Trimble Connect-bestanden in Tekla Structures gebruiken

2022
2021
2020
2023
Tekla Structures
ts-map
cloud
Admin
CONNECT_FOLDER_SYNC
Connect
folder
SYNC
Environment
Netherlands

U beschikt in Tekla Structures over de mogelijkheid om zelfgemaakte instellingen op te slaan in een specifieke map zodat ze beschikbaar zijn in Tekla Structures. U kunt hierbij de volgende twee variabelen gebruiken:

XS_PROJECT: U kunt deze variabele instellen om zelfgemaakte instellingen in één Tekla Structures-model te gebruiken.

XS_FIRM: U kunt deze variabele instellen om zelfgemaakte instellingen voor alle Tekla Structures-modellen te gebruiken.

Voor beiden geldt dat dit een lokale map of een map op een server kan zijn. Een map op een server wordt veelal gebruikt wanneer er meerdere licenties in één bedrijf in gebruik zijn en het wenselijk is dat iedereen gebruik maakt van dezelfde instellingen (profielendatabase, tekeninginstellingen, templates, enz.). Hiermee wordt uiteraard de uniformiteit binnen het bedrijf bevorderd én het heeft als voordeel dat u maar één map moet onderhouden en na een wijziging iedereen direct "up-to-date" is.

Het kan echter ook voorkomen dat Tekla Structures-gebruikers binnen een bedrijf op afstand werken. Beheerders van de map met de zelfgemaakte instellingen moeten er bij wijzigingen van de instellingen zeker van zijn dat alle gebruikers beschikken over de meest actuele instellingen. Dit kan uiteraard tot onduidelijkheden leiden en de vraag is misschien of de updates correct zijn gedeeld of gekopieerd.

Door het gebruik van een map met zelfgemaakte instellingen vanuit Trimble Connect zorgt u ervoor dat alle Tekla Structures-gebruikers altijd dezelfde juiste instellingen gebruiken en dat updates automatisch met iedereen worden gedeeld. Daarnaast kunt u de rechten instellen waarin u instelt als beheerder wat gebruikers wel en niet kunnen of mogen. Als beheerder zorgt dit ervoor dat u erop kunt vertrouwen dat al uw gebruikers, ongeacht hun geografische locatie, altijd de juiste instellingen gebruiken.

U kunt het gebruik van een map met zelfgemaakte instellingen vanuit Trimble Connect toepassen voor single-user, multi-user en Tekla Model Sharing-modellen in Tekla Structures 2020 en latere versies.

Voor een instructievideo (Engelstalig) over het gebruik van een map met zelfgemaakte instellingen vanuit Trimble Connect in Tekla Structures, klik hier.

In de volgende voorbeelden leggen we uit hoe u dit kunt instellen.

Stappenplan XS_FIRM

De variabele XS_FIRM is bedoeld om in meerdere Tekla Structures-modellen te kunnen beschikken over zelfgemaakte instellingen.

1. Ga naar de online versie van Trimble Connect (log indien nodig in met uw Trimble Identity).

2. Klik op de knop
Image
, vul de details van het nieuwe project in en klik op de knop Indienen:

Image

Het project wordt gemaakt en geopend.

3. Klik in de categorie Team op de knop
Image
om de gebruikers van uw map met zelfgemaakte instellingen uit te nodigen:

Image

4. Vul voor alle gebruikers het e-mailadres en desgewenst de groep en de rol in.

5. Klik op de knop
Image
2020-04-24_13-33-20 - kopie.png
. De gebruikers ontvangen nu een activeringsmail.

6. Klik in de categorie Data op de knop Verkenner en vervolgens op de knop Toevoegen > Map maken:

Image

7. Vul een naam in voor de te maken map en klik op de knop Indienen:

Image

De structuur ziet er nu als volgt uit:

Image

8. Desgewenst kunt u de rechten van de toegevoegde gebruikers aanpassen en controleren of de uitgenodigde gebruikers de activeringsmail hebben geactiveerd. Hiervoor gaat u naar de categorie Teams:

Image

Indien gewenst stelt u de rechten op de map ts_map in.

