Release Info Tekla Structures 2022

2022
Tekla Structures
Environment
Netherlands

De Release Info Tekla Structures 2022 bevat de volgende onderwerpen:

Algemeen

Wijzigingen in de mappenstructuur

Tekla Structures heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de mappenstructuur.

Tekla Structures 2021:

Image
RI_2022_101

Tekla Structures 2022:

Image
RI_2022_102

Zo is nu de map nt verwijderd, dit is nu de bin map en is als gevolg van deze wijziging is de tool dstv2dxf (waarmee u NC-bestanden kunt converteren naar *.dxf-bestanden die geschikt zijn voor brandtafels) verplaats van de map

C:\TeklaStructures\<eerdere_versie>\nt\dstv2dxf

naar de map

C:\TeklaStructures\2022.0\bin\applications\Tekla\Tools\dstv2dxf

LET OP

Wellicht hebt u als Tekla Structures-gebruiker instellingen aangepast in het bestand tekla_dstv2dxf_metric_Construsoft.def, bijvoorbeeld de kleuren en layers van platen en gaten van het *.dxf-bestand of de hoogte en kleur van de gewenste afgedrukte tekst.

Kopieer dan het bestand tekla_dstv2dxf_metric_Construsoft.def in de map

C:\TeklaStructures\2022.0\bin\applications\Tekla\Tools\dstv2dxf

in Tekla Structures 2022.

Aangepaste Autosave-interval

De Autosave-interval (in Bestand > Instellingen > Opties categorie Algemeen) die gebruikt wordt voor het automatisch opslaan van het model, is nu gebaseerd op tijd en niet meer op het aantal commando’s zoals in eerder versies: u definieert nu het aantal minuten waarna Tekla Structures het model opslaat:

Image
RI_2022_131

De standaardwaarde is 15 minuten, waarna Tekla Structures uw werk automatisch opslaat. De minimale tijdsinterval is 2 minuten.

Wanneer u de waarde aanpast en u klikt vervolgens op de knop OK, wordt deze waarde gebruikt (in alle modellen) totdat u de waarde zelf weer aanpast.

U hoeft uw aanpassing dus niet op te slaan als instelling standard met de knop Opslaan als.

Nieuwe profielen beschikbaar

U beschikt in Tekla Structures 2022 over de volgende nieuwe parametrische profielen:
Image
RI_2022_01

Image
RI_2022_02

Image
RI_2022_03

Nieuwe merkenlaslijst beschikbaar

U beschikt nu over de nieuwe merkenlaslijst. Deze lijst toont per merk de grootte en de lengte van de lassen

Image
RI_2022_04

Nieuwe dynamische eigenschap beschikbaar

U beschikt in Tekla Structures over diverse custom properties. Dit zijn intelligente en dynamische eigenschappen die in filters, lijsten en templates toegepast kunnen worden.

Klik hier voor gedetailleerde informatie over custom properties.

Klik hier voor de Webinar Dynamische eigenschappen toepassen.

In Tekla Structures 2022 is de nieuwe custom property CUSTOM.CS_NR_OF_PARTS_IN_ASM beschikbaar waarmee u het totaal aantal onderdelen van een merk in templates en lijsten kunt weergeven.

Voorbeeld

Image
RI_2022_67
Image
RI_2022_68

In Tekla Structures 2022 is de nieuwe custom property CUSTOM.CS_NR_OF_PARTS_IN_ASM niet in de standaard door Construsoft meegeleverde templates en lijsten verwerkt. U kunt de eigenschap naar behoefte in de gewenste templates en lijsten verwerken.

In Tekla Structures 2022 is tevens de instelling custom property (1), welke beschikbaar is in het Zichtbaarheidsfilter en het Selectiefilter, uitgebreid.

In de instelling is de nieuwe custom property toegevoegd zodat u bijvoorbeeld kunt definiëren dat u merken wilt selecteren die minder dan het opgegeven aantal onderdelen bevatten (2), bijvoorbeeld om daar andere tekeningen van te laten genereren:

Image
RI_2022_69

Aantal karakters in waardenvelden en padnamen vergroot

In Tekla Structures 2022 is het aantal karakters in diverse waardevelden en mappaden vergroot. Deze verbetering is van invloed op bijvoorbeeld waardevelden in templates in tekeningen maar ook in lijsten.

Zo kunnen nu in het waardeveld "Naam" 61 karakters worden gebruikt terwijl dat in eerdere Tekla Structures-versies 21 karakters waren:

Image
RI_2022_38

Ook in systeemcomponenten kunnen nu in diverse waardevelden meer karakters worden gebruikt:

Image
RI_2022_39

LET OPWaardevelden in templates en lijsten worden afgebroken met ***

Wanneer u zelf templates in tekeningen of lijsten hebt gemaakt of bestaande templates en/of lijsten hebt aangepast, controleer deze dan en pas het aantal karakters naar behoefte aan (nadat u ze hebt gekopieerd naar uw TS-map van Tekla Structures 2022).

Het kon namelijk voorkomen dat een waardeveld in templates en lijsten niet volledig kon worden weergegeven waardoor de waarde werd afgebroken d.m.v. drie sterretjes (***):

Image
RI_2022_43

Als bijvoorbeeld in een template de lengte van een waardeveld is ingesteld op 10 karakters in de Template Editor (via Bestand > Editors > Template Editor) en in de uitvoer is de waarde 11 karakters of meer, wordt *** aan het eind van de waarde weergegeven.

Pas het aantal karakters, indien mogelijk, aan in templates en lijsten in de Template Editor om ervoor te zorgen dat waardevelden volledig worden weergegeven.

Construsoft heeft in haar standaard meegeleverde lijsten en templates geen aanpassingen doorgevoerd v.w.b. het aantal karakters: uiteraard kunt u deze ook naar behoefte aanpassen.

Gebruikersattribuut Factory Location verplaatst

In Tekla Structures 2022 is gebruikersattribuut Plaats fabriek (FACTORY LOCATION) verplaatst van het tabblad Beton naar tabblad Unitechniek. Dit gebruikersattribuut wordt gebruikt wanneer u modelobjecten exporteert naar Unitechiek.

Eerdere Tekla Structures-versies:

Image
RI_2022_34

Tekla Structures  2022:

Image
RI_2022_35

Aangepaste attributen in het bestand objects.inp

Algemeen

In Tekla Structures beschikken nagenoeg alle modelobjecten (profielen, bouten, lassen, referentiemodel-objecten, wapeningsstaven, oppervlakten), de projecteigenschappen en de tekeningeigenschappen over gebruikersattributen.

Ook de projecteigenschappen bevatten gebruikersattributen, o.a. het tabblad Parameters:

Image
RI_2022_64

Gebruikersattributen worden gedefinieerd in een inp-bestand. Standaard zijn er een aantal objects.inp-bestanden beschikbaar in Tekla Structures.

