Hardwareaanbevelingen Tekla Structures 2018

2018
Tekla Structures
Tekla Structures 2018 Hardware Recommendations
hardware recommendations
Environment
Not environment-specific

Aanbevelingen voor Tekla Structures-werkstations

De hardwareaanbevelingen van Tekla Structures zijn gebaseerd op de configuraties die bij het testen van Tekla Structures zijn gebruikt en compatibel met Tekla Structures zijn gebleken. Naast de configuraties die in dit document worden gepresenteerd, zijn er veel andere geschikte configuraties beschikbaar. U kunt dit document als een richtlijn bij de keuze voor nieuwe hardware gebruiken, maar onthoud dat de in dit document gepresenteerde apparatuur en labels niet de enige geschikte hardwareconfiguratie zijn.

Het hoofdcriterium bij het kiezen van de hardware is het kunnen vertrouwen op de prestaties. Als u een nieuwe hardwarecomponent overweegt, bijvoorbeeld een grafische kaart, test deze dan vooraf om er zeker van te zijn dat deze aan de verwachtingen voldoet. Als u overweegt een groot aantal computers voor uw Tekla Structures-gebruikers aan te schaffen, moet u de configuratie eerst op één of twee computers testen en controleren voordat u er een groot aantal van koopt. Tekla Structures is ontworpen om op een desktop- of laptopcomputer te worden gebruikt.

Tekla Structures 2018 kan met applicatie- en desktopvirtualisatie worden gebruikt. In het artikel Tekla Structures met applicatie- en desktopvirtualisatie gebruiken vindt u meer informatie.

Tekla Structures 2018 kan worden gebruikt in netwerken die IPv4-, IPv6- of zowel IPv4- als IPv6-protocollen gebruiken.

Als u Tekla Structures 2018 wilt starten, moet u Tekla Structures License Server 2017 of nieuwer gebruiken. Tekla Structures 2018 start niet bij oudere versies van Tekla Structures License Server. Controleer op deze pagina welke licentieserverversies met elke Tekla Structures-versie compatibel zijn.

Besturingssysteem

Tekla Structures 2018 wordt door de volgende besturingssystemen ondersteund:
64-bits Windows 10
64-bits Windows 8.1

64-bits Windows wordt vereist door Tekla Structures 2018. 32-bits Windows wordt niet ondersteund.

Extra softwarecomponenten

Tekla Structures 2018 gebruikt de te distribueren pakketten Microsoft .NET Framework 4.5.1 en Microsoft Visual C++ 2010, 2013 en 2015. Deze softwarecomponenten worden indien nodig automatisch door het installatiepakket van Tekla Structures 2018 geïnstalleerd. Als u Tekla Structures 2018 echter op een gecentraliseerde manier via .msi-pakketten distribueert, moet u deze softwarecomponenten van de website van Microsoft downloaden en apart installeren voordat u Tekla Structures distribueert.

Hardwarecomponenten

Elke component speelt een rol in de betrouwbaarheid, prestaties en bruikbaarheid van de computer. De belangrijke componenten voor de betrouwbaarheid en prestaties zijn de voedingseenheid, het geheugen, de grafische kaart en de processor. Vanuit een ergonomisch oogpunt zijn de belangrijke componenten de monitor(en), de grafische kaart, het toetsenbord en de muis.

Voedingseenheid

De voedingseenheid (PSU) is een van de weinige items in de computer die de betrouwbaarheid van uw hele systeem kan beïnvloeden. Deze is vaak de meest onderschatte, ondergewaardeerde component maar toch een van de eerste componenten die een fout kan veroorzaken. Uw computer heeft een bepaalde hoeveelheid stroom nodig om het werk uit te kunnen voeren. Wat u bij het kiezen van een PSU in acht moet nemen, is de gemiddelde uitvoeringsbelasting die uw pc tijdens het draaien verbruikt. Er zijn op internet veel voedingseenheidberekenaars die u voor het berekenen van de uitvoeringsbelasting kunt gebruiken. We raden u aan een PSU van meer dan 600 W te gebruiken.

Geheugen

De geheugenvereisten hangen af van de grootte van het model. Grote modellen vereisen meer geheugen.

Een gemiddelde configuratie voor kleinere projecten is een 64-bits besturingssysteem met 16 GB RAM.

Als u aan grotere projecten werkt, moet u een computer met meer RAM overwegen. Het is niet ongebruikelijk om 32 GB of zelfs meer RAM te nemen als u aan grote modellen werkt.