9. Schakel het selectievakje van de map ts_map in:

Image

10. Klik op de knop
Image
(rechtsonder in het venster), het volgende venster verschijnt:

Image

11. Selecteer per gebruiker (of voor het hele team) de gewenste optie in en schakel de optie Rechten op deze map en al zijn submappen toepassen in:

12. Klik op Indienen.

Voeg nu de zelfgemaakte instellingen toe aan de map ts_map.

13. Klik in de categorie Data op de knop Verkenner en vervolgens op de map ts_map:

Image

14. Klik op de knop Toevoegen om uw zelfgemaakte instellingen te uploaden naar de map ts_map:

Image

...of sleep de instellingsbestanden vanuit de Verkenner naar de map.

De mappenstructuur ziet er in ons voorbeeld nu als volgt uit:

Image

Wanneer u uw zelfgemaakte instellingen achteraf wilt wijzigen, werkt u ze altijd in de betreffende map in Trimble Connect bij. In ons voorbeeld is dat de map ts_map. Er vindt geen synchronisatie van de lokale map ts_map naar Trimble Connect plaats, zie punt 19. De data gaat alleen van Trimble Connect naar de lokale harde schijf.

15. Stel nu in Tekla Structures de variabele XS_FIRM in om de verwijzing te maken naar de map ts_map.

Voor de verwijzing wordt de volgende notatie gebruikt:

Tekla Structures 2021 en later:

%CONNECT_FOLDER_SYNC%\qt7N8Gnkl5w\%europe\%ts_map

Tekla Structures 2020:

%CONNECT_FOLDER_SYNC%\qt7N8Gnkl5w;europe%ts_map

waarbij de verwijzing als volgt is samengesteld:

Image
TC_uitw

Server locatie is de naam van de locatie die hoort bij de details (Projectserver locatie kiezen) die u invult voor het nieuwe project (stap 2).

Let op. Er zijn een aantal regio's die u kunt gebruiken, deze hebben een vaste notatie. De opties zijn:

Europa = europe
Azië = asia
Noord Amerika = northAmerica

16. Start Tekla Structures (log indien nodig in met uw Trimble Identity) en open een model.

17. Open het dialoogvenster Geavanceerde opties via Bestand > Instellingen > Variabelen.

18. Pas de variabele XS_FIRM aan zodat deze verwijst naar de map ts_map:

Image
TC_uitw2

De verwijzing is nu ingesteld voor het geopende model, om de verwijzing in alle Tekla Structures-modellen te gebruiken, klik hier.

Wanneer u de verwijzing definieert in het bestand user.ini, moet u dubbele procent-tekens in de notatie gebruiken. In het voorbeeld hierboven:

Tekla Structures 2021 en later:

set XS_FIRM=%%CONNECT_FOLDER_SYNC%%\qt7N8Gnkl5w\%%europe\%%ts_map

Tekla Structures 2020:

set XS_FIRM=%%CONNECT_FOLDER_SYNC%%\qt7N8Gnkl5w;europe%%ts_map

19. Start Tekla Structures opnieuw en heropen het model.

Tekla Structures zoekt nu naar de verschillen tussen de bestanden in de lokale map ts_map en de bestanden in de map ts_map in het Trimble Connect-project.

Voor Tekla Structures 2021 en later in de lokale map:

C:\Gebruikers\gebruiker\AppData\Local\Trimble\tekla folder sync\qt7N8Gnkl5w\europe\ts_map

Voor Tekla Structures 2020 in de lokale map:

C:\Gebruikers\gebruiker\AppData\Local\Trimble\tekla folder sync\qt7N8Gnkl5weurope%ts_map

Als er verschillen zijn, verschijnt de volgende melding:

Image

20. Klik op de knop Ja zodat het model wordt opgeslagen en afgesloten. De bestanden worden nu bijgewerkt en het model wordt opnieuw geopend. Klik op de knop Nee om de bestanden niet bij te werken.

Wanneer de bestanden voor de eerste keer worden bijgewerkt, kan dit, afhankelijk van de hoeveelheid bestanden, eenmalig wat langer duren.

Stappenplan XS_PROJECT

De variabele XS_PROJECT gebruikt u voor een map met zelfgemaakte instellingen in Trimble Connect die is gekoppeld aan een specifiek Tekla Structures-model.

