Aanbevolen methoden in Tekla Model Sharing

2018
Tekla Structures

Aanbevolen methoden in Tekla Model Sharing

Als u uw gedeelde modellen in een goede staat wilt houden en uw wijzigingen met succes wilt delen, volgt u de aanbevolen Tekla Model Sharing -methoden.

Raadpleeg voor algemene Tekla Model Sharing instructies voor het oplossen van problemen Problemen oplossen in Tekla Model Sharing.

Hoe verschillende objecttypen in gedeelde modellen werken

Als meerdere gebruikers tegelijkertijd het model in Tekla Model Sharing wijzigen, kunnen er conflicten ontstaan.

Over het algemeen werken alle objecttypen in Tekla Model Sharing op dezelfde manier.Als u inleest, overschrijven de wijzigingen in het binnenkomende pakket uw lokale wijzigingen aan hetzelfde object.Met andere woorden, als meerdere gebruikers hetzelfde object wijzigen, wint bij conflicten de gebruiker die het eerste de wijzigingen in de deelservice wegschrijft.

Voordat u modellen gaat delen, moet u met algemene werkwijzen akkoord gaan.

Bijvoorbeeld:
  • gebruikers aan verschillende gebieden van het model laten werken.

• databases controleren zodat ze alle benodigde definities bevatten.

• instellingen voor familienummering controleren.

Familienummeringsinstellingen worden gedeeld maar kunnen niet incrementeel worden bijgewerkt.We raden aan dat één gebruiker eerst alle pakketten inleest, de updates uitvoert en vervolgens de instellingen deelt door deze weg te schrijven.Als de gebruiker vóór het wegschrijven moet inlezen, is het belangrijk om te controleren of de instellingen zijn zoals waren voordat u deze bent gaan delen.

Geef startnummers in groten getale op zodat u geen tekort aan nummers binnen een nummeringsserie hebt en dat geen enkele nummeringsserie met een andere overlapt.

We raden u aan om tijdens het nummeren het commando Reeks van geselecteerde objecten nummeren op het tabblad Tekeningen & Lijsten te gebruiken.

• akkoord gaan of storten in het model worden gebruikt en XS_​ENABLE_​POUR_​MANAGEMENT overeenkomstig instellen.

Als de storten in het model zijn ingeschakeld, moet u de storten niet via XS_​ENABLE_​POUR_​MANAGEMENT uitschakelen, vooral niet gedurende het project.De storten en stortnaden in het model en de tekeningen kunnen ongeldig worden en u kunt al het aan de stort gerelateerde modelleerwerk kwijtraken.

Als gebruikers verschillende eigenschappen van hetzelfde object wijzigen, is het eindresultaat een combinatie van wijzigingen.

• Modelobjecten

Een gedeelde wijziging van een objecteigenschap overschrijft een andere wijziging van de objecteigenschap.

De ene gebruiker wijzigt bijvoorbeeld een liggerprofiel en schrijft weg.Een andere gebruiker heeft het materiaal van dezelfde ligger gewijzigd en leest in. De gebruiker die het liggermateriaal wijzigde raakt de wijzigingen kwijt omdat de gedeelde wijzigingen de lokale wijzigingen aan hetzelfde object overschrijven.

• Stramienen

Als er zich bij het delen van stramienen een conflict voordoet, worden de stramienen opnieuw gemaakt met de oorspronkelijke waarden die in de stramieneigenschappen zijn ingesteld.Handmatig toegevoegde stramienlijnen raken verloren.

Wanneer twee gebruikers bijvoorbeeld een stramien wijzigen door extra stramienlijnen toe te voegen en weg te schrijven, verdwijnen de toegevoegde stramienlijnen uit het model wanneer ze worden ingelezen.

• gebruikersattributen (UDA's)

Een gedeelde wijziging aan een gebruikersattribuut (UDA) overschrijft alleen wijzigingen aan hetzelfde gebruikersattribuut.

Een wijziging in de UDA Opmerkingen overschrijft bijvoorbeeld een wijziging aan de UDA Opmerkingen maar niet aan de UDA Inkorten.

Een gedeelde wijziging aan een onderdeel overschrijft geen UDA-wijzigingen en vice versa.

• Onderdeel en de gerelateerde component

Een gedeelde wijziging aan een onderdeel overschrijft geen componentwijzigingen en vice versa.

• Tekeningen

Er kunnen dubbele tekeningen van hetzelfde onderdeel zijn.

