Release Info Tekla Structures 2023

2023
Tekla Structures
Environment
Netherlands

De Release Info Tekla Structures 2023 bevat de volgende onderwerpen:

Algemeen

Construsoft Online panel in het zijvenster uitgebreid

U beschikt in Tekla Structures in het zijvenster over het Construsoft Online panel (1):

Image
RI_2023_153

Wanneer u Tekla Structures 2023 voor het eerst start moet u opnieuw inloggen in het Online panel. U ziet een rood Construsoft logo rechtsbovenin uw scherm.

Wanneer u nu inlogt, wordt deze login opgeslagen op uw computer en hoeft u in de toekomst, wanneer er een nieuwe Tekla Structures-versie beschikbaar is, niet opnieuw in te loggen.

Daarnaast is de tool Pack & Go (m161) toegevoegd (2) aan het Construsoft Online panel. U gebruik de tool om de modeldata en de overige benodigde bestanden en informatie in één zip-bestand op te slaan, bijvoorbeeld om modellen te archiveren of om ze naar de Construsoft Helpdesk te sturen.

Weergave & filteren in het zijvenster: bestaande optie aangepast en nieuwe optie toegevoegd

U beschikt in Tekla Structures in de Model Editor aan de rechterzijde over het zijvenster waarin u diverse commando’s kunt uitvoeren zoals het commando Weergave & filteren (1). Dit commando beschikt standaard over een viertal tabbladen (2):

Image
RI_2023_121

Merk hiërarchie: Voor het weergeven van de hiërarchie van merken, sub- en supermerken.

Fasen: Voor het weergeven van verschillende fasen in modelvensters.

Zone: Voor het weergeven van de verschillende zones.

Attributen: Voor het weergeven van de verschillende attributen.

Image
RI_2023_126

Klik op de Help-knop voor meer informatie en klik hier voor een video met gedetailleerde uitleg.

Tabblad Fasen

Wanneer u hiermee de verschillende fasen in de modelvensters weergeeft, kunt u hierbij instellen of u die op onderdeel- of merknivo of voor wapening wilt weergeven:

Image
RI_2023_155

In eerdere Tekla Structures-versie gaf de optie Onderdeel ook componentsymbolen (en de bijbehorende inhoud zoals lassen en bouten) van de andere fasen weer. In Tekla Structures 2023 is dit aangepast zodat nu alleen de betreffende onderdelen van de geselecteerde fase worden weergeven.

Tabblad Zone

Sinds Tekla Structures 2022 is het tabblad Zone uitgebreid met de optie Template. Ga hiervoor naar het tabblad Zone en klik op de rechtermuisknop zodat een pop-up menu verschijnt:

Image
RI_2023_122

Wanneer u de optie Template kiest, verschijnt volgend dialoogvenster en kunt u een template attribuut kiezen:

Image
RI_2023_123

en deze weergeven in modelvensters, bijvoorbeeld de toegepaste profieltypen (I-profielen of kokers):

Image
RI_2023_124

Vervolgens kunt u hieruit profielen selecteren:

Image
RI_2023_125

en er bijvoorbeeld een lijst, tekeningen of NC-bestanden van maken.

Veld Zone in meerdere objecten beschikbaar

In de Timber Detailer-rol beschikt u nu ook voor gezette- en vrijgevormde platen in de gebruikersattributen over het veld Zone waarin u de zone kunt definiëren:

Image
RI_2023_008

NC-bestanden: Instellingen aangepast

In Tekla Structures 2023 is voor het genereren van NC-bestanden de instelling Alles verwijderd zodat u alleen nog beschikt over de standaardinstellingen Platen en Profielen:

Image
RI_2023_009

Daarnaast zijn de NC-bestandinstellingen Platen en Profielen aangepast zodat nu de opties zijn verwijderd die voor de Maximum gatdiameter waren ingevuld.

Tekla Structures 2022 Service Pack 6 en eerder:

Image
RI_2023_011

Tekla Structures 2023:

Image
RI_2023_010

U kunt hierin de maximaal te boren gatdiameter voor de ingestelde plaatdikte definiëren. Bijvoorbeeld dat voor een plaatdikte tot 45 mm de maximale gatdiameter 60 mm mag zijn i.v.m. het ponsen van de gaten. Deze opties zorgden er eerder voor dat als aan de ingevulde voorwaarde(n) wordt voldaan, er geen NC-bestanden voor de betreffende onderdelen worden gegenereerd.

Eigen instellingen

Wanneer u in eerdere Tekla Structures-versies instellingen hebt gemaakt voor NC-bestanden, slaat u deze instellingen een keer opnieuw op.

Kopieer desgewenst de nieuwe instellingen van de map attributes in de modelmap naar uw TS-map van Tekla Structures 2023 of sla de instellingen op in uw model template (voorbeeld model) zodat ze beschikbaar zijn in alle modellen.

NC-bestanden: Instellingen verwijderd

Wanneer u in eerdere Tekla Structures-versies NC-bestanden maakte om deze vervolgens te converteren naar DXF-bestanden (brandtafels), laadde u de instelling DSTV2DXF in het dialoogvenster NC-bestand Headerinformatie voor correcte uitvoer in de DXF-bestanden:

Image
RI_2023_095

Image
RI_2023_096

Door de instelling DSTV2DXF te gebruiken, was de positie van de elementen Fasenummer en Tekeningidentificatie correct zodat bij het converteren van het NC-bestand naar een DXF-bestand de juiste informatie wordt opgenomen.

Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de header in geconverteerde NC-bestanden in eerdere Tekla Structures-versies.

In Tekla Structures 2023 is de instelling DSTV2DXF overbodig (in verband met de nieuwe DSTV to DXF converter, zie hieronder) en daardoor verwijderd uit de installatie. U kunt nu in alle gevallen de instelling standard gebruiken.

TIP: Voordat u NC-bestanden converteert naar DXF-bestanden, kunt u in Tekla Structures beschikken over de tool DSTV File Name Modifier waarmee u de naam van NC-bestanden aan kunt passen.

Nieuwe DSTV to DXF Converter

U beschikte in eerdere Tekla Structures-versies over diverse tools voor het converteren van NC-bestanden naar DXF-bestanden voor brandtafels. Deze DXF-bestanden bevatten geen overbodige informatie zoals maatlijnen o.i.d. Alleen de profielcontouren, de plaats van eventuele gaten en door de gebruiker in te stellen tekst staan in het geconverteerde DXF-bestand.

In Tekla Structures 2023 beschikt u hiervoor over de nieuwe DSTV to DXF Converter:

Image
RI_2023_097

Als gevolg hiervan is de macro Converteer DSTV naar DXF (ML503) niet meer beschikbaar in Tekla Structures 2023. Eigen instellingen uit deze macro kunt u niet migreren/meenemen naar de nieuwe DSTV to DXF Converter.

U beschikt in de nieuwe DSTV to DXF Converter over de instelling standard die u als basis kunt gebruiken:

Image
RI_2023_103

Deze instelling zorgt er ook voor de dat instelling DSTV2DXF zoals hiervoor beschreven niet meer nodig is.

In het tabblad Omgeving is de optie Blinde gaten meenemen standaard ingesteld op Nee zodat deze gaten niet worden meegenomen wanneer u NC-bestanden converteert naar DXF-bestanden:

Image
RI_2023_133

LET OP

Wanneer u beschikt over platen met tapgaten, wordt de buitendiameter van de tapgaten (dus bijvoorbeeld 12 i.p.v. 10.3 voor een tapgat M12) in het DXF-bestand opgenomen. Dit is niet correct en u zult deze DXF-bestanden handmatig aan moeten passen.

