De templateopmaak rechtstreeks op een tekening bewerken

2018
Tekla Structures

De templateopmaak rechtstreeks op een tekening bewerken

De templateopmaak van een tekeningopmaak kan rechtstreeks op een tekening in de Opmaakeditor worden bewerkt. In de modus Opmaakeditor kunt u selecteren welke templates u in de templateopmaak wilt opnemen en waar u de templates wilt plaatsen. U kunt ook de schaal van de template en de rotatie en overlapping met aanzichten aanpassen.

Wanneer de modus Opmaakeditor is ingeschakeld, kunt u de tekening zien, maar alleen de templateopmaak bewerken. U kunt de tekeninginhoud, aanzichten of eigenschappen niet bewerken en de meeste commando's in het lint zijn niet beschikbaar. De tekeninginhoud moet zichtbaar zijn zodat u kunt zien hoe de opmaakitems op andere tekeninginhoud betrekking hebben, ten minste op de huidige tekening.

Als u een templateopmaak met een nieuwe naam opslaat, worden er geen nieuwe bestanden voor de templateopmaak gemaakt. De templateopmaak is een onderdeel van het tekeningopmaakbestand.

Als u de individuele templates in uw templateopmaak moet bewerken, kunt u de templates in de Template Editor openen en bewerken.

U kunt de gewijzigde templateopmaak in één keer op één bepaalde tekening of op meerdere tekeningen toepassen.

Rechtstreekse bewerking van de templateopmaak versus opmaakbewerking via het oude dialoogvenster Opmaak

De Opmaakeditor is vooral bedoeld voor het rechtstreeks, snel en eenvoudig aanpassen van bestaande templateopmaken. Het oude dialoogvenster Opmaak en de functionaliteit voor het bewerken van de opmaak zijn nog steeds beschikbaar en het meer geavanceerdere bewerken moet nog steeds door het dialoogvenster Opmaak worden uitgevoerd. Opmerking:

• De toewijzing van vaste formaten en berekende formaten is alleen beschikbaar via het oude dialoogvenster Opmaak.

• Aanzichtplaatsingsinstellingen: Marges en ruimten kunnen alleen via het oude dialoogvenster Opmaak worden ingesteld.

• In de Opmaakeditor kunt u alleen nieuwe templateopmaken maken door bestaande templateopmaken te wijzigen en deze met een nieuwe naam op te slaan. U kunt geen compleet nieuwe tekeningopmaak maken. U moet altijd een bestaande opmaak hebben om mee te beginnen. U kunt echter een tekeningopmaak bewerken waarvoor alleen een naam en geen templateopmaken zijn gedefinieerd. U kunt alleen via het oude dialoogvenster Opmaak compleet nieuwe opmaken maken.

Rechtstreekse bewerking van de templateopmaak starten

• Als u de Opmaakeditor wilt openen, klikt u in het menu Bestand van de tekenmodus op Editors > Opmaakeditor .

U kunt de Opmaakeditor ook op een van de volgende manieren openen:

• Selecteer en klik met de rechtermuisknop op een bestaande template in een tekening en selecteer Opmaakeditor openen.

• Dubbelklik op een bestaande template en selecteer Tekeningopmaak bewerken. Als u een template wilt bewerken, selecteert u De template in de Template Editor bewerken. Deze functionaliteit kan door uw bedrijfsinstellingen zijn uitgeschakeld.

• De knopOpmaakeditor aan de rechterkant geeft aan dat Opmaakeditor is ingeschakeld.

• De beschikbare templates en de huidige templates worden in het paneel Opmaakeditor weergegeven.

• Wanneer u in de lijst Huidige templates op een template klikt, worden de aanpasbare template-eigenschappen ( Schaal , Rotatie en Overlap met vensters ) aan de onderzijde weergegeven. Als u in de lijst Beschikbare templates op een template klikt, worden de eigenschappen niet weergegeven.

• Als u in de lijst Huidige templates een template selecteert, wordt de template in de templateopmaak geselecteerd. Als u in de templateopmaak een template selecteert, wordt de template ook in de lijst Huidige templates geselecteerd.

• De namen van de templates worden standaard in de templateopmaak weergegeven. Als u de naam wilt verbergen, schakelt u Tabelnamen weergeven het selectievakje in het paneel Opmaakeditor uit.