Twee gebruikers maken bijvoorbeeld tekeningen van hetzelfde onderdeel wanneer ze op hun lokale versie van het gedeelde model werken.Wanneer beide gebruikers hun wijzigingen wegschrijven, verschijnen er twee tekeningen in de tekeningenlijst. Tekla Structures verwijdert geen van de tekeningen en voegt de wijzigingen van de tekeningen niet samen.U moet de tekeningen visueel controleren en bepalen welke tekening moet worden verwijderd of tekeningvergrendelingen gebruiken om te voorkomen dat andere gebruikers de tekeningen wijzigen.

• Storten

Automatische toewijzingen van objecten aan storteenheden worden niet gedeeld. Het commando Storteenheden berekenen moet worden uitgevoerd om de storteenheden bij te werken.

• Als XS_​CALCULATE_​POUR_​UNITS_​ON_​SHARING op TRUE is ingesteld (wat de standaardwaarde is), berekent Tekla Structures automatisch en werkt de storteenheden tijdens het wegschrijven en het inlezen bij.

• Als XS_CALCULATE_POUR_UNITS_ON_SHARING op FALSE is ingesteld, moet elke gebruiker moet het commando Storteenheden berekenen in zijn/haar lokale versie van het gedeelde model uitvoeren als hij/zij up-to-date storteenheidsgegevens nodig heeft.

Gebruiker 1 verplaatst bijvoorbeeld een wapeningsstaaf zodat deze een stortobject raakt, voert het commando Storteenheden berekenen uit om de staaf aan de storteenheid toe te voegen en schrijft weg. Wanneer gebruiker 2 inleest, ziet hij/zij dat de wapeningsstaaf is verplaatst maar de staaf niet aan de storteenheid is toegevoegd.

Handmatige toewijzingen en andere wijzigingen aan stortobjecten en aan de objecten die aan de stortobjecten zijn gekoppeld (zoals wijzigingen aan geometrie of locatie), worden gedeeld. Een gedeelde handmatige wijziging in de toewijzing van de storteenheid overschrijft een lokale wijziging.

Gebruiker 1 voegt bijvoorbeeld een instortvoorziening aan een storteenheid toe door het commando Aan storteenheid toevoegen te gebruiken en schrijft weg. Gebruiker 2 heeft dezelfde instortvoorziening aan een andere storteenheid toegevoegd door het commando Aan storteenheid toevoegen te gebruiken. Wanneer gebruiker 2 inleest, ziet hij/zij dat de instortvoorziening is toegevoegd aan de storteenheid die gebruiker 1 eraan heeft toegevoegd.

• Standaardbestanden voor nummeringsinstellingen

De standaardbestanden voor nummeringsinstellingen worden niet automatisch geladen wanneer u inleest. Als u deze in gebruik wilt nemen, moet u ze na het inlezen opnieuw laden.

Warning:

Als een objectverwijdering naar de deelservice is weggeschreven, wordt het object in uw model verwijderd wanneer u inleest. Dit gebeurt ongeacht of u het object vóór het inlezen hebt gewijzigd. Verwijderde objecten blijven verwijderd als de verwijdering is gedeeld.

Verwijderde objecten worden niet gevisualiseerd wanneer u inleest.

Hoe object-id's in gedeelde modellen werken

Tekla Structures -objecten hebben een identificeerder die als een object-GUID (Globally Unique Identifyer) wordt weergegeven, die ook in Tekla Model Sharing wordt gebruikt.

Dit betekent dat functies die geen GUID's gebruiken, moeten worden gewijzigd om GUID's te gebruiken:

• Uitwisselbaarheid import-/exportacties:

• FabTrol XML

• ASCII

• Alle andere applicaties, macro's en rapportageprocessen die van statische id's afhankelijk zijn.

Database-updates delen zonder nieuwe objecten te maken

Soms moet u mogelijk databases met nieuwe definities zoals nieuwe profielen bijwerken en de wijzigingen delen zonder objecten met de nieuwe definities te maken.

1. Zorg ervoor dat alle gebruikers op het gedeelde model hun wijzigingen wegschrijven.
  2. Lees alle modelwijzigingen in.
  3. Werk de benodigde databases bij.
  4. Maak een nieuwe basislijn.
  5. Zorg ervoor dat alle gebruikers aan de gemaakte basislijn deelnemen.

Nadat gebruikers aan de basislijn zijn gaan deelnemen, moeten ze het volgende doen:

1. Zorg ervoor dat gebruikers controleren of hun instellingen voor uitgesloten bestanden en mappen up-to-date zijn in Bestand > Delen > Instellingen delen > Uitsluiten of dat ze het bestand FileSharing.ini van de vorige lokale versie van het model in ..\TeklaStructuresModels\<model>\ModelSharing\Settings kopiëren.
    2. Ervoor zorgen dat de gebruikers hun vorige lokale versie van het model verwijderen.