In  Tekla Structures 2022 zijn in het bestand objects.inp in de map

C:\TeklaStructures\2022.0\Environments\netherlands\General\Inp

de gebruikersattributen IFC_BUILDING en IFC_BUILDING_STOREY ingesteld op attibute. In eerdere -versies Tekla Structures waren deze ingesteld op unique_attribute.

attribute: attribuut dat wordt gekopieerd naar de eigenschappen van andere onderdelen.
unique_attribute is een attribuut dat niet kan worden gekopieerd: de waarde van dit attribuut wordt dus nooit naar een ander onderdeel gekopieerd.

Image

Wanneer u eigen toevoegingen in een apart bestand objects.inp hebt gedefinieerd (en wellicht hebt opgeslagen in een modelmap of in de TS-map), controleer dit bestand dan en pas de attributen zo nodig aan zodat ze zijn bijgewerkt in Tekla Structures 2022.

Klik hier voor gedetailleerde informatie over gebruikersattributen en de eigenschappen van een objects.inp-bestand.

Lokalisatie: Eigen instellingen/bestanden bijwerken

Algemeen over lokalisatie

Wanneer u als Tekla Structures-gebruiker overstapt naar Tekla Structures 2022, kunt u de instellingen en bestanden gebruiken die u in een vorige Tekla Structures-versie hebt aangepast. Tekla Structures kopieert ze niet automatisch, u moet dit zelf doen.

Er zijn een aantal instellingen/bestanden die we onder de aandacht brengen omdat dit aanpassingen zijn die u wellicht in een eerdere Tekla Structures-versie hebt gemaakt en die niet zonder meer naar Tekla Structures kunnen worden gekopieerd.

Vergelijk ze met uw situatie en voer indien nodig de stappen uit die voor u van toepassing zijn. Hierdoor kunt snel en eenvoudig in Tekla Structures 2022 gaan werken.

Het is aan te bevelen om uw eigen wijzigingen bij te houden door ze te documenteren en dit Word-document te gebruiken als basis, wellicht aangevuld met eigen aandachtspunten. Zo weet u altijd wat uw aanpassingen zijn.

Voorbeeld modellen (model templates) bijwerken

Als u beschikt over eigen voorbeeld modellen (model templates), werk ze dan bij om ze probleemloos in Tekla Structures 2022 te kunnen gebruiken.

Klik hier voor het (algemene) stappenplan.

Het aangepaste lint en sneltoetsen

U kunt uw aangepaste lint en sneltoetsen kopiëren, na de installatie van Tekla Structures 2022, van een oudere Tekla Structures-versie naar Tekla Structures 2022.

Het lint kopiëren

U beschikt in Tekla Structures 2022 over de mogelijkheid om uw aangepaste lint uit een eerdere Tekla Structures-versie te kopiëren naar Tekla Structures 2022.

LET OP: Wanneer u dat doet, ontbreken nieuwe commandoknoppen die vanaf Tekla Structures 2022 beschikbaar/nieuw zijn, bijvoorbeeld het nieuwe commando Productietekeningen in de Model Editor voor het snel en efficiënt genereren van onderdeel-, merk- en betontekeningen:

Image
RI_2022_125

U kunt er ook voor kiezen om eerst het "oude" lint te vergelijken met het nieuwe "standaard" lint in Tekla Structures 2022 via Bestand > Instellingen > Lint > Lint vergelijken in zowel de Model- als in de Tekening Editor.

U krijgt dan de verschillen te zien tussen uw aangepaste lint en het standaard lint van Tekla Structures 2022.

U kunt er nu voor kiezen om de ontbrekende commandoknoppen alsnog toe te voegen of om het nieuwe standaard lint te gaan gebruiken.

Om het aangepaste lint te kopiëren doet u het volgende:

1. Ga in de Windows Verkenner (afhankelijk van de Tekla Structures-versie) naar de map

C:\Gebruikers\<gebruiker>\AppData\Local\Trimble\TeklaStructures\<oudere versie>\UI\Ribbons\

of de map

C:\Gebruikers\<gebruiker>\AppData\Local\Trimble\Tekla Structures\<oudere versie>\UI\Ribbons\

(Wanneer de map niet zichtbaar is in de Windows Verkenner gaat u in de Verkenner naar Beeld > Opties > Map- en zoekopties wijzigen. In het tabblad Weergave schakelt u bij de geavanceerde instellingen het selectievakje in bij Verborgen bestanden en mappen weergegeven).

2. Het *.xml bestand: albl_up_<licentie>--main_menu.xml bevat het aangepaste lint.
3. Plaats dit *.xml bestand in de map C:\Users\<gebruiker>\AppData\Local\Trimble\Tekla Structures\2022.0\UI\Ribbons.

Bedenk dat de bestandsnaam van het lint wordt bepaald door de Tekla Structures-configuratie die u gebruikt. Bijvoorbeeld voor de configuratie Steel Detailing wordt de bestandsnaam albl_up_Steel_Detailing--main_menu.xml  gebruikt. Omdat er sinds Tekla Structures 2021 een drietal nieuwe configuraties beschikbaar zijn, toont de volgende tabel de beschikbare configuraties en hun bestandsnaam:

Image
RI_2022_70

* Nieuw sinds Tekla Structures 2021. Deze opties zijn alleen beschikbaar wanneer u beschikt over een subscription.

Klik hier voor meer gedetailleerde uitleg over het kopiëren van het lint.

Klik hier voor uitleg over het vergelijken van de wijzigingen die u hebt gemaakt in het lint met het oorspronkelijke lint.

Sneltoetsen kopiëren

U kopieert als volgt de sneltoetsen van een eerdere Tekla Structures-versie naar Tekla Structures 2022:

1. Ga in een eerdere Tekla Structures-versie naar Bestand > Instellingen > Sneltoetsen.

2. Klik op de knop Exporteren, sla nu het *.xml-bestand op een gewenste locatie en met de gewenste naam op.

3. Ga in Tekla Structures 2022 naar Bestand > Instellingen > Sneltoetsen.

4. Klik op de knop Importeren, selecteer het *.xml-bestand en klik op de knop Openen, de sneltoetsen worden nu geïmporteerd.

U kunt het geëxporteerde *.xml-bestand ook naar een andere pc kopiëren om het daar in Tekla Structures 2022 te importeren.

Het aangepaste eigenschappen dialoogvenster

In Tekla Structures beschikken veel objecten, zoals kolommen en liggers, over een eigenschappen dialoogvenster:

Image
RI_2022_74

Indien gewenst kunt u de inhoud van deze eigenschappen dialoogvensters aanpassen in de Eigenschappenvenstereditor (via Bestand > Instellingen > Eigenschappenvenster):

Image
RI_2022_75

Klik hier voor gedetailleerde informatie over het aanpassen van eigenschappen dialoogvensters.