Onthoud dat de ondersteunde hoeveelheid RAM bij verschillende 64-bits Windows-edities varieert. Onthoud ook dat vooral bij laptops de fysieke limiet van de ondersteunde RAM-modules laag kan zijn.

Geheugenproblemen zijn meestal moeilijk op te sporen. Koop niet de goedkoopste soort geheugen maar overweeg een kwaliteitsmerk.

Processor

'Hoe snelle hoe beter' is het motto dat op processoren van toepassing is. Tekla Structures ondersteunt geen Itanium-processoren.

Grafische kaart

Het renderen van Tekla Structures kan DirectX- of OpenGL-technologie gebruiken en grafische kaarten die een goede hardwareondersteuning voor DirectX hebben om de beste prestaties te kunnen leveren. U kunt Tekla Structures zo instellen dat DirectX-rendering in plaats van OpenGL wordt gebruikt door de DirectX-renderingknop in de Tekla Structures-instellingen in te schakelen.

We hebben geen bronnen om alle op de markt aanwezige kaarten te testen, dus hebben we voor kaarten op basis van de grafische processor van NVIDIA als ons testplatform gekozen.

In 3D-software wordt het belang van een goede grafische kaart benadrukt, maar up-to-date grafische stuurprogramma's zijn net zo belangrijk. U kunt het meest recente grafische stuurprogramma vanaf de website van de fabrikant installeren.

Fabrikanten van grafische kaarten hebben kleine verschillen in hun OpenGL-implementatie en er kunnen zelfs tussen kaarten met NVIDIA-chips verschillen in de afbeeldingskwaliteit bestaan. Het is daarom goed om de kaarten vóór het aanschaffen te testen en te evalueren. Er is een speciale applicatie ontwikkeld voor het testen en evalueren van grafische kaarten voor Tekla Structures OpenGL-doeleinden. De applicatie heet Steelmark en u kunt deze vanaf Tekla Warehouse downloaden: Tekla Structures grafische kaart hardwaretest.

Als u uw ervaring met de verschillende grafische kaarten wilt delen, kunt u gerust uw ervaring plaatsen op het Tekla Discussion Forum > Tekla Structures Forums > Hardware en besturingssysteem.

Monitor(en)

De 24" LCD-monitor met Full HD-ondersteuning is vanuit zowel het technische als het ergonomische oogpunt een goede keuze.

Veel klanten gebruiken twee monitoren met Tekla Structures omdat het de productiviteit verhoogt. We hebben daarom twee monitoren in de aanbevelingstabel opgenomen. Als u het werkstation met twee monitoren wilt uitrusten, moet u een grafische kaart hebben die twee monitoren kan aansturen. Er is een breed scala aan grafische kaarten met de mogelijkheid voor dubbele monitoren op de markt en vele daarvan hebben een goede prijs-prestatieverhouding.

Muis

Sommige Tekla Structures-commando's vereisen een klik met de middelste muisknop om het commando te voltooien. Het zoomen, pannen en roteren wordt ook met de middelste knop uitgevoerd. Daarom is een 3-knops wielmuis nodig als u met Tekla Structures werkt.

Tekla Structures ondersteunt ook de volgende 3D-muizen die door 3Dconnexion worden geleverd: SpaceNavigator, SpaceExplorer, SpacePilot en SpacePilot Pro. Een 3D-muis kan naast een reguliere muis worden gebruikt om het zoomen, pannen en roteren uit te breiden. Een 3D-muis vervangt de gewone muis niet maar verbetert mogelijk de ergonomie en de productiviteit.

Als u een 3D-muis in gebruik wilt nemen, moet u ook de configuratiebestanden installeren waarmee u de muisfunctionaliteit kunt configureren, afhankelijk van de 3D-muis die u gebruikt. De configuratiebestanden en instructies over hoe u deze moet gebruiken, zijn beschikbaar in Tekla Warehouse: 3Dconnexion Device Installer.

Printers

Het principe van het plotten in de Windows-omgeving is dat alle toepassingen Windows-printers kunnen gebruiken en het printerstuurprogramma regelt de rest. Softwareleveranciers kunnen de Windows-stuurprogrammainterface ook omzeilen en hun eigen plotterspecifieke stuurprogramma's schrijven.