• Verborgen templates worden standaard weergegeven. U kunt via het selectievakje Verborgen tabellen weergeven in het paneel Opmaakeditor verborgen templates verbergen die voor een bepaalde tekening niet relevant zijn. U hebt de templates voor een bepaalde tekening mogelijk uitgeschakeld, maar wilt deze nog steeds in andere tekeningen met dezelfde opmaak gebruiken. Of als de inhoud van de huidige tekening wijzigt, verschijnen templates mogelijk weer, bijvoorbeeld met een toegevoegde revisie. Dus u kunt de templates niet zomaar verwijderen. De verborgen templates worden standaard weergegeven als eenvoudige rechthoekige vakken die een bekende breedte en een standaard hoogte hebben.

• U kunt met het vak Zoeken... naar beschikbare templates zoeken. Hiervoor begint u met het invoeren van een templatenaam of een deel ervan. Als u de zoekopdracht wilt uitschakelen, klikt u op de sluitknop.

De opmaak van uw tekeningtemplate kan de volgende items bevatten:

• Templates (templates of planningen)

• Keyplannen. Een keyplan of een keyplanvenster is een kleine ´kaart´ in een tekening die de locatie van een merk, een betonelement of een onderdeel in het model aangeeft. U hebt mogelijk slechts één keyplan in een templateopmaak.

• DWG's

Templateopmaak bewerken

Templates verplaatsen

U kunt templates met toetsenbordsneltoetsen verplaatsen of door de verplaatsingscommando's op het lint of in het contextmenu te gebruiken.

U verplaatst een template als volgt:

1. Klik met de rechtermuisknop de template, selecteer Verplaatsen en verplaats de template naar de gewenste positie:

• door de oorsprong voor het verplaatsen en vervolgens de bestemming aan te wijzen.

• door de oorsprong aan te wijzen, de cursor naar de gewenste richting te verplaatsen en de numerieke waarde voor de benodigde afstand (in mm) in te voeren.

2. Veranker de verplaatste template opnieuw zoals beschreven in de onderstaande Ankertemplates.

Het verplaatsen van een template wijzigt de offset en offset van templates die ermee verankerd zijn.

Templates roteren

U kunt templates in een templateopmaak met de klok mee roteren:

1. Selecteer de template.

2. Selecteer in de lijst Rotatie de gewenste rotatiehoek voor de geselecteerde template.

Wanneer u roteert, blijft het anker op dezelfde positie.

In het onderstaande voorbeeld is de template -90 graden geroteerd:

U kunt een template ook roteren door een contextmenucommando te gebruiken:

1. Selecteer de template.

2. Klik met de rechtermuisknop en selecteer Roteren met de klok mee.

3. Herhaal het commando Roteren met de klok mee totdat de template de gewenste rotatie heeft.

Templates verwijderen

U kunt het volgende doen:

• Klik met de rechtermuisknop op één template of meerdere templates (houd Ctrl of Shift ingedrukt) en selecteer Verwijderen.

• Selecteer een template en druk op het toetsenbord op Verwijderen.

Templateschaal en -overlapping met aanzichten aanpassen

U kunt de schaal van de templates en DWG's aanpassen terwijl de keyplannen in het oorspronkelijke tekeningaanzicht moeten worden verschaald. U kunt ook de overlappende instellingen van templates, keyplannen en DWG's aanpassen.

U past de template-eigenschappen als volgt aan:

1. Selecteer een template in de lijst Huidige templates of in de templateopmaak.

2. Pas vervolgens de schaal in het vak Schaal aan.

3. Wijzig indien nodig de instelling Overlap met vensters.

De instelling Overlap met vensters wordt alleen in gebruik wordt genomen als de tekening opnieuw wordt gegenereerd.

Als u deze instelling selecteert, kunnen met templates met een aanzicht overlappen. Als deze instelling niet is geselecteerd, houdt Tekla Structures de tekeningaanzichten tijdens het maken of opnieuw maken buiten het templategebied. Overlappingswijzigingen worden alleen tijdens het opnieuw maken en maken van de tekening toegepast, maar een schaalwijziging wordt direct toegepast.

Dit is dezelfde instelling als Doorzichtig in het oude dialoogvenster Templates. De naam in de Opmaakeditor is alleen anders.