Nu zijn in Tekla Structures 2022 een aantal verbeteringen ten behoeve in de IFC-export doorgevoerd om nog beter te kunnen voldoen aan afspraken met betrekking tot de uitwisseling van informatie: zo hebt u nu meer controle over de objecttypen voor een betere workflow wanneer u informatie naar het IFC4-formaat exporteert en u kunt de benodigde IFC-entiteiten nauwkeuriger definiëren met de nieuwe voor-gedefinieerde en door de gebruiker gedefinieerde subtypen.

Klik hier voor meer informatie over de verbeterde IFC4-export.

Door deze verbeteringen in de IFC-export zijn de instellingen van de IFC-entiteit verplaatst van het gebruikersattributen dialoogvenster voor modelobjecten in eerdere Tekla Structures-versies (op zowel onderdeel als merk-nivo) naar het eigenschappenvenster in Tekla Structures 2022 zodat de velden direct toegankelijk zijn:

Image
RI_2022_73

LET OP

Wanneer u in eerdere Tekla Structures-versies de inhoud van de eigenschappen dialoogvensters hebt aangepast, en u kopieert deze instelling naar Tekla Structures 2022, ontbreken de hierboven genoemde IFC-gerelateerde velden.

Om over deze velden te kunnen beschikken in Tekla Structures 2022, doet u het volgende:

1. Kopieer het bestand PropertyTemplates.xml (waarin de aanpassingen zijn opgeslagen) van de map:

C:\Gebruikers\<gebruikersnaam>\AppData\Local\Trimble\Tekla
Structures\<eerdere_versie>\UI\PropertyTemplates

naar de map:

C:\Gebruikers\<gebruikersnaam>\AppData\Local\Trimble\Tekla
Structures\<2022.0>\UI\PropertyTemplates

2. Voeg nu handmatig de IFC-gerelateerde velden in de Eigenschappenvenstereditor toe.

Om de aangepaste dialoogvensters binnen uw bedrijf te distribueren, plaatst u het bestand PropertyTemplates.xml op de betreffende pc's in dezelfde map.

Instellingen van onderdelen

U beschikt in Tekla Structures over de mogelijkheid om voor alle onderdelen (kolommen, liggers, willekeurige platen, betonnen wanden, wapening, etc.) in de eigenschappen dialoogvensters zelf instellingen te maken en op te slaan:

Image
RI_2022_82

Wanneer u deze zelf opgeslagen instellingen wilt kopiëren naar Tekla Structures 2022 geldt het volgende:

In Tekla Structures 2022 zijn een aantal verbeteringen ten behoeve in de IFC-export doorgevoerd om nog beter te kunnen voldoen aan afspraken met betrekking tot de uitwisseling van informatie: zo hebt u nu meer controle over de objecttypen voor een betere workflow wanneer u informatie naar het IFC4-formaat exporteert en u kunt de benodigde IFC-entiteiten nauwkeuriger definiëren met de nieuwe voor-gedefinieerde en door de gebruiker gedefinieerde subtypen.

Klik hier voor meer informatie over de verbeterde IFC4-export.

Door deze verbeteringen in de IFC-export is de naam van het attribuut IFC-entiteit gewijzigd:

Image
RI_2022_81

Om ervoor te zorgen dat uw eigen opgeslagen instellingen geschikt zijn voor een correcte export naar IFC4 in Tekla Structures 2022, doet u het volgende:

1. Kopieer de zelf opgeslagen instellingen naar Tekla Structures 2022, bijvoorbeeld naar de TS-map.

2. Open Tekla Structures 2022 en selecteer de betreffende instelling in de keuzelijst.

3. Stel de juiste waardevelden voor de IFC-export in (1) en sla de instellingen opnieuw op (2):

Image
RI_2022_83

4. Kopieer de instelling(en) naar uw TS-map.

Instellingen van componenten

U beschikt in Tekla Structures over de mogelijkheid om voor alle componenten in de eigenschappen dialoogvensters zelf instellingen te maken en op te slaan:

Image
RI_2022_98

Wanneer u deze zelf opgeslagen instellingen wilt kopiëren naar Tekla Structures 2022 geldt het volgende:

In Tekla Structures 2022 zijn een aantal verbeteringen ten behoeve in de IFC-export doorgevoerd om nog beter te kunnen voldoen aan afspraken met betrekking tot de uitwisseling van informatie: zo hebt u nu meer controle over de objecttypen voor een betere workflow wanneer u informatie naar het IFC4-formaat exporteert en u kunt de benodigde IFC-entiteiten nauwkeuriger definiëren met de nieuwe voor-gedefinieerde en door de gebruiker gedefinieerde subtypen.

Klik hier voor meer informatie over de verbeterde IFC4-export.

Door deze verbeteringen in de IFC-export is in Tekla Structures 2022 de naam van het attribuut IFC-entiteit gewijzigd:

Image
RI_2022_99

Om ervoor te zorgen dat uw eigen opgeslagen instellingen geschikt zijn voor een correcte export naar IFC4 in Tekla Structures 2022, doet u het volgende:

1. Kopieer de zelf opgeslagen instellingen naar Tekla Structures 2022, bijvoorbeeld naar de TS-map.

2. Open Tekla Structures 2022 en selecteer de betreffende instelling in de keuzelijst.

3. Stel de juiste waardevelden voor de IFC-export in (1) en sla de instellingen opnieuw op (2):

Image
RI_2022_100

4. Kopieer de instelling(en) naar uw TS-map.

LET OP

Bekijk ook hoofdstuk Systeemcomponenten voor het opslaan van instellingen van diverse systeemcomponenten die door Tekla zijn overgenomen.

Instellingen van de Organisator

Algemeen over Organisator

U beschikt in Tekla Structures over de Organisator voor het opvragen en beheren van modelinformatie en het opvragen en classificeren van objecteigenschappen.

U kunt de Organisator gebruiken om modelobjecten te groeperen en te classificeren voor verschillende doeleinden en om direct de eigenschappen van de objecten te bekijken die u in het model heeft geselecteerd. De informatie in de Organisator is altijd up-to-date omdat u deze met het model kunt synchroniseren.

U kunt de Organisator zelfs gebruiken om op eenvoudige wijze informatie uit een IFC-model (dat als referentiemodel is ingevoegd) op te vragen en te exporteren naar Microsoft Excel.