Tekla Structures vertrouwt op Windows-stuurprogramma's die door de hardwarefabrikant worden geleverd. De kwaliteit en de functionaliteit van het stuurprogramma is daarom afhankelijk van de hardwarefabrikant. De kwaliteit van de stuurprogramma's verschilt behoorlijk omdat sommige fabrikanten meer aandacht aan hun Windows-stuurprogramma's besteden dan anderen. Het is daarom essentieel om de plotter met Tekla Structures te testen voordat u deze koopt.

Aanbevolen hardware

De volgende tabel geeft twee verschillende hardwareconfiguraties weer. De aanbeveling geldt hoofdzakelijk voor desktopcomputers maar dezelfde richtlijnen kunnen ook van toepassing zijn als u laptops koopt.

Aanbeveling Beste prestaties
Besturingssysteem Windows 10 (64-bits) Windows 10 (64-bits)
Geheugen 16+ GB 32+ GB
Harde schijf 240-480 GB, SSD 480+ GB, SSD
Processor Intel® Core™ i5 CPU 2+ GHz Intel® Core™ i7 CPU 3+ GHz
Grafische kaart Ondersteuning voor twee
monitoren bijvoorbeeld
NVIDIA GeForce GTX 1060

Ondersteuning voor twee
monitoren bijvoorbeeld
NVIDIA GeForce GTX 1070/1080

Monitor(en) Tweemaal 24"/27" 1920x1200 elk 30" 2560x1600 of tweemaal 27"
2560x1440
Muis 3-knops wielmuis, optisch 3-knops wielmuis, draadloos en
optisch + 3Dconnexion SpacePilot
Back-upapparatuur Externe harde schijf Externe harde schijf met geplande
back-ups
Netwerkadapter
(multi-user funct.)
100 Mbits/sec. 1 Gbit/sec. full-duplex

Vereisten voor het maken van verbinding met Tekla Online services

Tekla Online services vult de Tekla-softwareproducten aan door lesmateriaal, uitgebreide kennisdatabaseservices, discussieforums, trainingscursussen en services voor het downloaden van installatiepakketten, software-updates en add-on-tools te bieden.

U moet de vereisten voor het maken van verbinding met Tekla Online services volgen wanneer u uw internetverbinding configureert en Tekla Online services gebruikt.

Aanbevelingen voor Tekla Structures License Server

Deze aanbevelingen zijn van toepassing op Tekla Structures License Server 2018.

De server die als Tekla Structures License Server wordt gebruikt, hoeft niet erg efficiënt te zijn of maximale prestaties te leveren. Betrouwbaarheid is het sleutelwoord. Het is daarom goed om te onthouden dat de serverhardware zelf in termen van betrouwbaarheid een belangrijk item is, maar het onderhouden van het serversysteem net zo belangrijk is.

Besturingssysteem

Het FlexNet-licentiesysteem voor Tekla Structures is ontworpen om te werken in:

• Microsoft Windows 8.1
  • Microsoft Windows 10
  • Microsoft Windows Server 2012
  • Microsoft Windows Server 2012 R2
  • Microsoft Windows Server 2016

Zowel 32-bits- als 64-bits-besturingssystemen worden ondersteund. Het is een aanbevolen methode om Tekla Structures License Server op een op een server gebaseerd besturingssysteem te installeren.

Ondersteunde platformen voor virtuele machines:

• VMware ESXi 5.5, 6.0 en 6.5
  • VMware Workstation 11 en 12
  • Microsoft Windows 10 Hyper-V
  • Microsoft Windows Server 2012 Hyper-V
  • Microsoft Windows Server 2012 R2 Hyper-V
  • Microsoft Windows Server 2016 Hyper-V
  • Citrix XenServer 6.2, 6.5 en 7.0
  • Oracle VirtualBox 5.0.24
  • Parallels Desktop 11.2.2 for MAC 10.9.5
  • QEMU-KVM

Linux of op Unix gebaseerde servers worden niet ondersteund. Cloudomgevingen worden niet ondersteund.

U kunt Tekla Structures License Server op een normaal werkstation installeren, maar de meest betrouwbare oplossing om meerdere clients te beheren, is door een aparte servercomputer met een serverbesturingssysteem te gebruiken. Servers worden ontworpen om een lange tijd goed te werken zonder net zo vaak als een normale werkstations op te starten.

