tekla Structures. De licentie wordt bijgevoegd in een e-mail naar u verzonden als een HTML-bestand van het licentiecertificaat.

Opmerking:

Bewaar back-ups van uw licentiecertificaten op een veilige plek.

Lokale licentieverlening op uw werkstation

Als er weinig gebruikers in uw organisatie zijn en u dezelfde licenties niet met gebruikers hoeft te delen, installeert u een licentieserver rechtstreeks op het Tekla Structures-werkstation. Wanneer u een licentie op de lokale licentieserver activeert, gebruikt Tekla Structures altijd die licentie en kunt u Tekla Structures ook offline starten zonder een licentie te lenen. Als u deze manier van configuratie wilt gebruiken, raadpleegt u Installeer en licensieer Tekla Structures.

Voor organisaties met veel gebruikers is het niet optimaal om een licentieserver op elk werkstation te installeren en te beheren vanwege het extra werk wat het met zich meebrengt, het gebrek aan zichtbaarheid en het onvermogen om flexibel licenties tussen gebruikers te kunnen delen. In die situatie is het beter om een centrale licentieserver in uw interne netwerk te configureren.

Licentieserver in uw lokale netwerk (LAN) (netwerklicenties)

De onderstaande afbeelding geeft weer hoe de licentieverlening in een gebruikelijke zakelijk configuratie werkt, waar licenties op een centraal beheerde licentieserver worden geactiveerd.

1. Een beheerder (hoofdgebruiker of IT-beheerder) ontvangt licentiecertificaten voor nieuwe en bijgewerkte FlexNet-licenties als e-mailbijlagen.

2. De beheerder activeert en beheert de FlexNet-licenties in de Tekla License Administration Tool op de licentieserver die in uw organisatie is geïnstalleerd.

Voor een geslaagde activering moet het systeem contact kunnen maken met de activeringsservice voor de online licentie van Trimble.

3. De beheerder voegt gebruikers aan uw organisatie toe en verleent toegang tot uw gekochte online licenties in de Tekla Online Admin tool.

Uitzonderingen: educational gebruikers moeten zelf hun gratis Tekla Student-abonnement ophalen bij de Tekla Campus-site.

4. Tekla Structures-installaties op de werkstations van de eindgebruikers reserveren een licentie op de licentieserver in de cloud wanneer een gebruiker Tekla Structures start of aan Tekla Model Sharing deelneemt. Als de gebruiker Tekla Structures niet meer gebruikt, wordt de licentiereservering ingetrokken.

• U kunt gebruikers optioneel toestaan licenties voor een ingestelde periode te lenen, waardoor de gebruiker Tekla Structures zonder netwerktoegang naar de licentieserver kan starten. Als u een licentie wilt lenen, moet de gebruiker de License Borrow Tool op het werkstation hebben geïnstalleerd.

• Online licenties kunnen niet worden geleend; gebruikers moeten internettoegang hebben om Tekla Structures met een online licentie te kunnen starten. Raadpleeg voor meer informatie over online licenties Trimble Identities en Tekla Online-licenties beheren.

Tekla Structures bewaart licenties in vertrouwde opslag. Dit betekent dat Tekla Structures geen drie-serverredundantie ondersteunt waar licenties in licentiebestanden worden bewaard. U kunt echter een willekeurig aantal licentieservers hebben en zoekpaden gebruiken om ze te definiëren en te vinden.

Meerdere licentieservers in één bedrijf gebruiken

U wilt uw licentiepool mogelijk over meerdere servers in uw bedrijf verspreiden. Mogelijk hebt u in veel steden kantoren, waarbij elk kantoor een eigen licentieserver heeft of wilt u de licentiepool mogelijk eenvoudigweg verdelen om onderbreking die door de uitvaltijd van de server wordt veroorzaakt tot een minimum te beperken.

U hoeft niet alle licenties op dezelfde licentieserver te activeren zelfs niet als ze van hetzelfde licentiecertificaat zijn. U kunt bijvoorbeeld uw totale licentierechten over meerdere servers verdelen door eenvoudigweg één helft van uw licenties op de ene server en de andere helft van de licenties op een andere server te activeren. Of als een ander voorbeeld kunt u enkele licenties op een algemene server activeren en de rest lokaal op de computer van elke gebruiker. U kunt de locatie van de licenties eenvoudig wijzigen door ze op één licentieserver te deactiveren en op een andere te activeren zodat u op den duur het aantal licenties aan wijzigingen in uw aantal gebruikers kunt aanpassen.

U kunt in Tekla Structures twee serveradressen definiëren die door een puntkomma (;) worden gescheiden. Als er een onderhoudsonderbreking op een van de servers is, kunt u de licentie van de andere server te halen.

Opmerking:

Het definiëren van meerdere licentieservers kan het opstarten van Tekla Structures vertragen. Daarom raden we u niet aan meer dan twee servers te definiëren.

Licentieserverhardware

De Tekla-licentieserver heeft geen hardware met hoge prestaties nodig. Het is echter belangrijk om te zorgen en dat de netwerkverbinding en de serverhardware betrouwbaar zijn en het serversysteem zorgvuldig wordt onderhouden.

Opmerking:

Deactiveer uw licenties voordat u wijzigingen aan de hardware aanbrengt of een belangrijke upgrade van het besturingssysteem op de licentieservercomputer uitvoert. Bewaar kopieën van uw licentiecertifica(a)t(en) op een veilige plek voor het geval er iets niet misgaat, zodat u de gedeactiveerde licenties op een ander systeem eenvoudig en snel kunt activeren. U kunt dezelfde licenties alleen opnieuw activeren als ze eerst op het vorige systeem zijn gedeactiveerd. Als het licentieserversysteem met de nog geactiveerde licenties permanent onbruikbaar wordt, neemt u voor hulp contact op met uw lokale helpdesk van Tekla.

Raadpleeg Hardwareaanbevelingen voor Tekla-licentieserver voor informatie over besturingssystemen en platformen voor virtuele machines.

Configuratiefuncties

U hebt een verfijnde controle over het licentiegebruik:

• U kunt het licentiegebruik controleren op basis van het licentietype (bedrijfsmatig/thuisgebruik) of de Tekla Structures-configuratie.

• U kunt een minimum- en maximumaantal licentiegebruikers/gebruikersgroepen definiëren die beschikbaar moeten zijn.

• U kunt het lenen van licenties van benoemde gebruikers/gebruikersgroepen toestaan of voorkomen.

De configuraties kunnen worden uitgevoerd op basis van hostadressen, afzonderlijke gebruikersnamen of door gebruikersgroepen. Raadpleeg voor meer informatie Lokale licentietoegangsrechten (tekla.opt) wijzigen.

Controlelijsten voor licentie-implementatie

Er zijn verschillende vereisten waar de beheerder rekening mee moet houden voordat met FlexNet-licentieverlening kan worden begonnen. Bekijk de volgende lijsten:

Extra informatiebronnen

Behalve de Tekla Structures-specifieke documentatie kunt u handige informatie over het FlexNet-systeem vinden in de documenten die bij de installatie wordt geleverd en in Tekla Downloads. De volgende Flexbeheerdershandboeken van het Net-licentiebeheerssysteem van Flexera Software zijn algemene handleidingen die bijvoorbeeld instructies over het maken van gebruikersgroepen en het beheren van toegangsrechten bevatten.

• C:\Tekla\License\Server\fnp_LicAdmin.pdf
  • C:\Tekla\License\Server\LicenseAdministration.pdf