IFC Gebouw en Verdieping indeling

Tekla Structures
Not version-specific
Tekla Structures
IFC
Gebouw
verdieping
Indeling
Environment
Construsoft European
Netherlands

In de IFC export vanuit Tekla Structures is het mogelijk om ProjectBouwplaats, Gebouw, Verdieping en Doorsnede informatie te exporteren.
In diverse IFC viewers kan deze verdeling in een boomstructuur getoond worden:

Image
IFC_Gebouw- en verdiepingenstructuur

Het maken van een gebouwhiërarchie kan in Tekla Structures op diverse manieren. Onderstaand worden de drie mogelijke methoden uitgelicht:

1. Met behulp van de Gebouwhiërarchie functionaliteit
  2. Met behulp van de Organisator
  3. Door middel van Gebruikersattributen (UDA’s)

Iedere methode heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Methode Meerdere gebouwen definieerbaar Geen handmatige acties benodigd voor toewijzen gebouw en verdieping aan objecten Niveaus overnemen uit IFC referentiemodel Opmerkingen
1 - Gebouwhiërarchie

Nee

Ja Ja

- Eenvoudig opzetten van bouwlagen (offsets mogelijk).

- Werkt zeer snel, automatische synchronisatie.

- Gebouwstructuur is ook zichtbaar in Organisator t.b.v. modelcontrole.

- Gebouwhiërarchie wordt gedeeld met andere gebruikers in Tekla Model Sharing.

2 - Organisator

Ja

Nee Nee

- Eenvoudig bouwlagen (van meerdere gebouwen) op te zetten (geen offsets mogelijk).

- Handmatige synchronisatie van Organisator benodigd. Synchronisatiesnelheid is afhankelijk van de modelgrootte; kan bij grote modellen traag verlopen.

3 - Gebruikersattributen

Ja

Nee Nee

- Met deze methode wordt er geen vloerniveau naar IFC geëxporteerd.

- Voor ieder onderdeel moet er handmatig een gebouw en verdieping worden gedefinieerd.

Onderstaand worden deze methoden verder toegelicht.

Gebouwhiërarchie

De gebouwenhiërarchie kan gebruikt worden om hiërarchische locatiestructuren in het model te definiëren. De gebouwenhiërarchie heeft een standaardhiërarchiestructuur: project > site > gebouw > niveau > tussenruimte.

Niveaus en ruimten tussen aanzichten kunnen aan het model worden toegevoegd door ze uit een referentiemodel te importeren of ze rechtstreeks in het model te creëren. Modelobjecten worden automatisch aan verdiepingen toegekend indien deze binnen de gestelde kaders vallen. Er hoeft geen handmatige synchronisatie plaats te vinden.

Om een gebouwenhiërarchie te maken, dient de geavanceerde optie XS_USE_INTEGRATED_BUILDING_HIERARCHIES ingesteld te worden op TRUE. De geavanceerde optie is standaard ingesteld op FALSE.
Nadat de geavanceerde optie is ingesteld op TRUE, dient het model opgeslagen en heropend te worden om de wijziging toe te passen. Om het dialoogvenster Hiërarchie naar gebouwen te openen, gaat u naar het tabblad Beheren op het lint en klikt u op Hiërarchie naar gebouwen.

Image
Gebouwhierarchie_Lint_Hierarchie naar gebouwen

Niveaus zijn horizontale vlakken op een gespecificeerde hoogte binnen een gebouw. Een niveau kan als volgt worden toegevoegd:
- Klik op het lint op Beheren > Niveau.

Image
Gebouwhierarchie_Lint_Niveaus

- Tekla Structures geeft de niveau-eigenschappen weer in het eigenschappenvenster.
- Wijs een punt aan op de niveauverdieping in het model of voer de verdieping in het eigenschappenvenster in en klik in het eigenschappenvenster op de knop Niveau invoegen.
- Om een ander niveau te maken, kan een ander punt aan worden gewezen. Druk op Esc om te stoppen met het maken van niveaus.

Voorbeeld gebouwhiërarchie:

Image
Gebouwhierarchie_gebouw- en verdiepingstructuur

Per verdieping kunnen offsets worden ingesteld. De tweede verdiepingsvloer ligt onder de peilmaat van de tweede verdieping. Hierdoor behoorde deze vloer eigenlijk automatisch tot de eerste verdieping. Door een offset in te vullen voor de tweede verdieping, worden merken waarvan het zwaartepunt binnen deze offset valt automatisch toegekend aan de tweede verdieping. Hierdoor kan bijvoorbeeld de tweede verdiepingsvloer, welke onder de peilmaat van de tweede verdieping ligt, toch automatisch aan de tweede verdieping worden toegekend.