Voor wat betreft het gebruik van de nieuwe DSTV to DXF Converter geldt dat u in ieder geval de uitvoer controleert om te zien of deze aan uw eisen voldoet, ook op basis van het gebruik van andere/eerdere DSTV-converters.

Daarnaast beschikt u ook over de tool DSTV to DXF converter-template. Dit is een converter-template die u kunt gebruiken om het conversieproces te automatiseren.

U kunt hiervoor in het templatebestand de benodigde informatie in een teksteditor invullen. Hierdoor hoeft u de instellingen in het dialoogvenster DSTV naar DXF-converter niet te doorlopen en kunt u de conversie uitvoeren door op één knop te dubbelklikken.

Om de benodigde informatie in een teksteditor in te vullen, klikt u in de Applicaties en componenten database met de rechtermuisknop op de knop DSTV to DXF converter-template, u klikt op Bewerken en u selecteert een geschikte teksteditor.

Scrol nu naar beneden om de gewenste strings aan te passen.

Zo kunt u onder andere de naam van de te gebruiken instelling in de DSTV to DXF Converter of de standaard in-en uitvoermap aanpassen:

Image
RI_2023_098

Om de aangepaste instellingen te gebruiken, dubbelklikt u op de tool DSTV to DXF converter-template.

Klik hier voor gedetailleerde informatie over de nieuwe DSTV to DXF Converter en de tool DSTV to DXF converter-template.

Nieuwe pdf lijst merk-conservering toegevoegd

U beschikt nu naast de bestaande lijst merk_conservering over de nieuwe lijst pdf PDF-merk_conservering.pdf:

Image
RI_2023_093

Nieuwe houtprofielen beschikbaar

U beschikt in Tekla Structures 2023 in de profielendatabase over de volgende nieuwe of bijgewerkte hout-gerelateerde profielen:

Image
RI_2023_119

Image
RI_2023_127

De profielen in de voorwaardengroep Houtprofielen - vast zijn nieuw, de profielen RABAT140 en REVEAL_C (dagkantprofielen) in de nieuwe voorwaardengroep Houtprofielen - parametrisch waren al beschikbaar, maar het profiel RABAT140 is bijgewerkt i.v.m. de gebruikersattributen.

Lokalisatie: Eigen instellingen/bestanden bijwerken

Algemeen over lokalisatie

Wanneer u als Tekla Structures-gebruiker overstapt naar Tekla Structures 2023, kunt u de instellingen en bestanden gebruiken die u in een vorige Tekla Structures-versie hebt aangepast. Tekla Structures kopieert ze niet automatisch, u moet dit zelf doen.

Er zijn een aantal instellingen/bestanden die we onder de aandacht brengen omdat dit aanpassingen zijn die u wellicht in een eerdere Tekla Structures-versie hebt gemaakt en die niet zonder meer naar Tekla Structures kunnen worden gekopieerd.

Vergelijk ze met uw situatie en voer indien nodig de stappen uit die voor u van toepassing zijn. Hierdoor kunt snel en eenvoudig in Tekla Structures 2023 gaan werken.

Het is aan te bevelen om uw eigen wijzigingen bij te houden door ze te documenteren en dit Word-document te gebruiken als basis, wellicht aangevuld met eigen aandachtspunten. Zo weet u altijd wat uw aanpassingen zijn.

Voorbeeld modellen (model templates) bijwerken

Als u beschikt over eigen voorbeeld modellen (model templates), werk ze dan bij om deze probleemloos in Tekla Structures 2023 te kunnen gebruiken.

Klik hier voor het (algemene) stappenplan.

Paginanummering in lijsten

U beschikt in Tekla Structures 2023 over de mogelijkheid om nieuwe paginanummers te gebruiken in lijsten waarbij ook het totaal aantal pagina's in de lijst wordt weergegeven.

Tekla Structures 2022 en eerder:

Image
RI_2023_023

Tekla Structures 2023:

Image
RI_2023_024

Hiervoor is het nieuwe waardeveld GetValue("PAGES") beschikbaar. In de Template Editor wordt hierdoor nu de formule GetValue("PAGE")+"/"+GetValue("PAGES") gebruikt:

Image
RI_2023_025

Wanneer u beschikt over zelfgemaakte of aangepaste lijsten, kunt u deze ook aanpassen zodat het totaal aantal pagina's wordt weergegeven.

Construsoft heeft alle beschikbare lijsten aangepast zodat zowel de pagina als ook totaal aantal pagina's op de lijsten verschijnt.

Opgeslagen instellingen voor eigenschappen maatvoeringsvoorwaarden

Algemeen

U beschikt in Tekla Structures over de mogelijkheid om instellingen voor objecten in tekening aanzichten te definiëren. U moet hierbij denken aan de manier waarop onderdelen in de verschillende aanzichten worden weergegeven of worden bemaat.

U kunt meerdere aanzichten van hetzelfde type maken, bijvoorbeeld meerdere vooraanzichten om de maatvoering van bijvoorbeeld instortvoorzieningen of wapening duidelijk weer te geven.

Hierdoor bent u zeer flexibel: u kunt definiëren waar u wat wilt bematen, dus waar de maatlijnen worden geplaatst, in welke volgorde ze worden gemaakt en welke instellingen u voor iedere maatlijn wilt gebruiken. Hetzelfde geldt voor de weergave van onderdelen.

De functionaliteit is van toepassing op onderdeel-, merk- en betontekeningen, niet op overzichttekeningen.

Klik hier en hier voor gedetailleerde informatie over het definiëren van tekening aanzichten.

In Tekla Structures 2023 is in de maatvoeringsvoorwaarde Maatlijnen voor filters nu de optie Alleen objecten aan de geselecteerde zijden beschikbaar:

Image
RI_2023_026

Image
RI_2023_027

Image
RI_2023_028

Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen instortvoorzieningen te maatvoeren welke zich in de voorzijde van een betonelement bevinden. Zodoende kan eventueel ook per zijde een maatvoeringsvoorwaarde gedefinieerd worden, waardoor de instortvoorzieningen per zijde op een aparte maatlijn worden gemaatvoerd.

Deze optie in Tekla Structures 2022 sinds Service Pack 2 ook beschikbaar.

Eigen instellingen

Om ervoor te zorgen dat uw eigen opgeslagen instellingen geschikt zijn voor Tekla Structures 2023, doet u het volgende:

1. Kopieer de zelf opgeslagen instellingen naar Tekla Structures 2023, bijvoorbeeld naar de TS-map of naar uw model template (voorbeeld model).

De bestandsextensie is *.FilterDimXml, bijvoorbeeld Instortdeel_VA.FilterDimXml zoals in de afbeelding hierboven.

2. Open Tekla Structures 2023 en selecteer een eigen instelling in de keuzelijst.

3. Stel de gewenste optie in (1) en sla de instelling(en) opnieuw op (2):

Image
RI_2023_061

4. Kopieer de instelling(en) naar uw TS-map of naar uw model template (voorbeeld model).

Filters in maatlijnen

U beschikt in Tekla Structures in de Tekening Editor in de maatlijneigenschappen over de optie om tags toe te voegen wanneer u bijvoorbeeld het eigenschappen dialoogvenster van horizontale of verticale maatlijnen opent:

Image
RI_2023_030

Algemeen over maatlijn tags

Maatlijn tags zijn gekoppeld met de objecten waartoe de maatlijnen behoren en kunnen worden gebruikt bij alle typen maatlijnen. Deze extra informatie wordt automatisch bijgewerkt wanneer er wijzigingen in het model worden doorgevoerd.