Een template vernieuwen

• U kunt templates (tabellen) in de Opmaakeditor en in de tekening zelf verversen. U klikt hiervoor met de rechtermuisknop op een template in een tekening of in de Opmaakeditor en u klikt op Template verversen.

Nieuwe templates, keyplannen en DWG's/DXF's aan de templateopmaak toevoegen

Een nieuwe template of een planning toevoegen

1. Selecteer een templateopmaak in de lijst met Beschikbare templates.

2. Wijs in de tekening een referentiepunt met de juiste snapknoppen aan.

Hierdoor wordt de template vanuit de linkerbovenhoek in de aangewezen locatie toegevoegd. U moet de templatepositie mogelijk aanpassen.

Een nieuw keyplan toevoegen

1. Maak een geschikt aanzicht in het model, maak vervolgens een overzichttekening van het aanzicht en wijzig ten slotte de gemaakte tekening zodat deze als een keyplan kan worden gebruikt.

U moet bijvoorbeeld de aanzichtschaal aanpassen zodat het keyplan in de tekeningtemplateopmaak past. De keyplantekening mag slechts één aanzicht bevatten.

2. Sla de gemaakte keyplantekening op.

3. Open een tekening waaraan u een keyplan wilt toevoegen en ga naar de Opmaakeditor.

4. Selecteer Keyplan in de lijst Beschikbare templates.

5. Selecteer vanuit de lijst met tekeningen de tekening die als keyplan moet worden gebruikt.

6. Wijs met de juiste snapknoppen een referentiepunt aan. Hierdoor wordt het keyplan vanuit de linkerbovenhoek in de aangewezen locatie toegevoegd. U moet de keyplanpositie mogelijk aanpassen.

Beperkingen bij keyplannen in templateopmaken

• Keyplannen moeten in de oorspronkelijke tekening worden verschaald.

• U kunt geen meerdere keyplannen in één opmaak invoegen.

• Keyplannen kunnen niet worden geroteerd.

Een nieuw DWG/DXF-bestand toevoegen

1. Selecteer DWG/DXF in de lijst Beschikbare templates in het paneel Opmaakeditor en blader naar het DWG/DXF-bestand.

2. Wijs met de juiste snapknoppen een referentiepunt aan. Hierdoor wordt de DWG/DXF vanuit de linkerbovenhoek in de aangewezen locatie toegevoegd. U moet de DWG/DXF-positie mogelijk aanpassen.

Beperking : DWG/DXF-bestanden kunnen niet worden geroteerd.

Ankertemplates

1. Als u een template wilt verankeren, selecteer u eerst de template.

Het templateanker wordt zichtbaar wanneer u de template selecteert. U kunt meerdere templates tegelijk selecteren.

2. Veranker de template opnieuw op één van de negen punten:

• naar een andere template

• naar het vak van het tekeningkader

Als u naar een positie snapt om een template in de Opmaakeditor te plaatsen, wordt de template altijd op de linkerbenedenhoek verankerd. De templates groeien in de tegenovergestelde richting van het anker.

Als u een algemene afbeelding van verankeringsafhankelijkheden wilt krijgen, selecteert u alle templates in één keer met een gebiedsselectie. Als templates aan verborgen templates zijn verankerd, schakelt u het selectievakje Verborgen tabellen weergeven in om een realistische verankeringsafbeelding te krijgen.

Ankers worden ook weergegeven wanneer het systeem automatisch verankeringspunten wijzigt. Dit gebeurt wanneer u een template verwijdert waarop een andere template is verankerd en wanneer u een nieuwe template aan de templateopmaak toevoegt.

• U kunt templates als volgt verankeren:

• op de hoeken, aan de middelpunten van de randen en in het midden van een andere template.

• aan de hoeken van het tekeningkader, aan de middelpunten van kaders en aan het midden van de tekening.

In het volgende voorbeeld wordt de template aan de linkerbenedenhoek van een andere template verankerd:

• U kunt de eindpunten van verankerende lijn verslepen.

• Als de afstand tussen de templates in de X- en Y-richtingen kleiner dan 5 mm is, wordt de verankeringslijn afgerond.

• Een verankeringspunt dat de geselecteerde template raakt, kan alleen tussen de negen punten van de geselecteerde template worden verplaatst.