Gegevens van de Organisator delen

Gegevens van de Organisator worden standaard niet gedeeld. U kunt de import en export van de Organisator echter met Tekla Model Sharing gebruiken om de wijzigingen met de Organisator te delen.

1. Selecteer een gebruiker die verantwoordelijk is voor de gegevens van de Organisator. Dit is Gebruiker A.
  2. Gebruiker A maakt de gegevens van de Organisator en exporteert de gegevens naar een modelsubmap.

Let erop dat de geselecteerde map niet de standaard map \ProjectOrganizer mag zijn.

3. Gebruiker A schrijft weg.
  4. Gebruiker B leest in en ziet dat er nieuwe gegevens beschikbaar zijn.
  5. Gebruiker B opent de Organisator en importeert de gegevens die Gebruiker A heeft geëxporteerd.

De gegevens verschijnen als nieuw in de Organisator.

6. Gebruiker B verwijdert de oude gegevens van de Organisator en slaat het model op.
  7. Gebruiker A werkt de gegevens van de Organisator bij, exporteert de update en schrijft weg.
  8. Gebruiker B leest in en importeert de bijgewerkte gegevens van de Organisator.

De gegevens verschijnen als nieuw in de Organisator. Gebruiker B verwijdert de oude gegevens.

Een back-up van gedeelde modellen maken

We raden u aan om van de in Tekla Model Sharing gebruikte modellen een back-up te maken.Als er zich problemen met een gedeeld model voordoen, is het mogelijk om een lokale versie van het model van een willekeurige gebruiker of een model waarvan een back-up is gemaakt te selecteren en vervolgens het werken met dat model te vervolgen.Zorg ervoor dat u een model in gebruik hebt waarvan een volledige een back-up is gemaakt en waarin de modelmap is opgenomen, bijvoorbeeld tekeningen en verschillende databases.Dit zorgt ervoor dat het model correct werkt en u geen gegevens kwijtraakt.Als het model waarvan u een back-up hebt gemaakt verouderd is, kan het inlezen van alle wijzigingen enige tijd duren.

Maak een back-up van uw modellen volgens uw bedrijfsconventies, bijvoorbeeld door Windows Back-up te gebruiken. U kunt ook het commando Bestand > Opslaan als > Opslaan en back-up maken gebruiken om een back-up van het model te maken. De back-up heeft dezelfde GUID's als het oorspronkelijke model.

Het commando Opslaan als kan niet voor het maken van een back-up van het model worden gebruikt. Als u Opslaan als als gebruikt, krijgt het model nieuwe ID's en is het niet aan het oorspronkelijke model gerelateerd.

Als u het commando Opslaan als gebruikt, wordt de modelhistorie niet met het opgeslagen model gekopieerd.

Gedeelde modellen terugzetten

Als een gedeeld model problemen heeft die verlies van werktijd kunnen veroorzaken, kan een bedrijfsbeheerder via Management Console for Tekla Model Sharing de modelversies verwijderen die problemen hebben. Het is ook mogelijk dat een gebruiker van een gedeeld model een vorige versie van het model in Tekla Structures herstelt en dat model in Tekla Model Sharing wordt gebruikt.

Management Console for Tekla Model Sharing biedt een op het web gebaseerde toegang voor beheerders om alle gedeelde modellen van een organisatie te kunnen beheren. Een beheerder kan een model vergrendelen en één gebruiker als de vergrendelingseigenaar benoemen die het model kan onderzoeken in Tekla Structures. Nadat de vergrendelingseigenaar het probleem heeft gevonden, kan de beheerder de modelversies die het probleem veroorzaken verwijderen en vervolgens het model ontgrendelen zodat het weer normaal kan worden gebruikt.

Terwijl het model is vergrendeld, zijn de deelcommando's in Tekla Structures als volgt beschikbaar:

• De pictogrammen Inlezen en Wegschrijven hebben gele pijlen. Alleen de vergrendelingseigenaar kan deze commando's gebruiken.
  • In het menu Bestand zijn de commando's Inlezen Wegschrijven , Basislijn maken en Gebruikers beschikbaar voor de vergrendelingseigenaar.
  • In het dialoogvenster Gedeelde modellen zijn de commando's Model bewerken Gebruikers beheren en Model uit de cloud verwijderen en het aan een bepaald model deelnemen voor de vergrendelingseigenaar beschikbaar.