RAID

RAID (Redundant Array of Independent Disks) is een technologie die het gelijktijdig gebruik van twee of meer harde schijven regelt om een hoger niveau van betrouwbaarheid, prestaties en/of een groter gegevensvolume te bereiken. De op hardware gebaseerde RAID is een goede manier om de betrouwbaarheid van uw licentieserver te verhogen.

RAID 1 is een gespiegelde oplossing die voor een Tekla Structures-licentieserver kan worden aanbevolen. RAID 1 beschermt de gegevens tegen het verlies van één schijf, zodat de gegevens niet verloren raken zolang één van de schijven het overleeft. RAID 6 kan worden beschouwd als een high-end oplossing voor een licentieserver. Het beschermt de gegevens tegen het verlies van één van de twee schijven.

De op hardware gebaseerde RAID vereist speciale controllers. SCSI-, SATA- of SAS-controllers worden aanbevolen. De meeste controllers bevatten een soort controlesoftware die bijvoorbeeld pop-upberichten activeert als één van de schijven in het systeem het laat afweten. Dat soort software is erg handig vanuit het oogpunt van controle en onderhoud.

Internetverbinding

U moet een internetverbinding hebben om uw Tekla Structures-licenties te activeren, deactiveren of repareren. Alleen in geval van een licentieactivering, -deactivering en -reparatie maakt uw licentieserver een verbinding met de activeringsserver van Tekla Software en een internetverbinding op uw licentieserver is dan nodig.

De servercomputer moet een rechtstreekse internetverbinding hebben terwijl de licentieserver van uw bedrijf verbinding maakt met de activeringsserver bij Trimble. De communicatie voor activering verloopt via SOAP (Simple Object Access Protocol) over HTTPS via TCP/IP-poort 443. Uw firewall mag tijdens de activering geen binnenkomende of uitgaande gegevens tegenhouden. Als u ervoor wilt zorgen dat uw computer communicatie voor activering toestaat, kunt u het adres voor de activeringsserver in uw firewallinstellingen opnemen: https://activate.tekla.com:443/flexnet/services/ActivationService?wsdl

Andere infrastructuur

De Tekla Structures-licentieserver en Tekla Structures-werkstations moeten zich binnen hetzelfde lokale netwerk (LAN) bevinden. De werkstations moeten verbinding met de licentieserver kunnen maken. De interne firewall van uw bedrijf (bijvoorbeeld Windows Firewall) moet de communicatie tussen de servercomputer en de Tekla Structures-computers toestaan. U moet toestaan dat de toepassingen tekla.exe en lmgrd.exe via de firewall kunnen worden uitgevoerd. De applicaties bevinden zich in de map ..\TeklaStructures\License\Server. Als uw bedrijf niet over een LAN beschikt, raden wij u aan om de licentieserver op elke computer waarop Tekla Structures wordt uitgevoerd te installeren en per computer één licentie te activeren.

Het MAC-adres van uw netwerkadapter waar de licentieserver is geïnstalleerd, mag niet worden gewijzigd. Voor het geval u een virtuele omgeving gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u statische MAC-adressering in plaats van dynamisch MAC-adressering gebruikt.

Het IP-adres van uw licentieserver moet vast zijn.

Aanbevelingen voor Tekla Structures multi-user server

Deze aanbevelingen zijn voor Tekla Structures Multiuser Server 2.5.0 van toepassing.

Met de multi-user server van Tekla Structures kunnen meerdere gebruikers tegelijkertijd in een model werken.

De multi-user server van Tekla Structures wordt als een service uitgevoerd. Dit houdt in dat de multi-user server van Tekla Structures altijd automatisch wordt gestart als u de computer opstart en is altijd beschikbaar als de computer werkend is. U hoeft niet iedere keer als u de computer start in te loggen en deze handmatig te starten.

De server die als de multi user server van Tekla Structures wordt gebruikt, hoeft niet erg efficiënt te zijn of maximale prestaties te leveren. U kunt de multi-user server van Tekla Structures op dezelfde computer uitvoeren als bijvoorbeeld Tekla Structures License Server, zolang u verschillende toegewezen TCP/IP-poorten voor elk van de servers hebt.

Besturingssysteem

De multi-user server van Tekla Structures wordt ondersteund in Microsoft Windows 8.1, Windows 10, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2 en Windows Server 2016.

32-bits Windows wordt niet ondersteund.

Andere infrastructuur

De computers op hetzelfde multi user netwerk moeten een uniek id-number en identieke subnetmaskers hebben.

Het IP-adres van uw multi user server moet vast zijn.