Image
Gebouwhierarchie_gebouw- en verdiepingstructuur_offset

Tip: Een uitgebreid stappenplan en meer informatie over de gebouw- en bouwlaagindeling via Gebouwhiërarchie vindt u hier.

De structuur uit de Gebouwhiërarchie functionaliteit kan tevens in de Organisator worden gebruikt. Indien de Gebouwhiërarchie in gebruik is, wordt het project symbool in de Organisator in het groen weergegeven. De Organisator kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor modelcontrole, het maken van lijsten en/of selecteren van de merken per verdieping.

Image
Gebouwhierarchie_gebouw- en verdiepingstructuur in Organisator

Om de gebouwhiërarchie naar IFC te exporteren, dient in de IFC export instellingen (Menu > Exporteren > IFC > Tabblad Geavanceerd) de optie Ruimtehiërarchie van de Organisator ingeschakeld te worden.

Image
Gebouwhierarchie_IFC_Export_Ruimtehierarchie van de Organisator

Na het exporteren kunnen in  diverse IFC viewers de Bouwplaats, Gebouw en Verdieping-eigenschappen in een boomstructuur worden afgelezen.

Image
IFC_Gebouw- en verdiepingenstructuur

Organisator

Om een de gebouwhiërarchie in de Organisator te maken, dient de geavanceerde optie XS_USE_INTEGRATED_BUILDING_HIERARCHIES ingesteld te worden op FALSE, dit is de default instelling.
Indien de geavanceerde optie wordt gewijzigd naar FALSE, dient het model opgeslagen en heropend te worden om de wijziging toe te passen.

Ga in het lint naar Beheren > Organisator.

Image
Organisator_Lint_Organisator

Schakel in de instellingen de optie Storteenheden ingeschakeld uit. Meer informatie over deze optie vindt u hier. Sluit vervolgens het instellingen dialoogvenster.

Image
Organisator_Synchronisatie storteenheden uitgeschakeld

Bij de Categorieën zijn standaard een ProjectBouwplaats en een Gebouw aanwezig.

Image
Organisator_Project-Bouwplaats-Gebouw

Deze kunnen hernoemd en/of uitgebreid worden.

• Naam aanpassen: Selecteer de regel, druk op F2 of rechtermuisknop, pop-up menu Naam wijzigen.
  • Uitbreiden met extra Locatie (/Bouwplaats) of Gebouw:
    Selecteer regel van de Bouwplaats, rechtermuisknop, pop-up menu Nieuwe locatie of Nieuw gebouw.
Image
Organisator_Nieuwe locatie of gebouw

Aan de Gebouwen kunnen Vloeren worden toegevoegd. Dit kan op 2 manieren:

• Handmatig
  • Automatisch

Handmatig

Handmatig toevoegen van een Nieuwe vloer: Selecteer een Gebouw > Rechtermuisknop, pop-up menu Nieuwe vloer. Een nieuwe vloer wordt aangemaakt.

Image
Organisator_Handmatig_Nieuwe vloer

Vervolgens kunnen de eigenschappen van de vloer worden gewijzigd: Selecteer de Vloer > Rechtermuisknop, pop-up menu Eigenschappen. In de eigenschappen van de Vloer kan de naam en peilmaat worden aangepast.

Image
Organisator_Handmatig_Eigenschappen vloer

Modelobjecten dienen hierbij handmatig toegevoegd te worden aan de betreffende vloer: Selecteer de objecten > Rechtermuisknop, pop-up menu Verplaats de geselecteerde objecten.

Image
Organisator_Handmatig_Verplaats objecten naar verdieping

De handmatig toegevoegde bouwlagen worden met een zwart symbool weergegeven.

Automatisch

Automatisch toevoegen van vloeren aan de hand van stramienniveaus: Selecteer een Gebouw > rechtermuisknop, pop-up menu De omtrek voor locaties definiëren.

Image
Organisator_Automatisch_Omtrek voor locaties definieren

Kies op het tabblad Gebouw het gewenste stramien welke als basis dient voor de gebouwomtrek [1]. Let op: in veel gevallen zijn er objecten welke buiten de footprint van het stramien vallen. Denk hierbij aan buitenwanden, luifels, dakgoten, etc. Het is daarom van belang om altijd de gebouwomtrek te controleren en eventueel via de offsets [2] te vergroten. De gebouwomtrek kan visueel gecontroleerd worden in het modelvenster [3].

