Autosave

Tekla Structures autosave
Not version-specific
Tekla Structures
Environment
Not environment-specific

Wanneer u met software zoals Tekla Structures werkt, slaat u regelmatig uw werk op (Ctrl + S) om te voorkomen dat uw werk verloren gaat. Bijvoorbeeld bij een computercrash of als de stroom uitvalt. In Tekla Structures wordt uw werk regelmatig automatisch opgeslagen. Dit gebeurt middels de Autosave-functionaliteit.

Hoe werkt de Autosave?

Ga in Tekla Structures naar Bestand > Instellingen > Opties > categorie Algemeen, het dialoogvenster Opties verschijnt.

 

Tekla Structures 2022 en hoger

Hierin kunt u de Autosave-functionaliteit definiëren in twee velden:

 

Image
autosave_2022_en_hoger

 

Automatisch opslaan na elke 15 minuten

In de Model Editor: Tekla Structures slaat na iedere 15 minuten het model automatisch op. Standaard in de map ..:\TeklaStructuresModels\\autosave\. Wanneer u het model vervolgens zelf opslaat (Ctrl + S), is de door u opgeslagen versie van het model de meest recente versie en wordt de map waarin de autosave was opgeslagen, automatisch leeggemaakt. Als er geen wijzigingen plaatsvinden in het model gedurende de autosave-interval, wordt het model niet automatisch opgeslagen.

 

Automatisch opslaan na genereren iedere 15 tekeningen

In de Tekening Editor: Tekla Structures slaat standaard na iedere 15 tekeningen die u genereert met behulp van de Tekeningendatabase of de Tekening Generator het model en de tekeningen automatisch op. Opnieuw in de map ..:\TeklaStructuresModels\\autosave\.

Het is handig (zeker voor erg grote modellen) om deze waarde te verhogen naar bijvoorbeeld 1000000 zodat het genereren van de tekeningen veel sneller gaat omdat er nu niet iedere keer een autosave wordt gemaakt!

 

Tekla Structures 2021 en eerder

Hierin kunt u de Autosave-functionaliteit definiëren in twee velden:

 

Image
autosave_2

 

Automatisch opslaan na iedere 30 modeleer of bewerk commando's

In de Model Editor: Tekla Structures slaat na iedere 30 verschillende commando's het model automatisch op. Standaard in de map ..:\TeklaStructuresModels\\autosave\. Wanneer u het model vervolgens zelf opslaat (Ctrl + S), is de door u opgeslagen versie van het model de meest recente versie en wordt de map waarin de autosave was opgeslagen, automatisch leeggemaakt. Als er geen wijzigingen plaatsvinden in het model gedurende de autosave-interval, wordt het model niet automatisch opgeslagen.

 

Automatisch opslaan na genereren iedere 15 tekeningen

In de Tekening Editor: Tekla Structures slaat standaard na iedere 15 tekeningen die u genereert met behulp van de Tekeningendatabase of de Tekening Generator het model en de tekeningen automatisch op. Opnieuw in de map ..:\TeklaStructuresModels\\autosave\.

Het is handig (zeker voor erg grote modellen) om deze waarde te verhogen naar bijvoorbeeld 1000000 zodat het genereren van de tekeningen veel sneller gaat omdat er nu niet iedere keer een autosave wordt gemaakt!

Als u wijzigingen doorvoert in het dialoogvenster Opties en u wilt dit altijd in alle nieuwe modellen gebruiken, sla dan de instelling op met de naam standard in het veld naast de knop Opslaan als:

 

Image
autosave_3


In de map .\attributes in de modelmap wordt nu het bestand standard.opt opgeslagen. Kopieer dit bestand naar de TS-map. De standaardlocatie van de TS-map is ..:\TeklaStructures\\Environments\netherlands\ts

Herstart vervolgens Tekla Structures. Desgewenst kunt u voor het handmatig maken van een autosave een sneltoets aan het commando Autosave toekennen of het commando toevoegen aan het lint.

Locatie van de Autosave

U stelt de locatie van de map in waar de Autosave-bestanden worden opgeslagen met de variabele XS_AUTOSAVE_DIRECTORY (via Bestand >Instellingen > Variabelen > categorie Bestand locaties. Standaard is de variabele ingesteld op C:\TeklaStructuresModels\\autosave\

 
Image
2020-12-08_08-36-33.png

De variabele is gebruikerspecifiek en als u de variabele aanpast wordt deze opgeslagen in het bestand options.bin in de map

..:\Gebruikers\<Gebruikersnaam>\AppData\Local\Trimble\Tekla Structures\<versie>\UserSettings

De aangepaste instelling is in alle nieuwe en bestaande modellen beschikbaar zolang u als gebruiker op de computer bent ingelogd.