Image
RI_2022_103

U gebruikt het tabblad Object Browser voor het direct opvragen en weergeven van informatie (zoals materiaal, profielen, gewichten of volumes) van 1 of meerdere objecten, fases, vrachten. U kunt zelf bepalen welke informatie moet worden weergegeven. U beschikt hierin standaard over een aantal templates:

Image
RI_2022_106

U gebruikt het tabblad Categorieën voor het classificeren en groeperen van modelobjecten voor specifieke doeleinden zoals classificatiemethode NL/SfB of controlelijsten:

Image
RI_2022_107

U kunt dan bijvoorbeeld eenvoudig zien welke objecten in het model lengte "0 mm" hebben, welke objecten geen nummer krijgen vanwege een overlap of welke componenten in het model conceptueel zijn. Vervolgens kunt u ze lokaliseren in het Tekla Structures model.

Klik hier voor meer informatie over de Organisator.

Eigen instellingen

U kunt in de Organisator zelf categorieën- en/of templates maken.

Wanneer u deze zelf gemaakte categorieën- en/of templates wilt kopiëren naar Tekla Structures 2022 geldt het volgende:

In Tekla Structures 2022 zijn een aantal verbeteringen ten behoeve in de IFC-export doorgevoerd om nog beter te kunnen voldoen aan afspraken met betrekking tot de uitwisseling van informatie: zo hebt u nu meer controle over de objecttypen voor een betere workflow wanneer u informatie naar het IFC4-formaat exporteert en u kunt de benodigde IFC-entiteiten nauwkeuriger definiëren met de nieuwe voor-gedefinieerde en door de gebruiker gedefinieerde subtypen.

Klik hier voor meer informatie over de verbeterde IFC4-export.

Door deze verbeteringen in de IFC-export is de naam van het attribuut IFC-entiteit gewijzigd.

Als gevolg daarvan zijn de hieronder aangeduide templates aangepast:

Image
RI_2022_104

zodat de correcte IFC-gerelateerde attributen worden gebruikt:

Image
RI_2022_105

Daarnaast zijn in het tabblad Categorieën de hieronder aangeduide categorieën aangepast

Image
RI_2022_108

zodat ook hier de correcte IFC-gerelateerde attributen worden gebruikt:

Image
RI_2022_110

Om ervoor te zorgen dat uw zelfgemaakt categorieën- en/of templates over de juiste attributen beschikken, controleert u zelf uw eigen templates en past ze zo nodig aan.

Vervolgens publiceert u uw zelfgemaakte categorieën- en/of templates, klik hier voor meer informatie over het publiceren van deze templates.

Controlelijsten

Zoals reeds eerder opgemerkt, beschikt de Organisator over een aantal categorieën voor controle-doeleinden in het Tekla Structures-model. In Tekla Structures 2022 is de controlelijst Op IFC entiteit aangepast zodat ook hierin het juiste IFC-gerelateerde attribuut worden getoond:

Image
RI_2022_111

U gebruikt deze lijst om vooraf te controleren of de onderdelen die u wilt exporteren naar IFC, beschikken over de juiste IFC entiteit.

De aangepaste Applicaties en componenten database

U beschikt in Tekla Structures over de mogelijkheid om de Applicaties en componenten database aan te passen. Hierbij valt te denken aan het maken van eigen groepen, het toevoegen van subgroepen of het aanpassen van de volgorden van groepen.

Image
RI_2022_90

Klik hier voor gedetailleerde informatie over het aanpassen van de Applicaties en componenten database.

Wanneer u aanpassingen hebt doorgevoerd in eerdere Tekla Structures-versies in de Applicaties en componenten database, kunt u deze database kopiëren naar Tekla Structures 2022.

Aanpassingen worden opgeslagen in het bestand ComponentCatalog.xml (bijvoorbeeld in de TS-map).

Als u de aangepaste Applicaties en componenten database wilt kopiëren naar Tekla Structures 2022, let dan op het volgende:

In  Tekla Structures 2022 zijn diverse tools/plug-ins overgenomen door Tekla en hebben daardoor een andere naam gekregen, bijvoorbeeld plug-in Onderdeel op onderdeel fitten (j003) voor het fitten en/of trimmen van onderdelen die nu Onderdeel op onderdeel heet. (Zie hoofdstuk Tools/plug-ins voor meer informatie over tools/plug-ins die door Tekla zijn overgenomen).

Wanneer u dergelijke tools/plug-ins hebt toegevoegd aan eigen groepen of subgroepen in de Applicaties en componenten database, zijn deze als gevolg van deze aanpassingen in Tekla Structures 2022 niet meer beschikbaar:

Eerdere Tekla Structures-versies:

Image
RI_2022_91

Tekla Structures 2022:

Image
RI_2022_92

In dit voorbeeld zult u dus zelf plug-in Onderdeel op onderdeel aan de groep Favorieten moeten toevoegen zodat u weer beschikt over een bijgewerkte Applicaties en componenten database.

U ziet in bovenstaande afbeelding in de rechter onderhoek een pictogram met een rood kruis. Klik hierop om het meldingenlogbestand van de Applicaties en componenten database weer te geven.

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie over het onderhoud van de Applicaties en componenten database.

Release notes voor beheerders

In deze Release Info van Construsoft worden diverse instellingen en bestanden onder de aandacht gebracht om er voor te zorgen dat u snel in Tekla Structures 2022 kunt gaan werken.

Naast deze Release Info zijn ook de zogenaamde Release Notes voor beheerders van Tekla beschikbaar. In deze Release Notes vindt u nog meer informatie over aanpassingen die voor u wellicht interessant zijn.

Bekijk deze informatie als Tekla Structures-gebruiker of laat uw systeembeheerder hier eens naar kijken om te zien wat er nog meer de aandacht verdient.

Uitwisselbaarheid

Attribuut gewijzigd voor gebruik van IFC Extender (ML126)

U beschikt in Tekla Structures over de mogelijkheid om een Tekla Structures-model (of een deel ervan) naar een IFC-bestand te exporteren.

Voor deze export zijn een aantal eigenschappensets beschikbaar waarin u kunt vastleggen welke attributen moeten worden meegenomen in de export naar IFC. Klik hier voor meer gedetailleerde informatie over het definiëren van eigenschappensets voor de export naar IFC.

Echter, er zijn wellicht attributen die vanuit de export in Tekla Structures op een bepaalde manier worden ingevuld maar die u misschien liever anders invult ten behoeve van bepaalde afspraken die zijn gemaakt over het uitwisselen van informatie, of velden die vanuit Tekla Structures standaard niet ingevuld kunnen worden.

Hiervoor is tool IFC Extender (ML126) beschikbaar in de Applicaties en componenten database.

In Tekla Structures 2022 (en ook in Tekla Structures 2021 SP7) is hiervoor attribuut IFC_USER_ASS gewijzigd. Eerder werd bij gebruik van dit attribuut een onjuiste optie geëxporteerd naar IFC bij een IFC-export middels de IFC Extender (ML126). De volgorde van de opties in dit attribuut is nu gewijzigd, zodat de IFC Extender (ML126) nu de juiste optie toepast in de IFC-export.

