Verbeteringen in Inhoudsbeheerder tekening, labels en opmerkingen

Tekla Structures
2018i
Tekla Structures

Verbeteringen in Inhoudsbeheerder tekening, labels en opmerkingen

Er zijn veel verbeteringen aangebracht bij opmerkingen, Inhoudsbeheerder tekening , handmatige labels, de plaatsing van opmerkingen en de samenvoeging van labels.

Opmerkingen - nieuw tabblad in de Tekening Editor

Een nieuw tabblad is Opmerkingen toegevoegd aan het lint van de Tekening Editor. Alle opmerkingen zoals labels, opmerkingen, symbolen, teksten en stramienlabels zijn daar samen geplaatst met de commando's voor de uitlijning en zones van opmerkingen. Voorheen bevonden deze commando's zich op het tabblad Tekening.

Verbeterde Inhoudsbeheerder tekening

De Inhoudsbeheerder tekening is verder verbeterd voor Tekla Structures versie 2018i.

• Als u nu gebouwobjecten of labels in de tekening selecteert en markeert, kunt de gerelateerde objecten gemarkeerd zien in de lijst Inhoudsbeheerder tekening. Voorheen kon u objecten in de lijst selecteren en op die manier labels of objecten in de tekening markeren en selecteren, maar niet andersom.

• Maatlijnlabels worden in de Inhoudsbeheerder tekening nu beschouwd en geteld als labels. Met het commando Selecteer onderdeellabels in het contextmenu van de tekening kunt u de maatlijnlabels selecteren voor de objecten die u in de tekening hebt geselecteerd en u kunt al deze labels in één keer wijzigen of ze verwijderen door bijvoorbeeld op Delete op het toetsenbord te drukken.

In het voorbeeld hieronder is een wapeningsobject geselecteerd in de lijst Inhoudsbeheerder tekening en is de labelselectieknop geactiveerd. De maatlijn en maatlijnlabels zijn in de tekening geselecteerd en gemarkeerd:

In het volgende voorbeeld is een maatlijn geselecteerd in de tekening en markeert Tekla Structures de gerelateerde wapening in de lijst Inhoudsbeheerder tekening.

• U kunt nu gebruik maken van de operatoren OR en AND in zoekopdrachten in de Inhoudsbeheerder tekening. AND is de standaardoperator, dus u hoeft deze niet in te voeren.

Als u bijvoorbeeld alle grondliggers ( GROUND_BEAM ) en funderingen ( FOOTING ) wilt vinden, voert u in: FOOTING OR GROUND_BEAM. Als u alleen grondliggers met positienummer GB/1 wilt vinden, voert u in: GROUND_BEAM GB/1.

Voor meer informatie over de Inhoudsbeheerder tekening raadpleegt u Inhoudsbeheerder tekening.

Labels toevoegen met behulp van eigenschappen op aanzichtniveau of huidige eigenschappen

• Het commando voor het toevoegen van labels in gebouwobjecten is gewijzigd. Voorheen kon u met het commando Plaats onderdeel label in het contextmenu labels toevoegen met behulp van labeleigenschappen op aanzichtniveau. Met het nieuwe commando Plaats Label hebt u nu de mogelijkheid om te selecteren of u labeleigenschappen op aanzichtniveau of huidige labeleigenschappen wilt gebruiken.

• U kunt het commando Plaats Label gebruiken voor alle gebouwobjecten in tekeningen, inclusief wapening. Het commando Wapeningslabel is verwijderd.

Raadpleeg voor meer informatie over het handmatig toevoegen van labels Handmatig onderdeellabels in tekeningen toevoegen.

Verbeteringen in de plaatsing van labels en opmerkingen

• Als u labels, opmerkingen of maatlijnen rangschikt met behulp van een van de twee commando's Plaats tekening objecten (Vrije plaatsing) in het contextmenu, wordt de plaatsing van deze objecten automatisch ingesteld op vrij.
  • Als de plaatsing voor associatieve opmerkingen is ingesteld op vrij, probeert Tekla Structures nu een optimale locatie voor de opmerkingen te vinden wanneer u de beveiligingsinstellingen wijzigt. Als de plaatsing is ingesteld op vast, blijven de opmerkingen ook wanneer u de beveiligingsinstellingen wijzigt op hun vaste locatie.