Uitgesloten tags

U kunt naast de maatlijn tags bij de optie Uitgesloten tags een filter selecteren die de gewenste standaardinhoud uit de tag verwijdert.

Image
RI_2023_059

Klik hier voor gedetailleerde informatie over maatlijn tags en uitgesloten tags.

LET OP

In het algemeen geldt dat wanneer u een instelling gebruikt waarvan het filter niet bestaat, dit wordt aangeduid in het dialoogvenster in het betreffende veld:

Image
RI_2023_144

Er is actie vereist en u kunt de knoppen Wijzigen en Opslaan dan ook niet gebruiken.

Eigen instellingen

Om ervoor te zorgen dat uw eigen opgeslagen maatlijninstellingen beschikken over geschikte filters, doet u het volgende:

1. Kopieer de zelf opgeslagen maatlijninstellingen naar Tekla Structures 2023, bijvoorbeeld naar de TS-map of naar uw model template (voorbeeld model).

2. Open Tekla Structures 2023 en selecteer een eigen instelling in de keuzelijst.

3. Stel het juiste filter in (1) en sla de instellingen opnieuw op (2):

Image
RI_2023_060

Selecteer Geen in de keuzelijst als tagfilter als uitsluiten niet nodig.

4. Kopieer de instelling(en) naar uw TS-map of naar uw model template (voorbeeld model).

Variabelen voor de clash check verwijderd

In Tekla Structures 2023 zijn de variabelen XS_CLASH_CHECK_BETWEEN_REFERENCES, XS_CLASH_CHECK_INSIDE_REFERENCE_MODELS en XS_CLASH_CHECK_BETWEEN_PARTS, waarmee de clash check werd ingesteld, verwijderd.

Immers, u kunt de wijze waarop de clash check moet worden uitgevoerd, sinds Tekla Structures 2022 Service Pack 2 instellen in het dialoogvenster Clash check manager met behulp van de opties Tussen onderdelen, Tussen referentiemodellen en Objecten in referentiemodellen:

Image
RI_2023_154

Wanneer u de Clash check manager voor het eerst opent na het starten van Tekla Structures of nadat u een nieuw model hebt geopend, is de optie Tussen onderdelen nu standaard ingeschakeld en zijn de opties Tussen referentiemodellen en Objecten in referentiemodellen standaard uitgeschakeld.

Wanneer u een van deze variabelen hebt gekopieerd en aangepast in een *.ini- bestand, kunt u ze hieruit verwijderen.

Over de Minimale afstand

U stelt de Minimale afstand tussen referentiemodelobjecten en tussen oorspronkelijke Tekla Structures-onderdelen en referentiemodelobjecten in.

Objecten die zich dichter bij elkaar bevinden dan de ingestelde minimale afstand worden in de clash check vermeld. De hoogst mogelijke minimale afstand is 500 mm.

Klik hier voor meer informatie over het gebruik van de Clash check manager en de hierboven benoemde opties.

Variabele voor weergave van stippellijnen en arceren overlappende oppervlakken verwijderd

U beschikt sinds enige Tekla Structures-versies over de opties Arceren van overlappende oppervlakken en Stippellijn voor verborgen lijn (via Bestand > Instellingen > Knoppen).

Image
RI_2023_055

De optie Arceren van overlappende oppervlakken definieert of in het Tekla Structures-model het arceren van overlappende oppervlakken op hetzelfde vlak aan of uit staat.

De optie Stippellijn voor verborgen lijn definieert of de onderbroken lijnen voor de onderdeelrandlijnen in DirectX (Legacy)-gerenderde modelvensters worden weergegeven.

Deze opties vervangen de eerder gebruikte variabelen XS_HATCH_OVERLAPPING_FACES_IN_DX en XS_USE_DASHED_HIDDEN_LINES die nu zijn verwijderd uit de Geavanceerde opties.

Eigen instellingen

Wanneer u een van deze variabelen hebt gekopieerd en aangepast in een *.ini-bestand, kunt u ze hieruit verwijderen.

Het aangepaste lint en sneltoetsen

U kunt uw aangepaste lint en sneltoetsen kopiëren, na de installatie van Tekla Structures 2023, van een oudere Tekla Structures-versie naar Tekla Structures 2023.

Het lint kopiëren

U beschikt in Tekla Structures 2023 over de mogelijkheid om uw aangepaste lint uit een eerdere Tekla Structures-versie te kopiëren naar Tekla Structures 2023.

LET OP: Wanneer u dat doet, ontbreken nieuwe commandoknoppen die vanaf Tekla Structures 2023 beschikbaar/nieuw zijn.

U kunt er ook voor kiezen om eerst het "oude" lint te vergelijken met het nieuwe "standaard" lint in Tekla Structures 2023 via Bestand > Instellingen > Lint > Lint vergelijken in zowel de Model- als in de Tekening Editor.

U krijgt dan de verschillen te zien tussen uw aangepaste lint en het standaard lint van Tekla Structures 2023.

U kunt er nu voor kiezen om de ontbrekende commandoknoppen alsnog toe te voegen of om het nieuwe standaard lint te gaan gebruiken.

Om het aangepaste lint te kopiëren doet u het volgende:

1. Ga in de Windows Verkenner (afhankelijk van de Tekla Structures-versie) naar de map

C:\Gebruikers\<gebruiker>\AppData\Local\Trimble\TeklaStructures\<oudere versie>\UI\Ribbons\

of de map

C:\Gebruikers\<gebruiker>\AppData\Local\Trimble\Tekla Structures\<oudere versie>\UI\Ribbons\

(Wanneer de map niet zichtbaar is in de Windows Verkenner gaat u in de Verkenner naar Beeld > Opties > Map- en zoekopties wijzigen. In het tabblad Weergave schakelt u bij de geavanceerde instellingen het selectievakje in bij Verborgen bestanden en mappen weergegeven).

2. Het *.xml bestand: albl_up_<licentie>--main_menu.xml bevat het aangepaste lint.
3. Plaats dit *.xml bestand in de map C:\Users\<gebruiker>\AppData\Local\Trimble\Tekla Structures\2023.0\UI\Ribbons.

Bedenk dat de bestandsnaam van het lint wordt bepaald door de Tekla Structures-configuratie die u gebruikt. Bijvoorbeeld voor de configuratie Steel Detailing wordt de bestandsnaam albl_up_Steel_Detailing--main_menu.xml gebruikt. Omdat er sinds Tekla Structures 2021 een drietal nieuwe configuraties beschikbaar zijn, toont de volgende tabel de beschikbare configuraties en hun bestandsnaam:

Image
RI_2022_70

* Nieuw sinds Tekla Structures 2021. Deze opties zijn alleen beschikbaar wanneer u beschikt over een subscription.

Klik hier voor meer gedetailleerde uitleg over het kopiëren van het lint.

Klik hier voor uitleg over het vergelijken van de wijzigingen die u hebt gemaakt in het lint met het oorspronkelijke lint.

Sneltoetsen kopiëren

U kopieert als volgt de sneltoetsen van een eerdere Tekla Structures-versie naar Tekla Structures 2023:

1. Ga in een eerdere Tekla Structures-versie naar Bestand > Instellingen > Sneltoetsen.

2. Klik op de knop Exporteren, sla nu het *.xml-bestand op een gewenste locatie en met de gewenste naam op.

3. Ga in Tekla Structures 2023 naar Bestand > Instellingen > Sneltoetsen.

4. Klik op de knop Importeren, selecteer het *.xml-bestand en klik op de knop Openen, de sneltoetsen worden nu geïmporteerd.