Klik hier voor gedetailleerde informatie over de tool IFC Extender (ML126), hoofdstuk Uitwisselbaarheid > Nieuwe tool IFC Extender (ML126).

Modelleren

Plug-in Doorsnede coderen (ML052): Doorsnede code wordt meegenomen in de nummering

U kunt in Tekla Structures beschikken over plug-in Doorsnede coderen (ML052). De plug-in is beschikbaar in Tekla Warehouse.

Image
RI_2022_93

U gebruikt plug-in Doorsnede coderen (ML052) voor het herkennen/classificeren van geprofileerde profielen en het wegschrijven van de maatvoering van de doorsnede en de code van het profiel in het gebruikersattribuut van het onderdeel:

Image
RI_2022_94

In  Tekla Structures 2022 wordt nu de waarde die voor de Doorsnede code wordt weggeschreven, meegenomen in de nummering.

De reden hiervoor is dat plug-in Doorsnede coderen (ML052) in staat is om onderscheid te maken tussen ‘beeld’ en ‘spiegelbeeld’ van platen, Tekla doet dit zelf niet. Door nu dit gebruikersattribuut mee te laten nemen in de nummering, zullen platen met een gelijk volume en model toch een ander nummer krijgen omdat de profiel code van de platen verschillend is. Dit maakt het verwerken van dit soort platen op rapportages (lijsten), maar ook in de machine export eenvoudiger en voor u als eindgebruiker is het duidelijk dat, ondanks dat de platen ogenschijnlijk gelijk zijn, we hier te maken hebben met verschillende platen.

Nadeel van deze instelling is dat we twee keer moeten nummeren, voor het toepassen van plug-in Doorsnede coderen (ML052) en ook nog eens daarna.

Plug-in Doorsnede coderen (ML052) kan ook gebruikt worden in de tool Reporting (ML112) voor het genereren van geavanceerde zaaglijsten:

Image
RI_2022_95
Image
RI_2022_96

LET OP:

Wanneer u een model opent in Tekla Structures 2022 dat in een eerdere Tekla Structures-versie is gemaakt, gaat u een keer naar het menu Bestand en klikt u op Controleer en repareer, vervolgens klikt u in het gebied Utilities op Controleer en wijzig attribuutdefinities.

Dit doet u ook wanneer u beschikt over eigen model templates (voorbeeld modellen) die u mee wilt nemen naar Tekla Structures 2022.

Als namelijk de definities van een gebruikersattribuut zijn gewijzigd (in het bestand objects.inp), moet u de definities in het model bijwerken. Daar is nu sprake van.

Klik hier voor gedetailleerde informatie over het bijwerken van definities van gebruikersattributen.

Verborgen lijnen van onderdelen achter betonnen onderdelen zichtbaar

In eerdere Tekla Structures-versies waren verborgen lijnen van onderdelen achter betonnen onderdelen niet zichtbaar wanneer de weergave van onderdelen was ingesteld op Draadvenster (Ctrl+1).

Hierbij is de optie Legacy-render gebruiken (via Bestand > Instellingen) uitgeschakeld en is de optie Stippellijn voor verborgen lijn ingeschakeld.

Daarnaast is de variabele ENABLE_POUR_MANAGEMENT ingesteld op TRUE.

Eerdere Tekla Structures-versies:

Image
RI_2022_72

Tekla Structures 2022:

Image
RI_2022_71

Wapeningsmerken (korven)

Tekla Structures 2022 beschikt nu over staafmerken. Dit zijn objecten van het type wapening die u kunt combineren zodat er een merk ontstaat. Daarnaast kunt u ook andere objecttypen toevoegen aan staafmerken zoals onderdelen en items. Wapeningsmerken zijn handig wanneer u bijvoorbeeld wapeningskorven modelleert die geprefabriceerd worden.

Klik hier voor gedetailleerde informatie over staafmerken in de Release Notes van Tekla.

Als gevolg van deze nieuwe optie zijn een aantal aanpassingen doorgevoerd. Om dit te verduidelijken, gebruiken we als voorbeeld een wand die beschikt over een aantal korven die als staafmerken zijn gemodelleerd en wat randwapening:

Image
RI_2022_112

Opmaak en templates

In de tekening van de korven (die dus als staafmerken zijn gemodelleerd):

Image
RI_2022_114

beschikt u in de betontekeningeigenschap korf nu over de opmaak korf_A4 (297x210):

Image
RI_2022_113

waarin de nieuwe template buigstaat_vorm_korf.tpl is opgenomen:

Image
RI_2022_115

die alle gedetailleerde informatie over de korven toont.

Daarnaast is in de betontekening van de wand de template buigstaat_vorm.tpl aangepast

Image
RI_2022_116

zodat de korven apart opgesomd worden:

Image
RI_2022_117

Hiervoor is in de betreffende template een row toegevoegd

Image
RI_2022_118

van het inhoudtype REBAR_ASSEMBLY:

Image
RI_2022_119

LET OP

Wanneer u in eerdere Tekla Structures-versies zelf de template buigstaat_vorm.tpl hebt aangepast, beoordeel dan of u deze eigen aangepaste template wilt blijven gebruiken en wellicht aan wilt passen óf dat u de aangepaste template van Construsoft gaat gebruiken en daarin wellicht uw eerdere aanpassingen doorvoert.

Lijsten

Tevens zijn de lijsten PDF-buigstaat_vorm_per_merk.pdf en betonmerk_wapeninglijst aangepast zodat de korven nu apart opgesomd worden:

Image
RI_2022_120

Image
RI_2022_121

LET OP

Wanneer u in eerdere Tekla Structures-versies zelf bovengenoemde lijsten hebt aangepast, beoordeel dan of u deze eigen aangepaste lijsten wilt blijven gebruiken en wellicht aan wilt passen óf dat u de aangepaste lijsten van Construsoft gaat gebruiken en daarin wellicht uw eerdere aanpassingen doorvoert.

Ook is nu de nieuwe lijst PDF-wapeningskorvenlijst.pdf beschikbaar die specifiek de korven toont:

Image
RI_2022_122

Systeemcomponenten

Gording schoen (1)

U beschikte in eerdere Tekla Structures-versies over systeemcomponent Gording schoen (1):

Image
RI_2022_11

Image
RI_2022_09

Systeemcomponent Gording schoen (1) is nu overgenomen door Tekla en heet nu Houten gordingschoen (15):

Image
RI_2022_12

Image
RI_2022_10

Let door de overname van de systeemcomponent door Tekla op het volgende:

Wanneer u in eerdere Tekla Structures-versies instellingen hebt gemaakt voor systeemcomponent Gording schoen (1) , werden deze instellingen als volgt opgeslagen:

<naam_instelling>.j90000001

De bestandsextensie was dus *.j90000001

Vanaf Tekla Structures 2022 worden de instellingen opgeslagen met bestandsextensie *.j80000015.

