Maatlijnen aan profielen toevoegen

2018
Tekla Structures

Maatlijnen aan profielen toevoegen

U kunt beïnvloeden hoe Tekla Structures de verschillende profielen in tekeningen bemaat. U kunt Tekla Structures bijvoorbeeld ronde profielen altijd vanuit het midden van het profiel en grote I-profielen vanaf de bovenzijde van het profiel laten bematen.

Om de instellingen van de maatvoering voor profielen op te geven, moet u het instellingenbestand dim_planes_table.txt bewerken.

1. Klik in het menu Bestand op Instellingen > Variabelen en ga naar de categorie Onderdeel maatvoering.
  2. Stel de variabele XS_​PART_​DIMENSION_​PLANES_​TABLE als volgt in:

XS_PART_DIMENSION_PLANES_TABLE=%XS_PROFDB%\dim_planes_table.txt

Deze variabele definieert het pad naar de onderdeelmaatvoeringstabel.

3. Open het bestand dim_planes_table.txt in een teksteditor, bijvoorbeeld Microsoft Kladblok. Het bestand bevindt zich in ..\Tekla Structures\<version>\environments\<environment>\profile.
  4. Bewerk de bestandsinhoud en sla het bestand op.
  5. Als u de nieuwe instellingen in tekeningen wilt gebruiken, moet u Tekla Structures opnieuw starten en de tekeningen opnieuw maken. Door het bestand te wijzigen, worden bestaande tekeningen niet automatisch bijgewerkt.

Voorbeeld 1

In dit voorbeeld wordt de gatmaatlijn vanaf het midden van de flens ingesteld in plaats van de flensrand voor het I-profiel.

Open het bestand en bewerk het midden van de kolom naar TRUE* in de regel ProfType 1 , sla dit op en start Tekla Structures opnieuw. Als u echter de nieuwe tekening genereert, wordt de gatmaatlijn vanaf het midden van de flens gemaakt.

dim_planes_table.txt

/*** DIMENSION PLANES TABLE for different profile types and sizes ***/

//Values: -1.0 in max size means no size limit!

/*** FLANGE WEB

ProfType, MaxSize, middle , left, right, middle, bottom, top

======================================================== ***/

// I-profile - horizontal by reference line,vertical from top flange

1, TRUE* , FALSE, FALSE, FALSE, TRUE, TRUE*

(1) Vereiste maatlijn (midden van flens)

(2) Standaardmaatlijn (rand van flens)

Voorbeeld 2

Hier volgt een ander voorbeeld van een maatlijnvlakkentabel:

dim_planes_table.txt

FLENS LIJF

ProfType,MaxSize, midden,rechts, links, midden, rechts, links

========================================================

1, 300.0, TRUE*, FALSE, FALSE, FALSE, TRUE*, TRUE

7, -1.0, TRUE*, FALSE, FALSE, TRUE*, FALSE, FALSE

De regel die met 1 begint, betekent dat Tekla Structures I-profielen ( ProfType = 1) met een maximale hoogte van 300 mm ( MaxSize = 300) gaat bematen vanuit het midden van de flens en rechts vanuit het lijf, ongeacht de wijze waarop het onderdeel is gemaakt.

De regel die met 7 begint, betekent dat Tekla Structures ronde buizen ( ProfType = 7) altijd vanuit het midden van het profiel worden bemaat.

Het nummer voor ProfType heeft dezelfde betekenis als voor profielen in de catalogus Profiel :

• 1 = I-profiel

• 2 = L-profiel

• 3 = Z-profiel

• 4 = U-profiel

• 5 = platen

• 6 = ronde staven (massief)

• 7 = ronde buizen

• 8 = vierkante/rechthoekige buis

• 9 = C-profiel

• 10 = T-profiel

• 15 = ZZ-profiel

• 16 = CC-profiel

• 17 = CW-profiel

• 51 = willekeurige plaat etc.

De waarde -1.0 voor MaxSize geeft aan dat er geen beperkingen zijn aan de grootte van het profiel.

Het sterretje na TRUE geeft aan dat dit de voorkeur heeft.