U kunt het geëxporteerde *.xml-bestand ook naar een andere pc kopiëren om het daar in Tekla Structures 2023 te importeren.

De aangepaste Applicaties en componenten database

U beschikt in Tekla Structures over de mogelijkheid om de Applicaties en componenten database aan te passen. Hierbij valt te denken aan het maken van eigen groepen, het toevoegen van subgroepen of het aanpassen van de volgorden van groepen.

Image
RI_2022_90

In Tekla Structures is de Applicaties en componenten database (de groepen Beton tot en met Wapening) opgeslagen in aparte *.xml-bestanden in de map

..:\TeklaStructures\2023.0\Environments\netherlands\General\ComponentSettings:

Image
RI_2023_130

Omdat de groepen apart zijn opgeslagen, is de Applicaties en componenten database eenvoudig per groep te onderhouden en kunt u groepen simpel uitwisselen. Wanneer u bijvoorbeeld zelf een groep aan de Applicaties en componenten database hebt toegevoegd, kunt u deze groep publiceren (exporteren) naar een *.xml-bestand:

Image
RI_2023_132

...en opslaan in uw TS-map of delen met collega's of derden. (Zij slaan het *.xml-bestand op in hun eigen TS-map).

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie over het onderhoud van de Applicaties en componenten database.

Release Notes voor beheerders

In deze Release Info van Construsoft worden diverse instellingen en bestanden onder de aandacht gebracht om ervoor te zorgen dat u snel in Tekla Structures 2023 kunt gaan werken.

Naast deze Release Info zijn ook de zogenaamde Release Notes voor beheerders van Tekla beschikbaar. In deze Release Notes vindt u nog meer informatie over aanpassingen die voor u wellicht interessant zijn.

Bekijk deze informatie als Tekla Structures-gebruiker of laat uw systeembeheerder hier eens naar kijken om te zien wat er nog meer de aandacht verdient.

Uitwisselbaarheid

IFC-objectconversie controleren met een nieuwe lijst

Wanneer u als Tekla Structures-gebruiker met andere projectbetrokkenen samenwerkt in een BIM-omgeving, kunt u om de betreffende informatie in Tekla Structures te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld IFC-bestanden als referentiemodel in Tekla Structures in te voegen.

Wellicht wilt u in Tekla Structures de objecten uit zo'n IFC-referentiemodel later converteren naar oorspronkelijke Tekla Structures-objecten. Hierbij bent u afhankelijk van de kwaliteit van het betreffende (IFC)-bestand dat u aangeleverd krijgt.

Soms komt het voor dat na een IFC-objectconversie in Tekla Structures (via Beheren > IFC-objecten converteren) de kolommen "op de kop" zijn gepositioneerd. Daar hebt u tijdens de conversie geen invloed op maar u beschikt in Tekla Structures 2023 nu wel over de lijst id_kolom_op_de_kop om dergelijke kolommen snel op te sporen in het model.

Image
RI_2023_147

Vervolgens kunt u de betreffende kolommen corrigeren met systeemcomponent Flip (ML029):

Image
RI_2023_148

Verbeteringen in de rol Engineer

Algemeen

Er zijn in Tekla Structures 2023, mede naar aanleiding van uw feedback, een aantal aanpassingen/wijzigingen doorgevoerd in de rol Engineer:

Image
RI_2023_063

Er zijn een aantal instellingen/bestanden die we onder de aandacht brengen omdat dit aanpassingen zijn die u wellicht in een eerdere Tekla Structures-versie hebt gemaakt en die niet zonder meer naar Tekla Structures kunnen worden gekopieerd.

Vergelijk ze met uw situatie en voer indien nodig de stappen uit die voor u van toepassing zijn. Hierdoor kunt snel en eenvoudig in Tekla Structures 2023 gaan werken.

Het is aan te bevelen om uw eigen wijzigingen bij te houden door ze te documenteren en dit Word-document te gebruiken als basis, wellicht aangevuld met eigen aandachtspunten. Zo weet u altijd wat uw aanpassingen zijn.

Klik hier voor de video Rol Engineer 2.0 - Een introductie van de nieuwe instellingen voor 2023 voor meer informatie.

Overzichttekening instellingen

Overzichttekening instelling palenplan is verbeterd.

Image
RI_2023_038

Tekla Structures 2022 en ouder:

Image
RI_2023_036

Tekla Structures 2023:

Image
RI_2023_037

Zoals u in bovenstaande afbeeldingen kunt zien is vooral de weergave van de tekeningobjecten (zoals de funderingspalen en de funderingsbalken) en de inhoud/opmaak van de onderdeellabels aangepast.

Daarnaast is de opmaak Engineering welke o.a. toegepast wordt op palenplannen, uitgebreid met de volgende twee tekeningformaten:

Image
RI_2023_039

Zodoende kan er snel geschakeld worden naar een heirenvooi mét symbolen (template Heirenvooi bestond al):

Image
RI_2023_040

Daarnaast is overzichttekening instelling funderingsoverzicht toegevoegd:

Image
RI_2023_149

Image
RI_2023_041

en is overzichttekening instelling constructieoverzicht toegevoegd:

Image
RI_2023_150

Image
RI_2023_042

Deze instelling is ook als Aanzicht instelling constructieoverzicht beschikbaar:

Image
RI_2023_043

Tevens is aanzicht instelling constructieoverzicht_detail toegevoegd:

Image
RI_2023_151

Hieronder ziet u een aantal voorbeelden die zijn gemaakt met de aanzicht instelling constructieoverzicht_detail:

Image
RI_2023_044
Image

In de overzichttekening instelling constructieoverzicht wordt de nieuwe opmaak constructieoverzichten gebruikt:

Image
RI_2023_152

..met de volgende nieuwe onderhoeken:

Image
RI_2023_047

Image
1_Trimble_blue
Algemene_opmerkingen.tpl
Image
2_Trimble_blue
Legenda.tpl

Nieuwe patroonlijn instellingen

Tevens zijn er diverse nieuwe patroonlijn-instellingen toegevoegd:

Image
1_Trimble_blue
afwerkvloer
Image
6_Trimble_blue
paaleinde_vierkant
Image
2_Trimble_blue
isolatie
Image
7_Trimble_blue
stortnaad
Image
3_Trimble_blue
lijnlast
Image
8_Trimble_blue
werkvloer-folie
Image
4_Trimble_blue
maaiveld
Image
9_Trimble_blue
werkvloer
Image
5_Trimble_blue
paaleinde_rond

Hieronder ziet u diverse praktische voorbeelden van details, waarbij de patroonlijn-instellingen zijn toegepast:

Image
RI_2023_048

Image
RI_2023_049

Image
RI_2023_050

Patroonlijn lijnlast:

Image
RI_2023_051

Vanaf Tekla Structures 2023 Service Pack 3 zijn bovengenoemde patroonlijn-instellingen beschikbaar in alle rollen.

Modelleren

Bouten modelleren: Nieuwe opties voor sleufgaten

U kunt nu sleufgaten modelleren waarbij u een offset kunt gebruiken (in beide richtingen van de sleufgaten) en zodoende het sleufgat kan verschuiven ten opzichte van de bout.