Image

Dit betekent dat u de bestandsextensies van de instellingen die u in eerdere Tekla Structures-versies hebt gemaakt, moet hernoemen naar de nieuwe bestandsextensie (nadat u ze hebt gekopieerd naar uw TS-map van Tekla Structures 2022) zodat ze weer up-to-date zijn in Tekla Structures 2022.

Controleer in Tekla Structures zelf of de instellingen met de hernoemde bestandsextensies overeen komen met uw "oude" instellingen.

Bout verbinding (2)

U beschikte in eerdere Tekla Structures-versies over systeemcomponent Bout verbinding (2):

Image
RI_2022_19

Image
RI_2022_20

Systeemcomponent Bout verbinding (2) is nu overgenomen door Tekla en heet nu Eenvoudige boutverbinding (5):

Image
RI_2022_21

Image
RI_2022_22

Let door de overname van de systeemcomponent door Tekla op het volgende:

Wanneer u in eerdere Tekla Structures-versies instellingen hebt gemaakt voor systeemcomponent Bout verbinding (2), werden deze instellingen als volgt opgeslagen:

<naam_instelling>.j90000002

De bestandsextensie was dus *.j90000002

Vanaf Tekla Structures 2022 worden de instellingen opgeslagen met bestandsextensie *.j80000005.

Image

Dit betekent dat u de bestandsextensies van de instellingen die u in eerdere Tekla Structures-versies hebt gemaakt, moet hernoemen naar de nieuwe bestandsextensie (nadat u ze hebt gekopieerd naar uw TS-map van Tekla Structures 2022) zodat ze weer up-to-date zijn in Tekla Structures 2022.

Controleer in Tekla Structures zelf of de instellingen met de hernoemde bestandsextensies overeen komen met uw "oude" instellingen.

Windverb. kalotte (8)

U beschikte in eerdere Tekla Structures-versies over systeemcomponent Windvb kalotte (8):

Image
RI_2022_15

Image
RI_2022_16

Systeemcomponent Windvb kalotte (8) is nu overgenomen door Tekla en heet nu Windverband 2 (16):

Image
RI_2022_17

Image
RI_2022_18

Let door de overname van de systeemcomponent door Tekla op het volgende:

Wanneer u in eerdere Tekla Structures-versies instellingen hebt gemaakt voor systeemcomponent Windvb kalotte (8), werden deze instellingen als volgt opgeslagen:

<naam_instelling>.j90000008

De bestandsextensie was dus *.j90000008

Vanaf Tekla Structures 2022 worden de instellingen opgeslagen met bestandsextensie *.j80000016.

Image

Dit betekent dat u de bestandsextensies van de instellingen die u in eerdere Tekla Structures-versies hebt gemaakt, moet hernoemen naar de nieuwe bestandsextensie (nadat u ze hebt gekopieerd naar uw TS-map van Tekla Structures 2022) zodat ze weer up-to-date zijn in Tekla Structures 2022.

Controleer in Tekla Structures zelf of de instellingen met de hernoemde bestandsextensies overeen komen met uw "oude" instellingen.

Windverband gebout (11)

In systeemcomponent Windverband gebout (11) was op het tabblad Knoopplaat eerder het veld voor het invullen van de waarden voor de afwerking van de knoopplaat soms onbedoeld uitgegrijsd. Dit is opgelost in Tekla Structures (en ook in Tekla Structures 2021 SP7):

Image
RI_2022_65

Betonnen var. ligger (81)

U beschikte in eerdere Tekla Structures-versies over systeemcomponent Betonnen var. ligger (81):

Image
RI_2022_13

Image
RI_2022_07

Systeemcomponent Betonnen var. ligger (81) is nu overgenomen door Tekla en heet nu Taps toelopende I-ligger (81):

Image

Image
RI_2022_08

Let door de overname van de systeemcomponent door Tekla op het volgende:

Wanneer u in eerdere Tekla Structures-versies instellingen hebt gemaakt voor systeemcomponent Betonnen var. ligger (81) , werden deze instellingen als volgt opgeslagen:

<naam_instelling>.m90000081

De bestandsextensie was dus *.m90000081

Vanaf Tekla Structures 2022 worden de instellingen opgeslagen met bestandsextensie *.m150000081.

Image

Dit betekent dat u de bestandsextensies van de instellingen die u in eerdere Tekla Structures-versies hebt gemaakt, moet hernoemen naar de nieuwe bestandsextensie (nadat u ze hebt gekopieerd naar uw TS-map van Tekla Structures 2022) zodat ze weer up-to-date zijn in Tekla Structures 2022.

Controleer in Tekla Structures zelf of de instellingen met de hernoemde bestandsextensies overeen komen met uw "oude" instellingen.

Gebruikerscomponenten

Gebruikerscomponenten Anker, Anker in plaat en Anker in profiel toegevoegd

U kunt nu in Tekla Structures beschikken over de nieuwe gebruikerscomponenten Anker, Anker in plaat en Anker in profiel voor het snel modelleren van ankers in Tekla Structures:
Image
RI_2022_36

Om de gebruikerscomponenten te kunnen toepassen in Tekla Structures 2022, moeten ze worden geïmporteerd. Hiervoor klikt u op de knop Toegang tot geavanceerde functies en selecteert u de optie Gebruikerscomponent importeren:

Image
RI_2022_37

De gebruikerscomponenten zijn opgeslagen in de map:

C:\TeklaStructures\2022.0\Environments\Netherlands\Steel\ComponentsSketches\uel

De gebruikerscomponenten hebben elk hun eigen toepassing.

Anker:

Image
RI_2022_40

Anker in plaat:

Image
RI_2022_42

Anker in profiel:

Image
RI_2022_41

Gebruikerscomponent Anker is een gebruikerscomponent van het type Onderdeel zodat dit gebruikerscomponent tevens gebruikt kan worden in bijvoorbeeld systeemcomponent Voetplaat (1029).

Echter beschikt systeemcomponent Voetplaat (1029) sinds Tekla Structures 2020 SP3 ook over de instelling booranker waarmee ankers kunt modelleren als ankers en niet meer als bouten.

