Nauwkeuriger rekenmodellen en andere rekenmodelverbeteringen

Tekla Structures
2018
Tekla Structures

Nauwkeuriger rekenmodellen en andere rekenmodelverbeteringen

Tekla Structures 2018 wordt geleverd met veel belangrijke verbeteringen in het rekenmodel.

Nieuwe methode om rekenmodellen te genereren

De methode die Tekla Structures gebruikt om rekenmodellen te maken, is in versie 2018 verbeterd. Rekenonderdelen worden nu automatisch nauwkeuriger gekoppeld en de knooppunten worden op de juiste locaties gemaakt. Dit resulteert in eenvoudiger en duidelijker rekenmodellen en vermindert het aantal buigstijve verbindingen en de noodzaak van handmatige bewerking in de rekenmodellen. Liggers, kolommen en windverbanden kunnen nu bijvoorbeeld met één enkel knooppunt worden gekoppeld in plaats van meerdere knooppunten en buigstijve verbindingen.

Fysiek model Rekenmodel (2017i) Rekenmodel (2018)

Als u een bestaand model met rekenmodellen in Tekla Structures 2018 opent en een rekenmodel activeert, maakt Tekla Structures het rekenmodel opnieuw met deze nieuwe methode.

Als u de methode voor het opstellen van het rekenmodel die in Tekla Structures 2017i en vorige versies wordt gebruikt moet terugdraaien, stelt u de nieuwe variabele XS_​AD_​ANALYSIS_​PLANES_​ENABLED in op FALSE. Deze variabele is modelspecifiek.

Een rekenmodel gebruiken om naar Tekla Structural Designer te exporteren

U kunt nu een Tekla Structures -rekenmodel samen met het fysieke model naar Tekla Structural Designer exporteren. Voorheen kon u alleen het fysieke model naar Tekla Structural Designer exporteren. Tekla Structural Designer importeert nu het rekenmodel met het fysieke model en het resulterende model en de rekenresultaten zijn nauwkeuriger.

De betonnen balken kunnen in Tekla Structures bijvoorbeeld op verschillende manieren ten opzichte van hun referentieas worden geplaatst en toch worden ze in het Tekla Structural Designer-model met de betonnen kolommen verbonden.

Ook worden de begin- en eindpunten van het rekenonderdeel nu naar Tekla Structural Designer geëxporteerd.

Als u een rekenmodel naar Tekla Structural Designer wilt exporteren, doet u het volgende:

• Gebruik het nieuwe commando Exporteren > Tekla Structural Designer met rekenmodel in het menu Bestand.
  • Als u Tekla Structural Designer als de rekenapplicatie voor een rekenmodel hebt ingesteld, selecteert u in het dialoogvenster Rekenmodellen het rekenmodel en klikt u op Exporteren.

Raadpleeg voor meer informatie Een model van Tekla Structures naar een rekenapplicatie exporteren.

Raadpleeg ook Tekla Structures met een rekenapplicatie koppelen.

Wijzigingen van Tekla Structural Designer in een rekenmodel importeren

In Tekla Structures 2018 kunt u nu de wijzigingen importeren die u in Tekla Structural Designer hebt aangebracht en het bijbehorende rekenmodel in Tekla Structures bijwerken. U kunt de nieuwe in Tekla Structural Designer gemaakte onderdelen, profiel- en materiaalwijzigingen en berekeningsresultaten importeren.

De locatie van bestaande onderdelen wijzigt niet in Tekla Structures , zelfs niet als u de corresponderende onderdelen in Tekla Structural Designer hebt verplaatst.

Als u de wijzigingen van Tekla Structural Designer wilt importeren, selecteer u het rekenmodel in het dialoogvenster Rekenmodellen in Tekla Structures en klikt u op Haal resultaten op.

Raadpleeg voor meer informatie ana_import_from_Tekla_Structural_Designer.html#TASK_1E0098B1ECD24E84A6F07A082F20B20A.

Verbeteringen bij het definiëren van rekenmodelinhoud en -filters

De methoden van het definiëren van de inhoud van een rekenmodel zijn verbeterd. Rekenmodelfilters voor hoofd- en aansluitende rekenonderdelen zijn verbeterd en er is een nieuw filter voor windverbanden toegevoegd. De rekenmodelfilters zijn gebaseerd op selectiefilters. U hoeft de rekenmodelfilters niet meer opnieuw toe te passen als er wijzigingen in het fysieke model of de rekenmodelinhoud zijn aangebracht.

De automatische herkenning van de aansluitende en windverbandonderdelen werken alleen in sommige bepaalde gevallen, zoals voor spanten.

Wijzigingen in het dialoogvenster Eigenschappen rekenmodel

In het dialoogvenster Eigenschappen rekenmodel zijn de instellingen op het tabblad Rekenmodel en verbeterd en gereorganiseerd.

• De volgorde van de instellingen is als volgt gewijzigd:

• Tekla Structural Designer is nu in de lijst Rekenapplicatie beschikbaar als een optie.
  • De naam Wijze van genereren is gewijzigd in Inhoud rekenmodel en de standaardwaarde is nu Geselecteerde onderdelen en lasten.
  • De naam Filter is gewijzigd in Filter rekenmodel.
  • Een nieuwe instelling Filter windverbandonderdeel is toegevoegd.