Image
RI_2023_071

Hiervoor beschikt u nu in het eigenschappen dialoogvenster Bout naast Sleufgat X en Sleufgat Y over een nieuw veld voor de x-richting en de y-richting van de sleufgaten:

Image
RI_2023_072

Sleufgaten filteren

Tevens is er een nieuw selectiefilter sleufgaten beschikbaar:

Image
RI_2023_085

Het selectiefilter werkt voor sleufgaten die in de boutgroep zitten, dus ook als er bijvoorbeeld ook een normaal gat of een tapgat in de boutgroep zit.

Sleufgaten in lijsten

De lijst id_bouten_en_gaten_lijst is aangepast zodat de bouten en de verschillende soorten gaten (tapgaten, sleufgaten, normale gaten) nu apart in de lijst worden getoond:

Image
RI_2023_086

Daarnaast is de lijst id_sleufgat aangepast. Deze lijst toont alle sleufgaten waarvan de tussenafstand tussen de twee cirkels van een sleufgat kleiner of gelijk is dan 2 mm, dit met betrekking tot productiedoeleinden (afbreken van de boor). In onderstaand voorbeeld wordt het sleufgat met de tussenafstand van 12 mm dus niet op de lijst getoond, de andere twee sleufgaten worden wel getoond:

Image
RI_2023_088

In de voorwaarden in de lijst id_sleufgat (in de Template Editor) wordt nu gebruik gemaakt van nieuwe template attributen.

Klik hier voor gedetailleerde informatie over de nieuwe template attributen.

Eigen lijsten

Wanneer u in eerdere Tekla Structures-versies de lijst id_sleufgat of id_bouten_en_gaten_lijst hebt aangepast of u hebt zelf een dergelijke lijst gemaakt, pas dan de voorwaarden aan de hand van de nieuwe template attributen aan.

Klik hier voor gedetailleerde informatie over de offset voor sleufgaten.

Klik hier voor een YouTube-video over de nieuwe opties voor sleufgaten (en tapgaten).

Bouten modelleren: Nieuwe opties voor tapgaten

Eerdere Tekla Structures-versies

Om in eerdere Tekla Structures-versies tapgaten te modelleren, beschikte u over gebruikerscomponent Tapgaten en de optie om twee losse boutgroepen toe te passen.

Klik hier voor meer informatie over het modelleren van tapgaten in eerdere Tekla Structures-versies.

Tekla Structures 2023

U kunt in Tekla Structures 2023 tapgaten direct modelleren met het commando Bout.

Hiervoor zijn de nieuwe opties Speciaal gattype, Getapt en Gatgrootte kern toegevoegd aan de Bouteigenschappen:

Image
RI_2023_078

In Gatgrootte kern kunt u de gatdiameter van het tapgat definiëren. In de standaardinstelling tapgat M12 is deze aanpassing doorgevoerd.

Voorbeeld

Een kokerkolom waar een koker met een aangelaste eindplaat op aansluit. De eindplaat beschikt over gaten, de kokerkolom beschikt over tapgaten:

Image
RI_2023_079

Image
RI_2023_080

De boutgroep is gemaakt waarbij in dit geval eerst de plaat en vervolgens de kokerkolom is geselecteerd. Bedenk dat de volgorde van de speciale gaten wordt gerelateerd aan de kop van de bout en niet aan de selectievolgorde.

Stel dat eerst de kokerkolom was geselecteerd en vervolgens de plaat:

Image
RI_2023_082

Dan komt het eerste speciale gat in de plaat omdat de boutkop daar zit. Draait u de boutgroep 180 graden, dan komt het eerste speciale gat in de kokerkolom.

U kunt de nieuwe tapgat-optie ook in gebruikerscomponenten gebruiken, niet in systeemcomponenten.

Tapgaten filteren

Vanwege de nieuwe opties voor tapgaten is een nieuw selectiefilter tapgaten beschikbaar:

Image
RI_2023_083

Het selectiefilter werkt voor tapgaten die in de boutgroep zitten, dus ook als er bijvoorbeeld een normaal gat of een sleufgat in de boutgroep zit:

Image
RI_2023_084

Tapgaten in lijsten

De lijst id_bouten_en_gaten_lijst is aangepast zodat de bouten en de verschillende soorten gaten (tapgaten, sleufgaten, normale gaten) nu apart in de lijst worden getoond:

Image
RI_2023_087

Tapgaten in tekeningen

We gaan terug naar bovenstaand voorbeeld van de kokerkolom waar een koker met een aangelaste eindplaat op aansluit. De eindplaat beschikt over gaten, de kokerkolom beschikt over tapgaten:

Image
RI_2023_079a

Om er in eerdere Tekla Structures-versies in tekeningen voor te zorgen dat de tapgaten Ø10.2 van het juiste symbool en label werden voorzien, was classifier-instelling tapgat beschikbaar:

Image
RI_2023_089

Deze instelling werd standaard voor onderdeel- en merktekeningen meegeleverd.

In Tekla Structures 2023 is deze instelling verwijderd en u beschikt nu standaard over het volgende symbool en gatlabel:

Image
RI_2023_090

Het symbool is "hard-coded". Als u een ander symbool wilt gebruiken, kunt u dat instellen met een classifier-instelling zoals dat in eerdere Tekla Structures-versies kon.

De inhoud van het gatlabel kunt u aanpassen aan de hand van de volgende vier nieuwe variabelen die beschikbaar zijn in de Geavanceerde opties:

XS_SHOP_TAPPEDHOLE_MARK_STRING_FOR_SIZE

XS_SHOP_TAPPEDHOLE_MARK_STRING_FOR_SIZE_IN_GA

XS_SITE_TAPPEDHOLE_MARK_STRING_FOR_SIZE

XS_SITE_TAPPEDHOLE_MARK_STRING_FOR_SIZE_IN_GA

De variabelen zijn standaard allemaal ingesteld op:

%BOLT_NUMBER%*\216%HOLE.DIAMETER.1% TAP M%BOLT_DIAMETER%

Hierbij heeft de grootte van het tapgat standaard 1 decimaal.

Voor de merktekening geldt dat wanneer u in Tekla Structures 2023 van onderdelen met zinkgaten een merktekening maakt, de classifier-instelling zinkgaten standaard wordt toegepast.

Eerdere Tekla Structures-versies:

Image
RI_2023_114

Tekla Structures 2023:

Image
RI_2023_115

Tapgaten in NC-bestanden

Wanneer u in eerdere Tekla Structures-versies NC-bestanden had gemaakt van onderdelen met tapgaten, kon u deze tapgaten converteren (met behulp van de tool DSTV converter).

Aan de hand van een configuratiebestand werd de juiste diameter en een g-code (g van gewinde) toegevoegd waarmee werd aangegeven dat er schroefdraad moest worden toegevoegd:

Image
RI_2023_092

In Tekla Structures 2023 hoeft u de NC-bestanden van de onderdelen met tapgaten niet langer te converteren: de tapgat-informatie wordt nu automatisch geëxporteerd naar NC-bestanden.

Tapgaten in DXF-bestanden

Aangezien de binnendiameter niet beschikbaar is in NC-bestanden, is deze ook niet beschikbaar voor de conversie naar DXF-bestanden. Indien van toepassing moet u de DXF-bestanden zelf aanpassen/bijwerken.

Klik hier voor een YouTube-video over de nieuwe opties voor tapgaten (en sleufgaten).