Gebruikerscomponent Aftekenen vervangen

U beschikte in eerdere Tekla Structures-versies over gebruikerscomponent Aftekenen.uel (in de map (..:\TeklaStructures\<versie>\Environments\netherlands\Timber\ComponentsSketches\uel) voor het aftekenen van de positie van de aansluitende profielen:

Image
RI_2022_27

In Tekla Structures 2022 is de gebruikerscomponent Aftekenen.uel niet langer beschikbaar omdat deze is vervangen door plug-in Houtverbinding Aftekenen (m116) die beschikbaar is in Tekla Warehouse:

Image
RI_2022_26

Image
RI_2022_24

Gebruikerscomponenten Pengat en Pengat met spie vervangen

U beschikte in eerdere Tekla Structures-versies over gebruikerscomponent Pengat.uel en Pengat met spie.uel(in de map (..:\TeklaStructures\<versie>\Environments\netherlands\Timber\ComponentsSketches\uelvoor het modelleren van pen en gatverbindingen tussen twee balken:

Image
RI_2022_28

Image
RI_2022_29

In Tekla Structures 2022 zijn de gebruikerscomponent Pengat.uel en Pengat met spie.uel niet langer beschikbaar omdat deze zijn vervangen door plug-in Houtverbinding Pen en Gat (j150) die beschikbaar is in Tekla Warehouse:

Image
RI_2022_25
Image
RI_2022_30

Gebruikerscomponent Tand vervangen

U beschikte in eerdere Tekla Structures-versies over gebruikerscomponent Tand.uel(in de map (..:\TeklaStructures\<versie>\Environments\netherlands\Timber\ComponentsSketches\uelvoor het maken van een zwaluwstaartverbinding tussen 2 balken:

Image
RI_2022_31

In Tekla Structures 2022 is de gebruikerscomponent Tand.uel niet langer beschikbaar omdat deze is vervangen door plug-in Houtverbinding Zwaluwstaart (j158) die beschikbaar is in Tekla Warehouse:

Image
RI_2022_32
Image
RI_2022_33

Beschikbaarheid alle gebruikerscomponenten

U beschikt in Tekla Structures over een groot aantal losse gebruikerscomponenten (*.uel-bestanden) die allemaal per rol zijn ingedeeld.

Zo zijn alle losse staal-gerelateerde gebruikerscomponenten beschikbaar in de map:

..:\TeklaStructures\<versie>\Environments\netherlands\Steel\ComponentsSketches\uel)

Image
RI_2022_45

en zijn de losse beton-gerelateerde gebruikerscomponenten in de map:

..:\TeklaStructures\<versie>\Environments\netherlands\Precast\ComponentsSketches\uel)

Image
RI_2022_46

Tevens beschikken deze mappen over een *.uel-bestand waarin alle gebruikerscomponenten zijn opgeslagen, bijvoorbeeld het bestand # alle beton gebruikerscomponenten.uel in de map:

..:\TeklaStructures\<versie>\Environments\netherlands\Precast\ComponentsSketches\uel)

Image
RI_2022_46

Tekeningen

Tekst met opmaak toevoegen

U kunt in tekeningen in Tekla Structures tekstbestanden toevoegen met het commando Opmerkingen > Tekst met opmaak:

Image
RI_2022_128

Wanneer u op het commando klikt, verschijnt het dialoogvenster Tekstbestand eigenschappen:

Image
RI_2022_132

In  Tekla Structures 2022 is de instelling standard aangepast en de instelling beschikt nu over een koppeling met het voorbeeld-tekstbestand standard.rtf.

Image
RI_2022_130

Het tekstbestand standard.rtf is opgeslagen in de map:

C:\TeklaStructures\2022.0\Environments\Netherlands\General\DrawingSettings

Een bestand met de bestandsextensie *.rtf is een Rich Text Format-bestand. Dergelijke bestanden kunnen beschikken over aanvullende informatie zoals lettertype, opmaak, afbeeldingen, enz.

Productietekeningen maken

U beschikt nu over een nieuwe, efficiëntere en eenvoudigere methode voor het maken van productietekeningen (onderdeel-, merk- en betontekeningen) door een combinatie van bestaande en nieuwe tools te gebruiken zodat de hoeveelheid repetitief werk in het proces van tekeningen genereren vermindert.

U kunt nu een automatische selectie van de best overeenkomende tekening in het huidige model gebruiken om op basis hiervan nieuwe gelijksoortige tekeningen te maken waardoor u snel tekeningen met één muisklik kunt laten genereren.

Klik hier voor een uitgebreide (Engelstalige) video.

Klik hier voor gedetailleerde informatie in de Release Notes van Tekla.

Tools/plug-ins

Onderdeel op onderdeel fitten (j003)

U beschikte in eerdere Tekla Structures-versies in de Model Editor over plug-in Onderdeel op onderdeel fitten (j003) voor het fitten en/of trimmen van onderdelen (betonnen balken of wanden, stalen platen of balken) die op elkaar aansluiten:

Image
RI_2022_05

De fittingen kunnen op diverse manieren geplaatst worden, ook onder verstek. Er kan een voeg tussen de twee onderdelen aangebracht worden en de 2 onderdelen kunnen ook aan elkaar verbonden worden (betonmerk, submerk, lassen).

De plug-in is overgenomen door Tekla en heet nu Onderdeel op onderdeel:

Image
RI_2022_06

In de Applicaties en componenten database zijn aan deze  plug-in tevens een aantal tags toegevoegd zodat u de plug-in eenvoudig kunt vinden:

Image
RI_2022_145

Let door de overname van de plug-in door Tekla op het volgende:

Wanneer u in eerdere Tekla Structures-versies instellingen hebt gemaakt voor plug-in Onderdeel op onderdeel fitten (j003), werden deze instellingen als volgt opgeslagen:

<naam_instelling>.CS_Part_to_part_fitting_Net_j003.xml

De bestandsextensie was dus *.CS_Part_to_part_fitting_Net_j003.xml

Vanaf Tekla Structures 2022 worden de instellingen opgeslagen met bestandsextensie *.FitBeamsAndColumns.MainWindow.xml.

Image

Dit betekent dat u de bestandsextensies van de instellingen die u in eerdere Tekla Structures-versies hebt gemaakt, moet hernoemen naar de nieuwe bestandsextensie (nadat u ze hebt gekopieerd naar uw TS-map van Tekla Structures 2022) zodat ze weer up-to-date zijn in Tekla Structures 2022.

Controleer vervolgens zelf in Tekla Structures of de instellingen met de hernoemde bestandsextensies overeen komen met uw "oude" instellingen. Laad vervolgens uw instellingen en sla ze een keer opnieuw op met de knop Opslaan in systeemcomponent Onderdeel op onderdeel.

Eenvoudige plaat (m131)

U beschikte in eerdere Tekla Structures-versies in de Model Editor over de tool Eenvoudige plaat (m131) om snel en eenvoudig een willekeurige plaat te modelleren:

Image
RI_2022_144

Klik hier voor gedetailleerde informatie over de werking van de tool.

De tool is overgenomen door Tekla en is nu beschikbaar in Tekla Warehouse.