• Een verankeringspunt dat de oorsprong van de verankeringslocatie raakt, kan naar een van de negen verankeringspunten van een andere template of naar het tekeningkader of het midden van de tekening worden verplaatst.

• Als u een offset aan templates van de verankeringspunten wilt toekennen, gebruikt u het commando Verplaatsen met numerieke invoer.

• Als u de offsetwaarde wilt zien, selecteert u een template. De waarden van de X- en Y-offset worden in magenta weergegeven:

Beperkingen bij het verankeren

• U kunt een template niet aan zichzelf verankeren.

• U kunt geen templates aan elkaar verankeren. Als template 1 bijvoorbeeld aan template 2 wordt verankerd, kan template 2 niet rechtstreeks aan template 1 worden verankerd.

Templateopmaak opslaan

1. Klik op Opslaan als... in het paneel Opmaakeditor. Hierdoor wordt het dialoogvenster Opmaak opslaan geopend.

2. Selecteer een van de volgende twee opties:
    • Huidige opmaak overschrijven : Sla de gewijzigde templateopmaak met de oude naam op. Hiermee wordt het tekeningopmaakbestand in de huidige modelmap opgeslagen. Als de templateopmaak door andere tekeningen is gebruikt, worden die tekeningen bijgewerkt.
    • Een nieuwe opmaak met een naam maken : Sla de nieuwe of gewijzigde templateopmaak met een andere naam op. Als de naam al in gebruik is, verschijnt er een melding.

Er worden geen nieuwe bestanden voor de templateopmaak gemaakt. De templateopmaak is een onderdeel van het tekeningopmaakbestand en het tekeningopmaakbestand wordt in de modelmap opgeslagen.

De nieuwe templateopmaak verschijnt in de templateopmaaklijst in het dialoogvenster Opmaak en in de opmaakeigenschappen, bijvoorbeeld in het dialoogvenster Overzicht - opmaak eigenschappen. De nieuwe opmaak wordt niet automatisch in andere tekeningen gebruikt behalve in de huidige tekening, totdat u selecteert dat u deze wilt gebruiken.

Als u Automatische formaten in het dialoogvenster of paneel van de tekeningopmaakeigenschappen hebt ingeschakeld en u de templateopmaak met een nieuwe naam hebt opgeslagen, wijzigt de Wijze van formaat bepalen in Vast formaat en het huidige formaat wordt gebruikt. Als u Automatische formaten wilt gebruiken, gaat u naar de opmaakeigenschappen en wijst u deze templateopmaak aan een formaat in een templateopmaakset toe.

3. Klik op Opslaan.

Als u de opmaakbewerkingsmodus probeert te sluiten zonder op te slaan, wordt u gevraagd of u de huidige wijzigingen verwijderen. Als u de wijzigingen wilt opslaan, klikt u op Annuleren en slaat u de opmaak op. Klik op Verwijderen om de huidige wijzigingen te verwijderen.

Een tekeningopmaak aan een tekening toevoegen

Wanneer u de Opmaakeditor in een geopende tekening opent en er in uw tekening geen tekeningopmaak is gedefinieerd, krijgt u een lijst met opmaken waaruit u kunt selecteren. De templates en andere opmaakdefinities in de geselecteerde tekeningopmaak worden op de open tekening toegepast. Dit is handig als u de opmaak bijvoorbeeld per ongeluk in de tekeningeigenschappen hebt verwijderd.

Bewerking van de template en de templateopmaak uitschakelen

U mag standaard tekeningopmaken en templateopmaken bewerken. Het is mogelijk om de bewerking van templates en templateopmaken te voorkomen door de variabele XS_DISABLE_TEMPLATE_DOUBLE_CLICK op TRUE in te stellen in de categorie Tekeningeigenschappen in het dialoogvenster Geavanceerde opties. Wanneer u dit doet:

• U kunt geen templates of templateopmaken gaan bewerken door op een template in een tekening te dubbelklikken. In plaats daarvan wordt het dialoogvenster Tekeningeigenschappen weergegeven.
  • U kunt geen templates of templateopmaken gaan bewerken door met de rechtermuisknop op een template in een tekening te klikken in de tekening en de bijbehorende commando's te selecteren.