Systeemcomponenten

Help-bestanden voor Construsoft-componenten

U beschikt in Tekla Structures standaard over een groot aantal systeemcomponenten van Tekla die over een Help-bestand beschikken:

Image
RI_2023_005

Daarnaast beschikt u in Tekla Structures over een groot aantal componenten van Construsoft (na de installatie van de Construsoft ontwikkelingen) waarvan een groot deel ondertussen ook over een nieuw of bijgewerkt Help-bestand beschikt:

Image
RI_2023_118

Image
RI_2023_069

De Help-bestanden bevatten gedetailleerde uitleg over de werking van de component, veelal aangevuld met praktische toepassingen.

Image
RI_2023_070

In de toekomst zullen steeds meer componenten van Construsoft over deze Help-bestanden beschikken.

Omdat de nieuwe Help-bestanden beschikbaar zijn als artikelen in de Tekla User Assistance, zijn in Tekla Structures 2023 een aantal "oude" Help-bestanden verwijderd.

Dit waren zogenaamde *.chm-bestanden die waren opgeslagen in de map ..:\TeklaStructures\<versie>\Help\nld

Dubbele plaat (27)

In systeemcomponent Dubbele plaat (27) wordt nu voor het lassen van de eindplaat aan aansluitende kokerprofielen lasnummer 3 gebruikt:

Image
RI_2023_077

Hierdoor zijn de volgende instellingen aangepast:

Image
RI_2023_073

Image
RI_2023_075

Eigen instellingen

Wanneer u in eerdere Tekla Structures-versies zelf instellingen voor systeemcomponent Dubbele plaat (27) hebt gemaakt, doet u het volgende:

1. Kopieer de zelf opgeslagen componentinstellingen naar Tekla Structures 2023, bijvoorbeeld naar de TS-map of naar uw model template (voorbeeld model).

2. Open Tekla Structures 2023 en selecteer een eigen instelling in de keuzelijst in het dialoogvenster Dubbele plaat (27).

3. Stel lasnummer 3 in en sla de instelling(en) opnieuw op met de knop Opslaan als.

Dubbele plaat (27) en Dubbele plaat (65) bij kolom-ligger situaties

Daarnaast is sinds Tekla Structures 2021 de werking van de systeemcomponenten Dubbele plaat (27) en Dubbele plaat (65) enigszins gewijzigd. De wijzigingen hebben als doel de systeemcomponenten beter geschikt te maken voor kolom-ligger situaties.

Klik hier voor gedetailleerde informatie over deze aanpassingen.

Geavanceerde Model Labels (ML078)

U beschikt in Tekla Structures over systeemcomponent Geavanceerde Model Labels (ML078) om een modellabel in het modelvenster te plaatsen. U kunt als gebruiker zowel de inhoud als de selectie bepalen. Deze tool werkte in eerdere Tekla Structures-versies voor onderdelen/merken en wapening.

Image
RI_2023_137

Image
RI_2023_138

De component is uitgebreid in Tekla Structures 2023 zodat u nu ook bouten kunt voorzien van een label:

Image
RI_2023_139

Trap (S82)

U beschikte in eerdere Tekla Structures-versies over systeemcomponent Trap (S82):

Image
RI_2023_014

Image
RI_2023_015

Dit component is in Tekla Structures 2023 niet meer beschikbaar.

Immers, u beschikt in Tekla Structures over diverse zeer geschikte systeemcomponenten waarmee u trappen inclusief traptreden kunt modelleren, bijvoorbeeld systeemcomponent Trap (71).

Om in systeemcomponent Trap (71) flexibel te kunnen zijn, beschikt Tekla Structures standaard over gebruikerscomponent Trede waarmee u traptreden handmatig kunt modelleren of in systeemcomponenten kunt toepassen, zoals in systeemcomponent Trap (71).

Het grote voordeel is dat u in gebruikerscomponent Trede alle gewenste typen traptreden als instelling op kunt slaan zodat u niet afhankelijk bent van wijzigingen in het assortiment van leveranciers:

Image
RI_2023_018

Image
RI_2023_017

Vervolgens kunt u de instellingen van gebruikerscomponent Trede toepassen in systeemcomponent Trap (71):

Image
RI_2023_016

Image
RI_2023_016

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie over gebruikerscomponent Trede.

Staafmerken beschikbaar in diverse systeemcomponenten

U beschikt sinds Tekla Structures 2022 over staafmerken. Dit zijn objecten van het type wapening die u kunt combineren zodat er een merk ontstaat. Wapeningsmerken zijn handig wanneer u bijvoorbeeld wapeningskorven modelleert die geprefabriceerd worden.

• Klik hier voor gedetailleerde informatie over staafmerken met betrekking tot nieuwe opties en een aantal aanpassingen die hiervoor zijn doorgevoerd in de Release Info (Hoofdstuk Modelleren > Wapeningsmerken).
  • Klik hier voor gedetailleerde informatie over staafmerken in de Release Notes van Tekla.
  • Klik hier voor een YouTube-video over het maken van staafmerken.

In Tekla Structures 2023 beschikken de volgende systeemcomponenten over de optie voor het maken van  staafmerken:

• Instortvoorzieningen (008)
  • Kolom wapening (rond) (82)
  • Kolomwapening (rechthoekig) (83)
  • Supportligger (88)
  • Supportligger (89)
  • Wapening in ligger (90)
  • Wapening in ligger LT (91)
  • Randwapening LT (93)
  • Rechthoekige gebiedswapening (94)
  • Instortvoorzieningen (1008)
  • Netten
  • Netten op gebied

Image
RI_2023_052

Daarnaast worden staafmerken nu ook in de export naar Unitechniek ondersteund.

Eigen instellingen

Wanneer u in eerdere Tekla Structures-versies instellingen hebt gemaakt voor bovengenoemde systeemcomponenten, slaat u deze instellingen een keer opnieuw op.

Kopieer desgewenst de nieuwe instellingen van de map attributes in de modelmap naar uw TS-map van Tekla Structures 2023 of naar uw model template (voorbeeld model) zodat ze beschikbaar zijn in alle modellen.

Wapening in ligger (90) en Wapening in ligger LT (91)

U beschikt nu in systeemcomponent Wapening in ligger (90) en Wapening in ligger LT (91) over de mogelijkheid om in de “Snij zone” van een betonelement beugels toe te voegen.

Bijvoorbeeld om beugels te plaatsen boven een uitsnijding (de “Snij zone”):

Image
RI_2023_062

De betreffende optie is beschikbaar op het tabblad H.o.h. beugels:

Image
RI_2023_054

Randwapening LT (93)

Systeemcomponent Randwapening LT (93) is overgenomen door Tekla. Hierdoor is de component als volgt beschikbaar in de Applicaties en componenten database:

Image
RI_2023_064

In de groep Wapening in de Applicaties en componenten database is nu standaard alleen de systeemcomponent van Tekla opgenomen:

Image
RI_2023_065

De naam in de Applicaties en componenten database en de inhoud van de dialoogvensters zijn van beide systeemcomponenten hetzelfde:

Image
RI_2023_066

Daarnaast zijn de beschikbare standaard-instellingen overgenomen van de systeemcomponent van Construsoft naar die van Tekla:

Image
RI_2023_067

Eigen instellingen

Wanneer u eigen instellingen hebt gemaakt voor systeemcomponent Randwapening LT (93) van Construsoft, en u wilt deze instellingen ook in systeemcomponent Randwapening LT (93) van Tekla kunnen gebruiken, doet u het volgende:

1. Kopieer de zelf opgeslagen systeemcomponent-instellingen van Construsoft van een eerdere Tekla Structures-versie naar Tekla Structures 2023, bijvoorbeeld naar de TS-map of naar uw model template (voorbeeld model).