Wapeningssymbolen toevoegen (m138)

U beschikt in Tekla Structures 2022 in de Tekening Editor over de nieuwe tool Wapeningssymbolen toevoegen (m138):

Image
RI_2022_62
Image
RI_2022_86

U beschikte in Tekla Structures in de Tekening Editor al over de tool Wapeningsannotatie maken (DR002):

Image
RI_2022_89

De tool Wapeningsannotatie maken (DR002) plaatst symbolen op wapeningsstaven welke de laag van de wapeningsstaaf (of -groep) aanduiden en/of de spreidingsgebieden van wapeningsstaven, een maatlijn die het spreidingsgebied van een groep aanduidt en/of associatieve opmerkingen op wapeningsstaven (bijvoorbeeld een merknummer op het begin én het eind van een wapeningsstaaf).

Wanneer u echter de locatie van de wapeningsstaaf aanpaste, ging het symbool niet mee omdat deze niet associatief is, de bemating ging wel mee:

Image
RI_2022_133

U beschikt in Tekla Structures 2022 nu ook over de nieuwe tool Wapeningssymbolen toevoegen (m138).

Deze tool plaatst alleen symbolen op wapeningsstaven en geen maatlijn. Echter, de symbolen zijn associatief dus wanneer de locatie van een wapeningsstaaf wijzigt, gaat het symbool automatisch mee:

Image
RI_2022_134

Wellicht is het voor u als Tekla Structures-gebruiker daarom handig om:

• de tool Wapeningsannotatie maken (DR002) te gebruiken voor maken van maatlijnen op wapeningsstaven

• de tool Wapeningssymbolen toevoegen (m138) te gebruiken voor het plaatsen van de symbolen op wapeningsstaven.

Sticker Tool (m141)

U beschikt in Tekla Structures 2022 in de Model Editor over de nieuwe tool Sticker Tool (m141):

Image
RI_2022_52

Image
RI_2022_53

Een sticker wordt vaak gebruikt om de richting van betonelementen aan te geven, vooral wanneer de wapening in een element asymmetrisch is, zodat men weet hoe de elementen op de bouwplaats moeten worden geplaatst.

De tool onderzoekt de geometrie van de stortzijde van een element en plaatst een sticker in de vorm van een onderdeel of een oppervlak in de dichtstbijzijnde beschikbare hoek die u kunt specificeren (boven, links, onder, rechts) met een bepaalde offset.

Image
RI_2022_87

De nieuwe tool is een "Detailcomponent" zodat deze in de tool Vloeropmaak kan worden gebruikt, zodat u ze als gebruiker automatisch kunt plaatsen.

Image
RI_2022_88

Afwerkingssymbolen (m143)

U beschikt in Tekla Structures 2022 in de Tekening Editor over de nieuwe tool Afwerkingssymbolen (m143) om verschillende symbolen voor verschillende oppervlaktebehandelingen te maken.

In prefab beton kunnen namelijk voor de verschillende zijden veel verschillende afwerkingen/behandelingen worden toegepast. Om dit aan te geven, kunnen ze nu van een symbool aan de zijkanten worden voorzien. Dit symbool wordt in het midden van de oppervlaktebehandeling geplaatst en draait met de met de zijkant mee.

Image
RI_2022_54

Image
RI_2022_55

In de Model Editor kunt u met het commando Oppervlakte aan onderdeelvlak op één of meerdere vlakken van een onderdeel een oppervlakte plaatsen:

Image
RI_2022_84
Image
RI_2022_78

Deze oppervlakte(n) geeft u een naam, bijvoorbeeld de naam van de type afwerking van dat onderdeelvlak:

Image
RI_2022_141

Image
1_Trimble_blue
Image
m143_1
Image
2_Trimble_blue
Image
m143_2
Image
3_Trimble_blue
Image
m143_3
Image
4_Trimble_blue
Image
m143_4

Met de tool Afwerkingssymbolen (m143) kunt u vervolgens in de tekeningen op deze oppervlakten, afwerkingssymbolen plaatsen in de geselecteerde tekeningaanzichten. De tool doet dit op basis van voorwaarden, waarbij een bepaald type symbool gekoppeld kan worden aan de naam van de type afwerking (oppervlakte).

Image
RI_2022_79
Image
RI_2022_76

Pack & Go (m161)

U beschikt in Tekla Structures 2022 in de Model Editor over de nieuwe tool Pack & Go (m161):

Image
RI_2022_123

Image
RI_2022_124

U gebruikt de tool om de modeldata en de overige benodigde bestanden en informatie in één zip-bestand op te slaan.

Klik hier voor gedetailleerde uitleg over de werking van de tool.

Schrijf waarde naar onderdeel UDA (DR164)

U beschikt in Tekla Structures 2022 in de Tekening Editor over de nieuwe tool Schrijf waarde naar onderdeel UDA (DR164):

Image
RI_2022_48

Image
RI_2022_50

U gebruikt de tool (gebaseerd op de omgeving Netherlandswaarmee u waarden naar de gebruikersattributen van een onderdeel kunt schrijven vanuit de tekening.

Klik hier voor gedetailleerde uitleg over de werking van de tool.

Randen aangeven (m167)

U beschikt in Tekla Structures 2022 in de Model Editor over de nieuwe tool Randen aangeven (m167):

Image
RI_2022_49

Image
RI_2022_51

U gebruikt de tool om inzicht te krijgen welke typen randen er zijn, bijvoorbeeld van kanaalplaten en breedplaten. De randen worden gemarkeerd met een Oppervlaktebehandeling met een bepaalde naam. Op basis daarvan kan bijvoorbeeld een kostenberekening worden gemaakt van welke typen en hoeveelheid bekistingen moeten worden toegepast. Net als de Sticker Tool (m141) kan ook deze tool opgenomen worden in de instellingen van de tool Vloeropmaak.

Image
RI_2022_136

Image
Image
RI_2022_137
Image
Image
RI_2022_138

Tekla Warehouse

Hout percentage NTA8800 (m166)

In Tekla Structures 2022 zijn diverse aanpassingen doorgevoerd ten behoeve het gebruik van plug-in Hout percentage NTA8800 (m166) die beschikbaar is in Tekla Warehouse en die betrekking heeft op de norm NTA 8800.

De plug-in biedt u als Tekla Structures-gebruiker de mogelijkheid om per element het houtpercentage te laten berekenen conform de norm NTA 8800. Dit houtpercentage kan vervolgens worden toegepast bij de berekening van de RC-waarde van elementen.

De berekende waarden zijn na het toepassen van plug-in Hout percentage NTA8800 (m166) beschikbaar in de gebruikersattributen van de elementen voor verdere verwerking.

Als gevolg van de doorgevoerde aanpassingen, zijn in Tekla Structures 2022 nu een aantal nieuwe selectiefilters beschikbaar:

Image
RI_2022_126

Daarnaast zijn nu in de Organisator de volgende templates beschikbaar:

Image
RI_2022_127

Klik hier voor meer informatie over norm NTA 8800.

Klik hier voor de Webinar Ontwikkelingen in hout (NTA8800) met gedetailleerde uitleg over de werking van de plug-in Hout percentage NTA8800 (m166).