Image
Organisator_Automatisch_Omtrek voor locaties definieren_Gebouwomtrek

Vervolgens kunnen de omtrekken voor de vloeren worden gedefinieerd in een vloersysteem. Klik op het tabblad Vloeren op +Vloersysteem. Geef een naam op en klik op Maken:

Image
Organisator_Automatisch_Omtrek voor locaties definieren_Vloersysteem

Klik op +Vloeren op basis van stramien: De vloerniveaus van het stramien worden overgenomen. Naar keuze kunnen de namen van de verdiepingen worden aangepast. Klik hierna op Wijzigen en Sluiten.

Image
Organisator_Automatisch_Omtrek voor locaties definieren_Vloersysteem_Vloeren

De bouwlagen kunnen visueel worden gecontroleerd in modelvensters:

Image
Organisator_Automatisch_Omtrek voor locaties definieren_Vloersysteem wijzigen

De merken behorende bij een bepaalde verdieping worden automatisch aan die verdieping toegevoegd.

Image
Organisator_Automatisch_Merken in bouwlagen

De automatisch toegevoegde bouwlagen worden met een blauw symbool weergegeven.

Het is ook mogelijk om merken ook handmatig aan de verdiepingen toe te wijzen. Dit kan van pas komen wanneer de gebouwvorm of opbouw van verdiepingen qua vorm complexer is. Het is dan mogelijk om merken te selecteren en ze vervolgens aan een verdieping toe te voegen.

Image
Organisator_Automatisch_Handmatig aan verdieping toevoegen

Deze handmatige acties kunnen eenvoudig inzichtelijk gemaakt en gewijzigd worden in de Organisator. Voor meer informatie, zie Handmatige wijzigingen in een categorie beheren in dit artikel.

Indien de indeling gereed is dienen de Categorieën gesynchroniseerd te worden met het model.

Image
Organisator_Automatisch_Synchroniseren

Bij het exporteren van het IFC bestand kan op het tabblad Geavanceerd een vinkje worden geplaatst bij Locaties van organisator.

Image
Gebouwhierarchie_IFC_Export_Ruimtehierarchie van de Organisator

Na het exporteren kunnen in  diverse IFC viewers de Bouwplaats, Gebouw en Verdieping-eigenschappen in een boomstructuur worden afgelezen.

Image
IFC_Gebouw- en verdiepingenstructuur

Gebruikersattributen (UDA’s)

Op onderdeelniveau van objecten kan bij de Gebruikersattributen op het tabblad IFC Export de IFC naam gebouw en de IFC naam verdieping van gebouw worden ingevuld:
Image
Gebruikersattributen_gebouw en verdieping UDA

In de Projecteigenschappen kan de naam van het project worden ingevuld bij Naam.

Image
Gebruikersattributen_Projectnaam

U kunt op het tabblad IFC export in de gebruikersattributen van de Projecteigenschappen IFC naam bouwplaats, IFC naam gebouw en IFC naam verdieping van gebouw opgeven:

Image
Gebruikersattributen_project UDAs

Deze parameters gelden voor alle onderdelen in het model. De IFC naam gebouw en IFC naam verdieping van gebouw die bij gebruikersattributen van het onderdeel zijn ingevuld hebben een hogere prioriteit dan de Projecteigenschappen.

Praktisch gezien kan naam Bouwplaats, naam Gebouw en de Verdieping waarop de meeste objecten voorkomen bij de Projecteigenschappen worden ingevuld, waarna alleen de afwijkende verdiepingen in het model bij de gebruikersattributen van de onderdelen kunnen worden toegevoegd.
Voor het invullen van een selectie van meerdere objecten dubbelklikt u op één van de objecten, opent de gebruikersattributen, zet de selectievakjes uit , vul de gewenste verdieping in en klik op OK.

Na het definiëren van de Bouwplaats, Gebouw en Verdiepingseigenschappen kan de IFC worden geëxporteerd.
Ga in het menu naar Bestand > Exporteren > IFC… en klik bij schakel in het tabblad Geavanceerd  de optie Ruimtehiërarchie van de Organisator uit.

Image
Gebruikersattributen_IFC_Export_Ruimtehierarchie van de Organisator

De Gebruikersattributen voor IFC naam bouwplaats, IFC naam gebouw en IFC naam verdieping van gebouw zijn respectievelijk: IFC_SITE, IFC_BUILDING en IFC_BUILDING_STOREY. Deze kunnen eventueel naar wens nog in een Extra eigenschappenset worden toegevoegd.

Image
Gebruikersattributen_IFC_Export_Extra Eigenschappenset

Klik hier en hier voor meer informatie over Extra eigenschappensets.
Klik vervolgens op Opslaan en Sluiten zodat de export kan worden gemaakt.

Na het exporteren kunnen in  diverse IFC viewers de Bouwplaats, Gebouw en Verdieping-eigenschappen in een boomstructuur worden afgelezen.

Image
IFC_Gebouw- en verdiepingenstructuur