Automatische maatlijnen op aanzichtniveau

2018
Tekla Structures

Automatische maatlijnen op aanzichtniveau

Automatische maatvoering op aanzichtniveau biedt u in elk tekeningaanzicht dat u maakt volledige controle over de maatlijnen met veel maatvoeringsopties. Automatische maatvoering op aanzichtniveau kan in onderdeel-, merk- en betontekeningen worden gebruikt.

Bij maatvoering op aanzichtniveau worden de maatlijnen op basis van de door u gedefinieerde voorwaarden gemaakt. U kunt definiëren wat u wilt bematen, waar de maatlijnen worden geplaatst, in welke volgorde ze worden gemaakt en welke instellingen u voor iedere maatlijn wilt gebruiken. U kunt bijvoorbeeld vormen en gaten bematen.

Hieronder vindt u een korte beschrijving over hoe u het bematen moet voortzetten.

1. Als u in tekeningeigenschappen in de optiestructuur op de optie Maken aanzicht klikt, kunt u de te maken aanzichten en de te gebruiken aanzichteigenschappen selecteren.

2. Klik op Aanzicht eigenschappen.
  3. Klik in de optiestructuur op Bemating.

In het venster Bemating kunt u voorwaarden toevoegen door op Regel toevoegen te klikken. Selecteer vervolgens welke maatvoeringsvoorwaarden u in de kolom Maatvoering type en het gewenste bestand met de eigenschappen voor maatvoeringsvoorwaarden wilt gebruiken.

4. U kunt de geselecteerde voorwaarde wijzigen door op Voorwaarde bewerken te klikken.

In het dialoogvenster Eigenschappen maatvoeringsvoorwaarde kunt u selecteren wat er moet worden bemaat, hoe het moet worden bemaat, vanaf welke objecten er moet worden bemaat, waar de maatlijnen moeten worden geplaatst en kunt u de maatlijneigenschappen selecteren. De lijst Maatlijneigenschappen bevat bestanden die u in het dialoogvenster Maatlijneigenschappen op objectniveau in een geopende tekening hebt opgeslagen. U kunt bijvoorbeeld een bepaald lettertype of bepaalde kleur in de maatlijnen gebruiken. Hiervoor dubbelklikt u in een tekening op een maatlijn, brengt u de noodzakelijke wijzigingen aan en slaat u het eigenschappenbestand op. Vervolgens kunt u de eigenschappen hier laden.

Als u verschillende maatlijneigenschappen voor elke zijde wilt selecteren, maakt u de selectie van Hetzelfde aan alle zijden ongedaan en selecteert u de maatlijneigenschappen in de lijsten.

Als u Geïntegreerde maatlijnen selecteert, wordt het dialoogvenster Bematingseigenschappen weergegeven. Breng uw wijzigingen in de instellingen op de tabbladen aan en sla het eigenschappenbestand met een unieke naam op via Opslaan als , U kunt hier ook maatlijneigenschappen laden.

5. Als u de voorwaarde-eigenschappen hebt ingesteld, geeft u een naam aan het voorwaardenbestand en klikt u op Opslaan als.
  6. Klik op Sluiten om naar het venster Bemating terug te gaan.
  7. Zorg ervoor dat u juiste maatvoeringsbestanden voor de maatvoeringsvoorwaarden hebt geselecteerd.
  8. Voer boven in het dialoogvenster Aanzichteigenschappen een unieke naam voor de aanzichteigenschappen in en klik op Opslaan.

Nu kunt u de opgeslagen aanzichteigenschappen voor een aanzicht in het venster Maken aanzicht selecteren. Deze aanzichteigenschappen bevatten de opgeslagen maatlijneigenschappen.