Autosave toevoegen aan het lint

Om zelf te kunnen bepalen wanneer u een Autosave maakt, kunt u het commando Autosave (Automatisch opslaan) toevoegen aan het lint via Bestand > Aanpassen > Lint:

 
Image
2020-12-08_08-51-23.png

Autosave in de multi-user modus

Automatisch opslaan in het multi-user model slaat alleen het werkmodel op, niet het hoofdmodel. Andere gebruikers kunnen de door u gemaakte wijzigingen niet bekijken na Automatisch opslaan. In de multi-user modus zorgt dit ervoor dat Automatisch opslaan veel sneller is dan het commando Opslaan. Met het commando Opslaan wordt het hoofdmodel bijgewerkt.

Standaard slaat Tekla Structures de Autosave-bestanden in de map van het hoofdmodel op met de bestandsnaam <model>.db1_<user>. Als meerdere mensen dezelfde gebruikersnaam gebruiken, treden er conflicten op.

Om conflicten en problemen te vermijden die door het netwerkverkeer ontstaan, slaat u de autosave bij voorkeur op naar de lokale harde schijf zodat het dataverkeer voor het opslaan van de autosave niet over het netwerk hoeft, en niet in de modelmap die zich op een netwerkstation bevindt.

Zoals eerder aangegeven stelt u de locatie van de map in waar de Autosave-bestanden worden opgeslagen met de variabele XS_AUTOSAVE_DIRECTORY in Bestand > Instellingen > Variabelen > categorie Bestand locaties. Standaard is de variabele ingesteld op C:\TeklaStructuresModels\\autosave\

Door automatisch opgeslagen bestanden lokaal op te slaan zorgt u ervoor dat u nog steeds uw eigen werk kunt opslaan in het geval van problemen in het netwerkverkeer.

Gebruik ook in de multi-user modus het Automatisch opslaan op de volgende manieren:
  1. Ga naar Bestand > Instellingen > Opties > categorie Algemeen en definieer de Autosave-intervallen in het veld Autosave.
  2. Maak regelmatig handmatig een autosave van het model ( waarvoor u dus een sneltoets van het commando Autosave kunt toekennen of het commando kunt toekennen aan het lint).
Image
icon_note.png
Denk er wel aan het hoofdmodel regelmatig op te slaan door op Opslaan te klikken.

Aanbevelingen voor het automatisch opslaan met betrekking tot dg-bestanden

Hieronder volgen aanbevelingen voor het gebruik van de Autosave met betrekking tot dg-bestanden. Dit geld voor het werken in zowel de single- als de multi-user modus.

Tekla Structures slaat elke tekening op in een uniek bestand. Deze tekeningbestanden bevinden zich in de map drawings in de modelmap.

 
Image
2020-12-08_08-36-33 - kopie.png


De dg-bestanden maken deel uit van het model en daarom kunt u deze alleen in Tekla Structures openen.

dg-bestanden bevatten informatie over de locaties van de tekening aanzichten, details van alle bewerkingen in de tekening, posities van maatlijnen, onderdeellabels en tekst.

Het komt voor dat gebruikers bewerkte tekeningen terug proberen te halen door dg-bestanden te kopiëren of te hernoemen van een back-up model na een crash of nadat een tekening opnieuw is gemaakt.

Echter, zelfs als de naam en de datum van het dg-bestand van de tekening hetzelfde zijn, wil dat niet zeggen dat de tekeningbestanden inhoudelijk identiek te zijn. Tekeningen bevatten namelijk bepaalde verwijzingen naar de modeldatabase (*.db1-bestand) en die moeten met elkaar overeenkomen. Als tekeningen worden gemaakt zonder dat de modeldatabase wordt opgeslagen, zijn de tekeningbestanden niet compatibel met het model en kunnen ze niet worden geopend.

Wij willen u erop wijzen dat u:
  • db1 of dg-bestanden niet handmatig bewerkt.
  • db1 of dg-bestanden niet vervangt door een oudere / nieuwere versie van hetzelfde bestand.
  • db1 of dg-bestanden niet hernoemt.
Gebruik niet het commando Opslaan als voor het maken van een back-up van uw modellen. Het commando Opslaan als maakt een nieuw model; u kunt dan niet terug naar uw vorige model. U kunt geen tekeningen kopiëren van het oorspronkelijke model naar het Opslaan als-model (of andersom), ook al hebben ze dezelfde bestandsnaam. U kunt ze gewoonweg niet openen.
 
Om een back-up te maken gebruikt u programma’s in Windows die daarvoor bestemd zijn. Die zijn in staat om de complete modelmap in te pakken zodat u die (eventueel) later kunt uitpakken.
 
Was dit nuttig?
Indienen