2. Ga naar de map waarin de instellingen zijn opgeslagen en hernoem de bestanden met de bestandsextensie *.m90000093 naar *.m150000093.

Systeemcomponent-instellingen van Construsoft worden als volgt opgeslagen:

<naam_instelling>.m90000093

De bestandsextensie is dus *.m90000093

Systeemcomponent-instellingen van Tekla worden als volgt opgeslagen:

<naam_instelling>.m150000093

De bestandsextensie is dus *.m150000093

Image
icoon_tip
In Tekla Structures 2023 zijn beide systeemcomponenten nog beschikbaar. Te zijner tijd zal alleen de systeemcomponent van Tekla nog beschikbaar zijn. U wordt hier uiteraard over geïnformeerd.

Vloeropmaak en Wandopmaak

Commando Vloeropmaak en Wandopmaak beschikken nu over een nieuw tabblad Eigenschappen waarin u de benodigde (voor-gedefinieerde) IFC-entiteit en het subtype kunt selecteren. Desgewenst kunt u een door de gebruiker gedefinieerd type definiëren.

Vloeropmaak in Tekla Structures 2023:

Image
RI_2023_056

Wandopmaak in Tekla Structures 2023:

Image
RI_2023_116

Vloeropmaak in eerdere Tekla Structures-versies:

Image
RI_2023_057

Wandopmaak in eerdere Tekla Structures-versies:

Image
RI_2023_117

Algemeen

In Tekla Structures 2022 waren ten behoeve in de IFC-export een aantal verbeteringen doorgevoerd om nog beter te kunnen voldoen aan afspraken met betrekking tot de uitwisseling van informatie zodat u meer controle hebt over de objecttypen voor een betere workflow wanneer u informatie naar het IFC4-formaat exporteert.

Klik hier voor meer informatie over de verbeterde IFC4-export.

Eigen instellingen

Om ervoor te zorgen dat uw eigen opgeslagen instellingen geschikt zijn voor Tekla Structures 2023, doet u het volgende:

1. Kopieer de zelf opgeslagen instellingen uit uw eerdere Tekla Structures-versie naar Tekla Structures 2023, bijvoorbeeld naar uw TS-map of naar uw model template (voorbeeld model).

2. Open Tekla Structures 2023 en selecteer een eigen instelling in de keuzelijst in commando Vloeropmaak en/of Wandopmaak.

3. Stel de juiste waardevelden voor de IFC-export (1) en eventuele andere instellingen in en sla de instellingen opnieuw op (2):

Image
RI_2023_058

4. Kopieer de aangepaste instelling(en) naar uw TS-map of naar uw model template (voorbeeld model).

Tekeningen

Nieuwe manier van staaltekeningen maken met nieuwe model template

Algemeen

U beschikte al sinds enige Tekla Structures-versies, in de rol Precast Concrete Detailer en Timber Detailer, over de mogelijkheid om instellingen voor objecten in tekening aanzichten te definiëren. Hierbij valt te denken aan de manier waarop onderdelen in de verschillende aanzichten worden weergegeven of worden gemaatvoerd.

U kunt hierin ook meerdere aanzichten van hetzelfde type maken, bijvoorbeeld meerdere vooraanzichten om de maatvoering van bijvoorbeeld instortvoorzieningen of wapening duidelijk weer te geven waardoor u zeer flexibel bent: u kunt definiëren waar u wat wilt bematen, in welke volgorde ze worden gemaakt en welke instellingen u voor iedere maatlijn wilt gebruiken. Dit geldt ook voor complexe merken zoals vakwerken en trappen.

Voorbeeld

Omdat het definiëren  van instellingen voor objecten in tekening aanzichten in de rol Precast Concrete Detailer al enige tijd beschikbaar is, tonen we nu onderstaande betonwand die is gemodelleerd; de wand beschikt over een nok, een aantal gains, stekankers, hijsankers en boutankers. Tevens is de wand voorzien van een raamsparing:

Image
RI_2023_109

Wanneer van de wand een betontekening met de standaard instelling wand wordt gemaakt, ziet de tekening er als volgt uit:

Image
RI_2023_110

Door tekening instellingen voor de objecten voor verschillende tekening aanzichten te definiëren, kan de tekening er als volgt uit zien:

Image
RI_2023_111

Klik hier voor gedetailleerde informatie en een uitgewerkt voorbeeld over het definiëren van instellingen voor objecten in tekening aanzichten.

Tekla Structures 2023

In Tekla Structures 2023 beschikt u in de rol Steel Detailer nu over de nieuwe model template Staaltekeningen nieuwe stijl 2023 waarin instellingen voor objecten in tekening aanzichten zijn gedefinieerd:

Image
RI_2023_128

Wanneer u op basis van deze model template een nieuw Tekla Structures-model maakt, ziet de lay-out van de dialoogvensters er als volgt uit, bijvoorbeeld voor merktekeningen:

Image
RI_2023_136

Zoals u in bovenstaande afbeelding kunt zien, wordt voor de hoofdaanzichten (1) een andere instelling gebruikt dan voor de doorsneden en de eindaanzichten (2). In de hoofdaanzichten wordt voor de onderdelen een solid weergave gebruikt, voor de doorsnede en de eindaanzichten wordt een exacte weergave voor de onderdelen gebruikt:

Instelling a_doorsnede:

Image
RI_2023_135

Image
RI_2023_134

Wanneer u de nieuwe model template niet gebruikt, wanneer u Tekla Structures start met de rol Steel Detailer, beschikt u over de "oude"  dialoogvensters in onderdeel- en merktekeningen zoals u die gewend bent.

In de model template Staaltekeningen nieuwe stijl 2023 is het *.zip-bestand Staaltekeningen nieuwe stijl 2023 in de map attributes opgeslagen met alle instellingen die in de model template worden gebruikt. U kunt dit *.zip-bestand naar de map attributes van een ander Tekla Structures-model of uw eigen model template kopiëren en uitpakken om daarin de betreffende instellingen te kunnen gebruiken.

Volgende Tekla Structures-versies

Alleen in Tekla Structures 2023 wordt de nieuwe model template meegeleverd waarin de instellingen voor objecten in tekening aanzichten op de nieuwe manier zijn gedefinieerd.

Vanaf Tekla Structures 2024 zullen de nieuwe instellingen voor objecten in tekening aanzichten standaard beschikbaar zijn en worden de "oude" instellingen niet meer ondersteund omdat de nieuwe functionaliteit niet wordt ondersteund op tekeningen die zijn gemaakt op de oude manier.

Nieuw eigenschappen dialoogvenster in tekeningen

U beschikte in eerdere Tekla Structures-versies in de Model Editor in het zijvenster al over een eigenschappen dialoogvenster voor modelobjecten:

Image
RI_2023_112

U beschikt nu in de Tekening Editor in het zijvenster ook over het nieuwe eigenschappen dialoogvenster voor objecttypen:

Image
RI_2023_113

Klik hier voor de lijst met objecttypen waarvoor het nieuwe eigenschappen dialoogvenster beschikbaar is.

Eigen instellingen

Om ervoor te zorgen dat uw eigen opgeslagen instellingen geschikt zijn voor Tekla Structures 2023, doet u het volgende:

1. Kopieer de zelf opgeslagen instellingen uit uw eerdere Tekla Structures-versie naar Tekla Structures 2023, bijvoorbeeld naar uw TS-map of naar uw model template (voorbeeld model).