1. Start Tekla Structures en log indien nodig in met uw Trimble Identity.

2. Koppel het Tekla Structures-model aan het Trimble Connect-project wanneer u een nieuw model maakt in Tekla Structures door het selectievakje Trimble Connect project genereren in te schakelen:

Image

Om een geopend model te koppelen aan een Trimble Connect-project, gaat u naar het menu Bestand > Trimble Connect en selecteert u Samenwerking starten.

In beide gevallen opent het dialoogvenster Trimble Connect - Project selecteren waarin u uw Tekla Structures-model kunt koppelen aan het Trimble Connect-project:

Image

3. Klik op de knop Maken zodat het Tekla Structures-model is gekoppeld een Trimble Connect-project.

4. Ga nu naar de online versie van Trimble Connect (log indien nodig in met uw Trimble Identity).

5. Klik op de knop
Image
, vul de details van het nieuwe project in en klik op de knop Indienen:

Image

Het project wordt gemaakt en geopend.

6. Klik in de categorie Team op de knop
Image
om de gebruikers van uw map met zelfgemaakte instellingen uit te nodigen:

Image

7. Vul voor alle gebruikers het e-mailadres en desgewenst de groep en de rol in.

8. Klik op de knop
Image
2020-04-24_13-33-20 - kopie.png
. De gebruikers ontvangen nu een activeringsmail.

9. Klik in de categorie Data op de knop Verkenner en vervolgens op de knop Toevoegen > Map maken:

Image

10. Vul een naam in voor de te maken map en klik op de knop Indienen:

Image

De structuur ziet er nu als volgt uit:

Image

11. Desgewenst kunt u de rechten van de toegevoegde gebruikers aanpassen en controleren of de uitgenodigde gebruikers de activeringsmail hebben geactiveerd. Hiervoor gaat u naar de categorie Teams:

Image

Indien gewenst stelt u de rechten op de map ts_map in.

12. Schakel het selectievakje van de map ts_map in:

Image

13. Klik op de knop
Image
(rechtsonder in het venster), het volgende venster verschijnt:

Image

14. Selecteer per gebruiker (of voor het hele team) de gewenste optie in en schakel de optie Rechten op deze map en al zijn submappen toepassen in:

15. Klik op Indienen.

Voeg nu de zelfgemaakte instellingen toe aan de map ts_map.

16. Klik in de categorie Data op de knop Verkenner en vervolgens op de map ts_map:

Image

17. Klik op de knop Toevoegen om uw zelfgemaakte instellingen te uploaden naar de map ts_map:

Image

...of sleep de instellingsbestanden vanuit de Verkenner naar de map.

De mappenstructuur ziet er in ons voorbeeld nu als volgt uit:

Image

Wanneer u uw zelfgemaakte instellingen achteraf wilt wijzigen, werkt u ze altijd in de betreffende map in Trimble Connect bij. In ons voorbeeld is dat de map ts_map. Er vindt geen synchronisatie van de lokale map ts_map naar Trimble Connect plaats, zie punt 21. De data gaat alleen van Trimble Connect naar de lokale harde schijf.

18. Stel nu de variabele XS_PROJECT in om de verwijzing te maken naar de map ts_map.

Voor de verwijzing wordt in alle Tekla Structures-versies de volgende notatie gebruikt:

Image

19. Open het dialoogvenster Geavanceerde opties via Bestand > Instellingen > Variabelen.

20. Pas de variabele XS_PROJECT aan zodat deze verwijst naar de map ts_map:

Image

De verwijzing is nu ingesteld voor het geopende Tekla Structures-model.

21. Start Tekla Structures opnieuw en heropen het model.

Tekla Structures zoekt nu naar de verschillen tussen de bestanden in de lokale map ts_map (C:\Gebruikers\<gebruiker>\AppData\Local\Trimble\Tekla folder sync\<map>) en de bestanden in de map ts_map in het Trimble Connect-project. Als er verschillen zijn, verschijnt de volgende melding:

Image

22. Klik op de knop Ja zodat het model wordt opgeslagen en afgesloten. De bestanden worden nu bijgewerkt en het model wordt opnieuw geopend. Klik op de knop Nee om de bestanden niet bij te werken.

Wanneer de bestanden voor de eerste keer worden bijgewerkt, kan dit, afhankelijk van de hoeveelheid bestanden, eenmalig wat langer duren.