Voor andere gebruikers zijn de deelcommando's niet beschikbaar.

Als een gebruiker van het gedeelde model al één van de modelversies die de beheerder heeft verwijderd, heeft ingelezen of weggeschreven, geeft Tekla Structures de pictogrammen Wegschrijven en Inlezen met rode pijlen voor deze gebruiker weer. De deelcommando's in het menu Bestand zijn niet beschikbaar. De gebruiker moet weer aan het model deelnemen.

Als een gebruiker geen van de verwijderde versies gebruikt, hoeft de gebruiker niet opnieuw deelnemen.

Het is ook mogelijk om naar een eerdere versie van het model terug te gaan zonder het verder te onderzoeken. De beheerder kan het model in Management Console for Tekla Model Sharing vergrendelen, de versies die niet nodig zijn of die fouten bevatten verwijderen en vervolgens het model ontgrendelen. Daarna moeten de gebruikers opnieuw aan de geldige versie van het model deelnemen.

Als modelversies zijn verwijderd, zijn de in die versies gemaakt wijzigingen aan het model verloren geraakt. De wijzigingen die in het model moeten worden opgenomen, moeten opnieuw worden aangebracht en worden ingelezen.

Een andere mogelijkheid is om een vorige versie van het model in gebruik te nemen, is dat een gebruiker van het gedeelde model de volgende stappen uitvoert:

1. Neem opnieuw aan het model deel.
  2. Lees de pakketten in totdat u het niveau van uw voorkeur in de modelhistorie hebt bereikt.
  3. Sluit het model van het delen uit.
  4. Begin met delen en nodig opnieuw andere gebruikers bij het model uit.

Zorg ervoor dat alle gebruikers binnen het model de teruggezette versie van het model gebruiken.

Opnieuw aan het model deelnemen als het model na het wegschrijven niet is opgeslagen

Als er bij het wegschrijven van wijzigingen naar de deelservice fouten optreden, moet u mogelijk opnieuw aan het model deelnemen. Tekla Structures laat u een foutmelding zien als de fouten bij het wegschrijven een database-inconsistentie zouden kunnen veroorzaken en modelgegevens kan beschadigen.

Als u wegschrijft, doet Tekla Model Sharing het volgende:

1. Slaat het model op.
  2. Bereidt het incrementele pakket voor. De gegevens in de modelmap worden nog niet gewijzigd.
  3. Uploadt het incrementele pakket naar de deelservice.
  4. Slaat het model opnieuw op als het incrementele pakket met succes wordt geüpload. Lokale modelgegevens worden met de benodigde gegevens bijgewerkt.

Tekla Structures laat u geen foutmelding zien als er fouten in een stap voor stap 4 optreden. De deelservice heeft de modelupdate nog niet ontvangen. U kunt proberen opnieuw weg te schrijven als de modelmap geen gegevens bevat die het wegschrijven zouden voorkomen. Als er nieuwe updates voor het model beschikbaar zijn, moet u eerst de updates inlezen en proberen opnieuw weg te schrijven.

Als er fouten in stap 4 zijn, laat Tekla Structures u een foutmelding zien waarin u wordt geadviseerd om opnieuw aan het model deel te nemen. Na het deelnemen kunt u via de deelhistorie controleren of uw wegschrijven naar de deelservice is geüpload.

Fouten in stap 4 betekenen dat het model mogelijk niet correct is opgeslagen en modelgegevens beschadigd of verloren kunnen zijn. Het model bevat meerdere verschillende Tekla Structures -databases die elk hun eigen basislijn hebben. Als er fouten zijn, heeft het Tekla Structures -model niet alle benodigde gegevens over wat er is gedeeld.

Ondersteuning krijgen voor problemen bij het delen

U kunt contact opnemen met de helpdesk van Tekla Structures om problemen met Tekla Model Sharing op te lossen.

Wanneer u uw model voor onderzoek bij uw lokale helpdesk inlevert, moet u ervoor zorgen dat u het volgende opneemt:

• Het model. Zip het model maar sla het niet meer op voordat het wordt geleverd.
  • Geef machtigingen voor de Viewer aan de helpdesk van Tekla Structures door tms-support-no-reply@tekla.com bij het model uit te nodigen.

Vergeet niet de helpdesk van Tekla Structures van de gebruikers te verwijderen nadat het model is onderzocht.

• Gedetailleerde omschrijving van het probleem.

Neem stappen op om het probleem indien mogelijk te reproduceren.

• Afbeeldingen en screenshots.
  • Welke versie van Tekla Structures u gebruikt.
  • Welke omgeving en rol u gebruikt.