2. Open Tekla Structures 2023 en selecteer een eigen instelling in de keuzelijst.

3. Controleer de instelling en pas deze desgewenst aan en sla de instelling opnieuw op.

Klik hier voor gedetailleerde informatie in de Release Notes van Tekla Structures over het nieuwe eigenschappen dialoogvenster voor objecttypen in het zijvenster.

Klik hier voor een YouTube-video (in het Engels) voor gedetailleerde informatie.

Templates in de tekeningopmaak vervangen

U kunt nu met het nieuwe commando Tabel vervangen in de Opmaakeditor templates in uw opmaak vervangen.

Klik, om een template te vervangen, met de rechtermuisknop op de template in de opmaak en selecteer Vervangen:

Image
RI_2023_094

Bij het vervangen van een template blijven alle instellingen die u hebt gedefinieerd voor de template die u vervangt behouden.

Met dit nieuwe commando is het niet meer nodig om eerst een template in de opmaak te verwijderen en vervolgens een nieuwe template toe te voegen, het ankerpunt en de uitlijning in te stellen en tenslotte andere templates rondom de nieuwe template te verbinden.

Onderdeellabel: RD-coördinaten vervangen door basispunt

U kon in eerdere Tekla Structures-versies zogenaamde RD-coördinaten (Rijksdriehoekscoördinaten) gebruiken.

Dit zijn coördinaten om de geografische data van objecten vast te leggen en heeft dus betrekking op de locatie van het Tekla Structures-model en de bijbehorende objecten.

Klik hier voor meer informatie over RD-coördinaten.

U beschikte hiervoor in eerdere Tekla Structures-versies in de Tekening Editor over de instelling RD_coordinaten in de onderdeellabel eigenschappen:

Image
RI_2023_102

Hierin werd template RD_coordinaten.tpl gebruikt om de RD-coördinaten weer te geven. Dit is het verschil tussen het nulpunt van het Tekla Structures-model en het Lambertcoördinaten-nulpunt.

Omdat u inmiddels gebruik kunt maken van een basispunt als coördinatensysteem voor de uitwisselbaarheid en samenwerking, is de instelling RD_coordinaten verwijderd en vervangen door de instelling Basispunt_Coordinaten:

Image
RI_2023_104

De coördinaten die hier toegepast worden, zijn gebaseerd op de positie van het basispunt.

Basispunt instellen

U definieert het basispunt in de Model Editor via Bestand > Projecteigenschappen > Basispunten:

Image
RI_2023_105

U stelt het basispunt in de Tekening Editor in via Overzichttekening eigenschappen > Aanzicht > Lokatie door:

Image
RI_2023_106

Image
RI_2023_107

Tools/plug-ins

Schrijf Nummering Resultaten naar UDA (ML006)

U beschikt in Tekla Structures over de macro Schrijf Nummering Resultaten naar UDA (ML006) die u onder andere kunt gebruiken voor het aanpassen van prefixen en startnummers, het wegschrijven van nummeringsinformatie naar gebruikersattributen of het kopiëren van profieleigenschappen van hoofdonderdelen naar aangelaste onderdelen.

Klik hier voor gedetailleerde informatie over de werking van de macro Schrijf Nummering Resultaten naar UDA (ML006).

Tekla Structures 2023

U beschikt in Tekla Structures 2023 in het tabblad UDA over de nieuwe optie Naar onderdeel (1) om informatie van gebruikersattributen weg te schrijven naar de onderdeeleigenschappen Naam, Profiel, Materiaal en Afwerking (2):

Image
RI_2023_141

Voorbeeld

De volgende waarde voor gebruikersattribuut User field 1 (USER_FIELD_1) is ingevuld:

Image
RI_2023_140

In macro Schrijf Nummering Resultaten naar UDA (ML006) wordt het volgende ingesteld:

Image
RI_2023_143

Image
RI_2023_142

Image
RI_2023_146

Rooster (m099)

U beschikte voor eerdere Tekla Structures-versies in Tekla Warehouse over plug-in Rooster (m099) waarmee u roosters en tranenplaten zeer geavanceerd kunt modelleren.

In Tekla Structures 2023 is de plug-is standaard beschikbaar in de Applicaties en componenten database in de groep Staal:

Image
RI_2023_131

De plug-in beschikt over diverse opties om sparingen en afwerkingen toe te voegen. Ook kunt u de draagrichting omdraaien en aan- of uitzetten.

De roosters of tranenplaten worden als plaat gemodelleerd maar doordat ze beschikken over een oppervlakte, hebben ze een boven- en een onderzijde. Dit is wenselijk bij roosters en tranenplaten en daardoor krijgen ze de juiste nummers.

U kunt in de plug-in het commando Rechtstreekse wijziging gebruiken om de afmetingen van het rooster aan te passen en de mini werkbalk om de draairichting, de dikte en de breedte aan te passen.

Door het gebruik van plug-in Rooster (m099) worden de tekeningen duidelijker door de verschillende typen oppervlakten:

Image
RI_2023_145

Model                                                Tekening

Daarnaast kunt u bijbehorende roosterlijst gebruiken:

Image
RI_2023_022

Klik hier voor de Help van plug-in Rooster (m099).

Converteer Plaat (m173)

U beschikt nu in Tekla Structures over systeemcomponent Converteer Plaat (m173) en script Converteer Platen (m173) om van een "ligger" plaat een willekeurige plaat te maken.

Image
RI_2023_108

Met systeemcomponent Converteer Plaat (m173) wordt in het model een extra plaat gemaakt met de eigenschappen van de originele plaat. Gebruikersattributen kunnen worden gebruikt om info van het origineel in de gebruikersattributen van de kopie te kopiëren.

Script Converteer Platen (m173) converteert de geselecteerde platen in willekeurige platen.

Klik hier voor de Help.

Tekla Warehouse

SectionViewsAlongPath

U kunt in Tekla Structures in de Model Editor nu beschikken over de tool Doorsnede over pad:

Image
RI_2023_003

De tool wordt gebruikt om doorsneden langs de polycurve te maken. De tool is beschikbaar in Tekla Warehouse.

Image
RI_2023_004

Maak vellingkant symbolen (DR075)

U beschikte in eerdere Tekla Structures-versies in tekeningen over de tool Maak vellingkant symbolen (DR075):

Image
RI_2023_001

De tool heet nu Vellingkant annotatie-tool en is verplaatst naar Tekla Warehouse:

Image
RI_2023_002

De tool is daardoor niet langer standaard beschikbaar in Tekla Structures.

De tool Vellingkant annotatie-tool kan worden gebruikt om symbolen op de randen van afschuiningen of in de openingen te maken. U kunt verschillende soorten symbolen definiëren die op verschillende soorten randen kunnen worden gebruikt.

Eigen instellingen

Wanneer u eigen instellingen had gemaakt in de tool Maak vellingkant symbolen (DR075), kun u deze niet gebruiken in de nieuwe tool Vellingkant annotatie-tool. U dient in deze tool de instellingen opnieuw te definiëren.

Boutgaten samenvoegen

U kunt in Tekla Structures in de Model Editor nu beschikken over de tool Boutgaten samenvoegen:

Image
RI_2023_012

De tool wordt gebruikt om onderdelen identiek te maken door extra boutgaten te maken met gemeenschappelijke posities voor alle geselecteerde liggers. De tool is beschikbaar in Tekla Warehouse.

Image
RI_2023_013