Verbeteringen bij het samenvoegen van labels

• U kunt nu onderdeellabels en boutlabels handmatig samenvoegen als hun inhoud overeenkomt. Voorheen kon u alleen wapeningslabels handmatig samenvoegen. Voorwaarde voor het samenvoegen van de boutlabels is dat ze niet al zijn samengevoegd.

Als u labels wilt samenvoegen, selecteert u de labels, klikt u er met de rechtermuisknop op en selecteert u Samenvoegen. Als u de samengevoegde labels moet splitsen, klikt u met de rechtermuisknop op het label en selecteert u Splitsen.

• Aanhaallijninstellingen voor samengevoegde labels zijn toegevoegd aan de labeleigenschappen. Het is nu mogelijk om bijvoorbeeld met de optie Aanhaallijn naar 1 punt een aanhaallijn te definiëren die van het labelkader loopt naar elk onderdeel waar het label aan is gerelateerd.

• Als het samenvoegen van onderdeellabels om de een of andere reden mislukt, wordt een nieuwe foutmelding in de statusbalk weergegeven: 'Labeleigenschappen komen niet overeen. Kan niet alle labels samenvoegen.'

• Samengevoegde las- en boutlabels worden nu automatisch gesplitst wanneer de tekening wordt geopend als de samenvoeging niet meer geldig is.

Raadpleeg voor meer informatie over het samenvoegen van labels Labels samenvoegen.

Raadpleeg voor meer informatie over het samenvoegen van laslabels Laslabels samenvoegen.

Verbeteringen bij associatieve opmerking

• Voorheen konden associatieve opmerkingen alleen onderdeel voor onderdeel handmatig worden toegevoegd. U kunt nu meerdere associatieve opmerkingen tegelijk toevoegen door de benodigde onderdelen te selecteren, met de rechtermuisknop te klikken en Toevoegen associatieve opmerking te selecteren. Tekla Structures plaatst de opmerkingen op de optimale locatie met behulp van het toegepaste type aanhaallijn.

• Een nieuwe optie bestaat uit het plaatsen van de opmerking langs het onderdeel en niet midden op een onderdeelvlak. Het pictogram is ook gewijzigd:

• Associatieve opmerkingen worden nu optimaler geplaatst als u het type aanhaallijn wijzigt en de plaatsing is ingesteld op vrij.

• De toets Shift ingedrukt houden en associatieve opmerkingen in tekeningen verslepen werkt nu zo dat het niet mogelijk is om het basispunt van de aanhaallijn buiten het gekoppelde object te verplaatsen.

• Met het commando Selecteer onderdeellabels in het contextmenu selecteert u nu ook associatieve opmerkingen.

Raadpleeg voor meer informatie over associatieve opmerkingen Associatieve opmerkingen in tekeningen toevoegen.

Staaflabels samenvoegen

• Als het samenvoegen van de staaflabels niet lukt vanwege instellingen die niet compatibel met het samenvoegen zijn of door andere fouten in instellingen, wordt een nieuwe foutmelding weergegeven: 'Kan niet alle labels samenvoegen. Controleer de toegepaste samengevoegde staaflabelinstellingen'.

• Wanneer u meerdere wapeningslabels samenvoegt en de labeltekst erg lang is, wordt er nu een foutmelding weergegeven en worden de labels niet samengevoegd.

Raadpleeg voor meer informatie over het samenvoegen van wapeningslabels Labels samenvoegen.

Standaardgrootte gat is gewijzigd in Negeer grootte in de eigenschappen voor boutlabels

In de eigenschappen van boutlabels in tekeningen is de naam van de instelling Standaardgrootte gat nu gewijzigd in Negeer grootte. Met deze instelling filtert u boutlabels met een standaardgrootte uit tekeningen, wat inhoudt dat Tekla Structures boutlabels met de gedefinieerde grootte niet in tekeningen weergeeft.