Gebruik Filter windverbandonderdeel om te definiëren welke opgenomen rekenmodelobjecten als verbanden worden beschouwd. De rekenknooppunten van de windverbanden kunnen vrijer worden verplaatst dan die van hoofdrekenonderdelen wanneer het rekenmodel wordt gemaakt.

• Filter aansluitend onderdeel is bijgewerkt: de optie Aansluitende onderdelen automatisch detecteren en het selectievakje Opnieuw toepassen op alle onderdelen zijn verwijderd.

Gebruik Filter aansluitend onderdeel om te definiëren welke van de opgenomen rekenmodelobjecten als aansluitende rekenonderdelen worden beschouwd. De knooppunten van de aansluitende rekenonderdelen kunnen vrijer worden verplaatst dan de knooppunten van de hoofdrekenonderdelen wanneer het rekenmodel wordt gemaakt.

• De knop Meer instellingen is verwijderd en alle instellingen zijn direct zichtbaar.
  • De instelling Standaard as voor aansluitende onderdelen behouden is verwijderd.

Raadpleeg voor meer informatie over de eigenschappen van het rekenmodel Rekenmodeleigenschappen.

Wijzigingen in rekenklassen en knooppuntkleuren

Tekla Structures 2018 introduceert nieuwe rekenklassen voor windverbanden:
  • Wvb-staaf
  • Wvb-staaf - Vakwerk
  • Wvb-staaf - Vakwerk- alleen drukstaven
  • Wvb-staaf - Vakwerk- alleen trekstaven
  • Wvb-staaf - Negeren

De kleuren van de rekenonderdeelklassen zijn als volgt gewijzigd zodat het eenvoudiger wordt gemaakt om verschillende onderdelen in het rekenmodel te herkennen:

• De hoofdrekenonderdelen Ligger en Kolom zijn gewijzigd van rood naar blauw.
  • De nieuwe klasse Windverband is groen.

Windverband - Spant , Windverband - Vakwerk alleen drukstaven en Windverbanden - Vakwerk alleen trekstaven hebben dezelfde kleuren als de overeenkomende primaire klassen.

• Aansluitend is gewijzigd van rood naar oranje.

De rekenapplicatie die u gebruikt, ondersteunt mogelijk niet alle rekenklassen of kleuren.

De schaduwen van rekenknooppuntkleuren zijn enigszins gewijzigd.

Rekenonderdeel- en knooppuntnummers weergeven

Het is nu eenvoudig om rekenonderdeel- en knooppuntnummers in modelvensters weer te geven of te verbergen. Voorheen moest u de variabelen XS_​AD_​MEMBER_​NUMBER_​VISUALIZATION en XS_​AD_​NODE_​NUMBER_​VISUALIZATION gebruiken. U kunt nu naar het tabblad Analysis & Design op het lint gaan en klikken op:

• Onderdeelnummers om de onderdeelnummers in of uit te schakelen
  • Knooppuntnummers om de knooppuntnummers in of uit te schakelen

Nieuwe aparte selectiewerkbalk voor rekenobjecten

De selectieknoppen voor de rekenmodelobjecten hebben nu een aparte werkbalk:

Als u de werkbalk wilt weergeven of verbergen, gaat u naar het tabblad Analysis & Design en klikt u op Werkbalk rekenmodel.

Daarnaast kunt u Snel starten gebruiken: begin met het invoeren van selecteren rekenmodel en schakel vervolgens het selectievakje Werkbalk selecteren rekenmodel in of wis deze in de lijst die verschijnt.

Raadpleeg ook Andere wijzigingen aan de gebruikersinterface.

Andere verbeteringen en oplossingen in het rekenmodel

• Als u Tekla Structural Designer als rekenapplicatie gebruikt, worden in het rekenmodel geen buigstijve verbindingen tussen stalen onderdelen gemaakt. Voor stalen onderdelen wordt de optie Uitgeschakeld, met behoud van as: Standaard automatisch gebruikt voor de instelling Gebruik buigstijve verbindingen in het dialoogvenster Eigenschappen rekenmodel. Voor betonnen onderdelen kunt u de optie Beschikbaar gebruiken.

Aspositie behouden is in de rekeneigenschappen van primaire stalen onderdelen ook op Nee ingesteld.

• Als er in het fysieke model een verbinding tussen onderdelen is, worden de onderdelen nu ook in het rekenmodel verbonden, zelfs wanneer onderdelen niet in het fysieke model botsen. Voorheen gebeurde dit niet in verbindingen met slechts één aansluitend onderdeel.
  • Tekla Structures houdt nu wanneer het rekenmodellen maakt rekening met de fittingen die fysieke onderdelen verlengen of inkorten en de rekenonderdelen worden correct verbonden.
  • Wanneer u nu het commando Informatie gebruikt om een rekenknooppunt te controleren, worden de knooppuntcoördinaten ook weergegeven volgens het lokale (werkvlak) coördinatensysteem.
  • Tekla Structures controleert of platen, panelen en wanden zich in een vlak bevinden en geeft een waarschuwing weer als een of meer rekenknooppunten zich buiten het vlak bevinden. Het dialoogvenster Informatie object geeft de afstanden tussen dit soort knooppunten en het vlak weer.
  • Verticale en diagonale onderdelen die door component Vakwerk (S78) worden gemaakt, worden in de berekening nu als windverbanden behandeld.